“Ett hus utan ett bibliotek är inte ett hem, utan bara en bostad” – jag
Mitt favoritrum här i backstugans jordkällare, eller torpet om man vill framstå som välbärgad, är inte biljardrummet, utan biblioteket, tillika min arbetsplats. Frågan är bara om en månghundraårig tradition av privata bibliotek går mot sitt slut med E-bokens inträde? Eller kan man tänka sig en framtida ersättare för biblioteket i en digitaliserad värld?
Många svenska bostäder saknar redan idag ett bibliotek, som är dess ägares själsliga spegel. En del försöker kompensera genom att ställa fram lite DVD- eller numera Blurayskivor i en hylla, men likväl förblir det själlösa bostäder.
Symptomatiskt är det väldigt svårt att få tag på riktiga bokhyllor (och då pratar jag inte IKEA:s Billy) idag och den som på-platsen-bygger sitt bibliotek är fullt förståelig, kostnaden till trots.
Men nu skickar allt fler sina böcker på återvinning och hela själen placeras i en digital platta.
Kindle är förbaskat trevlig i både skärpa och format, måste erkännas, men än så länge motstår jag trots att förlagen allt oftare skickar ut sina recensionsexemplar digitalt. De hamnar på iPrylen istället.
Så hur ser framtidens bibliotek ut?
Till en början blir de förstås mindre. Man kan klara sig med ett litet sovrum på klassiska tio kvadratmeter, istället för de 20 – 30 m2 som ett ordentligt bibliotek helst bör vara (något mindre än ett biljardrum – är det riktigt stort kan man dock kombinera biljardrum och bibliotek med bokhyllorna längs väggarna och biljardbordet i mitten).
Inredningen i det moderna digitala biblioteket blir ett litet bord, med två mycket bekväma och påkostade fåtöljer, med inbyggda eluttag i armstödets framkant så man kan ladda sin iPryl eller Kindle medan man sitter och läser. Lyxigare eBokfåtöljer har ett inbyggt backupbatteri och växelriktare ifall strömmen går, medan billigare varianter bara har sin sladd in i ett faktiskt vägguttag.
Fåtöljerna har förstås fotpallar, på vilka man placerar sitt ekologiska transportfria gårdshemslaktade lammskinn.
Antagligen finns det även belysning i rummet.
På ett ställ kan man även placera sin läsplatta om man vill stå upp och läsa, alternativt låta den bada i spotlightljus när man inte läser.
På väggarna finns ett antal LCD-tavlor, som för att visa biblioteksägarens själ roterar bokomslag på böckerna i det digitala biblioteket. Vill man vara riktigt retro kan man även skriva ut bokomslag på omsorgsfullt utvalda böcker ur det digitala biblioteket och rama in analogt.
Till skillnad mot ett riktigt analogt bibliotek så döljer man alla felköpen, alla dåliga böcker och all fullitteratur man köpt och den digitala erans bibliotek blir en tillrättalagd fasad och inte själens spegel.
Fast de flesta kommer väl inte inreda ett bibliotek ens i framtiden…
Tillägg: Har någon möbeltillverkare lanserat den första surfsoffan än? Med eluttag för varje sittplats, så familjen enkelt kan ladda sina surfplattor och iPrylar när de samlats framför TV:n för att titta på sina egna skärmar? Även här kan man tänka sig premiummodeller med inbyggd nödström för att hantera strömavbrott. Inbyggd WiFi-repeater kan också tänkas som premiumfunktion.
33 kommentarer
Hittar inte källan, så fritt ur minnet; "as important as its role has been in the history of civilization, the book shelf seldom gets mentioned…"
Fast riktigt digitala bibliotek är/kommer inte vara något rum som man inreder. Man vill ju läsa varsomhursomhelst, soffan, sängen, dass osv. Framtidens böcker (borsett stjärnklart-scenarion) kommer man ju antingen ha i molnet eller på en lokal enhet som står i en garderob eller liknande.
Att då ha ett specifikt rum med lite coola fåtöljer ser jag som väldigt osannorligt.
"Många svenska bostäder saknar redan idag ett bibliotek"
Ett bibliotek är väl per definition ett rum specifikt för böcker, så jag skulle nog påstå att det rentav är en överväldigande majoritet av svenska bostäder som saknar bibliotek. Däremot har nog de flesta hem en eller flera bokhyllor. För vår del har vi sju stycken Billy inklämda runt sängen i sovrummet (som inte förvandlas till ett bibliotek bara för det), men de är fulla allihop och vi skulle behöva fler. (Och då har vi ändå minst lika många böcker till i lådor i förrådet.) Men det finns ju en gräns för vad man får plats med i en liten tvåa… E-böcker har vi inte lärt oss att uppskatta än. Det kanske vi gör så småningom, men mer än ett komplement till riktiga böcker kommer det knappast att bli.
Sambon läste för övrigt klart Stjärnklart i natt. Hon sträckläste de sista 200 sidorna, kunde inte lägga den ifrån sig. Och i dag var hon på mig om att byta vatten i nöddunkarna i förrådet…
Det känns väl lite listigare att sätta ladduttag i prylar som redan är elektriska, t ex en stadig golvlampa ståendes bredvid fåtöljen eller i surroundhögtalarna.
Å en sak till
Vi behöver egna bibliotek av pappersböcker som reserv. Har varit utan nät över jul här hemma. Blir det strömavbrott och veden tar slut samt kylan biter svårt blir de sämsta böckerna också en räddning.
Nätet kan lätt slås ut se tex vad som hände riksdagens hemsida nyss. Från DN nyss avslutningen på artikeln:
"Vad vad för slags angrepp det var frågan om är inget Olderius vill berätta. Cert.se, den särskilda it-incidentgruppen vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, har varit i kontakt med riksdagen. DN har sökt Cert.se."
Vänliga hälsningar
Nanotec
Har en Kobo Glo, hade en kindle förut men tröttnade på att vara inlåst till amazon, med mitt backup batteri så har jag 700 timmar lästid med läslampan tänd. Vid längre strömavbrott än så lär man ändå inte ha mycket tid att läsa.
Men bostadsbubblan skulle ta och spricka nån gång så man skulle få råd med ett hus skulle jag nog ändå försöka få till ett analogt bibliotek. Iaf ett ordentlig läs/arbetsrum.
Det finns inga loppisar som säljer e-böcker. Inte heller något speciellt givande utbud av fackböcker på svenska. Jag beklagar vår etta med öppen planlösning som bara har plats för 13 bokhyllor.
Vill bara berätta att platsbyggt av snickare inte alls behöver vara så dyrt. Jämfört med IKEA är det givetvis dyrt men inte jämfört med andra möbeltillverkare. Vi ska bygga nytt badrum och vill ha kommod i mahogny. Att köpa en färdig i MDF kostar 20-30tkr. Att få en specialbyggd i massiv mahogny 7tkr. Ett rätt enkelt val…
30 000 för en mdf-möbel? Är den guldpläterad eller?
Direktimport från Saudiarabien?
Nej inget speciellt förutom att den har mörk träyta i någon slags fanér. Kolla själv upp priser på kommoder. I detta fall för dubbla handfat. Även vanliga vita från Hafa kostar 7-18tkr. Billigare att bygga i massivt.
Som relativt ung med PSD examen, besitter jag inget eget boende utan går kollektivvägen hand i hand med aktiekontot. Förhoppningen är att i framtiden kunna ha råd med ett hus där ett av rummen just ska vara ett rum fyllt med böcker, lugnande färger och äldre möbler. Till min förvåning accepterades inte bara min dröm utan främjas även starkt av min kära. Det skulle vara intressant att få se en bild utav din arbetsplats, om det inte är till allt för mycket besvär. //
Mitt hem är privat, så det blir inga bilder där. Kan dock visa sådant på ämnesrelevanta föreläsningar, men inget jag lägger ut på nätet.
Eftersom jag gillar att läsa, så är den här utvecklingen en riktig höjdare !! Jag har en läsplatta som väger ca 200g, laddat med >> 200 böcker.. Man kan ladda ju ner en massa intressanta saker gratis — ( Don`t ask ). Perfekt när jag är ute och reser, jag kommer ihåg den gamla goda tiden när man köpte sig en paperback och sen kastade bort den när man läst färdigt för att det var lite jobbigt och tungt att ta med den….
Sökte på Midvinterblot men hittade inte så mkt ….
Nä det blir ett analogt bibliotek, skall faktiskt inreda ett bibliotek/biograf med platsbygda bokhyllor efter väggarna. Något annat är inte att tänka på. En eldstad får det allt vara förutom biblioteket för att kvalificera sig som hem utöver den vanliga standarden.
Har läst mer böcker än dom flesta, dock äger jag bara 20 st kanske, resten har jag såklart lånat på biblioteket..
Låter klokt. Själv har jag börjat rensa bland alla gamla dammiga böcker. Vad ska man med böcker man läst till? Jag läser väldigt sällan en bok två gånger. Ska man bara ha dem för att verka beläst eller vad är syftet? Har sparat några universitetsböcker som jag vet att jag betalat nästan 1000kr/st för men jag samlar kraft till att kasta även dessa. Som exempel så kan jag svårligen föreställa mig hur tråkigt jag skulle ha det för att börja bläddra i boken Elektromagnetisk fältteori.
Ett bra sätt att tvingas rensa är att flytta.
BP Det beror väl på, Gert Fylking lär läsa Röde Orm en gång per år. Själv har jag bara slängt Ayn Rand och Gentlemen (Östergren)
Klart man ska spara böcker; blott genom att kasta en blick på dem, kan man förnimma läsupplevelsen på nytt. En bok, som inte är värd att spara, är inte värd att läsa
Den taktila förnimmelsen av en fysisk bok eller en blick i ens eget bibliotek kan inte överskattas. Endast böcker med ett snart bäst-före-datum kan läsas digitalt, annars suddas bilden av upplevelsen ut i ett digital intighet. Vem har inte haft den upphetsande upplevelsen av en välformad bokrygg som talar till en varje gång man lystet tittar på den?
Jag försöker verkligen låna så mycket böcker jag kan för att inte belamra hemmet med böcker. Jag siktar istället på att ha ett litet referensbibliotek av mina favoritböcker.
Jag ser inget skäl att visa hur intellektuell jag är genom att ha en stor samling böcker, den attityden är lika förlegad som ett uppslagsverk. Böcker ser jag som en konsumtionsvara, på samma sätt som tidningar, filmer och blogginlägg.
#BP2014-12-30 22:33
Ååh… Jag slängde mina gamla övningskompendier i just Elektromagnetisk Fältteori före jul… Det sved, men till slut hade jag kommit till insikten om att jag aldrig skulle öppna dem igen.
Hoppas min själ speglas genom mina handlingar istället.
Ger bort böckerna jag läst. Resten skänkes till myrorna. Några överlevnadsguider kan man ju spara dock. Bara den lilla människan måste omge sig med prylar vettu 🙂
Då är jag på nanno nivå…
Har redan flera gånger anmärkt på att jag förundras över att bilder vid lägenheter/hus till salu tycks sakna böcker.
Problem med "verkliga" böcker är ju att de tar en hel del plats.
När man som vi bor på 4-5 ställen under året är- givetvis- den bok man vet att man har och just har behov av inte där man själv är.
Hur många böcker har ni annars i snitt bland herr Lars W's läsare?
Håller just på att skanna diabilder.
Torde inte vara många bland er yngre som pysslar med dylikt.
Hoppas vara klar med mina c:a 8000 till maj.
2300 klara under 10 dagar…
God fortsättning i alla fall.
Scannade mina Dia för längesen, bara dom bästa, blev många tusen, numera är ju photo digitalt också.. Men har ett stort antal vanliga böcker sen tidigare, som jag önskar att jag hade i epub-format istället — vill gärna konvertera, och sen kasta bokhyllorna med innehåll !
Kasta inte originalen bara. De är beständiga till skillnad från DVDn, hårddisken eller vad du nu lagrar dem på. Runstenar är hyggligt beständiga men har lite låg packningstäthet. Har själv scannat min farfars glasplåtar från 1920-talet. Hade han lagrat på annat sätt skulle de vara borta för alltid.
Dessutom är det lätt att få begränsad dynamik och urblåsta ljusa partier på scannade bilder. Dia är svårt nog med exponeringen som det är.
Ett vanligt självbedrägeri är att tro att bevara familjefoton till framtiden är viktigt. Bara de som är med själva på bilderna är vanligtvis milt intresserade och sparar bilderna kanske av respekt för fotografen men tittar inte på dem. Nästa generation är inte intresserade alls av okända människor som de inte känner. Själv respekterar jag min döde fars filmer och foton som jag lät digitalisera, men tittar inte på dem längre. Mina barn är inte intresserade, och deras kommer förmodligen att vara ännu mindre intresserade. Foton är färskvara för de flesta, med bäst-före-datum. Tyvärr. Lika bra att låta dem expirera självmant.
Förövrigt har jag fyra billybokhyllor dubbelfulla. Jag kastar dock nästan alla böcker efter att ha läst dem. Bara de som har ett avlägset bäst-före-datum sparas.
Just nu ar begagnade bocker otroligt billiga med det spelar ingen roll for folk vill ha sina Zen-inspirerade vita vardagsrum. De flesta ar nog trangbodda nog att inte ha ett speciellt bibliotek. Med tanke pa att aven universitetsstudenter inte laster normala bocker langre sa kan man nog anta att separata hemmabibliotek kommer att bli lika vanliga som separata rokrum
Vore mer spännande om man kunde digitalisera skivstänger, sandsäckar, etc. DET skulle spara plats.
De som sitter inne/båsar/gör en volta får inneha max fem böcker. Självfallet endast visiterbara fysiska volymer. När jag beskådar mina bokhyllor funderar jag ibland över vilka fem jag skulle ta med mig skulle tärningskastet falla ut slikt. En intressant övning.