Om fem minuter kan du sitta med ett hyreskontrakt i centrala Stockholm. Vad sägs t ex om 76 m2 i Maria/Gamla stan, med inflyttning första juli? Intresserad?
Det handlar förstås om Residensportalen, som erbjuder hyreskontrakt till främst företag som behöver lägenheter till nyckelpersoner. 76 m2 i Gamla Stan enligt ovan kostar dock bara 16 000:- SEK i månaden, vilket är överkomligt. Även privatpersoner kan teckna hyreskontrakten, som generellt löper från 1:a juli och ett år framåt. I ett löper kontraktet två år för en 98 m2 fyra på Norrmalm, för 23 000:- SEK i månaden.
I praktiken marknadshyror alltså.
Bara i centrala Stockholm finns över 50 stycken lägenheter för omedelbart tillträde. Lägger man till Stor-Stockholm så finns det hundratals hus och lägenheter att hyra med tillträde i sommar.
Något problem för företag att ordna bostad åt nyckelpersonal existerar alltså inte. Även den privatperson som vill hyra kan snabbt få en lägenhet, även om inte alla objekten på Residensportalen är tillgängliga för privatpersoner.
Däremot borde egna företagare kunna hyra dessa via sitt företag och ta dem som beskattningsbar löneförmån.
ITBostad finns också som alternativ, med hundratals lägenheter för omgående tillträde till fullt rimliga priser. Exempelvis 60 m2 på Södermalm för 9 300:- SEK i månaden eller 54 m2 på Kungsholmen för 7000:- SEK i månaden. Då ingår dessutom möblerna.
Nej, den icke existerande bostadsbristen utgör inte något problem för att flytta eller rekrytera personal till Stockholm. Det finns hundratals lägenheter för omedelbart tillträde om man är beredd att betala marknadshyra.
Som bekant är det tillåtet att ta ut vilka hyror man har lust om man hyr ut till företag.
I övrigt har bostadsminister Stefan Attefall skrivit en debattartikel hos Bonnier/DN om att (s) säger nej till alla bostadspolitiska reformer som alliansregimen lagt fram, medan de själva endast har förslaget att tillföra SBAB mer kapital, som om brist på billiga bostadslån och billigt kapital är den svenska bostadsmarknadens problem…
Ingen form av ersättning har utgått till mig eller till mig närstående för denna artikel.
59 kommentarer
Vilket jävla trams, skärp dig nu.
Att ett utbud finns är ju knappast ett bevis för att utbudet möter efterfrågan…
Men att ett utbud finns och att prissättning är någorlunda fri är en stark indikering på att utbud och efterfrågan möts. Utbud kan möta efterfrågan på hela efterfrågekurvan. Efterfrågan är väl trots allt inte något som mäts i "hur många lägenheter vill folk ha" utan i "hur mycket är hur många beredda att betala för en lägenhet".
Med den argumentationen kan man aldrig få brist på någonting. Att priset speglar utbud och efterfrågan är inte ett bevis för att vi inte har bostadsbrist.
@tolvtretton
Att det finns lägenheter med tillträde 1juli för den som önskar visar att utbudet faktiskt möter efterfrågan OM MAN VILL BETALA MARKNADSHYRA – det är liksom det som ju definierar marknadshyra (den hyran där utbudet möter efterfrågan).
Sen att det finns folk som står i kö evinnerliga tider för att få en hyresrätt till betydligt lägre hyra än marknadshyra är en annan sak – det är som att säga att det råder brist på mjölk (då jag aldrig lyckas hitta mjölk för 2:50/L) eller liknande…
Ja, och det kan med den argumentationen alltså aldrig någonsin uppstå brist på någonting, eftersom den som betalar mest alltid kommer att kunna få tag på det.
Slarvigt formulerat av mig i första inlägget, visst. Men det ändrar inte argumentet som sådant.
tolvtretton, vad är din definition på bostadsbrist då? Utan en vettig definition så går det inte att avgöra frågan.
tolvtretton,
brist är per definition när alla köpare som vill köpa till rådande pris inte kan göra det. Det är brist på hyresreglerade lägenheter i innerstan då alla som vill hyra dem till rådande hyra inte kan göra det. Det är däremot inte brist på bostadsrätter att hyra i andra hand eftersom alla som vill betala rådande pris kan få tag i en.
Det finns naturligtvis ingen skarp gräns, men när inte ens ett "ett begåvat och smart rikt högutbildat par" kan få tag på en vettig hyreslägenhet, trots att de är villiga att betala marknadspris, känns det inte så nödvändigt att sätta en skarp definition…
Problemet är att den del av marknaden där marknadspris råder (andra hand och en liten del av nyproduktionen) är så försvinnande liten, relativt det totala antalet hyreslägenheter, att det ofta inte finns någon passande lägenhet där att hyra (exempelvis på grund av fel läge, fel storlek eller för kort hyresperiod, bland annat).
Svaret är: det är brist på billiga lägenheter !
Det är även brist på billiga Ferraribilar.
Det finns mängder av billiga lägenheter, det är en del av problemet…
@GustavR
Då slänger jag ur mig att rådande pris för diesel är 2:50kr/L, alla kan nu inte köpa till rådande pris vilket gör att det blev brist på diesel. Eller?
På samma sätt kan man konstatera att det råder brist på det mesta som är värt att ha.
Kan vidimera att företag med sansad ekonomi inte har några problem alls att låta sina inhyrda medarbetare finna boende i Sthlm. Detta till trots att merparten av hyresmarknaden är stängd ur ett marknadsperspektiv.
Det är helt enkelt så att Svensson har klena löner och betalar mycket i skatt. Då blir det ett fåtal som kan betala, vilket också märks på hur mycket Svensson lånar när det istället skall köpas en bostad. "Tur" att räntan är låg… ett tag till.
Hans Lind om marknadshyror:
http://newsroom.svenskabostadsfonden.se/manadsbrev/professor-hans-lind-fordjupar-debatten-om-marknadshyror/
Residensportalen löser knappast problemet för den som är i samma situation som jag för något år sedan, dvs skilsmässa och man vill bo på rimligt avstånd från barnens skola.
De har under "Storstockholm" bara med Stockholms norra och västra förorter. Inget söder om söder.
Din länk till ITBostad är felaktig. Den sajten löser dock inte problemet för den situation jag beskriver.
I den situationen är det alltså fortfarande Blocket som gäller. Den som har för låg inkomst eller annat som inte uppfyller de villkor som uthyraren ställer upp göre sig icke besvär. Jag klarar mig tack vare god inkomst och goda referenser, men en nyskild städare/spärrvakt (eller annat yrke med lägre lön) har ingen chans. Dessa familjer och deras barn drabbas hårt.
@flute
Det kanske är för att man inte bedömmer att det är något problem för de som är villiga att betala. Jag antar att lösningen är främst framtagen för företag som behöver få fram lägenheter till sina anställda och att dessa företagen främst är belägna norr om stockholm.
Dock borde det inte finnas något hinder att skapa motsvarande marknad för andra regioner. Det märkliga är dock att hyresvärdar inte tillåts bjuda ut lägenheterna till denna hyra utan mellanskillnaden tas av innehavaren av förstahandskontraktet – vilket givetvis gör att det kommer bli än mer svårt att komma över ett förstahandskontrakt då det är en värdefull tillgång.
@Flute
Bra att det ordnade sig för dig. Sitter i samma läge. Men saknar god inkomst. Letar söder om söder, borde ordna sig med 2a hand till hösten. Men det är dyrt även där ute. Vill ju gärna vara nära min son… ja just det, det har man visst inte rätt att förvänta sig ja. Det går utför med livskvaliten för framtida generationer.
Det är alltså inte brist på lägenheter till fri prissättning men kanske på billiga centrala lägenheter för låginkomsttagare….
"Det är alltså inte brist på lägenheter till fri prissättning"
Det kommer det aldrig någonsin att vara. Det kommer inte vara brist för Bill Gates någonstans. Men det är givetvis en jättebrist i gemen.
Är det jättebrist på ej centrala lägenheter för kring 5000:- i månaden också? Hur kommer det sig då att det finns flera sådana på Blocket för omgående inflyttning?
Det finns det inte, om man planerar att bo längre än några månader. Vilket ganska många brukar föredra…
Ytterligare ett krav alltså… Har inte tittat på alla annonser på Blocket men på http://bostadsportal.se så hittar jag i alla fall flera förstahandskontrakt för under 5000:- i Stockholmsområdet trotts den "jättebrist" på bostäder.
Ju fler krav som ställs, ju färre lägenheter kommer det naturligtvis finns just nu. Men just nu finns det ej Stockholms-centrala lägenheter på förstahandskontrakt för under 5000:- i Stockholm. Väntar man lite, t.ex. genom att till att börja med ta en mer tillfällig lägenhet, som vi sett att det absolut inte råder brist på, så lär man kunna ställa ännu högre krav. Drömmen är förstås en lägenhet på 100+ kvm i Gamla stan för under 1000:- per månad utan störande grannar, stor grön trädgård med egen bryggplats…
"flera". Oj, vi har överutbud alltså…
Hittade snabbt ett riktigt 1:a handskontrakt, varmhyra på 2 870:- SEK i Norrtälje. Etta om 35 m2.
Nacka, Sollentuna, Tyresö, Nynäshamn, Upplands Väsby, Upplands Bro, Stockholm mfl mfl. Fast jag satte gränsen vid 6000:-, så jag fick med hyror om 5 125:- SEK osv. En del var dock studentbostäder.
Jasså, känns lite onödigt att skriva kontrakt på tiotals lägenheter i fel landsände bara för att bevisa en poäng.
Eller jaha, du hittade annonser för förstahandskontrakt? Det är du säkert ensam om….
Vi är i alla fall minst två och du kan hitta dom också genom att klicka på länken nedan…
http://bostadsportal.se/search.do?municipalities=17&county=1#/?maxRent=6000
Kom på att du antagligen vill ha ännu fler krav och kanske behöver hjälp att välja dessa på sidan så här kommer en ny länk med lite fler krav förifyllda.
http://bostadsportal.se/search.do?municipalities=17&county=1#/?maxRent=6000&propertyTypes=ROOM,APARTMENT
Ironi fungerar bra i skriven form, som vanligt 🙂
Jag skulle tro att ni är något fler än två….
Jag förstår att det kanske kan vara svårt att greppa när man är bosatt på en liten ort på landet, men det är något fler än "några hundra" som söker bostad i Stockholm…
Visst är det så att det är fler än några hundra som söker lägenhet men är dessa utan lägenhet idag och sover på någon parkbänk eller? Hur kommer det sig att flera annonser på förstahandskontrakt har legat ute i veckor om det nu är sådan brist? Det är ju inte heller så att dessa lägenheter är de enda tillgängliga för året. Tar man med mer tillfälliga lägenheter så blir det tusentals lägenheter på en söksite.
Var finns denna "jättebrist i gemen" förutom på billiga centrala lägenheter? Det är ju ingen brist på billiga lägenheter och ingen brist på centrala lägenheter.
Testa att anmäla intresse på de förstahandskontrakt som legat ute "i veckor" så får du se…
Noterade nu att nästan alla förstahandskontrakt bara är länkade från antingen kommunala bostadsköer (du behöver kötid) eller sssbs kö (du behöver kötid OCH vara student). Den enda jag hittade som faktiskt verkar vara en riktig annons ligger i Rånäs. Det ligger bra till för absolut ingenting…
Så, en tillgänglig lägenhet lyckades du hitta. Bra jobbat.
Nya krav igen… Vet inte vilka kommuner som du har med i ditt urval, länken verkar ge lite olika kommunval eftersom detta inte är specificerat i länken. Jag hittar dock flera lägenheter med förstahandskontrakt i "Allt i Stockholm" där reseavståndet är rimligt. Du verkar dock bara hitta på ny krav och begränsa din sökning för att du inte skall se det som faktiskt finns, lediga billiga lägenheter alternativt lediga centrala lägenheter.
Nya krav? Att lägenheten ens ska kunna gå att hyra känns knappast som ett orimligt krav om man vill hyra sig en lägenhet…
Hade hela Stockholms län. Ge ett exempel på ett verkligt förstahandskontrakt i Stockholm som går att få direkt då?Det fanns inget på den site du länkade nämligen…
Dags för social housing nu när allmännyttan drivs på marknadsvillkor.
Jag blir alltid på nytt paff för det världsfrämmande människoförakt som många här visar – och det inkluderar i det här fallet bloggaren (eller glömde du trams-taggen?!).
Förlåt mig, men jag behövde skriva det…
Instämmer helt med Röken. Den här bloggen håller på att spåra ut. Tyvärr.
Du behövde säkert skriva det, men tyvärr tillför inte kommentaren så mycket som kritik betraktad. Vad är det för människoförakt som visas?
Beroende på hur man definierar "brist" så kommer det antingen aldrig att vara brist (eftersom det alltid går att få tag på en lägenhet om man har tillräckligt med pengar) eller så kommer det alltid att vara brist (eftersom det alltid finns någon som vill ha en lägenhet som de inte har råd med).
Det finns inget objektivt mått på brist, annat än den brist som uppstår vid prisregleringar, där människor är beredda att betala det pris som är fastställt, men där produkten inte finns för att den inte är lönsam att producera vid det priset.
"Det finns inget objektivt mått på brist, annat än den brist som uppstår vid prisregleringar" <- Och det är precis den situation vi har. Det är en extremt liten del av hyresmarknaden där marknadspris råder. En liten del av nyproduktionen, och andrahandsuthyrning, har nästan marknadspriser. Övriga hyreslägenheter (= nästan alla) lider av prisregleringar.
Ja, men då är det ju egentligen ointressant att tala om att det råder bostadsbrist när det som egentligen råder är prisregleringsöverskott. Så länge det finns prisregleringar där priset sätts under det marknadspris som egentligen skulle komma att råda kommer det alltid att råda brist, per definition. Den bristen går inte att bygga bort, om man inte bygger så mycket att prisregleringen blir irrelevant. Men då behövs ju ändå inte prisregleringen, så varför ha den kvar?
Varför skulle det göra det ointressant? Blir något mindre intressant bara för att man har en förklaring till varför det är som det är?
Förlåt mig.
Skrev en ursäkt här.
http://cornucopia.cornubot.se/2014/06/bostaden-och-de-manskliga-rattigheterna.html
Ja, det blir ointressant att angripa symptomet när man vet vad som är orsaken.
Jag tycker mig märka ett världsfrämmande människoförakt mot ironiska bloggare…
+1
Ja, men då så. Då behöver ingen längre oroa sig för att inte hitta en bostad, eftersom norpan vet varför de inte kan hitta en bostad.
Att man vet varför något är som det är, gör inte att det inte är som det är. Varför ska man då inte kunna påpeka att det är som det är?
Det är klart att folk kan oroa sig för att inte hitta en bostad, men politiker och andra ansvariga för situationen kan inte skylla på att det är bostadsbrist.
Påpeka på du. Min poäng är att det inte hjälper att påpeka symptom för att bota sjukdomen.
Det underlättar att erkänna symptomen för att någon ska bry sig om att bota sjukdomen överhuvudtaget…
Den här bloggen blir bara bättre och bättre!
Ekonomi, politik, kåseri, ibland allvarligt syrlig och ibland humoristiskt ironisk. Kommentarsfältet är oftast både en källa till kunskap, skratt och förfäran, grymt bra!
När marknaden anar att efterfrågan kommer att stiga relativt utbudet kommer aktörer att "samla på sig" bostäder/fastigheter. Det kallas "hoarding" och är typiskt när utbudet är
oelastiskt under socialism och icke marknadshyror. Men det gäller även under marknadshyror eftersom utbudet i sig inte kan öka i tillräckligt snabb omfattning pga bl.a platsbrist och normalt långa processtider. Politikernas framförhållning extremt dålig.
Man får inte heller glömma att bostads-(fastighets-)marknaden är väldigt lokal. Obalanser kommer alltid att finnas i de attraktivaste och minst attraktivaste lägena. Och så vill många(boende) ha det i förra exemplet. Den stora obalansen handlar om ett banksystem som hålls under armarna i Europa där negativa realräntor och ett avkastnings-maximerande bankoligopol(kreditvillighet) skapat förutsättningar att eliminera begreppet riskpremie för generationen Millennium som också saknar erfarenheter från privatekonomiska katastrofer. Politikerna vill också helst se att man bortser från nämnda riskpremie. Allt för tillväxten i t.ex Stockholm. Det är givet att man aldrig lär sig av historien. Att personer som E.O mest ser till bruksvärdet handlar enligt min mening om att kapitalet enligt ovan länge felallokerats(räntan t.ex). Det är i princip samma sak som att öka subventionerna ju mer som byggs. Och när aktörerna(byggare, banker och bostadsköpare) förstår och förväntar sig detta(signaler från politiker)minskar riskpremien. Aktörernas marginaler minskar mer och mer. Men det är ändå en relativt liten grupp människor i stadskärnorna som styr hela landets bostadspriser. Överbyggnationen av bostäder i Kina är extrem(bl.a beroende på att landet tillämpat kraftigt negativa realräntor i minst 15 år vilket gjort att bostadsköp på kredit varit det bästa sättet att spara och som politiker medvetet understött). Bostäderna som byggts kommer förstås att behövas vad det lider men knappast till de priser som man drivit upp. I Sverige´s storstäder finns ingen överbyggnation(medelfristigt) men det innebär definitivt inte att priserna snabbt kan justeras nedåt. Som de alltid gjort efter varje boom. Förväntningar och förtroende styr.
Hyperinflationen i Weimar-republiken på 20-talet hade också inslag av "balans". Alla gjorde vad de kunde för att "samla på sig" det som varje dag steg i värde. För att klara inflationen(även tillgångsinflation) ändrade man antalet nollor på sedlarna men inte hjälpte det! I vårt kreditsystem gör man på sätt och vis på ett liknande sätt genom att banken hela tiden SNABBT ökar sin kredit för samma bostad. Det är dock bara inflation, inte hyperinflation. Ordet värde är alltid relativt.
Betänk att en bostad får anses som det näst viktigaste behovet efter mat för att leva ett drägligt liv.
Frågan är vad man som politiker är villiga att göra för att skapa denna sociala rättighet? Det stora felet är förstås att våra politiker i dag har gjort ett kardinalfel. Antingen låter man marknaden helt styra(och låter marknaden själv hantera byggandet utan subventioner) ELLER så har man en framsynt bostadsplanering med inslag av subventionering. De som gör både och utan planering och framförhållning kommer göra mycken skada. Särskilt när man gör det på de redan attraktivaste lokala marknaderna(vansinne). Som jag tydligt redovisat under ett tidigare inlägg är vi inne i en pris-fas utan like under t.ex de senaste 130 åren. Så vad är annorlunda nu?
"Betänk att en bostad får anses som det näst viktigaste behovet efter mat för att leva ett drägligt liv."
Men vad är en "bostad" i det sammanhanget? Räcker ett rum som inneboende? Eller måste man ha 100m^2 per person för att behöver ska räknas som uppfyllt?
Alla, utom några få uteliggare (vars problem inte är att det inte går att få tag på tak över huvudet, utan att de har andra problem som hindrar dem från att ta tag i problemet) har en bostad. De har kanske inte den bostad de allra helst önskar sig, men betyder det att det råder bostadsbrist? Jag har inte råd med ett eget jetplan, även om jag gärna skulle ha ett. Betyder det att det råder jetplansbrist?
Nej, det betyder bara att du är oförmögen att göra rimliga jämförelser.
@norpan; Jag tänker mest på unga människor. Inte på lyxproblem.
Är det svårt för unga människor att hitta rum som inneboende? Jag vet inte, jag ställer frågan. Eller är det egen lägenhet som är lägstanivån? Hur stor? Hur långt från centrum? Ska man behöva jobba också?
En del av de där lägenheterna verkar riktigt billiga. Här i Uppsala bygger de nya studentlägenheter som har en hyra på 7000 kr/mån för 47 kvadratmeter. 60 kvm för 9300 på Söder är i sammanhanget rätt rimligt.
Jag tycker marknadsmässiga hyror är vägen att gå för en bättre reglerad hyremarknad, då skulle kanske inte folk sitta och trycka på sina förstahandskontrakt om dom inte kunde ta ut en mellanskillnad, generellt skulle lägenheterna bli dyrare men utbudet skulle öka och de dyraste lägenheterna skulle t.o.m. bli billigare. En gång för länge sen så hade jag en tjej vars föräldrar bodde i Zurich och dom betalade 36 000 kr i månaden för sin lägenhet. Något jag inte förstod då men i verkligheten kan inte alla ha råd att bo på samma ställe, varför skulle Sverige vara annorlunda? Den amerikanska drömmen håller på att slås i spillror men hur blir det med den svenska? Ska vi alla leva på lika villkor i sjönära hus och köra svindyra bilar, älska vårat jobb, älska våra fruar och tre flickvänner? Det är bara inse att vi har olika förutsättningar och ju fortare vi inser detta desto fortare kan vi alla få det viktigaste av allt, Lycka
Nja, lönerna är för låga. Som forskare tjänar man kanske 40-45,000. VARFÖR ska man bo i Stockholm och betala 20,000 i stället för i Hamburg och betala 7000? (Samma lön, eller kanske något högre i Stockholm.) En kompis till mig valde att inte fortsätta i Stockholm utan återvände till hamburg. Bättre nattliv också. (Och ja, han är en av världens främsta forskare inom sitt fält. Så synd för oss.)
"Som bekant är det tillåtet att ta ut vilka hyror man har lust om man hyr ut till företag."
Är det? Har någon lagstiftning förändrats?
Enligt hyresrättsföreningens chefsjurist kan man ta det till hyresnämnden.
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/manga-hyr-ut-for-dyrt-till-foretag_7881416.svd