Vet inte om det bara är jag och att jag inbillar mig, men jag tycker att våren känns lite kall lokalt i år.
God morgon! |
Om nu någon undrar om “men den globala uppvärmningen då”, så är tydligen North Atlantic Oscillator Index (NAO), som bland annat påverkas av avsmältningen av färskvatten från Grönland och Rysslands tundra, lågt, vilket ger ett kallt väder i Norden. I princip vänder Golfströmmen tidigt och Sveriges väder går mot Alaskas. Förenklat: Hög avsmältning, kallare i Skandinavien.
Dålig stämning i NAO. Källa: National Weather Centre, USA. |
Global uppvärmning handlar inte om ditt lokala väder, utan om temperaturen över hela jordklotet. Är det ovanligt kallt lokalt är det desto varmare någon annanstans.
Med NAO negativt kan vi räkna med en kall sommar. Åtminstone tills indexet eventuellt vänder upp och vi får ta del av Golfströmmens effekter igen.
72 kommentarer
Ja, det är en extremt kall vår/sommar. Många köldrekord har slagits.
Även april var mestadels mycket kall, trots en rejält positiv NAO för den månaden… Det stämmer väl inte med det som inlägget beskriver dvs negativ NAO = kallare väder.
Det är även torka i stora delar av landet (och inte bara där snön så här i mitten av maj ännu inte hunnit smälta…), och så har det varit under flera år, inte minst på Öland. Detta är så klart väder men enligt SMHI:s klimatprognoser så ska det bli blötare i hela landet. Dessutom ska inte golfströmmen upphöra utan det kan bli upp till 6 grader varmare i Sverige fram till 2100. Det verkar inte som att modellerna stämmer med verkligheten. Om Arktis är isfri så finns det inget avsmältning => Alaskas klimat i Sverige, men enligt prognosen ska det bli +6 grader. Klart som korvspad.
https://www.smhi.se/klimat/framtidens-klimat/klimatscenarier?area=swe&var=n&sc=rcp85&seas=ar&dnr=99&sp=sv&sx=0&sy=360
Med tanke på hur kallt det är här borde det vara mycket varmt på andra ställen, det är inte bara här det är kallt heller.
Jag tror klimatbluffen håller på att spricka, för kylan beror vad jag läst på låg aktivitet på solen och det kommer hålla i sig ett tag, även bli något värre
Nu är det ju faktiskt så att det finns en värld utanför den egna ankdammen.
I asien är det tex ganska varmt.
Beror på var i Asien man tittar. Varmare än normalt på vissa delar, kallare än normalt på andra. Men visst, storadelar av Asien är väldigt varma…
http://cci-reanalyzer.org/wx/DailySummary/#T2_anom
Det intressanta i sammanhanget vore ju om någon kan bevisa att temperaturen sjunker på jorden.
Hittills är det ju bara snack och anekdoter.
Beror väl på i vilket tidsperspektiv man avser.
Att den långsiktiga trenden är att temperaturen stiger finns det väl ingen vettig människa som säger emot. Att det 2017 blivit lite kallare efter förra årets kraftiga El Nina är väl också uppenbart. Se tex UAH satellitdata här:
http://www.nsstc.uah.edu/data/msu/v6.0/tlt/tltglhmam_6.0.txt
El Niño skulle det naturligvis stå…
Jo men det är ju ungefär som att slå sig för bröstet och hävda att Real Madrid är helt kass efter att de förlorat en match.
Jamen då var det väl bra att jag skrev att den långsiktiga trenden är att temperaturen stiger?
Vem är Real Madrid och vad har han med klimatet att göra?
Det är Real Madrid som styr klimatet.
Visste du inte det?
Ganska het rapport från NIBE btw så inte konstigt temperaturen stiger.
@stefan: orka öppna en riktig geologibok. Jordens medeltemperatur har pendlat mellan ca 8-25C. Just nu är den cirka 12C. Trots propagandan är CO2 en högst försumbar gas i sammanhanget. Det finns ur geologisk synvinkel noll samband mellan CO2 och temperatur. Se t.ex. hela perioden Trias till Eocen. Om vi tittar på den interglacial vi för tillfället lever i så var det som varmast för ca 5-8000 år sedan, därefter har CO2 ökat och temperaturen sakta sjunkit i ett cyklist mönster. Just nu rör vi oss mot en ny naturlig värmetopp efter lilla istidens köldperiod. Klimatforskningen ör tyvärr genompolitiserad och det finns mycket pengar att hämta om man ger läpparnas bekännelse. Jag har totalt gett upp att försöka hitta vett i skogen av domedagsprofetior och nonsense som omger klimatnojjan.
Jaja.
Jag är iaf nöjd med NIBEs rapport idag och uppgången på 8% och att företag och privatpersoner i allt större utsträckning anlitar deras klimatsmarta produkter. Fast allt det är väl en bluff enligt dig? Hade det varit bättre om vi eldat kol för klimatet? Du hävdar ju att koldioxiden inte spelar någon roll.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Bör tilläggas att anl till oron är man befarar att en ökning av CO2 ökar mängden vattenånga i atmosfären (troposfären för att vara precis). Till skillnad från CO2 påverkar halten vattenånga jordens klimat i högsta grad. Logiken i oron är dock lite oklar eftersom CO2 absorptionsspektrum nästan helt överlappar med vattenångas och är som störst de minst energirika våglängderna (ursäkta alla förenklingar)
Stefan: men hur är det med det omvända? Sist jag intresserade mig för frågan var ursäkten att man måste räkna med djuphavstemperaturen som man inte mätt tidigare (och som jag förstod så antog man att den varit lägre tidigare och därmed "räddat" teorin)…
@stefan ok för att var petig så är den korrekta formuleringen att det är ytterst tveksamt om CO2 har någon avgörande betydelse. Finns eg inga vetenskapliga bevis i strikt mening, utan bara en massa hypoteser. Hypoteser som inte håller måttet, vilket visar sig i att datormodellerna konstant har fel. Att ständigt upprepa samma sak och hoppas på ett annat resultat är…
Oavsett om koldioxid påverkar temperaturen eller inte kanske vi kan enas om att förbränning av fossila bränslen är dåligt för planeten?
Nej Stefan, ökad koldioxidhalt minskar ökenutbredning och ökar skördarna, så förbränningen är inte bara dålig.
Förbränning av fossila bränslen skrev jag.
Alltså sluta häng upp er på koldioxiden allena utan försök att greppa hela bilden vad gäller miljöförstöring.
Även om vi antar att koldioxid är toppen för planeten innebär inte det att utsläppen vid förbränning är det.
Men tänk om vi skapar en renare, hållbarare värld helt i onödan?
I onödan?
@dopad
Vi är mycket riktigt inne i en period av låg solaktivitet som inte kommer vända på cirka tre år. Däremot så kommer den inte minska särskilt mycket mer. Solaktiviteten har en periodicitet på 11 år, sprungen ur en 22-årscykel i solens magnetfält.
Men det har lite att göra med vädret under årets första månader och än mindre att göra med vädret i maj månad. Det handlar om variationer som är avsevärt långsammare än så, och framför allt globala. Det som däremot är intressant är att de senaste årens temperaturrekord har varit under en period med ovanligt låg solaktivitet, sett till var i cykeln vi befunnit oss. För den som har intresse så kan man se på länken nedan som visar toppen på förra solcykeln och den nuvarande.
https://en.wikipedia.org/wiki/Solar_cycle_24#/media/File:Solar_cycle_24_sunspot_number_progression_and_prediction.gif
Love Alm
@DrLoveMachine
Temperaturrekord relativt slutet på lilla istiden men inte relativt innevarande interglacial ! Så rätt irrelevant info. Dessutom i valet mellan istid o 2-3 grader varmare föredrar jag faktiskt det senare.
Re fossila bränslen så innehåller de rent förorenande ämnen som t.ex. kvicksilver så visst är det motiverat att minimera bruket ur den synvinkeln
@Love Alm
Vad som är mest märkligt angående klimatdebatten är den så kallade cherrypickingen. Hur man låter bli och prata om kända faktorer som påverkar vädret, exempelvis solens aktivitet och hur förutsägbar den är.
När det gäller den så kallade uppvärmningen visar man för tillfället nästan bara information från Nordpolen, hur kommer det sig?
Därför att svängningarna är störst vid nordpolen beroende på landmassor, Golfströmmen, NAO mm så, nu spekulerar jag, förmodligen lättare hitta nåt rekord nånstans runt "nordpolen". Vid ekvatorn är ju 34,1 eller 34,15 inte lika uppseendeväckande …
För det första, vädret är inte klimatet, inte ens nästan. För det andra, vilka är dessa "man" som inte pratar om solaktiviteten?
Google Scholar sökning på climate +"solar activity" ger 18,200 artiklar mellan åren 2000-2017.
Vilka är dessa "man" som bara nämner temperaturen på nordpolen?
Det görs mer forsking i Arktis eftersom det bor fler människor i Arktis än Antarktis. Jämför vad som finns söder om södra polcirkeln och vad som finns norr om norra. Det är både enklare att undersöka och mer relevant för de flesta läsarna. Dessutom är nordpolen havsis vilket gör att den är mer känslig för förändringar. Men för ros skull så kan jag meddela att motsvarande sökning som ovan, fast på climate +antarctica, ger 95,200 artiklar.
Kan det vara så att du letar på fel ställen? Lite som att jag hittar väldigt lite skvaller om Kardashians i Space Weather Quarterly.
Love Alm
@DrLoveMachine
@Love Alm
Om de också presenterat siffror från sydpolen så hade de ju fått beskriva hur det där blir kallare och isen växer
Det är detta som är så misstänkt, man väljer ut ställen där det blir varmare utan att presentera ställen där det blir kallare
Jag har förmig att jag lärdemig I skolan att klimatet är medelvädret over 30 år så enstaka variationer är väl I sin ordning.
Det vore intressant om golfsrömmen leds om med tanke på att vi bor några hundra mil norr om New York.
På den här sidan ser man dagliga uppdateringar av temperatur, tempanomali, havens uttemp, yttempanomali, lufttryck med mera på en interaktiv glob/världskarta.
Oavsett vad man tror/inte tror om klimatet är den väldigt intressant.
http://cci-reanalyzer.org/wx/DailySummary/#PMSL
De som är lite äldre kommer ihåg att vädret växlar rätt mycket i Sverige, alltså inget onormalt. Vissa år är det badväder i början på Maj och vissa år snöar det och är svinkallt. Vintern varierar även den lokalt från svinkalla år till töväder, 1m snö till barmark. Vissa somrar runt 30C i flera veckor, andra somrar behöver man långkalsonger. Det är helt normalt att vädret varierar kraftigt mellan olika år i stora delar av Sverige.
Sverige ligger på de breddgrader, mellan den stabila ekvatorn och och hyfsat stabila nordpolen, där kaos råder. Och det är generellt inget ovanligt i komplexa system. Där ytterligheterna möts och skall utjämnas råder ofta kaotiska förhållanden.
https://sv.wikipedia.org/wiki/Missv%C3%A4xt%C3%A5ren_1867%E2%80%931869
Det handlar bara om inställning. Våren är fanemig här, så mycket här att vi gick åt glass igår – även om det snöade.
Haha, ja vad är verkligheten för hinder när man har en fantasivärld och viljestyrkan att leva i den!
🙂
Har inget med fantasi att göra utan disciplin! Nu är det jävlarimig vår. Hörde frstn att det rent tempmässigt är sommar i Grekland).
Nulli sekundus
Klart det är vår och har så varit i nästan 2 och en halv månad. Är det ingen som har en almanacka?
Liknande fenomen som vi hade under vintrarna 09/10 och 10/11, då det var kallt och mycket snö t.o.m. i södra Skåne. Då var det någon isvind som brukade blåsa ner över Kanada och Grönland som vänt, vilket har hänt förr, och blåste hit istället.
Problemet med hela den här frågan är att man presenterar ett eller kanske två scenarios om hur det kommer att se ut om 50-100 år. Det är omöjligt, precis som att det är omöjligt att spå sommarens väder mer än 5-10 dagar innan och väldigt osäkert, att förutse hur det kommer att bli på så lång tid. Det är ett otal parametrar som påverkar så i själva verket är det många olika scenarios som man kan räkna fram.
Nu har man valt, i mitt tycke väldigt korkat, domedags-scenariot vilket gör att den normale invånaren känner att det spelar ingen roll vad man gör, det är kört ändå. Plus att samma beröringsskräck man har med politiska partier också finns inom klimatfrågan, man vågar inte presentera bredare för att man "gynnar vissa grupper".
Låter bra, jag tar knappt ut någon semester alls i sommar pga byte av arbetsgivare.
Vadå, april/maj var varmare än genomsnittet under 2009-2012, utom för maj 2010.
Då var medeltemperaturen mella 0,5-1 grad under det normala i bebodda delar av Sverige. Inte så farligt.
Juli 2010 var långt varmare än normalt i hela landet.
Inget juli utom 2015 var under normalt i hela landet sedan 2009.
En kall vinter pga negativ NAO ger varm sommar. Det gör att vädret drar åt extremer, kalla snörika vintrar och varma torra sommar
Negativ NAO (negativ NATO) ger mer påverkansoperationer från Sibirien(Ryssland)!!!
Det var en afton i början av MAJ. Den lilla trädgården på Mosebacke hade ännu icke blifvit öppnad för allmänheten, och rabatterna voro ej uppgrävda; snödropparna hade arbetat sig igenom fjolårets lövsamlingar…
(Stockholm 1879)
(Men det är en kall vår. Även i övriga europa. En kollega i Schweiz berättade att hans vin hade frusit.)
Kan inte varit många procent i det vinet?
Min magnolia frös sönder blomknopparna för två veckor sedan. Synd för den hade många o vackra för säkert första gången på många år. Vi har gett den TLC.
Det var väl någon pensee som såg lite trött ut också men annars klarade odlingarna frostnätterna. Det mesta är dock övervintrat så generna finns där.
Kul med grönkål som fryser och sedan spirar på nytt 🙂
Hemma hos mig i Torslanda så kom det igår kväll en hagelskur som gjorde "skidföre" på gatan … :p
Vi som bor här vid tundrans kant kan väl istället hoppas på att klimatet återgår till det som varit normalt efter den senaste istiden, dvs varmare än vad det varit den senaste tiden.
Att sen diverse muppar som lever gott på att skrämma folk till "klimatångest" och politiker som ser ytterligare en möjlighet att införa en "klimatskatt" gör allt för att stjäla våra pengar borde vi protestera mot.
Sedan senaste istiden har det sett ut så här:
https://4.bp.blogspot.com/-Af83YfvvWEA/WDAs_3fSTeI/AAAAAAAAHRg/6xrNcQVZE3oYU8LYSKuBHUN8Mklx0pAMQCLcB/s1600/easterbrook_fig5.png
Instämmer – århundradets bluff, för att inte säga årtusendets.
Japp! Klimatångest som botas med dagens "avlatsbrev" dvs KLIMATSKATTER !!
Tycker att det är fint och stämningsfullt jag. Man kan ju recitera Tomten medan man gräver upp potatisen ur snön.
Jag ser det som ett tydligt tecken på att global warming är en bluff.
Läste du ens blogginlägget?
Inlägget säger ingenting. Wilderäng gör en mycket ensidig, och partisk, "analys" av läget. Klimatet är mer komplext än vad enkla linjära samband kan påvisa. Det han har rätt i är att vi måste titta på den globala trenden. Givetvis går vi mot global nedkylning, inte uppvärmning. Vi har haft uppvärmning, nu bli det kallare. Är det så konstigt? Vem tror att människan kan styra klimatet? Vi kan inte ens styra över våra egna samhällen, vilket borde vara uppenbart för alla. För klimatets del är för de delen solaktiviteten MYCKET viktigare än våra, i sammanhanget, fjuttiga utsläpp. Ta dessutom t.ex. torvbränderna i Indonesien, de släpper ut mer växthusgaser än hela USA:s ekonomi.
Här är en rapport om global nedkylning:
http://www.sciencealert.com/a-mini-ice-age-is-coming-in-the-next-15-years
Om utsläpp från torvbränder:
http://www.eco-business.com/news/carbon-emissions-from-indonesias-peat-fires-exceed-emissions-from-entire-us-economy/
De där metanpruttarna i Sibirien som skall leda till världens undergång balanseras kanske (har man upptäckt nu) av metanpruttar under ishavets yta:
http://www.sciencemag.org/news/2017/05/methane-slowing-global-warming-arctic
Syftet med klimatbluffen är att skapa föreställningen om ett hot som BARA den politiska eliten kan rädda oss ifrån. Endast politiker kan rädda oss från undergång. Bedrägeriet ger dem legitimitet att höja skatterna på energi så att den politiska eliten kan fortsätta leva i lyx och överflöd på skattebetalarnas bekostnad utan att behöva producera något.
Energi är det perfekta skatteobjektet. Att beskatta energi är som att beskatta våra andetag. Eliten har lyckats införa allt högre skatter på koldioxid som är en förutsättning för liv på planeten, och befolkningen applåderar!
Det verkliga hotet mot liv på vår planet är den verklighetsfrånvända politiska och mediala elit som parasiterar på befolkningen men PRODUCERAR INGET.
Politiker bryr sig inte om enorma giftutsläpp i hav och sjö, dom bryr sig inte om giftig besprutning av frukt och grönsaker eller gift i fabriksproducerad mat, dom bryr sig bara om att höja skatterna och sina egna löner för att säkerställa liv i lyx och överflöd.
Solen har en 300 år cykel som nu nått peak. Vi går snarare mot en ny liten ISTID som kommer orsaka stora problem med matförsörjningen som i sin tur leder till så kallad "social oro". Vilka ska rädda oss då? Löfven, Reinfeldt och Fridolin?
Faktalänk: http://www.independent.co.uk/environment/climate-change/mini-ice-age-coming-in-next-fifteen-years-new-model-of-the-suns-cycle-shows-10382400.html
Nej detta scenario är kraftigt överdrivet.
Dock finns det indikationer på en återgång till temperaturen som rådde under 60 och 70talen
Under de närmaste decennierna
På längre sikt en ny istid eftersom vi är i slutet på vår nuvarande mellanistid.
Vi befinner oss just nu i slutfasen av en svag solcykel 24 och nästa solcykel 25 beräknas bli ännu svagare dvs mindre aktiv. Detta påverkar vädret eller klimatförändringar under många år framöver. Vi får antagligen räkna med svalare och ostadigare väder ju närmare polerna man befinner sig.
Havsoscillationerna som varierar mellan kalla och varma faser påverkar också.
Har vi tur kan vi få en återkomst av ElNino i sommar eller höst annars blir det nog även en sval höst/vinter.
Snö i örebro osso.. 😛
"Med NAO negativt kan vi räkna med en kall sommar. Åtminstone tills indexet eventuellt vänder upp och vi får ta del av Golfströmmens effekter igen."
Ett negativt NAO- index innebär väl ändå en varm sommar iom att lågtrycken inte skulle komma in över Skandinavien ? ???
Vi skulle med andra ord få en sommar mer åt det kontinentala hållet à la tex Moskva.
Golfströmmen mildrar våra vintrar men kyler våran sommar skulle jag vilja påstå.
Det finns ju en stor risk att klimatet framöver riskerar bli mer oförutsägbart med både kalla och varma perioder. Ett kännetecken för de senaste 10-tusen åren har ju varit ett ovanligt stabilt väder på våra breddgrader, vilket såklart gynnat tex jordbruk.
Jag har följt både klimat och väderdiskussioner och det råder stor osäkerhet vilken väderpåverkan tex att sommarisen försvinner i arktis får.
Om sommarisen försvinner värms havet upp mer i Arktis. Snö och is är bra på att reflektera iväg större delen av solljuset.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Japp. Och temperaturgradienten mellan ekvatorn och Arktis blir mindre amplifierad vilket kan påverka vindar och utbredningen av den kalla arktiska luften. I förlängningen finns risk att Arktis värms upp mer medan mellanzonen (där vi bor) kan bli kallare.
Under 400 – 500 talet e Kr var det en mycket kall och ogästvänlig period där många människor hade det svårt. M a o inget nytt under solen. Vad vi däremot bör oroa oss för är hur vi behandlar våra hav. Dels nedskräpning och dels utfiskning. Det tycker jag är mycket skrämmande och alvarligt. Kommer politikerna att rädda oss? Nä, den frågan är för abstrakt(?) för dem! Det som finns under ytan ser man ju ändå inte…
Under hungersnöden 1695-98 slog inte björken ut i Jokkmokk på 3 somrar.
Under 1860 talet orsakade kalla somrar och tidiga höstar massvält.
Men alla preppers har väl bunkrat upp nuförtiden, antar jag, så någon risk för svält torde inte finnas.
Badvädret dyker förhoppningsvis upp snart, eller är detta en Svart Svan på ingång, det kanske inte blir någon sommar på några år ?
Så den globala uppvärmningen ger kallare klimat.
Pga av koldioxid som ger mer växter som ger mer syre. Alla som odlar o växthus vet ju att om man ökar koldioxiden så att det växer mer. Men oavsett så är mer skatt på allt lösningen. ju fattigare vi blir desto bättre.
Lite trist att på många ställen så kommer inte dagstemperaturen ens upp i natt-temperaturen ifrån samma tidpunkt förra året.
Se exempel här på Kungsbacka:
http://www.temperatur.nu/kungsbacka-egen_graf.html?datum=2017-04-01&datum2=2017-05-12&tid1=07&tid2=07&compare=year&year2=2016&saved
Läsvärd bok om varför forskning kan gå väldigt väldigt fel. Handlar om medicin men samma problematik gäller klimatologin.
"Richard Harris 'Rigor Morris' is an essential guide to how scientific research may arrive at the wrong conclusions. From the 235 ways that scientists can fool themselves to the misuse of statistics and the persistence of unsound research methods, Harris outlines the problems underlying the so-called 'reproducibility crisis' in biomedical research and introduces readers to the people working on solutions."
Som sagt, det är väldigt varmt på andra ställen till exempel i Thailand där Bangkok de sista två åren varit näst intill outhärdligt även för Thailandarna….Bangkok brukar toppa högsttemperaturlistan i Sydostasien tillsammans med Alice Springs i australöknen.