Dags för lite konsumism och totalt onödiga prylar så här i juletider. Det handlar alltså om det onödiga smarta hemmet, där jag nu under några veckor testat Apples helt transparenta smarta hembrygga Homekit med Philips Hue-lampor och produkter från Elgato.
Det finns ett otal kommunikationsstandarder för att kontrollera det onödiga smarta hemmet. Dit hör t ex Z-Wave eller ZigBee, men också WiFi eller Bluetooth kan användas för att styra det smarta hemmet, plus antagligen ett enormt antal helt propriära lösningar. I slutändan sitter man med ett dussin appar – lika många som produktleverantörerna.
Beordra Siri med naturligt språk. |
Apple försöker nu komma till rätta med detta genom Homekit, och de produkter som, oavsett teknisk lösning, är certifierade för Apples Homekit. Och baserat på några veckors test kan jag konstatera att Apple lyckats.
Homekit är mystiskt och dolt för användaren, och Apple erbjuder inte ens någon egen app. Det stora resultatet av Homekit är att man kan styra sitt hem via röstbetjänten Siri, och om man dessutom har en Apple TV (åtminstone senaste versionen, kanske även äldre) kan man också styra hemmet på distans via röstkommandon. Apple TV:n agerar också Bluetooth-förlängare för Homekitprodukter som använder blåtand.
Och det fungerar. Jag kan oavsett om jag är hemma eller inte utbrista “Hej Siri! Tänd lamporna utomhus”. Och det bara händer.
Elgatos app. |
Testade produkter här är Philips Hue-lampor, med den nya Homekit-certifierade bryggan (fyrkantig, till skillnad mot den tidigare runda – har du Hue redan kostar en uppgradering runt 600:- SEK), samt Elgato Eve Energy och Elgato Eve Door/Window.
Huelamporna kan förstås normal styras via Philips egen app, eller någon av det 30-tal tredjepartsappar som finns till Hue (t ex Hue Disco om man vill koppla belysningen till musik). Via Homekit dyker de också upp i Homekitnätverket och blir tillgängliga för Homekit-stödjande appar.
Den främsta appen där är Elgatos Eve, som är överlägsen presentationsmässigt och stöder alla Homekit-produkter. Man behöver inte köpa någon av Elgatos produkter för att använda den och när Homekit väl är aktiverad dyker nya Huelampor automatiskt upp i Elgatos app.
Säg till Siri att dimma ljuset utomhus till 20%. |
Jag har dock testat Elgatos väggpropp Eve Energy och Eve Door/Window. Den senare registrerar om ett fönster eller en dörr öppnas och loggar detta. Det kan kopplas till händelser i Homekit, men Elgatos egen app stöder tyvärr vare sig timers eller händelser. Vilket är mycket olyckligt, då övriga generella appar brister en del i kvalitet, minst sagt. Verkar som att andra appar också har en tendens att över tiden köra sönder hela Homekitinstallationen, som därefter måste nollställas och ominstalleras. Inte så smart hem.
Philips Hue passar i vanliga E27-socklar, alternativt i G10-spotlights. Därefter lämnar man lamporna på och de styrs via Homekit istället. Alternativt släcker och tänder man med vägguttaget så tänds Hue-lamporna som vanliga lampor. Stora vitsen med Hue är dock att lamporna har sexton miljoner färger och kan dimmas. Det finns även vita Hue-lampor, som bara kan dimmas, vilka jag i strid mot specifikationerna testar utomhus. En bra energibesparing att dra ner till t ex 20% utomhus om man inte väntar besök.
Eve Energy. Visar när jag spelat musik på förstärkaren. |
För lampor som har E14-socklar finns inga Hue-lampor, så där får man styra via Eve Energy och vägguttaget. Eve Energy mäter även energikonsumtionen, och kan t ex användas till produkter som normalt står på standby, som TV- och stereo.
Värt att notera är dock att inga av dessa produkter är så pass billiga att priset kan motiveras av att spara standbyenergi – dessutom lär systemen dra energi i sig. Dock verkar Hues vita lampor vara prisvärda för 189:- SEK – då får man fjärrstyrd dimningsfunktion och Philips anger 25 000 timmars livslängd mot mer normala 10 000 – 15 000 timmar.
Exempel scener. |
Med Elgatos app sätter man upp ett antal rum, zoner och funktionsgrupper, dit man sedan placerar de olika Homekitprodukterna. Därmed kan man t ex säga “Hej Siri, släck allt i vardagsrummet”, så stängs alla lampor av, samt TV:n och stereon. Man kan gruppera olika rum i t ex övervåning, bottenvåning, källare och utomhus. Därmed kan man säga till Siri “Hej Siri, släck allt på övervåningen.”
Det går förstås också att sätta upp olika scener, t ex så att allt släcks ner när man lägger sig, eller tvärt om när man vaknar, inklusive att kaffekokaren sätts på via Eve Energy.
Status på en del prylar. |
Allt detta fungerar också på distans, antingen direkt och manuellt inifrån Elgatos app, men också via Siri. Jag har dock upptäckt att folk tittar konstigt på en om man säger “tänd ljuset i biblioteket” när man sitter på bussen.
Homekit verkar åtminstone fungera, exakt hur och varför vet jag inte. När det inte fungerar så vet man inte varför, då systemet är helt transparent för användaren. Oftast verkar det vara Elgatos blåtandskopplingar som inte fungerar, men de fungerar generellt förvånansvärt väl via Apple TV:n även när man inte är hemma.
Det går förstås att gå in och detaljpilla om man vill. |
Allt är kopplat till ditt iCloudkonto hos Apple, och du kan bjuda in andra till att dela åtkomsten. Man kunde önskat att Homekit även hade kopplingar till iTunes-spelare eller mediafunktionerna på Apple TV, samt Airplay, så man kan dra igång inte bara kaffet, rätt ljussättning utan också rätt musik på rätt platser i huset (via Airplay) när man har någon speciell och alldeles särskild på besök på kvällen (obskyr popkulturell referens).
Fyller då det smarta hemmet någon funktion. Nej, detta är fortfarande onödig teknofili och konsumism. Det är dock väldigt bekvämt att med ett enkelt röstkommando kunna ställa in belysning i hela hemmet.
Och ja, att från sängen bara säga “Hej Siri. God natt.” och därmed släcka allt, inklusive utebelysning och bryta standbyprodukter är rätt bekvämt. Åtminstone om man har ett stort hus.
Förhoppningsvis inför Elgato händelser och timers i sin egen app. Produkten Door/Window är annars tämligen meningslös, om man inte älskar grafer över exakt när man öppnar en dörr. Det går dock att hantera timers och händelser via andra appar, men de lämnar en hel del att önska och kan inte rekommenderas av mig.
Philips Hue finns hos CDON, men är betydligt billigare hos Netonnet. Priserna på Elgatos Eve-produkter är dock mer likvärdiga på bägge platserna. Man behöver en Apple TV, gissningsvis senaste generationen, för att kunna styra när man inte är på det lokala nätverket.
7 kommentarer
Smarta larm är väl det som kan göra detta mer intressant, antar att det finns sådana system på väg.
Securitas har "smarta larm" med prylar som kan kopplas etc. Dock inte integrerat med Homekit, utan en helt egen teknisk plattform. Vilket nog är lämpligt. Finns dock andra larm som kan integreras med exempelvis Z-Wave.
Det enda nyttiga jag ser här är att kunna slå på utebelysningen när man kommer hem från jobbbet. Å andra sidan fungerar ett vanligt skymnings- eller rörelserelä tillräckligt bra, och är mycket billigare. Man skall komma ihåg att ju fler komplexa system man har desto mer kan (och brukar enligt Murphys lag) krångla. Enkelhet är att föredra i många fall.
Kopplar man in något i vägguttaget så de fortfarande fungerar eller kopplar man bort den dyra lampan om man råkar släcka på knappen?
Det skulle vara kul om du jämförde med svenska TellStick.
Låter ok men AirPlay, verkligen? Instabilt och gammaldags jämfört med exvis Spotify Connect som låter uppspelning ske direkt från Spotifys servrar istället för via en fysisk enhet.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Tips är att elgiganten säljer dom vita hue för 99kr idag med gratis frakt