Nordeas VD Casper von Koskull säger att vi har en bostadsbubbla i Sverige, men han är inte orolig över den. Den tillhörande skuldbubblan är inte heller ett problem för bankerna, utan för resten av ekonomin.
Till SvD säger Nordeas VD att vi har en bostadsbubbla i Sverige och att priserna inte kan fortsätta uppåt för evigt. Han är dock inte orolig för att priserna ska falla och alla bubblor spricker inte, tydligen:
“Jo, jag tror att det är [en bostadsbubbla], frågan är hur stor den är och hur man hanterar den. Det är inte alltid som en bubbla spricker. […] Ingen kan definiera en bubbla men det är klart att trenden har varit snabb och den kan väcka oro. […] . Men utvecklingen kan inte fortsätta.”
Sedan konstaterar han att själva skuldbubblan inte är ett problem för bankerna, utan kommer slå mot ekonomin när hushållen inte längre har råd att konsumera.
I sig är detta förstås korrekt. Skulderna i Sverige är personliga och banken behöver alltså inte avskriva dessa som kreditförluster, så deras balansräkningar behöver inte drabbas. Istället kan de bara lägga eventuella obetalda räntor på hög som ytterligare tillgångar (=fordringar på kund). Säljer man sin bostad med förlust och är under vattnet så omvandlas restlånet rent av till ett blancolån med högre ränta, dvs det blir ännu lönsammare för banken.
Fast att inget kan gå fel har vi ju hört så många gånger förr. När VD:n för Nordens största bank säger att det inte finns några problem för bankerna så bör man nog omedelbart gå och köpa guld för alla pengar man har.
Och oavsett kommer vi andra alltså att drabbas, när resten av ekonomin drabbas hårt av att den svenska konsumtionen upphör. Inget nytt under solen, men det är ju positivt att Nordeas VD bekräftar det vi andra sagt i åratal.
28 kommentarer
Så länge allt betalas i tid så kan inte bankerna säga upp ett lån pga marknadsärdet försämrats och understiger säkerheten. Detta regleras i 33 § 2 st konsumentkreditlagen.
Tur då att vi i Sverige inte har några som lever på marginalen av sitt kassaflöde!
Sjunkis
Nu handlade inlägget just vad som händer vid en sprucken bobubbla och mer specifikt när BLT lägger allt mer av sina pengar på ränteutgifter istället för konsumtion. Banken kanske inte tvingar dig att sälja så länge du betalar räntan men arbetslösheten kommer att stiga och skatteintäkterna att sjunka, men sekundärt så lär inte Nordea klara sig jättebra i denna miljö av minskad kreditexpansion.
Det är intressant hur ofta den typen av enstegsanalys tillämpas… Tekniskt sett har han ju rätt som du beskriver men han måste förstå att en sprucken bostadsbubbla inte kommer drabba de olika spelarna i ett steg utan i flera steg. När han säger att bara övrig ekonomi kommer drabbas av sprucken skuldbubbla så kan han inte var dum nog att placera sig utanför denna "ekonomi". Nordens största bank… Nej att de går i konken över skuldbubblan tror ingen men det beror inte på deras enstegsimmunitet eller deras briljanta kapitaltäckning, istället ligger svaret i föregående mening. Casper vet såklart om alla dessa steg men det är ett smidigt sätt att undvika en obehaglig fråga utan att direkt ljuga
Reglerna för skuldsanering har ju lättats på då och då. Kan inte det påverka bankerna?
Dvs en större mängd människor får rejäla skulder och har inga tillgångar och får igenom en skuldsanering – då måste väl bankerna göra en skuldavskrivning.
Eller när personer med skulder helt enkelt avlider (naturligt eller onaturligt) – måste väl bli skuldavskrivningar?
Ja, givet att det bara är vuxna som har skulder kan man vänta sig att det blir kreditförluster på 2% av de som är under vattnet om året.
Jag tror inte det handlar om direkta tillgångar på konton. När avföringen träffar fläkten är det snarare förtroendet som sviker snarare än en rationell ekonomisk katastrof (rationell katastrof? LOL, jag är efterbliven). Resultatet blir detsamma. Men kjamiz-lördag på er 🙂
Härligt med lite visdomsord från Koskull så här på lördagskvällen.
"Människor vill ha bostäder"
Och med Nordeas hjälp så går många all in på bomarknaden med 700% hävstång vilket är mycket lukrativt för Nordea med tanke på räntespreaden.
Banker. Cant live without them. Cant kill them…
Hur många klarar sig om räntan når 5%? Ja nästan alla i början. Men de flesta högbelånade minskar sin konsumtion för att kunna betala den ökade räntan. Efter en tid drar några företag ner på sin personal och några får rejäla problem. Vilka företag drabbas mest? Några företag som gynnas finns också.
Är detta bara en svensk sprucken bubbla så kommer exportindustrin att fortsätta gå bra. Bilreparationer tilltar när fler väntar med ny/ nyare bil.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Som jag svarade i tidigare inlägg är det snarare förtroende än ekonomi som spräcker bubblan.
Att bilreparationer skulle rädda oss avfärdades på 1800-talet av Frédéric Bastiat https://sv.wikipedia.org/wiki/Fr%C3%A9d%C3%A9ric_Bastiat
När vi pratar om förtroende är det inte någon enskild medborgare. Det handlar om mer om Stora talens lag, https://en.wikipedia.org/wiki/Law_of_large_numbers Det behövs bara ett pyttelitet uns av tvivel så kommer hela korthuset (bankernas interna lån) att falla. Men detta är bara min personliga cynism. Jag tänker högt snarare än kritik mot Nanotec 🙂
Jag tror inte han menade att bilrepationer ska rädda oss. Han menar att företag som ägnar sig åt dylika kommer gå relativt bättre. Precis som exporten gynnas av en vikande krona. Jag tror nog ni är rätt överens egentligen.
Greklands största dagstidning läggs ner läste jag för någon timme sedan. Hur lång tid tar det innan Sveriges största dagstidning läggs ner, när folk inte längre anser sig ha råd eller lust att prenumerera? Vad blir det av Sverige när pressen försvunnit? Hur går det när dagstidningarna inte längre kan uppfostra oss till toleranta liberaler eller ens hålla efter korruption och annan kriminalitet? Vår fina bubbelekonomi är byggd på lösan sand.
Tidningsdöden har inte diskuterats som den borde, delvis för att tidningarna inte vill förutse sin egen död. Jag föreslog för något år sedan ett "Spotify" för nyheter, men pressen förefaller av något skäl inte förmå samla sig till något sådant. Då måste den istället leva av statsstöd. Får vi verkligen se något sådant? Och hur bra är det att "tredje statsmakten" är höggradigt beroende av staten? Den "liberala" pressen kan ha varit väldigt statsbärande. Mer än vi fattar. Så pressdöden kan vara ett nytt hot mot vår framtid. Som vi inte riktigt verkat ana hittills.
Den tredje statsmakten i sin nuvarande form är på utdöende. Men, det finns fortfarande ett behov hos folket som någon måste, eller ser en "business opportunity" att, tillgodose. Finns det business case så löser det sig, vänta och se.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
@Kuckeliku
"Spotify" för nyheter finns väl redan? https://steemit.com/
Hey tuppen! Du vet att DN kostar 100 kr i månaden för en digitalprenumeration. Prenumeranter växer och jag tror i alla fall riksmedia kommer klara sig bra. Kan också lägga till att DN nyanställer journalister. Kan vara bra att ha koll på innan man slår på stora domedagstrumman.
Har fortfarande några dagstidningar och andra skrifter på döda träd. Bekvämt, enkelt att få överblick och givetvis vanan. När en kvalitetstidning kommer och publicerar som nog bra AR blir det nog slut på döda träd. Glasögonen får inte vara tunga, gärna linser helst något enklare som nanobiter.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Det känns bra att hämta information från många olika håll. Att vara beroende av DN känns numera som rena skräcken, givet Peter Wolodarski och hans "liberala" agendajournalistik. Jag vill helt enkelt inte stödja den tidningen längre.
DN har en del intressanta artiklar. Jag är beroende av bra information. Just nu ingår den inte i postlådans sortiment. Skälet är att det blir för mycket tidningshögar att släpa till återvinning och att lådan är för liten, dvs om jag inte hinner tömma den riskerar posten som kommer oregelbundet och i större mängd när den väl kommer att bli blöt. Ja jag ska skaffa en modern större postlåda till våren.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Han verkar inte kunna något om ekonomi den där VDn. Han kanske ska förklara vad som händer med bankens ekonomi när värdet på panten (säkerheten för bostadslånen) sjunker mot noll (i alla fall för bostadsrätter). I hans värld händer ingenting så länge de belånade betalar sina amorteringar? I CALL BULLSHIT ON THIS ONE.
Finansanalytikernas analyser brukar ju följa att först går informationen till bankens egen handlare, sedan följer stora kunder innan informationen slutligen når småfolket och då är det oftast för sent att göra god affär, tvärtom så har nu dom översta i kedjan börjat sälja.
Man blir inte bankvd om man är korkad så snarare är det väl så att adeln redan positionerat sig och nu vill de sätta bollen i rullning.
Vi har redan passerat point of no return. Har noterat att det nu kommer ut objekt betyydligt billigare på hnet, anekdoter och kan såklart vara lockpriser men det är samma skifte som 2009(ish). Skillnaden nu är väl att räntorna bara kan gå upp?
För min del är det glasklart vad som kommer hända, vi kan såklart få en hyper-super inflation men inget pekar på att den kommer bli lönedriven och hur skall det gå till nu i globaliseringen? Drar infltionen iväg slår det ju stenhårt mot BLT och är väl nästan det värsta som kan hända?
Fortsätter FED att höja sina räntor under året är det väl case closed med tanke på att ca hälften av bolåneobligationerna är utfärdade i dollar och har korta löptider?
Det pratas bubblor hit och dit. 2009 pratade man också om att priserna skulle falla ännu mer framöver. Dom som gick på det gick miste om några miljoner i värdeökning. 2009 kunde man köpa sig en 2a för 500 000 på centrala hisingen i Göteborg. Idag budas dom upp till cirka 3 miljoner…Finns det någon som tror att priserna faller från 3 miljoner till 500k? Tveksamt. Kanske faller 300 000 kr. Men medan man väntar så stiger det med 300 000 per år.
"Vi har haft stigande priser i många år som drivits av ökad inflyttning till storstäderna, bostadsbrist, stabil arbetsmarknad och låga räntor. Så länge dessa faktorer inte ändras är det lite som talar för en prisnedgång", säger Sven-Erik Kristensen, regionchef Bjurfors Göteborg i ett pressmeddelande.
Bland storstadsborna är det göteborgarna som är mest övertygade om en prisökning på bostadsmarknaden i år, där 54 procent uppger att de tror på ökade priser. Malmöborna tror minst på ökade priser, trots att bostadspriserna i Malmö ökade mest bland storstäderna i fjol.
Vad gäller boräntorna tror 39 procent av svenskarna att de kommer vara oförändrade under året. I storstäderna, där bolånen generellt är större, tror 43 procent att räntorna kommer ligga kvar på samma nivå.