Norska Longyearbyen och ryska Barentsburg ligger bara några mil från varandra på Svalbard, men är en utmärkt studie i vad 47 år av kommunistiskt ideologi följt av en kleptokratisk korrumperad fascistisk diktatur orsakar, i jämförelse med västerländsk frihet och fungerande ekonomi. Nedan följer lite exempel.
Både Longyearbyen och Barentsburg är gruvstäder, även om Longyearbye drar till sig allt mer turism. Både Longyearbyens gruva 7 och tillhörande Svea gruva går med operativ förlust, precis som Barentsburgs gruva, och hålls bara under armarna av statliga subventioner. Detta rimligtvis för ingetdera land vill ta bort sin närvaro från Svalbard.
Förutsättningarna har varit minst lika usla, och då ska man komma ihåg att Norge är ett minimalt land med små resurser i jämförelse med forna Sovjetunionen eller dagens Ryssland. Ändå springer Longyearbyen cirklar runt Barentsburg.
Skillnaden i rikedom, välstånd och utbud är enorm mellan den västerländska dynamiska demokratin och marknadsekonomin Norges Longyearbyen, respektive den kleptokratiska korrumperade fascistdiktaturen Rysslands Barentsburg.
Barentsburg. |
Longyearbyen. |
Bägge städerna jämnades med marken av tyskarna under andra världskriget och har så att säga börjat om från noll samtidigt, så effekterna av den kommunistiska vanskötseln följt av den kleptokratiska korrumperade fascistdiktaturen blir extra tydliga.
Storgatan i Longyearbyen. |
Storgatan i Barentsburg. Notera skoterparkeringsskylten intill den enda bilen. Den är helt tom. |
Skoterparkering i Longyearbyen. |
Skotrar i Longyearbyen. |
Bil i Barentsburg. |
Bilar på torget i Longyearbyen.
|
Gatan i Barentsburg. |
Gata i Longyearbyen. |
Chokladbutik i Longyearbyen. |
Fanns ingen chokladbutik i Barentsburg, även om man kunde köpa Aljonka-mjölkchoklad (tänk mindre choklad än Marabou mjölk) i baren i Barentsburg – tog dock ej foto.
Inredning på uteställe i Longyearbyen. |
Inredning på ytterligare ett uteställe i Longyearbyen. |
… och ett till. |
Utbudet på Karlsberg Bar i Longyearbyen, lokalbefolkningens favoritställe tillsammans med Svalbar. |
Resten av utbudet på Karlsberg. I rättvisans namn hade de bara två viner. Ett rött och ett vitt. |
Fast Karlsberg hade ca 100 årgångar av armangac (översta hyllan) |
… och i Barentsburg. |
Även i Barentsburg fanns det flera valmöjligheter i baren. |
Forskningscentret (universitetet) i Svalbard. |
Forskningscentret i Barentsburg. |
Ska man sammafatta så är skiljer sig utbud och standard … lite grann.
Och det handlar inte bara om storleken på respektive ort. I Barentsburg bor det 500 personer, i Longyearbyen 2000. Antalet hotell i Barentsburg är ett, samt ett vandrarhem. Antalet hotell i Longyearbyen var åtta, samt ett vandrarhem. Antal restauranger och barer i Barentsburg var två, medräknat hotellet. I Longyearbyen var det minst sexton varav två nämns i White Guide och ytterligare minst två har gourmetkrogambitioner.
Antalet affärer i Longyearbyen kan räknas i minst ett trettiotal (medräknat Toyotaåterförsäljaren). I Barentsburg fanns det tre affärer, varav två tillgängliga för allmänheten i form av en souvernirbutiker.
Nybygge i Longyearbyen. |
Rivning i Barentsburg. Potemkinkuliss i bakgrunden. |
Samtidigt kan man bara beundra barentsburgarna, som till större delen är ukrainare från Donbass. Det är ändå finare i Barentsburg än i större delen av Ryssland, komplett med Potemkinkulisser. Lokalbefolkningen gör det bästa de kan av situationen och slipper åtminstone bli sönderslagna av OMON.
Att sedan många från Barentsburg skaffar jobb i Longyearbyen och sedan flyttar dit är inte så förvånande. En fördel med Spetsbergentraktatet är att de har rätt att göra det, utan att ens behöva hålla på med visum eller tillstånd.
Det går inte heller att skylla välståndet i Longyearbyen på norska oljemiljarder. Ryssland har också fått många feta oljemiljarder, men de ser man inga spår av här. I den korrupta kleptokratiska fascistdiktaturen har inte oljepengarna tillfallit folket.
I Longyearbyen är det tvärt om som att bo i en rätt vanlig västerländsk stad, med full service, fast med rätt speciellt klimat. Sedan finns det några egenheter, som jag återkommer till i ett kommande inlägg. Ett tips är att inte resa dit i svårsnörade kängor, utan åtminstone ta med lättsnörade lågskor. Och så springer man snabbare från isbjörnarna i lågskor. Kom ihåg att du inte måste vara snabbast, det räcker att du inte är långsammast…
Kamrat Lenin säger hej från Barentsburg. Det tar tid att komma ikapp när man drabbats av kommunism i 47 år och sedan
kleptokrati, korruption och fascism. |
18 kommentarer
Bästa sättet att sänka Ryssland vore att gå efter pengarna som kleptokratin stulit o parkerat i väst. Men skulle man göra det skulle missilerna flyga direkt.
They can take our coal, but they'll never take our FRRRRREEEEEDOOM!!!
mvh,
Mel Gibson.
Job Tvojemad, som Sven Hassel skulle sagt
Sven, dokumentär- och faktaboksförfattaren ja.
Barentsburg ser ju riktigt fräscht ut numera. Måste satsats rejält senaste 10 åren. Är det fortfarande så att många byggnader som ser ut som trähus, men i själva verket har tjocka betongväggar, har sina träfasader kvar? Eller har de rivit bort träfasaderna?
Lättsnörade lågskor??? Vaffö?
Ja, man har bytt ut mot den färgade plåten som syns på en del bilder. Hotellet hade en meter tjocka betongväggar, med plåt ytterst men i övrigt samma arkitektur som i Pyramiden, där det är trä på betonghusen. Samma arkitektur även på bostadshusen.
En del har dock träfasaderna kvar i Barentsburg och ser rent ut för djävliga ut.
Är du intresserad av en liten ekspedisjon till östkusten våren -18?
Att Norge har små resurser vet jag inte om jag håller med om. Oljefonden är värd bortåt 1000 Miljarder dollar.
https://www.nbim.no/no/fondet/markedsverdi/
Sist men inte minst så har Karlsberger (eller hade när jag var där) en flaska Port Ellen från 1983, sista året den whiskyn tillverkades.
Love Alm
@DrLoveMachine
Måste tyda på att Barentsburgarna är väldigt flitiga och är på jobbet istället för ledigloda och spendera pengar på kredit….
en observation: Det ser ut som att Barentsburg på en bild har en liten herrgård i karolinsk stil th i bild, vad är det för byggnad?
allmänt är väl följande spörsmål givet: Ryssen vill upprätthålla en närvaro, men, samtidigt investerar de ingenting – Mr P kunde troligen få en godtycklig oligark att göra ett luxury resort av stället, men gör intet – vad implicerar detta för deras strategiska syfte med närvaron? Vill de undvika civila aspekter/offer om/när de tar platsen i militärt bruk?
Det var nästan likadant i Longyearbyen fram till 1990-talet. Gruvbolaget ville inte att det skulle komma några turister dit: Ingenstans att köpa mat (eller nåt annat), sova fick man göra i medhavt tält.
Kom mer och mer turister ändå och resten är historia.
Tack Lars! Intressant studie. Det hade varit intressant inför kommande Almedalsvecka med en motsvarande jämförande studie av Visby och Kaliningrad, eller kanske Tallinn och Kaliningrad. Kan möjligen några uppenbara skillnader eller likheter dem emellan urskiljas?
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Jag gillar det begränsade barsortimentet i Barentsburg! Starka grejer för starka grabbar! Fast Karlsbergs bar såg onekligen betydligt trevligare ut. 🙂
" Ett tips är att inte resa dit i svårsnörade kängor, utan åtminstone ta med lättsnörade lågskor. Och så springer man snabbare från isbjörnarna i lågskor. Kom ihåg att du inte måste vara snabbast, det räcker att du inte är långsammast…"
-Så man går inte omkring med gevär hela tiden längre?
Skillnaden beror nog konkret på skillnader i vilka resmål som man lärt sig förknippa med status. När de flesta är bleka sommaren igenom är det viktigt att få med sig en solbränna hem för att visa att man varit på en dyr semesterresa. När alla är solbrända, eller man har råd med flera dyra resor, får man leta annat resmål för att bräcka vännerna. Och med Instagram behövs inte solbrännan längre för att säkerställa att alla vet vilken dyr resa man varit på. Man kan annars posta något på sin blogg 🙂
Gissar att de flesta ryssar är kvar på bäst-att-skaffa-solbränna-på-semestern-stadiet.