Säsongsvariationen i bostadspriserna förblir intakt enligt Valueguards kvalitetsjusterade bostadsprisindex. Det finns alltså inga tecken på att bostadspriserna är på väg att vända nedåt, vilket jag påtalade förra månaden trots att priserna föll i juni.
Säsongseffekten i Valueguards boprisindex. Medelförändring en månad 2010 – 2016. |
Det är alltså normalt med fallande bostadspriser för lägenheter i maj och juni, samt negativ utveckling för villapriser juni och juli. Så även i år 2017.
Priserna föll i juni, men justerat för säsongseffekten steg de i själva verket allt snabbare. Tramset om att priserna skulle vänt ner har nu mycket riktigt visat sig vara trams.
Istället steg bostadsrättspriserna i hela landet i juli, precis som säsongsvariationen säger.
I hela riket steg priserna för lägenheter med 1.5%. Stockholm gick +0.9%, Göteborg +3.4% och Malmö +1.5%.
För villor var det svagare, vilket också ligger i linje med säsongsvariationen. Riket -0.5%, Stockholm +1.2%, Göteborg -1.1%, Malmö +0.3%. Justerat för säsongsvarationen skenar snarare villapriserna. Får återkomma med grafer kring denna justering.
Det finns alltså ännu inga tecken på att bostadspriserna är på väg att vända ner, utan tvärt om så ser den säsongsjusterade takten ut att öka. Vi har fortfarande en bostadsbubbla, den kommer spricka och krascha, men inte just nu. Räkna med kraftiga prisökningar nu i augusti, vilka rapporteras den 14:e september.
29 kommentarer
"den kommer spricka och krascha"
Jo men det gör ju i princip allt mellan varven.
Frågan är till vilken nivå kraschen kommer ta oss.
Kanske dagens nivå efter ytterligare uppgång. Eller inte.
Skriver jag inte så kan det annars tolkas som att jag inte tror vi har en bostadsbubbla.
Att beskriva en prisutveckling som olinjärt har en långsiktigt stigande trend och som svänger runt denna med bubbla haltar. Bubbla och ballong liknar mer varandra men inte bubbla och en prisutveckling.
Finns det någon bättre benämning på de lokala max/min där då minimum skulle vara kraschen alla längtar till?
Kanske berg och dalbana?
Suck!
Denna "hysteriska" fascination för bostadsrätter där man faktiskt INTE ens äger sin del i fastigheten rent formellt utan enbart en rättighet att utnyttja en viss del av den för sitt eget bostadsändamål…
NÄR man för mindre än 2 mille kan köpa både tomt med gräsmatta och eget hus nära pendeln i heta västra Skåne..
Nära till både Lund, Helsingborg och kontinenten med Köpenhamn, Roskilde och Hamburg närmare än "nollåtta"!
"Stolleholm" är så ängsligt "hypat" och inte alls världens "navel"!
https://www.alvsbyhus.se/sv/tomter-och-villavisningar/hitta-tomt/skane/prisvarda-och-stora-tomter-i-marieholm/
Jo men nu tycker ju inte alla som du utan gör egna val.
Där har du ju fel. Du äger din andel av föreningen samt din andel av marken. Du äger inte din lägenhet men har nyttjanderätt till den.
Man kan även argumentera att bostadsrätten är en bättre ägandeform än villan. Eftersom du då är delägare i en fastighet, som om den sköts väl kan generera intäkter som betalar för ditt boende, utan att det inkräktar på din lägenhet.
Man "äger" sin del i den ekonomiska förening som bostadsrättsföreningen är! Det nominella värdet av denna ägarandel kan för gamla BRF:er vara mycket lågt..
Ja och?
Vad är liksom problemet?
En villafastighet kan generera intäkter som betalar för ditt boende, rätt skött. Släng upp ett Ättestupehus på tometn och hyr ut. Upplåt plats för vinterförvaring av någons husvagn eller husbil osv.
Klart man kan (om man vill).
Går ju även att tjäna pengar på att hyra ut ett rum i en BRF eller hela lägenheten på kontrakt eller via Airbnb.
Om du vill hyra ut ett rum i din BR så måste du ha föreningens godkännande. Än mer godkännande från föreningen om du kör via Airbnb.
Det behöver du INTE om du gör detsamma i ditt egna hus!
Föreningen kan mycket väl hyra rum och bygga Attefallshus på innegården. Det finns säker många som kan tänka sig betala någon tusen per dag för att bo mittemot stranden. Läge, läge och läge som någon högt!
Kan du inte lägga ut en graf med bostadspriserna och markera i grafen när du tyckte det var en "bostadsbubbla" första gången. Skulle vara intressant att veta hur långt det gått sedan första tecknen på "bubbla".
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Hittade detta inlägg: Bostadsbubblan och guldbubblan (2010-07-30). Troligtvis inte det första inlägget om bostadsbubbla.
Enligt grafen här Valueguard så var då index för bostäder ca 150. Nu ligger det på 235 ungefär. Det skulle nu behövas ett ras på 36 procent för att nominellt komma ner till denna lite lägre nivå av bubbla.
Dock är det orättvist att jämföra nominellt då den viktigaste mekanismen för samhällets hantering av skulder, inflationen, förstås innebär att ett hus som idag säljs för samma värde som det hade 2010 i praktiken säljs till ett lägre pris.
Priserna passade runt år 2000 – 2004 realt priserna i förra bubblan runt 1990. Realt ska de ner någonstans dit igen.
Se t ex http://cornucopia.cornubot.se/2014/02/inflationsjusterade-villa-och.html
Med inflationsutvecklingen sedan dess ska alltså inte priserna ner till 2004 års nivå, men kanske 2004 + inflationen sedan dess.
Detta är, alltid underförstått, att det historiska uppträdandet att bostadspriserna följer inflationen långsiktigt, inte upphört att gälla för att "det är annorlunda nu" eller att vi har "en ny ekonomi" och annat trams. Priserna kan också återställas genom att t ex stå stilla i 20-30 år, vilket är en real krasch, men inte nominell.
Bubblor är psykologiska och därför irrationella och kan i teorin fortsätta för evigt. T ex kan en rätt vanlig lägenhet i Stockholm om några decennier kosta en miljard om rådande trender fortsätter.
Vilket säger något om de som tror att utvecklingen kommer fortsätta…
Nu är det ju faktiskt så att det är annorlunda då som nu. Bl a är vi ju med i EU sedan 1995. Tills sist är det dock tillgång och efterfrågan som styr. På såväl objekt som finansiering. Hela bostadsmarknaden har gått i baklås, främst på grund av toklåga räntor och hyresregleringar men även en allmän hysteri vad gäller boendestandard.
Men vad kan man göra….
En 1 1/2 på 50 kvm vid telefonplan som idag skulle kosta 3mkr, skulle med en prisökning på 0,9 % per månad kosta 8,1 mkr om fem år. Lycka till…
"Bubblor är psykologiska och därför irrationella och kan i teorin fortsätta för evigt. T ex kan en rätt vanlig lägenhet i Stockholm om några decennier kosta en miljard om rådande trender fortsätter."
Du har alltså fortfarande inte fattat hur det hänger ihop. Med den otroligt låga räntan blir det helt enkelt mycket lägre månadskostnad att köpa kontra det man _eventuellt_ kan hyra i storstäder.
De allra flesta människor vill även välja VAR och HUR de ska bo vilket är omöjligt på hyresmarknaden.
Självklart finns det en övre gräns som sätts av flera faktorer såsom hur mycket i relation till lön bankerna vill låna ut, handpenning etc.
Därför har marknaden i stockholm bromsat men fortsätter i malmö och göteborg; lönerna för många jobb är trots allt ungefär desamma.
Stämmer förstås att priserna är svaga i Juni och starka i Augusti, men du har rätt märkliga kommentarer kring detta på senaste. Stockholm är back över 3 månader vilket är några år sedan (oavsett säsong) och upp mindre än 6% över 12 månader. Inte på något vis en kraschad marknad, men att vända det till att vi går upp allt snabbare blir rätt knasigt.
Men visst, Göteborg går starkt.
Cornucopia har haft fel sen bloggens begynnelse, varför ens lyssna på han?
Han har blåst då många genom hans domedagssnack.
Köp en bostad och njut och var glada!
Han har inte blåst någon. Alla gör vi ju våra egna val. Han har bara haft fel och dom som inte trott på sig själva har gått miste om fina prisstegringar. Det är lika rätt som det är fel att köpa en bostad idag. Cornu är inte smartare än någon annan och det kan ju gå ner 50% i år men det kan ju också gå upp 50%.
Jag tror att de som har sin historia i färskt minne förstår… Före 92/93 var det också en aldrig baissande marknad…
Det beror på hur långt tillbaka man går. Under 50-talet stod priserna på hus stilla (dvs sjönk realt), och under både 70- och 80-talen steg priserna på bostäder ungefär lika snabbt som konsumentpriserna. Det är faktiskt först sedan 1997 som vi haft en bostadsprisökning som är rejält mycket större än ökningen av KPI.
Att ha gjort precis tvärtom mot Cornu, dvs köpt på mig flera fastigheter löpande under ett antal år, sedan 2012), och renoverat och sålt flera av dem så har jag i princip gjort mig ekonomiskt tryggad. Så Cornus analys har än så länge slagit helt fel. Men man ska alltid vara på sin vakt och risken har ökat markant sedan 2012 på vissa sätt och minskat på andra.
Jag antar att Göteborg kommer fortsätta gå starkt. Så mycket som det byggs i regionen och fortfarande är priserna väldigt mycket högre i Stockholm än Göteborg. Områden idag som egentligen är väldigt centrala i Göteborg har först senaste 3-5 åren börjat "byggas om". Centrala delarna av Hisingen kommer knappt vara igenkännbara ur ett tidsperspektiv på 15-20 år.
Lätt..Vi kommer gå om London och New York i priser inom 2-3 år tror jag. I alla fall på nybyggena centralt. Världens säkraste avkastning.