Med dagens statistik rapporterade SCB att KPI-inflationen nu är på 1.9%. Därmed brådskar det rent akut för Riksbanken att skyndsamt ändra inflationsmålet, så de kan fortsätta sänka räntorna för att blåsa upp tillgångsbubblorna.
KPI 12-månadersförändring 1999 till april 2017. Källa: SCB |
Riksbankens närmast aspigt (med respekt för de som har denna personlighetbegåvning) stenhårda mål de styr mot är 2.0% i officiell KPI-inflation. Den är nu på 1.9% och ytterligare 1-2 månader så kan vi räkna med att KPI passerar 2.0%. Följs mönstret blir KPI något lägre i maj, och når sedan 2.0 – 2.1% i juni.
Då är det upp till bevis för Riksbanken att höja räntan eller visa att deras mål är att blåsa upp tillgångsbubblor inom främst bostäder, och inget annat.
Det som bidragit mest till KPI-inflationen senaste månaden är transportpriserna och priset på böcker. Sedan förra året är det främst transporter och boendekostnader som dragit upp KPI.
Riksbanken är fullt medveten om att behovet av att höja styrräntan kommer nås, och ska därför definiera om sitt mål till dels ett intervall på 1 – 3%, så de kan vänta med höjningarna, och dels sluta styra mot KPI (som medräknar deras höjningars påverkan på bolåneräntorna). Det är nu mycket bråttom, och vi kan vänta oss att man i panik ändrar sitt mål inom någon månad och inte kan vänta tills efter sommaren.
Senast härom dagen sade vice riksbankschefen att räntan borde sänkas ytterligare, då den helt inkompetenta (eller avsiktligt bubbeluppblåsande) ledningen för Riksbanken inte kunde se att KPI-inlfationen skulle fortsätta uppåt, utan snarare falla tillbaka.
Med det sagt – dra in slutsatsen att någon gör något dumt med flit när förklaringen kan vara att de är begåvningsutmanade.
60 kommentarer
Det som är märkligast med detta är att de berörda (riksbank och analytiker) spelar förvånade.
Hallå, hur svårt kan det vara att hålla koll på de faktorer som styr KPI?
Tydligen jävligt svårt iom att det ligger så förbannat fel hela tiden.
Kan det vara så att man försöker devalvera valutan för att stärka exportindustrin?
Det är onekligen en gammal svensk paradgren.
Så svaret blir ja på din fråga.
I en allt mer global värld så måste fårkets arbetskostnad och köpkraft ner på internationellt konkurrenskraftiga nivåer.
Devalvering heter det när det rör sig om fast växelkurs, vilket Sverige inte har.
Hur fel ligger de? Inflation ligger på knappt 2% och det är där den ska ligga. Verkar vara mitt i prick för tillfället. Stiger inflationen mer får de väl höja räntan. Skulle de inte höja räntan då så gör de fel. Tiden får utvisa.
Jo fast höjer de räntan ökar boendekostnad, produktionskostnad samt diverse andra faktorer. Så inte helt lätt detta.
Fast å andra sidan kan man ju redan hävda att de gör fel för en inflationstakt på 2% ju innebär att kronan halveras i värde på 35år vilket man kan tycka alls inte innebär bevarande av kronans värde…
Så länge oljan är billig är det inga problem att fortsätta med nollräntor. Cornucopia kunde ha bifogat ett oljeprisdiagram så ser man att det egentligen är oljepriserna som styr räntorna och inte KPI.
Så länge oljan är billig är det inga problem att fortsätta med nollräntor. Cornucopia kunde ha bifogat ett oljeprisdiagram så ser man att det egentligen är oljepriserna som styr räntorna och inte KPI.
Det är verkligen inte oljan som styr räntorna.
Så länge Putin behöver pengar för att 1:e vice eldriftsingenjör Ivan Tretjak vid Transibiriska Järnvägen 42:a eldriftsektion mellan Omsk och Novosibirsk skall kunna sig en bättre begagnad tysk bil. Hans hustru Olga en ny tysk tvättmaskin och hans dotter Tatjana en ny iphone 6 så kommer oljan att vara överkomligt billig i pris !
😉
Fast nu är det ju så att Putin vill ha ett högt oljepris.
Säga vad man vill om Putin men han dumpar inte marknaden.
Nej, det är han faktiskt för smart för! Men han måste balansera på ett hårstrå för att fortsätta vara vid makten.
Ryssland exporterar ju inte något större av värde förutom råvaror ..
Nej det är ju knappast know how de kan exportera.
Dom bygger väl iaf snart 2 kärnkraftverk i Iran.
Snarare ska räntan ned ytterligare, de är ju fortfarande inte uppe på 2.0% 😉
Stackars den regering som sitter vid rodret när räntan höjs, kommer inte bli kul.
Definitivt närmare en sänkning än en höjning i dagsläget.
Exakt,sänks,oavsett vad verkligheten är.
Det gäller att hålla bubblan vid liv,när ska folk fatta detta.
För 25 år sedan skulle svenska kronan försvaras till varje pris. Usch of fy för devalveringar, ränta på 500% behövs. Nu har planekonomerna kommit motsatt åsikt. Räntan är negativ, kronan faller och nu ska målet ändras så ränta kan vara ännu lägre.
Självklart ska vi ha en flytande krona.
Trist att inte kommunist-Bildt och hans socialist-kompis Dennis hade kapacitet att inse det 1992.
Ser just nu bank of england varna för högre räntor framöver och att lönerna har bottnat – lönedriven inflation. Dom pratar om upp till 2019 tror jag så inte alltför långt fram.
I ett kortare perspektiv, usla löneökningar och högre räntor.
Tror fortfarande på en aggresiv räntepuckel i sverige som följs av kraftig lönedriven inflation.
Så ta ett rejält bolån någonstans under räntepuckeln när priserna satt sig som sen får inflateras bort under de följande 25 åren är nu min övertygelse.
Då har mina ekonom vänner haft rätt. Bolån är det bästa man kan ha. Inflationen kommer äta upp lånet och övriga svenskar som inte har lån och tror att vi har en bostadsbubbla kommer bli förvånade än en gång när dom ser att deras sparpengar inte är något värda medan lånekonsumenternas tillgångar har gjort dom till svinrika städerskor.
Ja, det är inte första gången som detta har hänt. När räntan var skyhög(?) på 70-80 talet topplånade man bostaden och sen sköte inflationen resten. Många gjorde en rejäl slant den gången…
Jo. men då hängde de höga räntorna ihop med höjda löner och priser. Ser man det nu?
Johan
Har svårt att se det du och Bank Of England beskriver.
Varför skulle vi få en lönedriven inflation?
Och även om lönerna skulle öka mer än i dagsläget, varför skulle det gå ut i konsumtion och i slutändan mer inflation?
Ps: Svenska marknadsräntorna var i princip oförändrade idag trots det lilla kronförstärkningen som kom med det relativt höga KPI på 1.9%.
Dvs det är inte alls säkert att räntorna tickar upp trots att inflationen är relativt hög för tillfället.
Toni, kan du förklara hur det går till när "inflationen äter upp lånet"? T ex med 10% inflation och 20% ränta om året. Hur hade du tänkt betala räntan då?
Annat är det minsann nu.
En bostadsränta som till och med ligger under KPI.
Inte dåligt.
Cornu: Jag vet inte riktigt eftersom jag själv fått det förklarat av flera civilekonomer men något i den här stilen: Du tar ett lån idag. Inflationen ökar till 3-4% per år vilket resulterar till att lönerna också ökar med motsvarande. Du har inte fått en reallöneökning men däremot kvarstår lånebeloppet som blir lättare att betala av för varje år och billigare att äga år efter år. Efter 10 år har du 40% mer i lön men lånet är fortfarande det samma och det skulle inte förvåna mig att även bostadsräntan förblir den samma eller lägre. Det är ju lite som du förklarar det själv. Riksbanken inför istället för att höja räntan ett intervall på styrräntan. Det börjar med 1-3% men det är inte hugget i sten och kanske sedan utökas till upp till 10% per år. Svensk penningpolitik är extrem så ingenting hade förvånat mig.
Det var nog lite otydligt skrivet, Cornu syftar alltså inte på att räntan ska vara i ett intervall, utan inflationen. Riksbanken har idag som mål att inflationen ska vara 2%, men vill nu ändra detta fasta mål till ett intervall på 1-3% inflation. Räntan justeras för att få inflationen inom detta intervall.
Tanken är att sänker man räntan, höjs inflationen och vice versa. Alltså, blir inflationen 3-4% kommer räntan höjas kraftigt, antagligen till över 3-4% för att få ner inflationen. Bolånetagare får då betala mer för sina bolån, och det är vid ett sådant scenario bostadsbubblan kan spricka. Egentligen har riksbanken i princip nått sitt mål om 2% inflation nu och bör höja räntan.
"Cornu: Jag vet inte riktigt eftersom jag själv fått det förklarat av flera civilekonomer men något i den här stilen: Du tar ett lån idag. Inflationen ökar till 3-4% per år vilket resulterar till att lönerna också ökar med motsvarande. Du har inte fått en reallöneökning men däremot kvarstår lånebeloppet som blir lättare att betala av för varje år och billigare att äga år efter år."
Det är i princip rätt. Så länge vi har tillgångsinflation kommer fastigheter att öka i värde på sikt.
"Tanken är att sänker man räntan, höjs inflationen och vice versa. Alltså, blir inflationen 3-4% kommer räntan höjas kraftigt, antagligen till över 3-4% för att få ner inflationen. Bolånetagare får då betala mer för sina bolån, och det är vid ett sådant scenario bostadsbubblan kan spricka. Egentligen har riksbanken i princip nått sitt mål om 2% inflation nu och bör höja räntan"
Nu är det bara så att den tanken är förlegad och inte stämmer längre.
Är det kanske så att vinstförsäljningarna från bostadsmarknaden har sluppit sig ut på den breda marknaden: smör, resor, bilar etc? Skatterna från vinstförsäljningar har väl gett staten möjlighet att utöka bidragstagarens plånbok och den offentliganställda lön eller nya kollegor. Arbetslösheten bland inrikesfödda är "farligt" låg tydligen.
De kommer inte börja höja räntorna på allvar förrän efter nästa val, när SD blivit största parti och regerar tillsammans med AKB. Då däremot, kör de ända in i kaklet och svennebananerna får ångra att de lade sin röst på "ett rasistiskt parti".
+1
Förklara hur du menar då?
PJ: Är det på något sätt oklart?
För mig är det självklart att samtliga vid makten sitter så jävla still i skuldsättningsbåten som det överhuvudtaget är möjligt. De är livrädda att lämna krusningar på det ännu så lugna vattnet eftersom en ev. storm orsakad av välbehövliga reformer som skuldkvotstak eller slopade ränteavdrag skulle peka ut just dem som boven i dramat när korthuset rasar över Sverige i form av kollapsad bostadsmarknad.
Man vet att skiten kommer träffa fläkten så småningom, men vill inte vara den som sitter vid spakarna när det händer. Och med tanke på att SD redan har uppåt en 25% idag kan ju vilken dåre som helst räkna ut att de kommer ha 30% om 1,5 år, när migrationsproblematiken VERKLIGEN börjar göra sig påmind, i form av sämre välfärd trots högre skatter.
Klart man hellre låter korthuset rasa när någon annan sitter vid makten.
Aha,du tänker så.
Men stridsåsnan(hen som kallade försvaret ett svenskt särintresse) sa samma sak,rösta SD så kommer räntorna höjas.
Nä,politikerna bestämmer nog inte så mycket av hur ränteutvecklingen utvecklas.
"Banksektorn" däremot..
Wake up call!
Det är marknaden som sätter räntorna i Sverige och det är helt och hållet en fråga om förtroende.
Så ja om tomtarna i SD får makten kommer sannolikt Sverige hamna i kris iom att marknaden saknar förtroende för SD.
Hur många här inne tror på allvar att låneräntorna kommer att ligga så som de ligger i dag de kommande 5 åren…
Ingen pratar om att vi kommer få räntor som förr, där det var ganska normalt med 6 – 10%. Men idag det räcker med att räntorna går upp med 1% och redan där blir det jobbigt för en stor del av befolkningen. Framförallt majoriteten av lånetagarna i min ålder.
Kan folk sluta haka upp sig på att räntorna kommer att stå still. Räntorna i Sverige styrs också av räntorna ute i världen.
Sen tror jag inte att staten är så nöjd med att betala av ett ränteavdrag på minst 35 miljarder varje år. Lägg där även till att denna kostnad lär stiga med tiden de kommande åren.Räkna med att det där försvinner så småningom.
Knappast stå still, nej. Men bankerna testar redan 6-8%, och det kommer dröja länge innan bolåneräntan ens når 5%.
Fakta är att hushållen inte lagt så här liten andel av sina inkomster på ränta sedan 70-talet. Det finns buffertar, och räntan väntas vara ungefär en procentenhet högre — om tre år! Man hinner amortera mycket på den tiden, plus att lönerna kommer att stiga 6,5-15% ungefär under den tiden för den som idag är i 20-30-årsåldern.
Jag håller förstås med om att vi har höga skulder i hushållssektorn i Sverige, men vi har tjatat om ränteökningar sedan 2011, samtidigt som räntan hållts envist låg — och nu kanske till och med den långsiktiga räntan visar sig vara lägre än vad "alla" trott.
Det verkar som att människor har svårt att hålla två bollar i luften samtidigt. Att ibland är det låg och ibland hög konjunktur. Vid dåliga tider under några år så tror man aldrig mer på bra tider. Nu är det tvärtom. Rådande räntor och tider kommer att bestå. Man vet aldrig men det har aldrig hänt förr. Kanske/troligen är det nog bara en from förhoppning. För om det skulle hända, det som inte får hända. Att räntorna skulle hamna på 6-10% då är man körd. Liksom att det är svårt att ta in eller prata om att en dag ska vi alla bli gamla, dö och multna i jord.
Varför skulle räntorna nå 6-10%?
Finns ju ingenting som tyder på det i dagsläget.
Fast visst finns den politiska risken.
Vid krig och annat elände kommer räntorna att vara 2-siffriga och några 6-10% kommer inte att räcka på långa vägar.
Vid krig kommer breffen på Söder vara ett utbrunnet skal…
Naturligtvis gör ett krig att boatadsspriserna imploderar i samband med att granaterna exploderar.
Jag och min sambo har 400K och funderar på att köpa radhus /hus strax utanför GBG.. Hon vill köpa snarast men jag skulle gärna vänta 1-2 år till. Har nyligen sålt av fonder och aktier för att jag tror toppen är nära. Då alla våra bekanta och vänner givetvis gjort sina livs husköp sista åren gör det mig orolig och sambon väldigt köpsugen. Skulle behöva lite snabba belägg för att vänta lite med köp om ni nu håller med..
Cornu skrev ett inlägg för kanske nån veckan sen om detta, leta upp det.
Ska ni bo länge i nya huset och har marginaler så skulle jag inte vänta, ingen garanti att det är billigare om 1-2 år, men en sättning kommer så klart på sikt.
Det gäller dock att köpa rätt objekt. Titta på läget, läget, läget och så något där ni måste renovera både kök och badrum – gärna ett dödsbo med vävtapeter från 70-talet – men som är stabilt i grunden och utan fuktskador. Då får du mesta möjliga valuta för pengarna, oavsett konjunktur.
Jag gick inte in på börsen eller bostadsmarknaden 2013 eftersom jag också trodde på en "sättning" men sen fortsatte det upp i raketfart och fortsätter fortfarande. Många som köper sig en andra bostad nu i spekulationssyfte och dom lyckas gång på gång. Dom 400 000 kronorna du har kanske du inte ens kan köpa en VW Polo för om 10 år eftersom 400 000 är något man kan tjäna på att äga ett bostadslån i 6 månader.
Det är svårt att pricka toppar och bottnar, som Toni skriver. Både när det gäller bostäder och aktier ska man ha ett perspektiv på tio år, de som köpte aktier 1999 tog det till exempel en bra stund för innan de låg på plus, samma sak bostadsköpare 1990.
"Har nyligen sålt av fonder och aktier för att jag tror toppen är nära."
Om du har rätt där så kan man ju också räkna med att bostadspriserna kommer att sjunka. Det hänger ihop. Svårt.
Tittar man bakåt så är det väl det bästa att hitta hus som inte är jättedyra. Ju dyrare desto större sättning när marknaden viker. Både i kronor och procent.
Nils: När jag pratade med banken avrådde dom mig från att investera på börsen eftersom risken är väldigt hög att jag förlorar väldigt mycket pengar men bostad är en säker investering i alla fall i en storstad som Göteborg med en sån enorm brist på bostäder. Det är inte mina ord utan SWEDBANKS. För några år sedan rekommenderade dom både fonder och bostäder men nu avråder dom från fonder och rekommenderar bara bostäder.
Toni
Vad du än gör lyssna inte på Swedbank.
Eller någon bank för den delen…
@James, titta på bostäder, fundera på var och hur, och tänk att ni skall bo där 10+ år. Fungerar det så köp nu.
Bry dig inte om priserna , i bästa fall kommer det bara öka på de billigare objekten med renoveringsbehov för där har folk fortfarande råd. Nya villor för 6+ MSEK kräver en rejäl bostadskarriär i bakgrunden.
Underskatta dock inte renoveringskostnaderna. Det kostar lätt en miljon att fixa badrum , kök och alla ytskikt.
Anekdot:
Iaf en bank beviljar inte längre nya lån för rust.
Stefan: Jag lyssnar alltid men det är inte säkert att jag håller med 🙂
Tack!
Pappa har pratat om läget läget läget då han slitit för bra lägen men som alltid betalat tillbaka bra.
Ska leta upp artikeln!
Orkar inte med en ev. sättning strax efter första husköpet men vem gör det.
Är nybygge eller nyligen renoverat som gäller då vi inte kan eller har tid att göra något själva, leja.
Men snälla människa. Om ni inte kan tänka er bo i renoveringskaos en månad eller två pga "obekvämt" så kan du inte vara alltför bekymrad över kommande bostadsmarknadskollaps.
Ahja, lycka till iaf. Och se till att inte dras med i någon galen budgivningstävling som de flesta andra idioter. Du läser ju den här bloggen, så du är smartare än så. 😉
Renoveringsobjekt behöver inte betyda bra affär. Om man inte kan göra det själv. Lägre rotavdrag. Priserna på hantverkarhjälp tycker jag farit i höjden. Jättedyrt. Om du sen inte gör vettiga renoveringar som blir bra eller ingen vill ha så är de pengarna bortkastade. Det är lätt att renovera bort sig!