Nedanstående är ett gästinlägg av författaren och regisören Vladimir Oravsky.
Sverige borde egentligen vara mera framgångsrikt på alla områden
Hörde i en radiointervju en kvinna beklaga sig över att hon var tvungen att arbeta dubbelt så hårt som alla andra, bara på grund av hon var en kvinna. Hon åtnjöt hög social status och stark samhällelig ställning i Sverige, och hennes inkomster var därefter.
Naturligtvis trodde jag på hennes berättelse: att hon arbetade dubbelt så hårt. Det är nämligen oundvikligt att den som vill bli mästare i sport, schack lika mycket som sjukamp, strävar efter att bli belönad med fina litteraturpriser, få anställning som verkställande direktör och bli förordnad som styrelseordförande, den måste träna eller jobba eller på annat vis anstränga sig dubbelt, kanske till och med trippelt så hårt som alla andra. Hur annars skulle det gå till? Och det gäller lika mycket män, som kvinnor.
Det tog inte lång tid, innan jag hörde samma beklagande framföras av en annan kvinna och så ytterligare en. Det verkar vara en del av de ”succérikas” kvinnors förväntade berättelse, och som dessutom utfrågaren direkt avkräver, som om varje intervju tvångsmässigt borde handla om en diskrimineringshinderloppbana.
Även andra grupper, exempelvis invandrare, har anammat denna berättelse, och den ingår sedermera som ett reglementariskt inslag i så gott som varje narratologi. I söndags hörde jag återigen en intervju, den här gången med en mörkhyad kulturbyråkrat, som kom till Sverige som ettåring.
Intervjuaren lyckades förmå honom att ta fram berättelsen om ”dubbeltsåhårt”. (Jag ville skriva ”… den här gången med en mörkhyad, välartikulerad kulturbyråkrat, som kom till Sverige…”, men avstod av fruktan att bli misstolkad och anklagad för rasism: har du kanske förväntat dig att han inte skulle vara välartikulerad, bara på grund av att han är mörkhyad?
Det är inte alltför lätt att uttrycka sig i ett polariserat opinionsklimat som går ut på att misstolka faktiska, potentiella och inbillade meningsmotståndare så ofta och så grundligt som det bara är möjligt. På den punkten liknar Sverige just nu det Tjeckoslovakien som under kalla krigets värsta år, drevs till häxprocessernas förtalsmörker.)
Naturligtvis betvivlar jag inte ett enda ögonblick att Sverige inte är ett alltigenom jämställt land, att i Sverige de facto förekommer diskriminering av mörkhyade och handikappade och kvinnor och… men samtidigt undrar jag var och hur syns det, att så många arbetar dubbelt så hårt och dubbelt så mycket som alla andra?
Om kvinnor, invandrare, dvärgväxta, mörkhyade, handikappade, muslimer, storstadsbor, glesbygdsbor, dyslektiker, ungdomar, 50+:are, stammare, HBTQ-personer, färgblinda, lärare, politiker, trollkonstnärer, illusionister…, om alla i Sverige verkar jobba dubbelt så mycket och dubbelt så hårt som alla andra, och alla anstränger sig dubbelt så mycket som samtliga andra, vilka är de som inte gör det? Vilka är de som inte aktivt bidrar till en ständigt ökande produktionstillväxtkurva? Vilka är de som i stället utgör den bromskloss som bara genom sin blotta existens (och möjligen med hjälp av olika härskartekniker), ständigt tvingar alla de andra att jobba hårdare och hårdare? Kan det vara jag, curlad och bortskämd representant för medelålders, no good for nothing, vit man?
Sveriges bruttonationalprodukt, BNP, uppgick till 3 908 miljarder kronor år 2014. Jämfört med 2013 ökade BNP med 2,1 procent. Enligt Internationella valutafonden upptar Sverige plats nummer 21 i listan över världens länder efter nominell bruttonationalprodukt. Saudiarabien, Turkiet, Mexiko, Spanien, Italien, Brasilien, Sydkorea är några av de länder som ligger framför oss. Dags att börja jobba hårdare än dubbelt så mycket, och utan att ständigt verbalt vifta med det. Ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country, som en annan medelålders, vit man föreslog under sitt installationstal för 54 år sedan.
© vladimir oravsky
35 kommentarer
Om man funderar mer kring hela resonemanget med strukturell diskriminering blir det ju diskriminerande mot alla parter, eftersom det antyder till exempel i ditt fall att undertecknad med flera läser din blogg och köper dina böcker pga att du är en vit, medelålders man och inte på grund av att det du skriver är intressant läsning.
Synd med detta överfokuserande på diskriminering eftersom det paradoxalt nog gör det svårare att ta itu med de fall där det förekommer på riktigt.
Ja, det är alltid ganska kränkande att bli reducerad till ett fåtal egenskaper.
Jag ser egentligen inte att det är mindre kränkande att bli "vit heterosexuell man" än "afrikan" eller "muslim". Det här är ju nåt slags identitetspolitik där den som kan definiera sig såsom varande i underläge har ensamrätt på att vara kränkt.
Själv har jag märkt att alla tolkar mängden arbete på sitt sätt. Folk som jobbar segt kommer alltid ha mycket att göra, medan folk som är snabba kommer bli klara med sina arbetsuppgifter på några timmar och sen sitta av resten av tiden.
Själv tror jag att många överdriver hur mycket de jobbar för att verka viktiga och oersättningsbara…
Tänkte precis samma sak. Kompetent och kunnigt folk behöver inte jobba dubbelt så hårt som alla andra.
Men om det rentav genom att "man" är kompetent och kunnig- är inte det samma sak, förresten… – får mer att göra genom ryktet?
Svårt säga nej till nya "uppdrag" då, liksom.
Äh, lite sanning finns det ju i det där otvivelaktigt beroende på vad man avser med "Kompetens".
Har sett både iranier och kineser bli ganska orättfärdigt dissade i diverse projekt inte på teknisk-kompetensmässiga grunder utan för att de snackar med grov brytning.
Visst ska man kunna kommunicera men vafan, det är väl bara att maila i så fall.
Det är nog lite olika i olika branscher. I sjukvården, t.ex., har ju utövarna ofta mindre inflytande på hur mycket de ska "producera" och får därför ofta slita häcken av sig, medan vissa skrivbordsryttare kan ha ett kanska stort inflytande. Och där handlar det om att lära sig att säga nej och parera på olika sätt för att inte bli överbelastad, ta på sig rätt saker att göra för att komma dit man vill och undvika att hamna fel genom att ta på sig fel, etc. Men visst finns det de som gärna skryter över hur mycket de har att göra, för att känna sig viktiga. Sen blir de långtidssjukskrivna för utbrändhet.
Underbart inlägg.
SVT ringde ju runt till ledningsgrupper och frågade vilken ras de tillhörde för att avslöja diskriminering i näringslivet.
Lite 30-talstänkande i SVTs ledningsgrupp där. 😉
Finns det någon handbok, som uppdateras dagligen, vilken ger tips om vad man måste svara för att färdas i rätt fåra?
Ni tycks ha det lite svettigt på den fronten i Sverige i dagens samhällsklimat.
Ja, läs rätt människor på Twitter så får du reda på vad du ska tycka denna veckan.
Påminner om det Solsjenitsyn, tror jag, skrev om den lokale partibossen som gick upp klockan fyra varje morgon för att noggrant studera dagens ledare i Pravda för att inte riskera att av misstag argumentera för gårdagens Pravda.
Distribuerades Pravda till hela Ryssland på utgivningsdagen?
Något internet fanns ju inte…
Omjag nu får syssla lite med offentlig, mental självbefläckelse (och det får jag så klart!) så skriver ju Oravsky i princip samma sak som jag skrev i Tillsammans-inlägget. Med samma citat t o m.
Det bevisas återigen – great minds think alike. Har aldrig träffat den där Oravsky men han verkar ju ha koll på läget.
Som vanlig får Conru en att dra på smilbanden när han snirklande försöker undvika att rätteligen beskylla PK-etablissemanget för ha påtvingat oss alla en demokratur där man inte får kalla saker dess rätta namn. Istället är verkligheten den att det är PK-etablissemanget som ensamt bär skulden till att man inte får eller vågar säga sanningen eller beskriva verkligheten utan att på ett krystat sätt först linda in den. De som säger sanningen – att grön är grönt och rött är rött blir i bästa fall omgående kallad rasist, nazist, folkhemsfundamentalist eller får något annat negativt epitet. I sämsta fall förlorar man jobbet eller skandaliseras i statsunderstödd PK-media.
Det är väl jag som är för normalbegåvad antar jag, men vad är hans poäng? Att det gnälls för mycket i Sverige? Att VHMM blivit använd som syndabock för ofta kanske?
Det känns som han missade sin poäng lite, men det kan ju såklart vara för att den passerade över huvudet på mig…
Metagnäll…
Inlägget är ju ironiskt, det står ju klart att "dubbelt så hårt" till stor del är en myt, vilket t.ex kvinnor i IT branschen kan vittna om. Vad som är intressant är hur denna myt reproduceras i det vi kan kalla åsiktskorridoren eller åsiktsbubblan, och hur svårt det är att bryta den bubblan i Sverige. Jag hoppas på att alternativa medier successivt blir mer mainstream och att vi når en tipping point. Men då behövs många fler nya medie kluster än de SD-anknutna, och med andra åsiktsprofiler.
Det är nog mer intressant att fråga varför den reproduceras.
because judiska världskonspirationen?
Äh, försök åtminstone. Det här är viktigt och värt mer än ett halvhjärtat skämt.
Ok, har inget direkt nytt att komma med, men min favoritförklaring är att det i realiteten bara finns ett centrum i Sverige, där kotterier frodas mellan politiker, kulturfolk, journalister etc. Alla känner alla och nya generationer skolas in av de äldre. Tänk videoklippet från Niklas Svenssons födelsedagsfest. Sen konsensuskulturen, S långa maktinnehav, systemet med Statstelevision m.m.
Jag tror mer på betingning. Man har lärt sig att det ger nån form av utdelning i pengar eller resurser att vara ett offer. Så länge det ger utdelning kämpar man för att vara ett offer.
Kanske, särskilt om man utvidgar resonemanget lite och inkluderar att det kan ge utdelning att gråta krokodiltårar över hur priviligierad man själv är men att man minsann kämpar för de "resurssvaga som inte har en röst" ändå
Vi borde införa en dag ny nationell dag
"Vit, hetero och hemma på soffan"
så resten av befolkning kan få glänsa lite.
Du menar så här:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Utan_invandrare_stannar_Sverige
Ja fast med mer fokus på de som är kvar och jobbar än de som är hemma. Och är det lyckats kan vi ju fortsätta stanna hemma och låta resten glänsa.
Tror det blir svårt då alla dagar redan är upptagna. Möjligen kan man göra en inbrytning på kanelbullens eller pilsnerkorvens dag. Den senare i så fall, då nog inte så många bryr sig om att hylla pilsnerkorv längre.
Kommer att tänka på den där videon med någon skolforskare/professor som det länkades till härifrån förra året. Han höll föredrag inför en aula full med lärare, fritt ur minnet "tycker ni att ni har för låg lön i förhållande till er kompetens?" Alla: Ja! "Om man har för låg lön i förhållande till sin reella kompetens DÅ ÄR MAN inkompetent – sök nytt jobb!". Något i den stilen…
Undersökningar som gjorts visar att kvinnor som satsar på chefskarriär kommer upp i hierarkin betydligt fortare än motsvarande män, dvs högre chefsjobb i yngre år. Detta trots att männen som satsar på chefskarriär jobbar betydligt fler timmar för att uppnå sina mål.
Det är alltså tvärtom männen som måste jobba "dubbelt så hårt" för att komma upp sig. Trots det är det fler män som satsar mot toppen, varför det fortfarande också är fler män som kommer dit.
Det kan ju förvisso vara så att kvinnorna i snitt är mycket mer begåvade som chefer och att det är därför de stiger fortare i graderna, men det ändrar ju inte faktum att det är männen som jobbar hårdare…
Orkar inte leta upp referensen nu. Har jobbat hårt hela dan…
Prioritera och få fram bra nog resultat är viktigare än att jobba hårt och länge. Som chef är dessutom viktigt att delegera mest möjligt. Starta jobbet tidigt på dagen kan ibland vara en lyckträff i större företag.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Jobba hårt är så…. passe´…
I själva verket är det så att om en tsunamivåg träffar ett semesterparadis på andra sidan jordklotet så dör det 1000 svenskar. Vilket är anmärkningsvärt med tanke på hur få just svenskarna är på denna planet. Var var amerikanarna, engelsmännen och tyskarna? Jo de var på arbetet.
Rent teoretiskt kanske de andra nationaliteterna trivdes bättre hemmavid.
Eller, helt möjligt, de kanske har ett bättre klimat.
Eller andra favoritdestinationer, helt enkelt.
Följdfrågan som borde ställas: "Får du dubbelt så mycket gjort?"