Enligt dagens kvalitetsjusterade statistik från Valueguard faller bostadspriserna i Stockholm för andra månaden på raken. Det gör att det börjar nämnas ordet trendbrott i media, även om det är för tidigt att bekräfta ett sådant.
![]() |
Kvalitetsjusterat lägenhetsprisindex för Stockholm. Källa: Valueguard |
För första gången sedan fallet 2011 (som jag får skit för att prognosticerat) faller Valueguards kvalitetsjusterade lägenhetspriser för Stockholm samt Göteborg två månader på raken. Tidigare har det bara skett när man fått åtminstone halvstora sättningar på bostadsmarknaden, som 2007 och 2008, med ett litet undantag för Göteborg 2010.
Nedgången är inte spektakulär på något sätt. Sedan toppen har priserna i Stockholm nu fallit 0.79% och 0.67% i Göteborg.
![]() |
Kvalitetsjusterade lägenhetsprisindex
för Göteborg. Källa: Valueguard |
Historiskt beteende säger förstås inget om framtida beteende, så man ska än så länge inte räkna in för mycket i att priserna fallit två månader på raken. Det skedde som sagt 2010 i Göteborg, rent av tre månader på raken. Priserna är fortfarande högre än i september.
Att media redan ropar ut trendvändning kan bero på att det faktiskt finns en nervositet på marknaden. Därtill vill man gärna vara först med att prickat toppen på bostadsbubblan.
Det finns andra faktorer som kan spela in. Hösten är generellt en svagare bostadsmarknad än den så heta våren och det kan finnas årsskifteseffekter. Avgörande för om vi faktiskt får en trendvändning är om priserna fortsätter falla i vår. Framåt mars-april kan vi antagligen vara säkra på riktningen framöver, åtminstone 2016 ut.
Men till dess kan t ex Riksbanken paniksänka räntorna igen, även om det inte längre nödvändigtvis ger lägre bolåneräntor. Detta då negativ ränta på bankernas inlåning måste betalas någonstans, och då tar man de pengarna från bolånekunderna. Så frågan är om Riksbanken kan fortsätta blåsa upp bubblan via sänkt styrränta?
På den negativa sidan kan vi sedan helgens offentliggörande från Magdalena Andersson, om att regeringen ska sluta finansiera sin politik och istället låna pengar, förvänta oss stigande marknadsräntor.
Med det sagt – om bostadspriserna faktiskt börjar falla och trenden har vänt trots dagens låga räntor, så finns det nog inget som kan rädda Sverige från en hård krasch i bostadsbubblan. Kan priserna inte ens hålla när räntan är rekordlåg finns ingen räddning.
22 kommentarer
Samma visa varje år… Detta är än sålänge helt normalt för säsongen. Vem vet vad som händer sen? Troligtvis gasen i botten i Januari igen.
Förra året gick priserna upp samma säsong (okt +0.5, nov +0.6, dec +1.4) så vem vet vad som är normalt för säsongen nu för tiden.
Bomarknaden beter sig ungefär lika rationellt som ett ryskt tivolifyllo så vi får väl se vilket håll den svingar åt under 2016.
(flåt, med "priserna" avses bostadsrättspriser i stockholm, enligt valueguard)
Nej, jag tror faktiskt inte det. Räntor är på väg upp och kraven på låntagarna ökar och även övriga kostnader. På sikt får vi alla mindre att leka med när Margareta upptäcker att det är väldigt dyrt att bekosta nuvarande bäst i klassen (på valfritt område där Sverige sticker ut från medelvärdet pga en helt förryckt inhemsk navelskådande diskussion, företrädesvis av vänstern)
Nja, de köpare som har ekonomisk kunskap drar nog nu i bromsen. Däremot så (tror jag) kommer kreti och pleti köra. Nu utgår jag från det som jag har från vänners vänner mm. när man träffas och där är det 0 koll på vad som händer i världen, 0 koll på saker som kan hända i framtiden och man resonerar "Äh, jag/vi ska bara bo där i några år sedan flyttar jag utanför Stockholm, så jag kan ta en högre ränta ett tag".
Jag tror 2016 är året då vi får något politiskt beslut som kommer påverka prisbilden, 2017 är året som blir tråkig. 2018 blir jättetråkigt.
Kan det vara så enkelt att folk faktiskt är ganska pålästa och inser att dagens politik inom ett specifikt särintresse är ekonomiskt ohållbart och att det är hushållen som i slutändan kommer få betala kalaset? Detta gör att man redan nu börjar hålla hårdare i plånboken.
Fast det kanske är att ha för stora förväntningar om sveriges befolkning som brukar låna så det ryker…
Mitt personliga intryck är att priserna på villor i förorten liksom "relativt" sett billiga lägenheter i stockholms närförort fortsatt upp. Dock högst anekdotiskt utifrån vad bostäder i min närhet liksom familj och bekantas närhet betingat.
I stockholms innerstad verkar det åtminstone plana ut… eller kanske tom gått ned något, rent anekdotiskt så slår de inte längre prisrekord för varje försäljning.
Men jag tror faktiskt något hänt, om inte annat misstänker jag att de aviserade skattehöjningarna liksom amorteringskravet åtminstone hejdat uppgången, efter nyår så får vi se om det faktiskt har effekt.
Jag betvivlar att priserna har toppat. Men det kan vara en tillfällig topp som varar några månader innan det tar fart igen mot nya ATH.
Vi har en tydlig divergens i MACD för Göteborg där priserna med stor säkerhet fortsätter falla in på nya året(noll-linjen).
Sannolikt höjer USA räntan i veckan varvid börsen reagerar negativt kortsiktigt. Det får en psykologisk effekt och särskilt när dum-media börjar "darra på rubrikerna".
Båda index-kurvorna förefaller(ögonmåttat) ha brutit igenom sina kanalmotstånd från 2007. Faller de tillbaka igenom?
Att Gtb-priserna skulle fortsätta falla från oktober var väntat enligt redovisad pris-divergens för en månad sedan. Stockholms-priserna saknar denna divergens(det innebär inte att priserna inte faller ändå).
Skulle säga att det är ytterst osannolikt att FED höjer styrräntan. Det enda som talar för det är nåt slags grupptryck. Det har blivit så uppsnackat så att de kanske känner att de måste höja?
jaha….men marknaden säger att sannolikheten ökat till 70%. Ytterst osannolikt tyder på mindre än 5% antar jag.
Man kan väl säga att FED är sent ute men fortfarande finns det hyfsad statistik att falla tillbaka på, t.ex tjänstesektorn och jobb-statistik.
Konjunkturcykliskt närmar vi oss slutet så frågan är hur grund en avmattning blir? Det handlar om önskemålet att långsamt normalisera räntan. Inte att höja ränteläget. Viss skillnad!
Marknaden var nästan ännu mer övertygad i september, och de höjde inte. Om de över huvud kan höja.
Det där med sannolikheter kan ställa till det. Om 9 av 10 analytiker gissar att FED kommer att höja, är då sannolikheten 90% att en höjning kommer ske? Tveksamt! Det är ett meningslöst mått.
vad är då meningsfullt? Inget? FED agerar utefter principen att leda marknaden via action som föregås av talk. De viktigaste parterna för FED är först och främst dealers. Det trots allt dessa aktörer som kunderna lyssnar till.
Börsen föll idag för femte dagen i rad. OMX30 stannade på drygt 1389. Vad säger ni ekonomiskt kunniga om det?
I bästa fall en dubbelbotten men hotet om räntehöjning av FED antyder nedgång till Fib 50% vid 1276. Skulle vilja säga >50% chans för det. Dollarn verkar antyda konjunkturnedgång(recession i USA Q4). Dollarfall under 8,25 är inte bra för börsen.
Normalt brukar börsen köpa upp till viktiga FED-beslut och sälja på nyheten. Kan bli annorlunda denna gång då en räntehöjning redan är antecipierad neligt min mening. Å andra sidan viker vinsterna i USA.
Tack för svar!
Majoriteten har oftast fel när en trend pågått under en lång tid. Anledningen brukar vara den klassiska regeln att den bästa indikationen för morgondagens pris är dagens pris men inte lägre. Och det brukar vara lönsammast att stanna i trenden och det vet de flesta. Problemet handlar om att hinna ur i tid. Den första sättningen brukar kallas för köptillfälle.
Att bostadspriserna kommer att ta åtminstone en paus är uppenbart eftersom priserna för borätter är paraboliska. Alla tycks att tro att bostadsbristen är den enda faktorn för fortsätt prisuppgång. Så var det varken 1977 eller 1990.
Jag ska lägga om en 10-åring i juni nästa år, som jag idag betalar 4,69% på; hinner jag binda på 3-5 år med dagens ungefärliga ränteläge, eller har marknadsräntorna stuckit ivag då. Vad tror ni?
Precis. Det har inte hänt någonting som justerar prisbilden just nu. Däremot har det börjat talas om ränteökningar under slutet av 2016. Och samtliga bostadsbubblor händer när folk måste sälja med förlust, just pga att de inte har råd att bo kvar – alltså när de senaste två avgifterna/räntekostnaderna gick till fogden.
Det har aldrig varit kvm-pris som har varit intressant, det som är intressant är vad det står på fakturan i slutet av månaden. Med en repo-ränta på astronomiskt låga -0.35 så blir det inte en sån fet faktura i slutet av månaden, vilket ger en marknadsränta på mellan 1.25-1.6%. Går reporäntan däremot upp och marknadsräntan visar 4%-5% så blir det lite knivigare.
Jag tror ett problem har varit mängden 80-talister som precis har gått in på bostadsmarknaden och har aldrig varit med om en hög ränta, de har inte läst brevet från banken där det stod 6.25%. Och den totala optimismen om att "jag tjänar nog förmodligen mer pengar när räntan går upp"…
Det stod häromdagen i någon skittidning att bostadsrätterna/villorna var övervärderade med ca 25-30%, det kan jag kanske hålla med om. Och det är förmodligen så mycket som kommer försvinna när räntorna går upp.
Jag tror jag dumpar min lägenhet i mitten av 2016 innan räntorna hinner stiga. Sen är jag borta ifrån marknaden i 3-4 år och går in igen då.
För som sagt, man har inte tjänat ett skit föräns man säljer.