Nordeas sk boendebarometer visar på att allt fler tror på fallande bostadspriser. Man anger också att 15% av svenskarna inte har råd med sitt boende om räntan höjs till 5%. För Stockholm är den siffran 10%.
Nordeas boendebarometer är inte spektakulär i sig. Nordeas siffror är ungefär som SEB:s. 13% tror nu på fallande bostadspriser, upp från 8% för ett år sedan. Endast 46% tror på stigande bostadspriser i kontrast mot 56% i våras.
Mer intressant är följande:
“Fyra av tio svenskar har inte räknat på vad en räntehöjning skulle innebära för den egna ekonomin. Bland hushåll med högre inkomst är det fler, 74 % som räknat. På frågan om man har råd att bo kvar om boräntan går upp till 5 % svarar en majoritet, 85 % att man kan det. Bland Stockholmarna är det 10 % som inte skulle ha råd att bo kvar.”
Så vad hände med bankernas påstådd stresstester och att man inte ger lån till någon som inte klarar 5-6-7-8% i ränta? Var sjätte svenskt hushåll med ägd bostad (15%) kan alltså inte bo kvar om räntan når 5%, utan kommer behöva sälja – sannolikt med stora förluster då priserna knappast lär vara de samma vid 5% i bolåneränta som vid dagens ca 1.5%.
Sådana försäljningar kommer sannolikt innebära stora förluster och att man behöver sälja till ett lägre pris än vad man har skulder för. Restskulden förvandlas till ett blancolån med ännu högre ränta och amorteringskrav på 10 år på kanske ett miljonbelopp. När folk inser det så är det “billigare” att bo kvar och suga näring ur hörnet på platt-TV:n än att sälja. Fast ibland måste man sälja på grund av “ändrade familjeförhållanden”. Vi som upplevde 90-talskrisen vet hur det kunde gå, men den här gången är restskulderna inte hundratusentalet kronor utan miljontals kronor.
Diskutera i små grupper.
111 kommentarer
Eftersom konsekvenserna av en räntehöjning blir katastrof så kommer det inte att bli någon.
Ja, man kan ju tänka sig att svaren är biaserat för att motverka detta. Ju fler som säger sig få problem om X händer destu mindre kan man tänka sig att risken för att staten låter X hända.
Stiger marknadsräntorna internationellt så lär det även börja gå vågor i ankdammen.
Kvack!
Varför skulle marknadsräntorna stiga kraftigt om inte styrräntorna gör det? Visst, spreadarna kan öka lite, men då pratar vi förmodligen tiondelars procentenhet.
Sveriges banker har i stor utsträckning finansierat sin utlåning via den internationella kapitalmarknaden, ökade räntor på kapitalmarknaden fördyrar utlåningen för bankerna till bolån och kunderna får betala mer.
Sveriges totala privata upplåning på den internationella kapitalmarknaden är bland dom högsta av alla länder, i motsats har vi Japan som har de mesta av skuldsättningen tagen internt i landet, Sverige om man bortser ifrån staten har en hög exponering mot den internationella kapitalmarknaden.
Du har rätt Miggs.
Så, vad tyder på att riskpremien på svenska säkerställda obligationer ska stiga?
USA går som tåget och till slut höjer FED räntorna var tror ni att placera kommer placera sina Pengar. I världsvaluta som ger ränta eller skvalp valuta utan eller mycket låga räntor. Då stiger räntorna i Sverige till högre nivåer än den Amerikanska räntan
@Joakim, sämre säkerhet. Risk för inflation. No more lifetime commitment to debts.
En lägre riksbanksränta än omvärlden lär innebära import av inflation, vilket i sin tur leder till högre ränta för att stävja inflationen.. Jag tror som sagt inte en spräckt bostadsbubbla automatiskt leder till bibehållna låga räntor, såsom de flesta här tror.. med argument som det knäcker den ekonomin, eller varför inte med argument som "men se på Japan"..
Jag pratade alltså inte om någon enstaka tiondelars procentenheter. Som mr Blue Horseshoe, verkar tro är worst case. Hoppas han inte arbetar med riskanalys.
Niklas:
Jag förstår. Men inflationen, vad händer med den tror du om bostadspriserna faller, hushållen drar in på sin konsumtion och arbetslösheten stiger?
Att vi har en räntediff mot tex euroland har vi ju haft länge nu, så jag tror det är mer sannolikt att vi helt enkelt hakar på ECB och har en ränta som ligger i närheten framöver. Ta en titt på räntehistoriken sen år 2000 — vi har samma ränta som euroland, +/- en procentenhet ungefär.
Jag är inte helt övertygad av att vi får en realräntechock likt vi fick i början på 90-talet den här gången. Däremot kanske skulderna är tillräckligt höga för att ändå svida ordentligt för de hårdast belånade, när priserna inte stiger längre och hushåll tvingas sälja med förlust.
Om man jämför med läget 1990 eller 2007 så förefaller både hushåll och banker betydligt mer säkra nu än då. Det kanske är en illusion, men i så fall får någon gärna peta hål på den. Förslagsvis bankernas kapitalsituation och hushållens sparande.
Joakim:
Jag gissar som alla andra,
Inflationen borde förstås logiskt gå ner ifall konsumtion och arbetslöshet ökar. Dock är det för många parametrar för att vara säker. T ex vad hittar riksbanken och/eller politikerna på då?
Även ifall inflationen går ned, så har jag svårt att tro att räntan följer med ned, snarare tvärtom så tror jag genomsnittsräntan går upp. Riskkunder får t ex en högre genomsnittsränta än tidigare. BRF i sig är en risk, två löntagare inom t ex sällanköp inom handels en annan. Dock blir det nog inte så transparent, antagligen lite för känsligt och dyrt..
Med det sagt, så är jag inte alls säker på att räntan sjunker ifall bostadsbubblan smäller och inflationen går ner.
2007 när vi köpte en BRF var 5års räntan ca 5% vill jag minnas, ganska stor skillnad mot nu. Angående sparande, så är säkert situationen bättre nu än då. Men jag tror ändå att kanske 25-30% mer eller mindre saknar buffert. (jag ställer mig själv främst i ledet 😉 )
Det som kan trycka upp räntan är om riskpremierna stiger på svenska bostadsobligationer, eller om bankerna höjer sina (redan höga) marginaler på bolån, eller om ECB höjer räntan. Den svenska inflationen är fortsatt tam, och just en bostadslågkonjunktur skulle snabbt sänka inflationen igen och knappast få RB att börja höja.
Den som är orolig kan annars binda sitt bolån, som du är inne på. Du kan binda fem år till 2% idag, eller 10 år till 3%!
Miggs, du svamlar ju bara.
Taget ur finansinspektionens bedömning i maj
Svenska banker är mer välkapitaliserade och har högre lönsamhet än
sina europeiska konkurrenter, vilket har bidragit till att de har god tillgång till finansiering. Bankerna uppfyller även FI:s krav på likviditetsreserver för att klara av tillfälliga perioder av stress.
Men bankerna har en stor andel utländska marknadsfinansiering, och det innebär att oro på de internationella kapitalmarknaderna kan spridas till de svenska bankerna,
även om förtroendet för dem inte har försämrats.
Jo, men kan du kvantifiera det?
Här i Göteborg är det komiskt nog Volvo anställda som verkar vara mest positiva till bostadsmarknaden och att det är ingen risk för dom att köpa bostäder i Göteborg. Ändå är det jag som oroar mig mer trots att jag jobbar inom en nischad bransch på global nivå. Vi säljer knappt något i Sverige och inom branschen finns det knappt någon lågkonjunktur. Däremot inbillar jag mig att bilar är det första man drar in på i Sverige i alla fall vid en lågkonjunktur. Volvo är ju självklart ett exportföretag också men en betydande del av personalen lär ju ryka ändå om svenska marknaden blir mättad.
Köps de flesta bilar som privatbilar eller som tjänstebilar? Beteer sig företag och privatpersoner olika vid dessa köp I lågkonjunktur?
Don´t know.
Privatpersoner köper typ VW Golf eller Skoda, Opel etc. om de nu köper nya bilar.
Företag när de leasar "köper" Volvos dyrare modeller, Audi, BMW eller M-B med VW Passat som "uppkomling".
När dessa bilar blir tre år gamla och det är dags för nya leasingkontrakt för firmorna köps dessa bilar som begagnade av privatpersoner..
Visst, anställda på volvo är positiva till bostadsprisutvecklingen. Dom tjänar ju ofta bra i förhållande till arbetet (jämfört med vissa grupper som pluggat 3 år och tjänar mindre, typ sjuksyrror).
Allt är bara positivt när allt är positivt, det gäller speciellt för industriarbetare. Men när ekonomin går sämre så är det ofta de som jobbar inom industri som blir av med jobben först.
Man blir helt enkelt fartblind och ALLA köper och hoppas på att priserna går upp… Tills de inte längre går upp och då blir det snabbt kaos.
Vid lågkonjunktur köps det mindre nya bilar på alla håll. Privathushåll men även företag drar ner. Så även på olika event, konferenser och hotellnätter. I stort sätt alla branscher bromsar in eller tar tvärstopp. Undantaget sjukvård och mediciner som konsumeras mer när människorna mår dåligt. Det är ju detta som är lågkonjunkturens signum. Ringar på vattnet och de flesta drabbas. Ffa de som inte har förberett sig för den.
Man behöver väl inte förbereda sig eftersom det på DI skrivit om den svenska "superkonjunkturen" som är här för att stanna? 🙂
Det enda DI är bra på är att motsäga sig själva. De skriver hela tiden att Sverige aldrig mått bättre, samtidigt som de numera dagligen skriver om bostadsbubbla, skuldberg och att BRFerna sänks i pris vid försäljning eller går inte längre att sälja.
Det enda jag och du kan konstatera Toni är att DI inte har koll på något.
Jag mailade till en journalist en gång som hade skrivit att i Sverige köper ingen bostad i spekulativt syfte. Frågade om källa på det och hur hon visste att det var så då jag själv känner många som köper i spekulativt syfte och gjort det i många år och dom köper bostäder i Sverige (GBG o Sthlm). Måste väl ändå räknas som Sverige? Fick inget svar.
Om man sköter sin ekonomi och förlitar sig på vad vissa journalister skriver är man illa ute.
Precis lika illa som om man litar på sin bankman.
Låter som något man skulle kunna höra i en direktsänd debatt. Här förväntar jag mig jämförelser mot hur det sett ut tidigare. Kanske ska man fråga sig om de som svarat förstått frågan? Om de lyckats skaffa ett boende som inte klarar ränta på 5% så kanske de inte är så bra på att räkna helt enkelt? Ditt scenario lär kräva en väldigt snabb uppgång. I annat fall hinner säkert många av de 15% anpassa sin inkomst, sina utgifter, eller sitt boende. Banken kn säkert ha gjort sina stresstester, men alla som vant sig vid 2 bilar och charter men 0 i månatligt sparande, de har ju inte råd med någon höjning alls, fast de har ju det…
Som påpekades nedan så säger boendebarometern 4% svarar Nej på frågan om de klarar ränta på 5%. 11% vet ej och 85% Ja.
Vad är ränta?
https://www.youtube.com/watch?v=RHRiR2Al9NI
Undrar hur bankerna har skött sin kreditundersökning i de fallen.
Det är hela maskineriet med en fungerande arbetsmarknad och ekonomi som styr, räntehöjningar i sig tror jag inte påverkar annat än konsumtionen, vilket i sig kan vara negativt förståss
Håller med.
Ställ frågan så här- skulle du tvingas flytta OM räntan går upp till 5% trots att du gör förändringar i din rock n roll livsstil?
Finns alltid några som inte vill ge avkall på livsstilen och därför anser sig behöva flytta och det finns de aom biter sig kvar och suger på kanterna .
Om det blir "bubbelkrasch" så kommer även konsumtionen att minska med lägre inkomster för staten. Sverige är beroende av export och om det blir en global nedgång – vilket kan vara troligt – tappar vi även inkomster på den sidan, vilket – totalt – kommer att vara förödande för Sverige och svensk ekonomi. Vad kan man då göra med en minusränta i bagaget? Personligen tror jag vi står inför en mycket svår situation inom de närmaste åren.
Och ja – svenskarna har svårt för matematik och procenträkning!
Precis så kommer det att spela ut…
Fast ytterst konstigt att färre stockholmare drabbas än andra med tanke på storleken på lånen?
Cornu missar att svarsalternativet "Vet ej" fick 11% av svaren. Så för Sverige: 85% ja, 4% nej, 11% vet ej. För Stockholm redovisas bara att nej utgör 10% av svaren, vad jag kan se.
Kanske flera börjar hyra ut lediga rum i ett sådant scenario? För att ha råd att bo kvar, dvs den norska stilen.
Bostadsytan är väldigt ojämnt fördelad i Stockholm. Inte ovanligt med singelhushåll som bor i trerummare eller villor (65+).
Är det de som får det tufft vid högre ränta då?
Sannolikt inte de skuldfria pensionärerna i villan.
Dom som får det tufft är:
Singelkillen i trean med miljonlån.
Paret i 20-årsåldern med 7 miljonerslånet på Söder.
Den frånskilda småbarnsmamman i radhuset.
Aaaa de kryllar det av
Varför alltid fokus på räntan?
Det stora orosmolnet som jag ser det, är att det måste ske en avbelåning framöver, antagligen kommer bankerna att kräva detta när priserna sjunker. Alltså bolånetagarna måste börja amortera på allvar genom att amortera på HELA skulden med sikte på skuldfrihet som pensionärer.
Det kommer att vara mycket mer kännbart i plånboken än ev. räntehöjningar.
Jadu..det blir då väldigt spännande.
Låntagarna får amortera av till skulden är i nivå med värdet på bostaden och sedan tvingar banken fram en försäljning och låntagaren blir skuldfri men utfattig. Blir trevligt.
Håller med. Till sist kommer marknaden inte att godta grekiska amorteringstider. Vi är redan nu uppe i långt över 100 år i snitt i Stockholm. Många amorterar inte ett smack.
Själv har jag 93 års amorteringstid och det tyckte banken var för kort tid. Dom rekommenderade noll amortering. Vilket är standard bland mina kollegor < 40.
Att priset gått ner är det många som förträngt men jag skulle säga att räntan OCH prisnedgång är mycket problematiska. Inträffar båda samtidigt kan vi försöka få stöd hos Grekerna, de vet hur det är.
Att amortera ner till noll är nödvändigt för? Så du klarar dig när värdet på bostaden är 0?
Din amorteringstid säger ju inte så mycket om du inte även berättar hur stort lånet är, vad lägenhet är värd, och du har för andra tillgångar t ex. Antagligen är det många som inte borde amortera alls, pga de har för lite annat sparande.
Kan bli roligt att få rätt någon gång när alla man känner i princip har retat mig p.g.a. att jag en gång sagt att priserna kan faktiskt sjunka också.
Är man (högt) belånad är man sårbar. Är inte säkert att man kan refinansiera (rulla) lånet när det blåser. Taskigt läge.
Och så är kreditgivarna idioter. Dom springer runt och plockar upp enkronor från motorvägen.
Det verkar som om många svenskar idag inte förstår värdet av att ha en skuldfri bostad. I andra länder i Europa är det ett livsmål och en självklarhet för de flesta. Först då är man fri och trygg i relation till banker och bostadsmarknad. Svenskar har blivit kreditskadade precis som många nordamerikaner.
Räcker upp en hand!
Som om det finns 2 alternativ bara… sikta på skuldfri bostad eller maxa lånen?
Trygg eller otrygg, fri eller ofri.
Själv stör jag mig på när jag hör nån 60+ sosse som sitter på villa utan lån, kanske ett hus till i skåne eller på västkusten som är arv efter en gammelfarmor eller liknande.. å så har de låg inkomst eller pension och unnar sig ingenting.. sen får deras barn ärva skiten när de är 50+… som att det är dååå den ensamstående 2-barnsmamman verkligen behöver hjälp? I andra länder i Europa är det en självklarhet för de flesta att hjälpa sina barn osv… kanske… tror jag…typ
@Gunanr !
I Sverige är det ju "DÖD ÅT FAMILJEN" som är devisen !
Det har t.o.m Gudrun Schyman sagt öppet åt offentligt!
I Sverige är det institutionerna som skall ta hand om och ersaätta den "hemska onda förtryckande icke feministiska familjen" från vaggan till graven.
Den som läst Myrdals "verk" förstår…
@Bengt: Det är väl bra eller? Och nästan alla är indoktrinerade och tänker likadant. En kollega sa en gång att han var rätt osvensk av sig p.g.a. att han hade en egen uppfattning. Rätt kul. Rätt många som blev förolämpade av det.
"Så vad hände med bankernas påstådd stresstester och att man inte ger lån till någon som inte klarar 5-6-7-8% i ränta? "
Som jag påpekat innan – dessa stresstester handlar inte om att gäldenären skall kunna bo kvar vid en ränta på 5-8% utan om att banken skall kunna mäta ut räntan då. Samma sak med belåningsgraden…
Därav svaret att många inte räknat – det är bara banken som räknat och. Säkerställt att deras intresse i affären är säkrad.
Att man inte klarar bo kvar kan tolkas som att banken/KFM inte ställer samma krav på "klara sig" som gäldenären.
Känner ni många som äger fler än en bostad? Alltså äger och hyr ut med tanken att priserna alltid går upp. För sånt va det väl en hel del av både i USA och Spanien iaf. De enda jag stött på eller hört om ens, är nyblivna sambos som flyttar in i ena personens lilla lgh lite på prov, samt någon som tecknat nybyggen ett par ggr för att sälja direkt.
Äger flera är kanske fel ord men praxis i Stockholm är att aldrig sälja "den andres" lägenhet när man flyttar ihop. Man behåller ettan och hyr ut i andra hand och flyttar ihop i tvåan.
Eller säljer bägge och musklar in sig på villamarknaden…
Det finns också ettor med tiotals folkbokförda så ett möjligt mörkertal…
Ja, man hur ut ettan, tills man köper en gemensam lgh å säljer två och köper en.. det är min uppfattning. Inte att man behåller den minsta lägenheten i all framtid om man säger så.
Tiotals i en etta va för klurigt för mig. Har det med Islamiseringen å göra så kan det förklara varför jag inte förstår.
Allt har inte med invandringen att göra men just många skrivna på en adress är en ny marknad för dagens entreprenörer, typ: https://goo.gl/ZPv9rk
Fortf för klurig koppling för mig. Men kul för dig att du fick länka.
Den svenska bobubblan ser inte riktigt ut som i andra länder. I princip inget andra-boende men däremot skyhöga priser i kombination med topprenoveringar i alla dess former, gillestugor som blivit spa-anläggningar, nya kök, inredningshysteri. För att inte tala om biprodukterna galet resande, restaurangfrosseri och nybilsfest…
Nån på DI idag tyckte det såg ut som i Spanien… funderar på om det kan ha varit teknisk analys kanske…
Det är inte likvärdigt med Spanien eftersom det där främst var byggindustrin som var motorn i den ekonomiska uppgången.
Det byggdes exceptionellt mycket under några år och när bromsen kom blev många arbetslösa. Byggsektorn med tillhörande verksamheter (cementfabriker, etc) föll ihop som ett korthus. Det var främst byggföretagen som gick i konkurs – inte de privata hushållen.
Även invandringen bidrog – ca 5 miljoner migranter mellan 1997-2007.
Det som är intressant är att det gick så snabbt att öka statsskulden,
2007 låg den på ca 40 %/BNP (ungefär som i Sverige) och idag ligger ca 100%.
Vet Cornu hur kreditimpulsen ser ut nu? Sjunkit ytterligare?
Folk svarar att de inte ha råd att bok kvar eftersom de svarar på en annan fråga än den som är ställd. Alternativt att bankens stresstest svarar på något annat än folks uppfattning om KALP-kalkyler.
Frågan som ställs är om folk kommer ha råd att bo kvar om räntan höjs till 5%. Folk svarar på frågan kommer du ha råd att bo kvar med bibehållen konsumtion i övrigt om räntan höjs till 5%.
Svårare än så är det inte.
Banken ser att du har råd att bo kvar om du slutar resa till Thailand varje år och inte installerar utepooler, bastu och köper en Audi Q7. Folk vill inte ge upp den konsumtionen i det tankeexperiment, som frågan är, och svarar då att de idag inte har marginal nog för att bo kvar med bibehållen standard i övrigt.
När det väl kommer till kritan kommer alla som inte förlorat jobbet, blivit sjukskrivna eller drabbats av skilsmässa bita i det sura äpplet och bo kvar med lägre konsumtion eller frivilligt flytta till billigare boende för att bibehålla sin konsumtion om kalkylen för det går ihop.
Att folk blir av med jobbet och dylikt finns det ingen kalkyl i världen som klarar av att hantera ändå.
Helt riktigt. Svaret är på fel fråga eller tvärtom.
Och nu när så många hoppat på lånetåget innebär 5% en tvärnit i konsumtion och i Sveriges ekonomi, och medföljande tvärfall på räntorna. Systemet är självreglerande så länge räntan styrs inifrån. Är det utanförstående faktorer som sätter räntan är det kört.
Eeh, vem tror ni köper svenska bostadsobligationer, är det många svenskar..? De kanske vill ha högre premie snart.
Jo det finns i alla fall kalkyl i världen som klarar detta.
Vackra tjejer tar inte sin del i ansvaret och lever på existensminimum x antal år. Hon hittar krisens nya vinnare och surfar vidare på konsumptionsvågen. 🙂
Desto billigare för kommunerna att köpa bostäder till nyanlända. Mer för skattepengar helt enkelt. Tyvärr råder det motsatta på pensionsfronten trots alla nya högutbildade.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Dr Kalkyl…?
En på mitt jobb (högutbildad arbetskraft) sa idag "att politikerna kommer inte tillåta en prisnedhång"….
En på mitt jobb sa "politikerna kommer inte att lyckas göra något annat än att förvärra allt för alla". (också högutbildad).
Oj den har man ju "inte" hört förut. Det är politikerna i Sverige som bestämmer marknadsräntorna ja. Eller inte.
Isåfall kan dom lika gärna gå ut och säga: Vi garanterar er låg ränta för evigt så gå och köp bostäder allihop. Det är bättre än att hyra. Finns ingen kreditrisk överhuvudtaget.
Det är många högutbildade politiker som bidragit till den här soppan. Hög utbildning är definitivt ingen garanti för att rätt ekonomisk politik förs. Däremot brukar man klara sig rätt bra på sunt förnuft. Utbildad eller ej.
Vilka högutbildade politiker? Svetsarn? Anna Johansson som inte klarade komvux?
En stor del av Sveriges ekonomiska politik bestäms nog av näringslivet, med storbankerna i täten, och där finns det gott om kompetenta människor. Näringslivet räknar ut något som främst gynnar dom själva, paketerar det på ett sätt som kan accepteras av väljarna och levererar det till Magdalena i samband med någon lyxig spa-weekend där man dessutom diskuterar hur hon efter sin politiska karriär skulle passa utmärkt i Handelsbankens styrelse. I slutändan får medborgarna betala bankernas onödigt höga vinster.
Jag tror bankerna kommer kunna reda ut dom aningen skenande bostadspriserna. Jag ser inte hur det gynnar bankerna om det blir kaos så dom kommer nog anstränga sig för att se till att det hela löses smidigt. Det blir en mindre prisnedgång på bostäder, lite högre inflation några år, dom trixar lite med hur man mäter inflationen, bankerna "övertalar" facken om att man inte kan få några stora lönehöjningar eftersom det är dåliga tider, och antagligen en massa andra smarta trix som jag inte känner till.
I så fall något nytt. Titta historiskt. Ofta staten får gripa in för att rädda bankerna. Det finns massor med högutbildade och kompetenta människor som bestämmer. Så även i riksbanken. Ändå sitter landet här med rekordlåga räntor i samband med högkonjunktur.
Har jobbat på just Skatteverket, specifikt folkbokföringen när "Magda" var GD där..
Hennes "utbrott" och minst sagt "lynniga" humör var "rutin"…
@Tony varför är "marknadsräntorna" så låga om risken är så stor då?
Reimar: Kan du svaret på den frågan? Besvara gärna varför kriser uppstår också och i synnerhet i Sverige där svenskar ändå får anses vara übersmarta och besserwissers i allt jämfört med hjärndöda slaver och germaner.
Vi har ingen bubbla för det är för många som pratar om bubbla nu.
The first rule of "bostadsbubbla" is – yoj do not talk about "bostadsbubbla"?
First rule of alla bubblor?
"Vi har ingen bubbla för det är för många som pratar om bubbla nu."
Aldrig hör den typen av påstående. Att jämföra att om många påtalar att någon kör för fort så händer ingen olycka.
I populärkulturen brukar man se lite påståenden av den typen: "När taxichauffören / skoputsaren börjar ge dig aktietips/fastighetstips så är det dags att sälja" är en historia som brukar spridas, eller den där historien i "The Big Short" om stripporna i Florida som ägde 5 hus och skulle tjäna pengar på värdeuppgången, ingen bubbla i sikte där (2006/2007). Endast ett fåtal (tänk Peter Schiff osv) identifierade bubblan och sågs som kufar i sammanhanget.
Samma sak gäller börsen egentligen, har vi någonsin haft en så "hatad" börsuppgång där alla påstår att vi är i en bubbla? Det gjorde man inte 1929, 1987 eller 1999 (vad jag minns).
Har ingen aning själv om varken det ena eller andra, tycker Stockholm känns alldeles för dyrt och "borde" gå ner, vi får se hur robusta banker och hushåll är.
Angående börsen så tror jag att för många varit negativa, sålt av och stått utanför. Detta är inget tecken på nedgång. Nu har börsen gått upp sista månaderna och kanske efter rapportfloden kör på ettag till. Att de som stått utanför går in igen. Då börjar det däremot bli farligt?
Angående idén om att räntan inte Kan höjas, vilka Fakta talar för detta? Jag har då inga sådana. Att många råkar illa ut har inte hindrat ekonomin förut. Det kan t.o.m. vara önskvärt ur synvinkeln från de som tjänar på det.
Rotschilds?
Snyggt politikertrick, kommenterar ett påstående som inte finns? E väl massor av kommentarer här som säger just det, att räntan absolut kan höjas? De som sagt något som liknar att räntan inte Kan höjas säger det ju bittert eller ironiskt..
Får en känsla av att många svarat på samma sätt som man skulle besvara frågan:
"Har du råd att betala mer i skatt?"
"VA? Nej det har jag inte!"
"Oj – har du så dålig ekonomi?"
På något sätt så tror iaf jag att de flesta (långt mer än 85%) har råd att betala 5% ränta på sina bostadslån men det kommer givetvis svida.
Ekonomin i Sverige skulle dock störtdyka då allt mer pengar går till bara räntebetalningar. Arbetslösheten skulle stiga då ingen köper något.
De som blir arbetslösa kommer givetvis få problem men det skulle de få även idag.
Banken räknar att man skall "klara" 7% rta för att ta lån. Så att de flesta "klarar" 5% är helt säkert. Däremot kanske de inte gillar att leva på gröt och blodpudding och skippa dyra utlandssemestrar.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Varning för spekulationer:
Hur påverkar de ca 200000 inflations-blockerarna ränteläget?
Jag menar, arbetslöshet hämmar inflationen. Många nyanlända har inte/kommer aldrig att jobba. Samt att många som kommit till Sverige inte ens finns med i statistiken. Har detta någon betydelse för riksbankens beslut?
Jag menar att en våt deflationsfilt dragits över Sverige som är här för att stanna, tills vi fått migrationen att fungera. Detta kommer göra att riksbanken kommer behöva kämpa med klor och tänder så att inte kronan stärks för mycket. Detta kommer i sin tur att gagna dom som tar stora lån.
Migrationen fungerar ju. Jag känner folk som bott här hela livet och livnärt sig på bidrag och har hyresrätter i innerstaden och jobbar svart. Det är väl bra. Få länder som erbjuder dessa möjligheter. Det var ju därför dom kom hit.
5% ränta skulle framförallt så superhårt mot all konsumtion och leda till högre arbetslöshet. Med tanke på att pengarna inte ens nu i högkonjunktur räcker till att finansiera vård etc så vore det väldigt illa.
Något som borde göras asap som är long overdue är att dra in typ alla bidrag till nyanlända så sverige slutar vara drömdestinationen.
Denna något "Überdesignade" BR – vitt och fräsch med öppen planlösning nära till latte-cafeer, kultur och citypuls kan nog kanske bli aningen svårsåld till det unga paret …
Om det finns tepanyakihäll i köket framgår dock inte… 😉
https://www.skeppsholmen.se/sv/object/images/kungstensgatan-28-b–5-tr-954617/
Haha refererar du också till "tepantakihäll" som i DN artikeln
https://www.dn.se/bostad/vindsvaningar-har-blivit-ett-satt-att-leva/
Jag googlar fortfarande upp den med jämna mellanrum när jag behöver ett garv. Något av det skitnödigaste som hade skrivits när den kom ut iaf
Japp! Samma här!
Något av det mest Über-pretto jag "überhüvudtaget" har läst ! 😉
Eftersom Penates bara sträcker sig ett år tillbaka har jag kodat lite själv. Graf över lägenhetspriser (kr/kvm) i Stockholms kommun från 2013 och framåt, via Boolis öppna API: https://www.nolbykullen.se/husmask/
Ingen kvalitetsjustering, bara rådata för kommunen som Booli ger den. Sista datapunkten är 18 oktober. Bara en statisk bild än så länge men ska göra nåt fräsigare. Det finns såklart data för fler områden, villor etc. Vad för slags info vill man ha?
NAJS! Kanske GBG och Malmö också, om man får önska?
Absolut, nyfiken jag med. Skall tanka data från Booli bara. Tar det ikväll.
Kul! Hur många dagar går det åt för att få ihop 1000? 1-2v?
Juni 2015-juni 2016 och juni 2016 till nu… ser ni vart vi är på väg 2018?
Gunanr: det är ungefär tusen datapunkter per månad för lägenheter i stockholms kommun. Jag valde det hyfsat godtyckligt för att få ungefär samma som månadsvis medelvärde också. Ge gärna förslag på bättre analys. Jag tror dock på KISS-principen.
Va ingen kritik. saknade den infon bara
Lugnt Gunanr, alla kommentarer är välkomna. Nu har jag lagt till lägenheter i Gbg och Malmö. Bytte till månadsmedelvärde av vissa tekniska skäl.
Mycket bra jobbat, Henry!
Letar du efter ekonomisk frihet? är du i skuld, behöver du ett lån för att starta ett nytt företag? eller om du kollapsar ekonomiskt, behöver du ett lån för att köpa en bil eller ett hus? Vägrar du ekonomi från din bank för alltid? Vill du förbättra din ekonomiska? Du behöver ett lån som dina fakturor betalar? Sök inte mer, vi välkomnar dig för en möjlighet till alla typer av lån du får till en mycket överkomlig ränta på 3% behöver mer information, kontakta oss nu till oss via email: [email protected]