Lägenheten i ekobyn i Björkhagen i söderförort gick för drygt 68 000:- SEK per m2, eller 3 950 000 MSEK.
I prisintervallet 3 800 000 till 4 000 000:- SEK finns det nu 42 villor till salu i Stor-Stockholm (Booli).
Så förutom en kontantinsats på nästan 592 500:- SEK, har lägenheten en klubbmedlemsavgift på 3 800:- SEK per månad, och ovanpå det en uppvärmningskostnad om ca 800:- SEK i månaden. Utebliven ränteintäkt på 592 500:- SEK (SBAB 1.40%) är 691:- SEK i månaden (skatt dras inte här, eftersom ränteavdrag ingår i lånekostnaden nedan)
Med SBAB:s bolånekalkyl, inklusive en amorteringstakt på 85 år, dvs en procentenhet om året, så landar lånekostnaden på 9 867:- SEK vid rörlig 3-månaders ränta.
Månadskostnaden för denna tvåa i Söderort blir alltså 3800+800+691+9867=15158:- SEK.
Vi pratar alltså inte om innerstaden här. Vi pratar om Söderort.
14 kommentarer
Häftigt! Det kostar att ligga på topp
Konstigt att det blir så dyrt när det inte är brist på bostäder.
Här handlar det nog mer om att betala för att få tillhöra en viss gruppidentitet.. I och med detta kan man se ner på alla andra Stockholmare.. Viktigt med hög svansföring här serru..
*klickar på like* ja, de där ytliga småborgerliga golfspelarna i Täby vill vi inte umgås med, vi är lite finare, bryr oss inte så mycket om pengar, har lite finare jobb inom offentlig sektor och media och äter mer kravgrönsaker. Ock så cyklar vi på Christianiacyklar med tretornstövlar och fjällrävenjackor. Barnen i lådan fram, med hjälmar på. Egenhändigt bakade bullar i påsen på styret. Kärnkraftsdriven duktighet och moralisk förträfflighet som jag brukar säga.
Ok, jag förstår man betalar inte för att bo man betalar "inträde" för att komma in och tillhöra en samhällsklass och därmed umgås med folk som har likartade värderingar.
Detta är väl ett ganska nytt fenomen, förr bodde du nära arbetsplatsen och då fick du automatiskt en viss klasstillhörighet i smhället.
Känns klart dyrt….(utan att ha sett närmare på fastigheten och dess läge).
Antagligen en enorm fallhöjd när någon form av kris eller kraftig konjunkturnedgång infinner sig.
Hur är BRF:s ekonomi?
Priset kan antagligen rasa till under miljonen när problemen uppstår.
Alla bostäder är inte lika. Det är faktiskt en skriande brist på bostäder med ekobykaraktär med hyfsat centralt läge nära naturreservat i Stockholm. Tydligen har inte marknaden reagerat och rättat till problemet. Däremot är efterfrågan på standardlägenheter med synliga elementskarvar i perifera lägen rätt mättad i Stockholmsområdet.
Kruxet är väl att om det kärvar till sig lite vill man inte betala 3 miljoner extra för att slippa elementskarvarna.
Nej det borde inte vara så dyrt att köpa sig något annat än ett elementskarvsboende. Men våra kära byggföretag verkar tro att alla efterfrågar samma produkt, typ standardlägenhet enligt SIS-standard. Jämför JMs dyrhus vid Liljeholmen med samma företags hus i Farsta. Vad skiljer? Förhoppningsvis bättre utsikt och dyrare kök? Om klädföretagen körde med samma principer och ritade likadana kläder efter en 80-talsritning hade det nog blivit en del liv i modesverige. I den kontexten sticker Understenshöjden ut och det finns tillräckligt många i Stockholm som värdesätter kvalité istället för kvadratmeter för att priset ska gå upp.
Den altruistiske och gode mäklaren Erik Olsson är orolig för att politiska beslut skall påverka bostadspriserna.
http://www.svd.se/naringsliv/pengar/bostad/amorteringskrav-oroar-maklare_3750038.svd
Bostadsbristen är löst och nu måste vi bara hitta en politisk lösning till evigt stigande priser?
Tveksamt om det ser bortfallet av ränteinkomst som en kostnad, och tveksamt hur mycket de amorterar, kanske ingenting?
Så den verkliga kostnaden kanske är 3800+800+ca4000 (räntekostnad)=8600 SEK, vilket är än mer hanterbart om t ex hushållet drar in 40k netto per månad eller mer. Två akademikerjobb lär ju ge 50-60k per månad netto, minst.
Kan det vara så att de utgår från att man faktiskt har de pengar som man skall hosta upp som kontantinsats? Isf är det ju faktiskt korrekt att ta upp den avkastningen på detta kapital som en kostnad – för när man räknar på det skall man ju jämföra relativt (noll-)alternativet att man INTE köper bostaden.
Hur kan du få räntekostnaden till 4000:-??
17:26
Låna dryga 3 MSEK till 2-2.5% och sen ränteavdrag på det blir la 4000, typ.
16.41
Jo i princip så är det ju korrekt att tänka så.