Den gamla sanningen att en svensk villa kostar “drygt 2 miljoner” är borta. Man kan inte ens säga “runt 2.5 miljoner” längre, utan nu kostar medelvillan “nästan tre miljoner” om man tittar på SCB:s villaprisstatistik baserat på lagfarter, den sk småhusbarometern.
Snittpris villor SCB Småhusbarometern juni 2016 |
Villapriserna i landet som helhet har i snitt ökat med 11% det senaste året och 2% den senaste månaden. Variationen är dock stor inom landet och med ett snitt på 2 758 kSEK för en villa ligger man nu närmare 3 MSEK än 2.5 MSEK och “priset på en svensk villa är nästan tre miljoner” är det som gäller.
Välkommen till lyxiga Täby! |
Samtidigt finns det fortfarande bra priser på villor, som är nästan gratis vid dagens ränteläge. Exempelvis 1 188 kSEK för snittvillan i Hässleholm i inre Skåne. Dyrast bland de större kommuner, där SCB kan leverera statistiskt signifikant data är Nacka, med en snittpris på 8 191 kSEK för en villa. Reinfeldtska Täby kvalar in på andraplatsen med 6 887 kSEK för snittvillan. I Stockholm kostar villan 6 804 kSEK och
Snittvillan i Göteborg kostar 5 050 kSEK och i Malmö 3 937 kSEK.
Priserna för respektive storstadsområde är något lägre när pendlingskommunerna drar ner medelpriserna. I Stor-Stockholm kostar snittvillan 5 446 kSEK, Stor-Göteborg 4 128 kSEK och Stor-Malmö 3 394 kSEK.
Priserna har stigit i hela landet de senaste 12 månaderna, men den senaste månaden faller priserna i Östergötland, Värmland och Västernorrland. Mest steg priserna på Gotland, med 23% på ett år. Den senaste månaden föll priserna i några kommuner, t ex -6% i Skövde och -8% i Borlänge, medan de steg 9% på Gotland och i Skellefteå eller 8% i Norrtälje.
Att bygga en ny villa med modern standard kostar mellan en och två miljoner kronor. Man kan få en klassisk svensk nybyggd villa för runt 1.5 miljoner kronor, eller så lågt som 1.1 miljoner, om man är kompetent och inte fartblind. Resten av priset på villor är det adressen man betalar för.
Titta för övrigt gärna in på Bostadstrackern för att konstatera att antalet villor, radhus, fritidshus och gårdar till salu fortsätter öka. Data från tidigare år finns dock ej, så vad som är en säsongseffekt av att fler lägger ut sina objekt när våren kommer låter jag vara osagt.
58 kommentarer
Tänk vad det går fort. Det är inte länge sedan vi häpnades av att jämnåriga köpte hus för en bit över två miljoner. Idag ligger snittpriserna alltså på 3.5 milj.
"3 miljoners-Maria" gjorde kanske helt rätt i att köpa och inte vänta på bostadsbubblan som oss.
Ja att vänta och tro och hoppas på någonting är sällan en bra affär.
Ja, och det blir ännu värre om ni nu agerar på denna information som om ni gjorde fel och kliver in på en högre nivå precis innan raset….eller kommer det ett ras ?
Upp! Upp! Upp! Upp! Vi går dit k**** pekar…
Fast ju längre man väntat desto smartare är det att fortsätta vänta… ska man in i ett pyramidspel så gäller det att gå in tidigt.
Det finns ju de som väntat på Jesus ganska länge. När tror du de får rätt?
Du tror alltså att det är lika troligt att jesus kommer som att bostadspriserna kraschar.
Som jag ser det finns det tva vagar framat –
– en saftig nedgang i tillgangsslaget bostader
– hyperinflation
Om det inte blir hyperinflation blir det nedgang, finns det nagot som talar for inflation?
Jag tycker inte det verkar som att den fysiska pengamangden har okat dramatiskt mycket och ser inte att en hyperinflation ligger i korten?
Det har daremot de digitala krediterna gjort men dom "forsvinner" val ocksa vid olika krascher, i tex. PIIGS sa raderades ju ENORMA varden ut 2008 och framat.
Vardet pa bostader ar ju en annan sadan potentiell utraderare, gar priset ned med sag X% sa "forsvinner" ju ett stort varde sa smaningom i avskrivningar och kanske en bankkollaps eller tva, det hogre vardet har ju sa att saga inte forankrats i fysiska pappers-pengar.
FED kan ju bestamma sig for att skriva av en del statsskuld i USA, ECB kan ju lata obligationer forfalla osv. Digitala krediter upp och digitala krediter ned.
Sen sa far ju vi, folket, betala tillbaka vara lanade digitala krediter med skattade riktiga pengar men det ar val en annan diskussion 🙂
Finns inte en chans att vi får hyperinflation under rådande omständigheter.
Den diskussionen är faktiskt helt befängd så länge vi inte är i en krigssituation.
Da aterstar val en saftig nedgang i tillgangsslaget bostader 🙂
Hehe.
"Problemet" de senaste 7-8 åren är att all inflation söker sig till tillgångar som fastigheter, obligationer, konst, aktier etc.
När detta tar slut har jag naturligtvis ingen aning om 🙂
Stefan Östergren, Varför skulle det vara omöjligt? Ponera att bankerna blir rädda för bostadskrascher och mer restriktiva med att låna ut så slutar pengarna flöda till kapitalvaror som bostäder och istället kommer fårket börja spendera sina löner på att småskit för att skapa sin guldkant i tillvaron istället räntor och amorteringar. Och därmed drar inflationen(som den mäts idag) iväg och fårket(facket) börjar kräva lönehöjningar som kompensation.
Att fårket även i framtiden kommer spendera sin sista krona före den 25e kan du vara säker på.
Vet du ens vad hyperinflation är?
Ok my bad, kanske inte hyperinflation ala Zimbabwe då då men inflationen kan nog skena iväg och bli lika hög som den var för 30 år sedan och det räcker nog som "väg framåt" enligt Nasmarks tes ovan.
Jag maste kanske fortydliga mig lite, det jag menar ar en hogre inflation an 2%, sag 10%-15% per ar som gor att lanen inflateras bort inom +10ar.
Det finns saklart ett tredje alternativ som jag glomde, Japan-Deflation.
Min uppfattning om en okad inflation ar att da gar det ungefar lika mycket at helskotta som vid en rejal nedgang for rantorna gar ju upp innan det blir nagon loneinflation och da kommer folk sitta med bankrantor +2% over en 10% inflation INNAN dom far loneokningar som gor att dom kan klara av okande kostnader.
Lönehöjningar? Folket får vara glada om de får jobb! Facket är f.ö i de flesta fall utraderade.
EU och Kina exporterar deflation. Hyperinflation hänger i de flesta fall samman med varubrist, dvs produktionsförmåga. Var ser vi detta? Jo i Venezuela och förr i Zimbabwe och i den gamla kommunistrepubliken Weimar. Ryssland har under oljeprisuppgången till 100 usd gjort sig beroende av utländsk import. Sanktionerna som kommit under oljeprisfallet ledde direkt till hög inflation.
Från Wikipedia.
"Inflation beror på att penningmängden ökar snabbare än utbudet av varor och tjänster "
"Penningmängden påverkas normalt främst av bankerna, genom att merparten av pengarna i moderna ekonomier skapas av dessa i samband med kreditgivningen."
Alltså en partiell inflation i ekonomin.
Pengarna i som ligger i lån cirkulerar inte i samhället av de som köper och producerar varor.
All kreditgivning cirkulerar i ekonomin genom att det för varje låntagare/köpare finns en kreditgivare/säljare. Däremot verkar inte
kvantitetsteorin stämma, dvs att för varje ökning av penningmängden behöver inte BNP(öka lika fort) eller priserna(inflation) öka eftersom det visar sig att cirkulationen(velocity) tvärtom kan minska med mer(som idag i t.ex USA m.fl). Just detta förhållande är centralbankernas problem. Deras monetaristiska teori har fallit.
Alla som talar om att vi skall beskattas för dessa förväntade värden måste inse att det är orimligt när man ser dessa ökningar.
Nya hus är dyra: http://myhome.aftonbladet.se/inspiration/guider/kataloghus-2015-klassiskt.html
Svårt finna något under 2 miljoner.
Och vad är kraftigt försämrad köpkraft på bostäder värd? Inget mer än för byggbolagens motivation att bygga nytt samt för "speckaren", dvs folk som styr sina familjers liv efter möjliga huspris-vinster. Resten av oss kan bara sitta och vänta på staten ska höja beskattningen etc. Vi vet från statistiken(alla länder) att stora förmögenhetsökningar netto(långsiktigt större än BNP och disponibla inkomster) är den faktor som i de flesta fall förr eller senare leder mot recessioner och andra otrevligheter.
http://ritholtz.com/2016/06/real-house-prices/ (trend +3,2%)
http://angrybearblog.com/2016/06/noahpinion-what-causes-recessions-debt-runups-or-wealth-declines.html#more-35334
De flesta förstår inte att stora prisnedgångar kan komma utan att fundamentala faktorer som efterfråge-överskott förändrats på toppen. Ekonomiska villkor är mer komplicerade än demografiska behov på kort- och medelfristig tid.
Det som dock ser "positivt" ut är att en del talar för att räntan i Europa kommer att vara extremt låg under ganska lång tid framöver. Det hindrar dock inte att priserna kan komma att falla.
Vad händer med räntan när euron kraschar? Upp eller ned? Bör ske inom 3-5 år. Kanske lånet är återbetalt då…
Du behöver inte "oroa" dig för det.
Euron kommer vara starkare än sek i orostider.
@rttck Håller med dig helt om det där med ekonomi och mer komplicerat än 1 eller få parametrar. Tyvärr gör det också svårt att förklara för många.
@Stefan Östergren: Det finns förvånansvärt många som verkar hoppas på en EU-kollaps som samtidigt inte tänker på att de skulle få det sämre av det.
Euron kommer förr eller senare att falla eftersom skulderna inom EMU inte "federaliserats". UK vill ur EU för att EU står för federation(något politikerna inte vill prata högt om, t.ex i Sverige). UK har aldrig givit upp sin självständighet. Därför har de pundet och vi kronan och inte Euro.
Sker Brexit finns det skäl för marknaden att tro på nya exit-kandidater. Euron´s öde kortsiktigt handlar om detta inkl. dollar/USA-räntan.
Nu uttrycker du dig väldigt vagt.
"Euron kommer förr eller senare att falla".
Mot vad? SEK? USD? YEN?
Jag börjar ärligt talat bli ganska trött på det där tugget, inte från dig personligen rttck utan generellt.
Anledningen till att jag är trött på det är att jag har hört det snacket i 20 år nu, ändå upprepas det år efter år till leda.
"Falla" betyder att den kan ersättas med nationella valutor.
Vagt? En egen valuta är nödvändig för att kompensera för dålig konkurrenskraft. Särskilt efter låneboomar(skuldkriser) och recessioner. 100% interndevalvering är alltid den alternativa "lösningen". Euron kunde bli verklighet tack vare Tyskland som därefter slapp konkurrensdevalveringar(a la Sverige).
Sedan finns det en massa andra skäl.
Sker ingen Brexit och fortsätter USA att tappa fart(ej räntehöjning) stiger euron kortsiktigt mot 1,20-25 dollar. Annars ligger 0,8 i fatet(eurons startvärde).
Många helgarderingar här. 1X2.
I väntan på det eventuella scenariot konstaterar jag att euron stärks mot sek på dagens skakiga marknader.
Beror på din tidshorisont. Euron befinner sig i ned-trend men kortsiktigt upp. EMU har lägre inflation(deflation) än USA varför kursen borde stiga relativt dollarn. Men det är bara en faktor. Det finns andra orsaker till kapitalrörelser. Just nu ökar euro-puttarna.
Ja kronan brukar vara den starkaste under goda tider och tvärtom när det blåser. Vi har en typisk boom/bust-ekonomi. Både före och efter valuta-avregleringen. Kronan är så liten och känslig och en kärvänlig speckar-valuta.
Bra där i sista stycket. Där är vi överens 🙂
Helgarderingar……ja det kan man tycka om tanken nu är att specka före händelser. Men en utveckling beror ju på händelser varför det går att handla med mindre risk efter händelsen och ändå få god avkastning. I detta fall tycks dock risk/reward indikera att handla före valet(om man är riskbenägen)eftersom volatiliteten lär stiga efter valet oavsett utgång.
Omöjligt dra några slutsatser av Bremain/Brexit samt Clinton/Trump.
Ju mer folk snackar om detta desto sämre blir analyserna.
Dock märker man helt klart en viss oro idag pga valen.
Jag har svårt att se någon börshausse framöver pga detta, osäkerheten lägger locket på.
Sen har ju investerarna 2014 och 2015 i bakhuvudet då lågpunkterna sattes i oktober.
Räntesänkningarna fortsätter.
Rysslands tur idag, 50 punkter ner till 10.5%
Jag kan se en tänkbar nedgång för OMX30 till 1225(-7%) fram till Brexit(klassisk björnfälla med ny botten, dvs tänkbar falsk säljsignal). Usd/Sek 8,35-40 i första steg.
UST10 har potential mot 0,5%(från 1,65%) på lite längre sikt. Spreaden mot Bund har sedan en tid börjat minska trendmässigt för första gången.
Jo. 10-åringen varvar så klart ner idag.
Kommer det fler såna här dagar kan de absolut bli 0.5% till slut som du skriver.
Jadu, det förvånar mig inte. Mer än att jag får konstatera att för enligt mig mer rimliga normer får jag nog snart inte råd att på sikt ens köpa ett hus. Utanför Stockholm då. Svårt att se det som en god affär.
Den här grafen är ju helt galen:
http://www.scb.se/sv_/Hitta-statistik/Statistik-efter-amne/Boende-byggande-och-bebyggelse/Fastighetspriser-och-lagfarter/Fastighetspriser-och-lagfarter/10957/10964/74160/
Själv kommer jag ihåg baksmällan efter puckeln 1987-1991 eftersom vi blev föräldrar 1992 men den syns ju knappt…
Ja tyvärr är de flesta grafer linjära.
Jo det var festliga tider på 90-talet.
Köpte brf 1994.
Snacket bland bekanta gick ungefär som det gör nu.
"Hur kan ni vara så dum att köpa nu när det är så dyrt"
STORBRIT: BOPRISER KAN FALLA 30% VID "BREXIT" ENLIGT BERNSTEIN
http://www.di.se/finansiell-information/telegram/?NewsId=75f4a2e3-b5c5-4325-91aa-4fd4cef5da55
En villa kostar tydligen lika mycket i UK som i Svedala, dvs 3,5 MSek. Bernstein påpekar att priserna hållits uppe av utländska (cash-)investerare(London smittar…känner ni igen det(min kom.)). I USA är det hedgefonder(t.ex buy to rent) och utländska cash-investerare som höjt priserna(framförallt dyrare objekt förvisso, men det smittar). Bolåne-ökningarna i USA rimmar inte direkt med prisökningarna jmf med tiden före 2007.
http://www.oddschecker.com/politics/british-politics/eu-referendum/referendum-on-eu-membership-result
Nu bettar inte jag(för gammal :))men de bästa oddsen(räknat till antalet) får man tydligen om man satsar på Brexit, dvs bookies tror inte på Brexit!
Synd att de inte här presenterat median- och medelodds och över tiden.
Fascinerande hur media och tyckare försöker få in spänning i någonting som i princip redan är klart på förhand.
Clinton vs Sanders.
Bremain vs Brexit.
Nu tror jag iof sig att det finns en teoretisk chans/risk för Brexit men att den är ytterst liten.
Media älskar detta. Det vimlar av extrema kommentarer likt den jag ref till ovan.
Brexit skall tydligen ligga bra till, men de osäkra avgör, brexit har vunnit mest anhängare senare tid, men boskapen som är kvar är sannolikt räddhågsna och litar på media, detta talar mot brexit. Lustigt att Sveriges tidningar hetsar mot brexit, är de köpta av politikerna tro? Tänk vad många karriärsdörrar som stängs för värdelösa byråkrater och politiker om brexit skulle ske. Nåväl hoppas på det bästa och att Sverige följer efter.
Fixa.
Jag lovar att du läst det sista från mig här om Brexit vinner.
Tyvärr är den chansen minimal.
Men hoppas kan du ju alltid.
Men det finns en förklaring till en Brexit-seger. Kraftigt ökande politikerförakt. Underskatta inte de underliggande men ej alltid uttalade meningarna om EU-byråkratin. Tänk bara att vi har ca 5000 svenskar sysselsatta i Bryssel(hur många är politikerna? :)).
Britterna är betydligt mer nationalistiska än vi svenskar. Lägg därför till motståndet mot den kraftiga invandringen och ökande klyftor med mer våld, segregation och motsättningar. EU klär skott för detta. Frågan är om det räcker?
Blir det brexit kommer eu reformeras, alternativet är otrevligare, jag hoppas på brexit men tror jag blir besviken. Men 2007 förutsåg jag Sd's kraftiga ökning, även om dagens siffror var oväntade. Brexit har en god chans i alla fall.
Det blir inget "Brexit" oavsett hur folkomröstningen går. Finns inte en chans.
Har letat efter villa ganska mycket på sista tiden och kan inte riktigt instämma i att en ny modern villa går att få för runt 1 miljon. Detta stämmer endast om du vill placera din villa direkt på tomten utan grund, att villan är ca 95 kvm, att va-anslutning saknas, att elandlutning saknas, att du inte söker bygglov, att du inte behöver något byggkreditiv eller byggförsäkring, att gräsmattan är en jordig lerhög, att du inte har någon uppfart … Och säkert något mer jag missat! Skulle snarare säga 2 – 2.5 msek för en modern villa plus tomtavgift då.
I vilket land letar du, och i vilken del av landet?
I västra götaland kan man nog räka med:
Cirkapris:
hus (modulhus med krypgrund och fläkt t.ex. smålandsvillan, mer än detta om man ska ha modern platta på mark) 1-plan 140 kvm 1600 ksek
Grund och schaktning 200 ksek
Bygglov 50 ksek
Anslutning vatten och el 250 ksek
Geoteknisk undersökning 20 ksek
Bankavgifter räntor och kreditivkostnader under byggtiden 100 ksek
Kontrollansvarig 15 ksek
Diverse extra tex jord till tomt, grus till uppfart, byggel, försäkring och gud vet vad 50 ksek
Jo, din kalkyl verkar ju halvvettig, alltid bra att slänga på 30% till bara för att. Bygger man allt man kan själv och är sin egen byggmästare, dvs projektledare så kan det nog bli billigare, men då skall man vara intresserad och kunna hoppa av jobbet minst 1/2 år. Men detta är ju inget för de flesta. 1 miljon kan du nog fixa en större sommarstuga för i ett relativt oattraktivt läge. Men kan du pendla 10 mil till gbg om det är där det jobbas så kan man hitta ett rätt ok hus för 1 miljon.
Absolut, håller med om att man kan köpa billigare än bygga nytt. Håller också med om att priset kan gå ner om du kan ta ledigt från jobbet 1 år och inte har några barn att passa och gör mycket själv. Men kan fortfarande inte se att cornus kalkyl för nybygge håller.
Kan du hålla kalkylen runt 2.5 mkr är det bra.
Det skulle ge en räntekostnad på 7291/mån. (2.5 mkr ggr 5% ränta minus ränteavdrag 30%).
Sedan drift på det 4000/mån. (Fastighetsavgift efter 15 år, försäkring, vatten, sopor, el.
Totalt 11291/mån och då har du ändå marginaler då du i dagsläget skulle betala avsevärt mindre för ränta och drift.
Vad är alternativet? Vad skulle en nybyggd bostad i området på 140 kvm kosta att hyra?
Satan vad billigt,det är ju bara tomtpris det där totalpriset!
😀
Det damp ner ett mail från Swedbank. De har infört skuldkvotstak på 5x bruttoinkomsten för hushållet. Jag har inte brytt mig om att räkna ut vad det blir för tak på disponibelinkomsten, om man t ex har 1,1 i bruttoårsinkomst i hushållet. Borde röra sig runt 7-8x. Väldigt välkommet hursomhelst och det kan förhoppningsvis verka avkylande. Dock något av en alibi-åtgärd från Swedbank ("titta, vi försökte minsann bromsa, ge oss nu 100 miljarder"). Frågan är vad de andra bankerna gör och när "peak föräldrar som belånar till barnens kontantinsats" inträffar o s v. Allt som behövs är några variabler som stannar upp eller vänder neråt, samt en liten sentimentsförändring. Då kan det bli åka av.
Hej!
Vi har tagit emot din ansökan och gått igenom dina uppgifter.
Just nu kan banken inte bevilja er det lån ni sökt.
Det beror på att ni överskrider bankens riktlinjer vad gäller skuldkvot: dvs att det totala lånebeloppet överstiger 5 gånger hushållets gemensamma årsinkomster.
För att få svar på frågor om just din låneansökan behöver du vara legitimerad, det är du om du kontaktar oss genom telefonbanken personlig service 0771-22 11 22 eller ett av våra bankkontor.
Med vänlig hälsning
Swedbank AB (publ)