Konjunkturinstitutets barometerindikator (konjunkturbarometern) föll tillbaka något för maj månad, men är fortfarande överhettad. Industrin blev mer negativa, medan hushållen blev positivare.
Att tillverkningsindustrin blev mer negativ betyder inte att man är negativa. April hade det hetaste industrikonjunkturläget någonsin med en indikator på 122.9. Den föll nu tillbaka till 117, vilket fortfarande är en bra bit över överhettningens gräns på 110.
Det kraftiga raset för tillverkningsindustrin kompenseras av hushållen och bygg och anläggning stärkts. Dessutom har detaljhandeln faktiskt börjat se positivt på framtiden med 100.1 i index där allt under 100 är negativa utsikter.
Så beskedet är att vi är kvar på konjunkturtoppen och man ska fortfarande sälja de aktieinnehav man har kvar medan tid är. Konjunkturen blir aldrig bättre än överhettad, även om överhettningen kan ligga kvar några månader till.
34 kommentarer
En annan teori kan vara att, eftersom det här är en enkätundersökning, det finns ett visst mått av osäkerhet och att april-siffran för industrikonjunkturen är "för hög".
Annars, tydliga besked. Kraftig högkonjunktur för företagen, och mer positiva hushåll än tidigare. Vi får se hur länge festen varar.
Så länge räntan är som den är och i Sverige ialla fall inte städnotan för Asylfesten kommit ännu. Och notan för alla löften som politikerna skitit framåt såklart eftersom det ÄR TOMT I LADORNA!
Ja, räntan är vad den är. Vad skulle problemet vara? I minst 20 år har jag hört sägas "vänta bara, nu går allt åt helvete när som helst", men ändå händer det inte.
Fast hösten 2008 gick det ju käpprätt måste man väl ändå säga.
Trots att det gick käpprätt åt helvete 2008 är börsen (SIXPRX) upp 105% på 10 år.
Detta stämmer bra med min tes att tillgångspriser dubblas vart 10 år i snitt.
Man vet att Joakim föddes under en fest när avsaknad av bevis för något under några fjuttiga år innebär bevis på att det inte existerar. Viss viktig kunskap fastnar bara med erfarenhet.
10-årsperioden 1997-2007 var mycket starkare än en dubbling, så en dubbling i snitt är självfallet endast ett riktmärke som visar på vad tillgångsinflation gör med de berörda priserna.
En dubbling vart tionde år stämmer bättre in på fastighetspriserna än börsen. Börsen utvecklas generellt starkare än så.
Linus, min pik var riktad åt de som ständigt hävdar att allt när som helst går åt helvete. Tänk "Zerohedge"-läsekretsen, eller de som tror att 1% befolkningsökning istället för 0,5% leder till allmän samhällskollaps (redan på 90-talet hävdades det att "invandrarna kostar 100/200 miljarder", som exempel).
Det ordnar sig nog.
Man kan väl iofs försvara Dr Doom I, II, III… XVII med att diverse riksbanker och annat löst folk har satt de normala reglerna ur spel. Normalt sett skulle vi ha sett turbulens och krascher pga uppbyggda obalanser, men de där obalanserna verkar alltid numera surras fast i masten.
1 februari 2017 skrev du att du gick ur börsen för ett år sen.
1 februari 2016 stod SIXPRX 1630. Gårdagens notering 2183.
Det ger en uppgång med 34%.
Att komma med tvärsäkra åsikter om hur börsen kommer att utveckla sig är lätt.
Att få rätt är väsentligt mycket svårare.
Att försöka sig på marknadstiming är jättesvårt, och det ser man om man nu tittar på "barometermodellen". Det har varit bättre att köpa och behålla sedan 2010, åtminstone, jämfört med att agera på dessa signaler.
Det kommer säkert en nedgång förr eller senare, till 2015 eller 2016 års nivåer kanske?
Tvärsäkra prognoser är oftast fel. Och är de rätt i sak är de fel i tid. Och sedan kommer problematiken att handla efter dem.
Exempel Riksbanken. Fel prognoser, och nu dessutom handlar de rakt emot det de säger att de vill åstadkomma. Jag har lite svårt att fatta hur målen att hålla inflationen och senare skuldsättningen nere bara försvann och plötsligt ersattes av prioriteringen att trycka ned kronan. Sveriges ekonomi är överhettad på flera sätt, och om man mätte arbetslöshet efter Reinfeldts modell, dvs arbetslösa etniska svenskar, skulle förmodligen även arbetsmarknaden befinna sig i överhettning.
Har inte en aning om vad som väntar. Inte alls säkert vi ska ner på 2015-2016 års nivåer utan dagens nivåer kanske är de lägsta vi ser i framtiden.
Lägg till det faktum att jag är 42% likvid i fritt ek vilket talar för fortsatt uppgång 🙂
Kingedward24.
Det är ingen överhettning på arbetsmarknaden. Titta på lönesättningen som är normal.
Sen stämmer det inte det du säger om Riksbanken. Målet om inflation kvarstår. Riksbanken har inte med skuldsättningen att göra utan kan endast ge råd till berörda instanser.
Fast de uttryckte efter senaste räntebanebeslutet att de oroade sig över för stark krona, och för snabb kronförstärkning. Inflationsmålet som det var definierat är skrotat.
Dessutom befinner vi oss i den lustiga situationen att vi faktiskt har kraftig arbetskraftbrist i fler och fler yrken, förmodligen extremlåg arbetslöshet bland etniska svenskar, samtidigt som jag inte har hört någon fackledare gratulera löntagarna till den första förmodade reallönesänkningen på ett antal år. I det konjunkturläge vi är i är dessa faktorer var för sig redan orimliga och stämmer uselt överens med alla basic utbud-efterfrågemodeller.
Kingedward24
Det absolut märkligaste är att man i dagsläget får "betalt" för att låna (bolåneränta minus KPI). Så visst, det är "märkliga" tider.
1. Att köpa och behålla för att maximera vinst, med risken att tappa mer än 60% under ett år eller två.
Eller…
2. Att sälja av en större del på börsen för att vänta av överhettan (tajma marknaden med en diversifierad portfölj istället, aka. ligga lite lågt en liten stund).
Slutresultatet av bägge scenariona blir nästan detsamma. MEN väljer man nummer 2 har man faktiskt pengar att köpa in sig på börsen på rea. Majoriteten ligger ju på minus på börssidan utan möjlighet att sälja av (om man inte vill gå i förlust).
Så är man inte sugen att låsa pengarna i ett eller två år och nöjer sig med en avkastning runt 7 – 8%. Då är alternativ 2 ganska skönt.
Dave, om alternativ 2 är att ligga likvid så kan det aldrig innebära en avkastning om 7-8 proc med nuvarande dolda inflation
Det är inte att ligga likvid (kontanter på ditt bankkonto). Det finns hyfsat bra sätt att kompensera för sålda aktier/aktiefonder. Ersätt den större delen av försäljningen med guld, råvaror, räntor, obligationer mm. Se Harry Brownes teori.
Man ligger ju ändå kvar på börsen med ca 25%. Då får du ändå en vinst förutsatt att det inte kraschar. Visst, det är inga 15 – 20% i avkastning men du har ju de andra delarna i din portfölj som bör ge MINST 2% i avkastning.
Råvaror är risky business.
WTI oil ner 5.3 procent i skrivande stund.
ATH S&P och Nasdaq ikväll.
6-e raka uppgångsdagen.
Stefan, olja är just den råvaran jag undviker mest…
Ja så är det. Börsen går på fullvarv, men jag personligen ser inte vitsen med att lägga mer än 25% just nu på börsen. Jag är nöjd…
Olja är lurigt.
Såg en intervju tidigt i morse med Nigerias oljeminister.
Allt verkade lugnt, ett golv har nu lagts vid 50.
Senare på kvällen har vi facit och vi är återigen under 50, närmare bestämt 48. Blev en klassisk sell the news på dagens OPEC.
Intressant är att inflationen återigen börjar söka sig nedåt i US.
Ja exakt. För mycket korruption och ful politik… Sen är det inte bättre att majoriteten av oljan finns på de jobbigare platserna i världen…
Snacket kring peak oil var väl som hetast för 10 år sedan, nu harvar oljan runt 50 USD/fatet (ok USD:n är stark) trots högkonjunktur. Att spå framtiden är inte enkelt' särskilt inte när det gäller råvaror.
Olja lär ändå vara borta om 20 år. Solenergi är både billigare, lättare och mer hållbart… Den marknaden kommer att explodera om några år och då faller oljan ännu mer…
Cornucopia uttrycker sig alltid så tvärsäker i sina prognoser, sällan har han haft rätt kring längre nedgångar, utan det har rört sig om något mindre hack i börskurvan. Bostadsbubblan har han haft fel om sen bloggens begynnelse, en dag får han kanske rätt.
Numera handlar jag tvärtemot hans åsikter. Ligger kvar på börsen o letar efter ett friköpt hus….
Att bara lyssna på Lars råd och handla efter det är ju bara dumt. Han får väl tycka och tro vad han vill. Att ta råd från flera människor som man tror på och ffa bilda sig en egen åsikt om sin investering är nog mer klokt.
Ja, om man till exempel köpt "BlackPearl Resources" som varit på tapeten på bloggen en massa gånger, så har man sedan 2012 tappat 75% av sitt kapital ungefär. Hade man köpt index istället hade man gått plus 125% eller nåt sånt.
Anekdotiskt så vet jag åtminstone en lägenhet på Kungsholmen som var ute till försäljning i väldigt bra läge. Ca 10 på visningarna men inga budgivare. Då togs annonsen ner för att göra ett nytt försök innan semestrarna. Samma mäklare sa att det var likadant på flera håll och skyllde på det bra väder. Kvm pris strax under 100'
Detta ger uppslag till en ny indikator på t.ex. Boolie. Lägenheter som går ut till försäljning men tas ner utan budgivningen/försäljning.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Securitas är ett hett börstips under pågående massinvandring.
Tydligen inte längre iom att aktien är ner i år och även idag.
Ja, och effekten verkar ha avtagit. Ur årsred 2016:
"Den organiska försäljningstillväxten var 6 procent (4), en förbättring driven av högre tilläggsförsäljning relaterad till flykting- och terrorsituationen. Belgien, Frankrike, Tyskland, Sverige och Turkiet bidrog framförallt till den organiska försäljningstillväxten. Försäljningen av säkerhetstjänster relaterade till flykting- och terrorsituationen har avtagit under det andra halvåret 2016, medan försäljningen av säkerhetslösningar och elektronisk säkerhet
fortsatte att öka i gynnsam takt."