Efter gårdagens börsuppgångar fortsätter utvecklingen uppåt i Asien under morgonen. Ändå är riktningen för Europas börser osäker.
Under gårdagen stängde exempelvis svenska OMXS30 på +2.68%, finska OMXH25 på +2.92% medan amerikanska index som husse S&P-500 nöjde sig med +1.06%. Det var inte heller något tal om att rusa efter europeisk stängning, utan det nordamerikanska indexet stängde rent av något under tidpunkten för Europas stängning och terminen för S&P-500 befinner sig ytterligare lite lägre.
Dagschart Husse. |
Detta talar för att börsen i Europa inledningsvis kan vara osäker och inte alls följa efter utvecklingen i de asiatiska tidszonerna nu på morgonen. Australiens All Ordinaries står på +2.31%, Japans Nikkei 225 på +2.61_% och Hong Kongs Hang Seng-index +1.97% när jag skriver detta. Denna uppgång handlar antagligen bara om att komma ikapp gårdagens europeiska utveckling.
Banken Societe Generale sägs ha varnat för en krasch i guldpriset, men en kontroll av detta uttalande handlar om att de tror att guldet kommer stänga 2016 på 955 USD per troy ounce, ner 10% från dagens nivå i dollar. Anledningen är att man förväntar sig att den amerikanska centralbanken Federal Reserve ska höja sin styrränta, vilket gör guld mindre attraktivt. Som svensk innebär dock höjd amerikansk styrränta ännu starkare dollar och ett guldprisras till 955 USD kommer knappast påverka oss svenskar speciellt mycket, då det kompenseras av stigande dollar.
2 kommentarer
Finns inget alternativ till börsen idag. Tror vi slutar 8-9% upp eller startar nästa år med en bra uppgång. Låga räntor, lågt oljepris=upp på börsen. Börsbolagen är inte heller så dyra. Men en ränteuppgång till en 3% så blir det annorlunda, då blir det dyrt och börsen går ner 15-20%. Men jag kan inte se denna ränteuppgång. Skulle man införa amorteringskrav och minskat ränteavdrag så lär det bli fart på minusräntan. DVS räntan sänks ännu mer.
En räntehöjning är diskonterad och börsen har hämtat sig från förra veckans fall etc. En höjning med 0,25 kommer mötas med små rörelser tror jag. Större betydelse får Yellens uttalanden om hur framtiden kommer att projiceras. Räntekurvan bör bli flackare. Mer bekymmersamt är nedgången i utländska innehav av USA´s statsobligationer. Är det vi ser en utförsäljningsvåg i syfte att klara lokal valutautförsel till dollar? Vi vet att det finns uppåt 6 biljoner i dollarlån(i bl.a carry-trade) samtidigt som dollarn fortsätter stiga. Kan innebära en större uppgång i treasury-räntor framgent i takt med att dollar-förstärkning(=låneförluster).
När DJIA går över 18.500 har vi en signal om fortsatt uppgång. Finns en del som talar för börs-rally på allvar där FED kan tvingas höja räntan av bubbel-rädsla.