Medan Mäklarstatistik och Valueguard släppte boprisstatistik för maj månad idag, så kan jag nedan med läsarhjälp presentera utvecklingen för lägenhetspriserna i Stockholm och Göteborg än så länge i juni. Och priserna pekar nedåt. I Stockholm rasar priserna med 5.18% och 6.52% i Göteborg på en halv månad.
Valueguard redovisar i stort sett oförändrade priser för villor i Sverige i maj, undantaget Stockholm, med en nedgång på 1.1%, medan Göteborg och Malmö har villapriser som steg 0.3%. För lägenheter föll priserna 1.6% i maj i Sverige, och 2.7% i Stockholm. I Göteborg steg de 0.2% och i Malmö 0.9%. Majrörelsen är som jag skrivit om tidigare en väntad säsongseffekt, även om prisraset på 2.7% på en månad i maj är på rekordnivåer för Stockholm.
Mer intressant är vad som hänt sedan dess och här kan jag med hjälp av läsaren Adam presentera prisgrafer för Stockholm och Göteborg. Datat är skrapat från Booli, och visar lägenhetsprisernas utgångspris och avslutspris. Objekt som aldrig läggs ut publikt är förstås inte med i statistiken.
För Stockholm föll priserna med 0.4% under maj enligt Boolis prisdata. Lägre än för Valueguard, men Boolidatat tittar här bara på kvadratmeterpriset och justerar i övrigt inte för kvalitet.
För juni månad kraschar lägenhetspriserna i Stockholm än så länge med 5.18% från i snitt 71 040:- SEK per m2 till 67 361:- SEK per m2. Svårt att få betalt för att bo när en lägenhet i tremiljonersklassen faller med 155 400:- SEK i värdering på en halv månad, eller om man så vill drygt 10 000 kronor om dagen
Se graf nedan.
Utropspriser och avslutspriser i Stockholm enligt Booli. |
I Göteborg steg lägenhetspriserna med 0.59% under maj månad enligt Booli. Riktningen är även här den samma som för Valueguard.
Priserna kraschar 6.53% på en halv månad i Göteborg under juni. Från 44 669:- SEK per m2 till till 4 751:- SEK per m2. Tvåmiljonerkronorslägenheten tappade alltså knappt 10 000:- SEK i värdering om dagen i Göteborg.
Se graf nedan.
Utropspriser och avslutspriser i Göteborg enligt Booli. |
Så får fortfarande alla betalt för att bo? Man kan komplettera med några anekdoter.
Här är en lägenhet på Högabergsgatan på Söder, som bara steg 10 000:- SEK i pris på ganska exakt ett års boende. Eller en lägenhet på Tulegatan i Vasastan, som backat 375 000:- SEK på de fem månader ägaren bott där. Inte direkt betalt för att bo.
Juni månad är inte över än, men än så länge ser det ut som en priskrasch i åtminstone Stockholm och Göteborg. Hur det blir med kvalitetsjustering och om objekt med fallande priser rapporteras in till Mäklarstatistik återstår att se när dessa siffror presenteras den 15:e juli. Preliminärt ser juni månad ut att vara mycket mörk för lägenheter. Säsongsmässigt ska dock juni vara svag i Stockholm, med stillastående lägenhetspriser. Boolidatat pekar inte direkt på stillastående priser dock.
Avgörande för utvecklingen för lägenheter är dock juli och augusti, månader som inte ska vara svaga säsongsmässigt. Fortsätter priserna ner, gissningsvis på grund av amorteringskravet, så har vi kanske sett toppen på bostadsbubblan i april-maj 2016. Släng på aktuellt surr om att räntorna kommer höjas framöver så talar lite för fortsatt stigande priser. Men det är för tidigt att dra slutsatser än.
62 kommentarer
Ikväll FED-möte om räntan. USD/SEK ligger i en perfekt Cup&Handle och just nu i neckline 8,31. Chansen att vi får se 8,50 ikväll är stor om Yellen andas optimism om USA´s ekonomi.
Kombinerat med amorteringskrav och ev. hot om skuldkvoter riskerar att sätta en negativ psykologisk prägel i bo-marknaden.
Bra dag för SEK och Ingves, försvagas mot alla relevanta valutor!
"Eller en lägenhet på Tulegatan i Vasastan, som backat 375 000:- SEK på de fem månader ägaren bott där. Inte direkt betalt för att bo."
Lägenheten som såldes i januari är inte samma lägenhet (januari var 3tr, nu var 2tr), och det kan mycket väl vara stora skillnader på lägenheterna som motiverar prisskillnaden…
Du alltså att raset kvalitetsjusterat i själva verket kan vara större än 375000 kr. 😉
Boolis statistik kan man inte gå på alls, den lägenhet på högabergsgatan som du länkade till, är säkert inte såld, den kan vara bara bortplockad ifrån marknaden för senare försäljning.
Den lägenhet du tar upp i exempel som gått ner 375.000kr ska enligt Booli ha dubblats i värde mellan 2014-2015. Det känns som att någonting inte står riktigt rätt till i statistiken, även om det är en totalrenovering så kan jag inte motivera 4 miljoner i vinst?
Det har skrivits en del om hur "speckarna" försvunnit från marknaden. Ngn som har en uppfattning om hur denna grupp påverkat prisbildningen i attraktiva områden?
Det bör ha en väldigt stor påverkan. Eftersom den svenska bostadsmarknaden är mer eller mindre ett stort pyramidspel (som liksom alla pyramidspel behöver konstant nya aktörer som tillför $£€$£€$ för att spelet ska kunna fortsätta) så kan ett slut på dessa köpare/spekulanter/bostadsflippare leda till att prishöjningar avtar helt. Då kommer väldigt många rusa mot sälj-knappen samtidigt för de vill sälja vid toppen och casha in max möjligt. Saken är dock den att när alltför många bostadsinnehavare vill sälja samtidigt så skapas det ett överflöd av bostäder, och vips så har vi inte längre bostadsbrist utan för många bostäder. För stort utbud leder då till fallande priser, och så är vi i en negativ cirkel (och pyramidspelet är då över). Det kan vara så att toppen är passerad på den svenska bostadsmarknaden, men jag tror vi kommer behöver vänta tills åtminstone nyårsskiftet för att kunna vara någorlunda säkra på detta.
Det som man ska hålla utkik på är om statistiken visar på sjunkande priser samtidigt som Hemnet i höst/vinter svämmar över med bostäder till salu och dessa förblir osålda. Först då vågar jag säga att bubblan har spruckit. Detta kan bli riktigt intressant och kul (och mindre kul för vissa….)
Håller i princip med om processen men jag tänkte mig mer faktisk info från t.ex mäklar-kåren ang situationen.
Om så bostadspriserna sjunker med över 50% så kommer fastighetsmäklare att förneka det och skrika "KÖPLÄGE!!!" tusen gånger om. Fastighetsmäklare är de sista man ska lyssna på när det kommer till bostadsmarknaden.
Men det stämmer ju! Ju lägre priser desto mer fördelaktigt. Alltså köpläge. Varför tycker alla det är något negativt med sjunkande priser?
"Saken är dock den att när alltför många bostadsinnehavare vill sälja samtidigt så skapas det ett överflöd av bostäder, och vips så har vi inte längre bostadsbrist utan för många bostäder. För stort utbud leder då till fallande priser, och så är vi i en negativ cirkel (och pyramidspelet är då över)."
Håller i princip med dig, men den dynamiska effekten var dom som säljer ska bo känns inte riktigt inräknad i resonemanget.
Förstår hur du tänker, men människor är flexibla. Vi har gott om m2 boyta per person i vårt land. Människor blir inneboende i större utsträckning än förr, särbor flyttar ihop igen, ungdomar flyttar hem till föräldrarna etc etc.
Ta ett exempel från hemnets sajt. En ung bloggerska och hennes kille letar efter sin drömlägenhet. De har redan varsin lägenhet som de renoverat i omgångar. De bor dock bara i den ena. Nu hittar de sin drömkvart och flyttar ihop "på riktigt". De säljer alltså två lägenheter och köper en. Hur många sådana exempel finns det inte i Stockholm? Hur många lägenheter behöver komma ut på marknaden för att "översvämma" den? Färre än man tror.
"De säljer alltså två lägenheter och köper en. Hur många sådana exempel finns det inte i Stockholm? Hur många lägenheter behöver komma ut på marknaden för att "översvämma" den? Färre än man tror."
Absolut, det är många. Men det är även många som redan idag bor inneboende – speciellt i just Stockholm! Vi får se 🙂
Spekulanterna har sannolikt redan börjat sälja av kontrakt vilket lär ge mindre tryck vid byggbolagens försäljningskampanjer och därmed ett med tiden ökande utbud av nyproduktion.
Samtidigt är det oroligt bland de som redan köpt nyproduktion och tänkt sälja om 12 månader eller så. Lär inte tillkomma så många som gör samma sak den närmaste tiden vilket ytterligare minskar spekulanter på nyproduktion.
Går det att blanka JM?
Pyramidspel? Det är alltså fler och fler personer som äger varje lägenhet?
Kan bli en intressant effekt med amorteringskravet och sjunkande priser. När lånet överstiger 70 % av värdet ger det ett extra påslag på månadskostnaden.
Stefan Löfven påpekade ju i dagens debatt att det går bra för sverige. Byggandet ökar och skapar jobb för alla. Och för varje lägenhet som säljs skapas en ny miljonär, höll jag på att tillägga.
Ja, det är på den nivån nu. Man anser alltså att det mest icke-produktiva som finns, är det som driver tillväxten.
Stefan Löfven har brist på uttryck. En mer onyanserad man har vi inte haft i regerings-ställning. En fegis med svagt ledarskap. Häromdagen det ständiga mantrat "– Alla människors trygghet, alla människors lika värde, det är en nations grunduppgift, och från den ska Sverige aldrig vika."(Sergelstorgsmöte apropå Orlando). Väntar på ett mantra som beskriver uppgiften!
Återstår att se om bomarknaden försätter trotsa tyngdlagen när kommersen ska sätta igång igen efter sommaren. Just nu är väl den officiella förklaringen att marknaden tagit semester.
Stefan Löfven har brist på uttryck. En mer onyanserad man har vi inte haft i regerings-ställning. En fegis med svagt ledarskap. Häromdagen det ständiga mantrat "– Alla människors trygghet, alla människors lika värde, det är en nations grunduppgift, och från den ska Sverige aldrig vika."(Sergelstorgsmöte apropå Orlando). Väntar på ett mantra som beskriver uppgiften!
Är rent ut sagt j-vligt trött på uttrycket "alla människors lika värde".
Alla människor har INTE samma värde. Värde är subjektivt på såväl människor som bostäder.
Däremot har alla människor rätt till samma VÄRDIGHET. Allt enligt FN:s deklaration om mänskliga rättigheter:
"All human beings are born free and equal in dignity and rights. They are endowed with reason and conscience and should act towards one another in a spirit of brotherhood."
Hur man fick DIGNITY (värdighet) till VALUE (värde) är för mig en gåta.
För att engelskans "dignity" används när du pratar om människovärde och frihet i en politisk eller filosofisk kontext (ursprungligen ur ett teologiskt perspektiv men sedan även inom den politiska filosofin som ex Kant). En gammal synonym till begreppet "dignity" är "worth" eller "worthy".
Inom svenskan har begreppet värdighet kommit att handla mer om respekt eller hur man för sig, även om begreppets ursprungliga betydelse fortfarande finns kvar.
Din definition av begreppet "värde" är också helt fel och grundar sig i att du sätter in begreppet i en ekonomisk snarare än i en filosofisk kontext. Begreppet värde betyder helt olika saker om vi använder det inom matematiken, ekonomin eller filosofin.
I "periferin" gasar budgivningarna som det inte finns en morongdag. Dvs mindre orter dit inte dagspressen når; Linköping, Gävle, Borås, Luleå och så vidare. I alla fall enligt min lilla stickprovsundersökning. Antar att vi når maximal teoretisk belåningsgrad även där om något år.
Sen när sista köparen är med på båten (typ jag då) då är det dags för en vändning. Detta experiment med negativa räntor kommer våra barnbarn att läsa om i sina historieböcker och skaka på huvudet åt. "Asså.. hur kunde dom ens.."
"Att ingen sa något.."
"Men begrep dom inte bättre ?"
Det är onekligen förvånande hur lite uppmärksamhet storstadspressen ägnar åt de extrema prisuppgångar som har pågått i många, mer perifera delar av landet! Det är som om de extrema procentuella uppgångarna inte betyder något bara för att de är lägre i nominella värden …
Min anekdot rör en kollega som säljer villan i Eskilstuna går stick i stäv med din erfarenhet. Buden ligger ungefär 15% under vad han vill ha för villan, efter en månad med visningar. Han vägrar sänka priset.
Från di
"Anna Breman anser att ett skuldkvotstak på sex gånger den disponibla inkomsten, som FI har flaggat för, är alldeles för restriktivt. Hennes uppmaning är att lägga planerna på is och först analysera effekterna av amorteringskravet."
Swedbank chefsekonom. Jösses, hur kan man ens försöka påstå att det är restriktivt. Wow. Hon tror verkligen inte att hushållen pallar någon som helst påfrestning nu.
Med världens högsta skattetryck så återstår bara krediter för den vanlige Svensson att handla för och driva tillväxten. Nu när kreditkranen håller på att stängas så blir förstås folk nervösa. Men man kan inte välja att ha allt och nu ska kalaset betalas.
@ Sjunkbomben
Vi har inte högst skattetryck längre. Danmark, Belgien, Frankrike, Italien har högre än Sverige.
Men,,,men ? bostadsbristen ??? bussarna av människorna ? i stockholm kan det inte gå ned ?
En gång för alla så tar detta uddden ur det eviga argumentet kring bostadsbrist.
Är det samma bostadsbrist i dag som för 1 månad sedan ? SVAR JA,
Har priserna gått ned ? svar JA
= Inget argument mera.
Dessutom är marknaden inne i en mycket special fas, få jag känner några mäklare som själva sagt " Många lägenhetsägare är just nu i förnekelsefasen" och tittar på vad grannen sålde det för nyligen, nu kommer inte samma bud, och då kräver de ytterligare en visning, när inga bud eller underbud kommer in" vägrar de inse detta = byter mäklare, eller vill ta bort objektet och testa efter sommaren, så därför går även många säljare inte med på lägre priser = dessa syns inte än i statistiken, men i aug när dessa objekt kommer ut igen + alla nya så kommer konkurransen öka, säkert fler artiklar kring att priserna fortsätter att sjunka.
Gissa vad som kommer hända på visningarna.
Nu är Krutet slut för Ingves, och bankerna som ser en sjukande marknad kommer själva att bli mer försiktiga, en efter en kommer införa skuldkvots tak, sen får vi se om Fi. sätter nästa tak på 600 % av netto, Jag säger bara en sak
ÄNTLIGTEN
CASH IS KING
Snarare Cash Flow Is King.
Ja och bankerna kommer dessutom att bedöma lånen som mer riskabla i och med denna oro. Och ökad risk innebär ökad riskpremie dvs ränta. Vilket kommer spä på prisfallet ytterligare. Klassisk bubbelmentalitet: den euforiska och orealistiska förväntan på oavbruten prisuppgång kan svänga väldigt snabbt till en motsatt orealistisk förväntan på ständig prisnedgång.
Jag är också ganska så nyfiken på hur många objekt som ligger och "väntar på rätt pris" just nu. Hur många som var ute till försäljning men drogs tillbaka. Det kan mycket väl bli rekordutbud till hösten. Ska bli spännande att se!
Lyssnar man på VD för fastighetsbyrpn som pratade idag på DI. är deras argument nu
att sommaren kommer, mindre utbud just nu vilket för mig låter konstigt, då lågt utbud borde vara samma som högre tryck ?
Igår pratade Erik Olsson s VD, för att " Så skall lockpriset stoppas
"Bostäderna ska presenteras med två priser. Ett för budstart som säljaren får vara med och bestämma. Men också ett jämförelsevärde som visar vad liknade bostäder i området har sålts för"
Jag skrattade där hemma i soffan, mäklarna försöker verkligen med allt.
Självklart vill man visa vad de sålts för, då det indikerar rekordpriser, allt för att i ett sista desperat försök försöka lura köparen, men det kommer inte funka ändå.
http://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/sa-har-ska-lockpriserna-stoppas
@Eric
Jag har jämfört slutpriser med objekt som legat ute ett tag nu(ca 20 dagar) utan att säljas, inte jättekul läsning för de som köpte under våren.
"Raymar absolut, just nu så kommer mäklarna som snart kommer uttala sig och hitta på anledningar, en efter en..
Se bara detta exempel, badrummet renoverat
http://www.hemnet.se/bostad/8377579
Bud 2,4 milj, ca 100 tkr u underbud, legat ute i 25 dagar,
enbart ett bud.
De brukar säljas runt 2,9 i detta skick.
https://www.booli.se/slutpriser/kometvagen/104078/
Finns även en del som sålt för 2,8 milj som är 60 kvm,
Fram med popkornen och titta på tv i kväll och de kommande veckorna, för att se detta skådespel och höra alla ursäker
Logiskt. För många jobb är inte lönerna så mkt högre i Stockholm än i andra städer, däremot är bopriserna det. När en etta kostar 2 miljoner och 2% om året ska amorteras funkar det inte att ha ett jobb som ger lite mer än 20k brutto.
"Betalt för att bo" gäller ju bara om man säljer. För de flesta av oss dödliga som äger ett hus/lägenhet så bor vi i huset under lång tid, således går det inte att räkna på det viset, prisläget blir rätt ointressant.
Så mycket snack om psykologiska effekter och annat orelevant. Kolla hemnet bostadsstatistik så ser ni att antalet objekt ute till försäljning är fortsatt lågt. Så länge det ser ut så så kommer priserna vara fortsatt höga. Så glöm det där med kraftiga sänkningar till hösten. Those days are gone … Eller åtminstonde fram tills dess att räntan panikhöjs, massarbetslöshet drar in eller 1 miljon nya bostäder står klara.
Tänker inte säga emot dig.
Däremot, när marknaden väl viker så sker det under kraftigt minskade volymer. Vi som var med på 90-talet upplevde det – när folk inte kan sälja till "gamla priset" så bor de kvar och säljer bara om de måste (skilsmässa, jobb på annan ort etc). Kännetecknande för kraschande bostadsmarknad är minskade volymer tillsammans med kraschande priser.
Än så länge är volymerna antagligen bara säsongsmässigt lägre.
2 RoK i Sthlm, för under miljonen!!
Legat ute i 5 dagar på hemmet:
http://www.hemnet.se/bostad/bostadsratt-2rum-handen-haninge-kommun-sleipnervagen-107-9381855
Måste väl vara ett kap i dagens bostadsprist….?
Fast Haninge är Haninge kommun och inte Stockholm. Kriminalitet, dåliga skolor, konstiga politiker är nog inget som lockar.
Annars kan man köpa i nya stadsdelen veta i Haninge, men då får man punga 4-6msek för 90 kvm, men man får bo bredvid motorvägen… 😒
Bottenvåning precis bredvid porten och totalt renoveringsbehov.
Kap sa bull.
Blev det inte fel hör eller jag som missuppfattat? "Från 44 669:- SEK per m2 till till 4 751:- SEK per m2." Borde inte det vara 41 752:- SEK per m2?
Tror på att prisstegringen avstannat nu, men därifrån till kraftiga fall är det en bit.
Har själv köpt alldeles nyligen men har inga förhoppningar om ökat värde kommande 10-15 år. Har dock ett läge som gör att jag lätt kan hyra ut delar, och planerar även att göra så.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Skrämde många tittar bara på månadskostnaden när de ska köpa något och inte priset.
Ponera att månadskostnaden blir 1660 kr högre per månad och per miljon som måste amorteras och hur mycket måste priserna gå ner för att kompenseras den ökade månadskostnaden?
Detta innebär att tex en tvåa på söder som köps och har ett lån på 3 miljoner som måste amorteras med 2 % ger ca 5000 kr per månad.
Sen tidigare var avgiften i mitt exempel 3000 per månad och räntan ca 3600 efter ränteavdrag och ingen amortering.
Kostnaden för boendet har gått från 6600 till 6600+5000=11600 per månad.
För att månadskostnaden skall tillbaka till "som det var förr" så behöver priset vara mer än 1,5 miljoner lägre på lägenheten (fortfarande beräknat på 2 % amortering, rimligt?
Kanske men en nedgång lär oavsett bli så länge kreti och pleti ser till kassaflöde och inte den underliggande mängden pengar.
Tog inte du och banken med amorteringar i kalkylen när du lånade de pengarna? Jag blir fortfarande förbluffad över att höra om lån utan amorteringsplan. Det är roligt att definiera saker och som jag tidigare sagt är lån, som inte behöver betalas av, egentligen inte lån per definition. Jag efterlyser en namntävling för detta fenomen. Omvänd rentier?
Ränteslav?
Att man inte amorterar varje månad betyder inte att lånet inte betalas tillbaka. Alla bolån betalas tillbaka när bostaden säljs. Jag begriper inte hur det kan vara så svårt att förstå…
Tolvtretton: låt mig förklara vad jag menar igen. Ett (penning)lån är per definition begränsat i tid. Det ställs upp ett kontrakt med summan som lånas ut, räntan och en löptid. Alltså banken kan tex låna ut en miljon med en fast ränta på 3% och återbetalningstid på trettio år. Den underliggande tillgången blir pant för lånet.
Ett lån på obestämd tid (betala när du eller dina barnbarnsbarn säljer huset) är inte ett lån. Frågan är då, som sagt, exakt vad det är i stället.
Nu förstår jag som sagt att det inte går till som ovan längre. Det är ett märkligt och nytt fenomen som endast kan uppstå i en ekonomi som inte använder pengar längre. Det finns ju inte pengar till grund för krediterna. Bara mer krediter. I evighet amen.
Det har aldrig funnits några bolån som inte varit begränsade i tid. Löptid för ett bolån är mellan 30 och 60 år. Det gör ju ingen som helst skillnad om man amorterar varje månad, när bostaden säljs, eller när lånet förfaller, lånet måste ändå betalas ändå tillbaka inom en förutbestämd tid.
Detta är bara ett exempel på hur det kan se ut. Jag vill bara belysa problematiken som finns på mångas resonemang gällande boendet.
När jag bodde i bostadsrätt fram till 2008 amorterade jag inte heller något (dock var jag väldigt lågt belånad)
Och uppgången i Sthlm från 1996 är vad då? 500%? Vore bra bra att få lite perspektiv på siffrorna.
Det gör ju bara saken värre för de som gått in det senaste året då mer pengar försvinner i reala tal.
Jag tror få personer motsätter sig att det på 20 års sikt går upp.
Tillfällig dipp pga psykologi. ALLA fundamentala faktorer talar för fortsatta prisökningar (om ön inte i samma takt som tidigare år). Vi har fortfarande extrem bostadsbrist, urbanisering, låg arbetslöhet (bland dem som räknas, de andra får hyresrätter av kommunen), minusräntor etc.
Medierna försöker elda på ett prisfall i sedvanlig ordning men i slutändan är det fundamentala faktorer som styr. Och de talar entydigt för fortsatta prisökningar.
J: ironi är vanskligt på nätet. Man kan luras tro att du menar det du skriver!
J: alla dessa parametrar driver självklart upp priserna, men om folk i Stockholms innerstad måste amortera 5000 – 10000 kr i månaden innebär det att 2,5 – 5 miljoner dras från deras köpkraft och ett billigare objekt måste köpas istället, vilket självklart kommer påverka priserna negativt
Hur räknar du då? De flesta som köper i innerstan ligger långt under 70% i belåningsgrad då de har en bostadskarriär i ryggen. Så har det varit länge. Dessutom har de flesta banker tillämpat amorteringskravet sedan årsskiftet åtminstone. Att priserna sjunker några procent nu har enbart med psykologi och massmediernas hetsande att göra. Men det är fundamentala faktorer som styr i slutändan och priserna ska enligt dessa upp, så länge räntorna är låga och ekonomin/arbetsmarknaden stabil.
Jag var intresserad av att köpa en nybyggd 3a i ett vettigt område i Stockholm nyligen. Denna låg ute för 5 miljoner, fast pris. Vi tyckte detta var ovanligt, då det annars varit budgivning på alla objekt.
Efter mycket funderande så stod jag över köpet. Denna lägenhet ligger nu ute för 200 000:- mindre. Något har ju hänt på marknaden. 🙂