Det börsnoterade investmentbolaget Tractions (OMX:TRAC B) VD inger minst sagt förtroende i sin VD-kommentar till bolagets bokslutskommuniké för 2014. Läs och njut.
Hämtat från bokslutskommunikéns PDF.
VD Peter Stillström börjar med att värma upp:
“Rådande marknadsklimat med obefintliga räntor och historiskt höga tillgångspriser är utmanande för Traction och andra investerare som föredrar att inte arbeta med hög skuldsättning.I brist på alternativ har kapitalet sökts till aktie- och obligationsmarknaden och successivt har det byggt upp en värderingsbubbla som om den spricker kommer få omfattande konsekvenser för den reala ekonomin. I det korta perspektivet tyder inget på att räntorna kommer stiga, så det finns trots allt anledning till att upprätthålla viss exponering mot aktiemarknaden. Inte minst för att balansera för risken att värdet på pengar inflateras ytterligare i takt med de monetära aktiviteter (experiment) som bedrivs av ECB och snart kanske även den svenska Riksbanken.”
Sedan börjar det.
“Många nationalekonomer tycks inte acceptera att världen har förändrats i och med att priser sjunker som en konsekvens av kapade mellanhänder och hårdnande konkurrens samt lansering av nya produkter och tjänster – där det inte finns historiska mätdata på vad dessa skulle kostat tidigare. Därtill bortser de ifrån kraftigt stigande tillgångspriser i inflationsberäkningen men tar med effekterna av sänkta räntor och fallande oljepris, som bidrar negativt till inflationen. Det är tydligt att många nationalekonomer bygger sina modeller på ofullständiga parametrar och därmed drar felaktiga slutsatser av verkligheten. De tror lite naivt att företagen kommer att investera mer om rådande låga räntor sänks ytterligare, vilket dock de flesta inser inte kommer ske i mätbar omfattning. Istället bidrar aktiviteterna till uppbyggnad av finansiella bubblor, ökad skuldsättning och stundom ett osunt konsumtionsbeteende. Vidare kan dess stimulanser bidra till att nödvändiga strukturreformer skjuts på framtiden.Sammantaget är det aningen snurrigt att pengar i någon filosofisk meningen inte ska betinga något värde, eftersom priset på dem nu är noll eller negativt.”
Kunde varit hämtat från den här bloggen, även om Stillström förstås är mer välformulerad.
Själva Traction visade inte upp något vidare resultat för 2014, med 8:18 SEK per aktie om 100:- SEK, mot 17:44 2013. Dock är fortfarande substansvärdet som sig bör för ett investmentbolag högre än aktiekursen och ligger på 133:- SEK per aktie eller en ökning med 8% mot 2013.
14 kommentarer
Det vaknas upp så smått lite här och var:
http://www.dn.se/kultur-noje/kronikor/niklas-wahllof-star-valet-mellan-att-bli-sjuk-av-jobb-eller-sjuk-av-arbetsloshet/
Korrekt
Jag fattar inte varför en del vetsigpåare är så grymt mycket emot att "trycka" pengar för att t ex betala ut löner inom välfärd (t ex sjuksköterskor, läkare, lärare etc). Precis som Lars tidigare sagt så måste pengarna ut till folket för att det ska bli inflation, varför då inte ha en reglerat pengatryckeri… det blir inte en ny DDR inflation pga det.
Alternativen är ju rätt solklara (i mina ögon), antingen måste vi öka skatterna, spara in på välfärden eller trycka (måttligt med) pengar. Vad är bäst för folket?
Precis, det är väl det QE innebär att man gör ? så länge omvärlden inte synar bluffen utan har kvar förtroende för kronan så går det…
Dom vägrar att trycka pengar för då får inte bankerna ränteintäkter, vi ska leva i träldom dom förstör medvetet ekonomin.
1. negativ ränta då måste vi låna pengar av banken för att pengar ska komma ut i ekonomin,banken får ränteintäkter.
2. ger riksbanken staten pengar så får inte banken en krona i vinst.
Dom vägrar att lösa krisen för då avslöjas det för folket att riksbanken kan ge pengar till staten bankerna blir inte lika rika.
Vår nuvarande ekonomimodell är bara till för att bankerna ska bli oändligt rika.
Ekonomiteorier sprids för att berika den som skrev teorin, därför är det mesta som skrivs om nationalekonomi felaktigt.
Ta pyramidspelet Bitcoins dom är mytomaner och hittar på att vi kommer att få hyperinflation för att få sälja sina pyramidpengar dom är bedragare, det folket läser om ekonomi är propaganda.
På nätet sprids det medvetet ut falsk information för att lura folk.
Traction ogillar låga räntor eftersom deras pengar får konkurrens.
De lever på att satsa egna pengar på andras ideer.
Vällovligt men problematiskt då de får konkurrens och därmed högre risker.
Börsen letar efter säker avkastning allt längre ut på de tunna grenarna.
Vi behöver jobb och arbetstillfällen och därmed också nån som tar risker och startar verksamheter.
RB sänker räntan till -0,1% vad det nu innebär?
Det där med inflation är knepigt minst sagt…
alternativ att se på det skulle kunna vara
M3 eller möjligtvis M2
eller
Löneinflationen, som i Sverige förvisso är starkt missvisande då vi har en avtalsrörelse som lutar sig mot KPI. Men i andra länder är den intressant.
Egentligen borde det handla om frågan,
"Känner du att du har fått det bättre senaste året/åren?" Många skulle säkert svara, min lön har inte blivit bättre, men å andra sidan har kanske det jag konsumerar inte blivit så mycket dyrare, vissa saker är dyrare, andra billigare. (det är inte som i Turkiet där allt blir 10-20% dyrare varje år). Samtidigt är produkterna jag köper idag bättre än för 10 år sedan. Så frågan är om vi inte får det lite bättre ändå, trots att vare sig priser eller löner rör sig?
Visst, sen finns det en stor grupp i samhället som fått det rejält mycket sämre såklart, och en liten klick som fått det rejält mycket bättre, men jag tänkte mer ur medel Svenssons perspektiv.
Andra kanske har en annan uppfattning, men finns det objektiv data kring detta?
Eller är det så att alla känner att dem fått det bättre då fallande räntor gör att de har mer över i plånboken till annat?
Därmed skulle en starkare konjunktur kunna medföra att vi får det sämre givet att räntorna kommer stiga snabbare än löneinflationen.
Det kanske är det som är ett av problemen, att för vissa varor har pengarna blivit mycket mer värda. Man får mycket "mer" produkt för samma belopp: bil, tv, dator, och allehanda prylar, hantverkare, städ, flygresor, etc. Medan för andra områden får man rejält mindre för samma pengar som tidigare: boende och … ja vadå?
Och pengarna som skapas vid nya bostadslån går antingen till byggbolag, eller vid köp av gamla objekt förskjuts den relativa skuldsättningen i riktning mot de som är i början av sin bostadskarriär, där de som redan är inne i hjulet kan använda överskottet för lyxrenovering och lyxsemestrar och annan lyxkonsumtion. Väldigt lite av de nya pengarna verkar gå till produktivt jobbskapande investeringar.
Och det kanske är så att det inte finns något produktivt att satsa de nya pengarna på eftersom all produktion bara blir effektivare och effektivare, och konsumenterna orkar bara konsumera så mycket, eller är åtminstone ganska nöjd. Peak-konsument har förmodligen delvis redan inträffat. Åtminstone i delar av världen. Och det är ett problem för en evigt exponentiellt ökande ekonomi.
Det är inte alls knepigt. Det finns något som heter cykler. Ett exempel är Lagen om avtagande avkastning. Kolla där!
Ett ex. Företagen växer i takt med efterfrågan och investerar. Gör dom inte det går de omkull förr eller senare. Konkurrens är förstås bra och innebär att företagsstrategierna bl.a innefattar att växa på olika sätt. Och när företagen växer så växer de utanför den ursprungliga lokala marknaden(t.ex Sverige). När företagen nått toppen på en långcykliga tillväxtkurvan kan inte avkastningen öka tillräckligt snabbt längre(eget kapital och totala tillgångar). Man brukar i diagramform se det som en exponentiell rörelse i slutfasen, dvs idag med extremt låga räntor där till slut ingen längre vill ha krediter(är riskbankens mardröm). När det sammanfaller med att efterfrågan mättas(också cyklisk) så står vi inför en mycket stor depression. Men som hade kunnat undvikas om vi inte "utnyttjat" de låga ränteläget (som är en funktion av ovanstående)och överskuldsatt oss med dåliga investeringar och överkonsumtion(vilket gör oss extremt sårbara).
Tyvärr har bankerna fått ett för stort rörelseutrymme när de arbetar på samma sätt som vanliga företag i vid mening, dvs bankerna växer snabbt via volym(kredittillväxt) där volymen på samma sätt ovan hela tiden måste öka för att avkastningen ska växa(avkastningskravet). I ett extremt lågt ränteläge krymper dessutom ränte-spreadarna betydligt. Detta ger ett stort riskbeteende. Om t.ex hushållen får låna pengar de aldrig kan betala tillbaka eftersom de saknar avkastning på lånens användning(konsumtion).
Betr. löner. Under en kort mycket expansiv period som drivits av flera faktorer inkl de ovan angivna kan de disponibla inkomsterna stiga mer än inflationen. Tyvärr ses detta som ett motiv till varför t.ex bostadspriserna kan fortsätta stiga. Ibland undrar man varför vissa blev ekonomer?
Riskbanken har nu i åratal hävdat att man samlar in data från den riktiga världen för analys av varför det inte blir någon inflation. Att sitta och lyssna på finansutskottets hearingar av Riskbanken känns som att sitta på en annan planet. Inte konstigt att våra folkvalda inte vågar tänka själva. Men jag antar att de inte har tid vilket dessutom är motivet till att de satt sina löner efter näringslivets nya(framväxta sedan 80-talet)tjänstemannaskrå som tagit makten av det riktiga privata ägandet(ser ni analogin, dvs karriärpolitikern). Dags för Riskbanken att komma ut ur garderoben och vistas bland vanligt folk. Och man inte skylla på att lilla Sverige måste göra som de andra centralbankerna hela tiden. BIS och andra internationella organisationer är till för att träffas och gemensamt skapa förändring när verkligheten förändras.
Inflation skapas genom löneökningar företagen måste då öka priserna eller så är det konkurs.
Riksbanken har underskattat Alliansens arbetslinje vi har inte längre kostnadsinflation som tvingar företagen att öka priserna.
Ökar inte lönerna så får vi ingen inflation oavsett vad riskbanken gör, när arbetslösheten är stor då håls lönerna nere.
Sant,
Men hade vi inte haft 1, 7 år av strukturellt låg global tillväxt OCH 2, handeln med Kina och Asien hade legat på samma nivå som för 20 år sedan…. (dvs tillverkning inte hade sourcats dit som den gjort)
Då hade kärninflationen inte varit där den är idag!
Mycket klokt i snyggt format. Respekt!