Enligt källor med insyn i Trafikverkets arbete kring sammanslagningen av Banverket och Vägverket, arbetas för att järnvägen ska nå samma säkerhetskrav som vägnätet, dvs några hundra dödade om året. Detta anses vara acceptabelt, i kontrast mot tidigare faktiska nollkrav. Förenklat kan vi alltså vänta oss en eller flera stora järnvägsolyckor om året framöver, med stora dödsfall, allt för att det är kostnadseffektivare än nollkravet.
Till en början så underhåller man inte järnvägen längre, utan man felavhjälper bara. I budgetposterna kallas det reinvestering, där man byter ut delar som inte fungerar längre, alternativt direkt underhåll.
Underhållet är dock också bara felavhjälpning, där man lägger ut besiktning på entreprenörer som sedan åtgärdar de fel de själva hittar. Något underhåll, dvs att man agerar proaktivt och byter ut åldrande, men fungerande komponenter, sker inte. För en husägare kan man se det som att man inte målar om huset, utan successivt byter enskilda brädor som ruttnat sönder (reinvestering) eller lägger på lite färg där färgen flagnat (felavhjälpning). Bilägaren lämnar inte in bilen på service, byter inte olja etc, utan reparerar bara när något går sönder.
Förebyggande underhåll finns inte längre inom den svenska järnvägen.
Detta sparar miljardbelopp.
Efter sammanslagningen av Banverket och Trafikverket har man etablerat en kultur där högre chefer vägrar se problem som rapporteras från lägre i organisationen. Lägre chefer har därför en kultur av självcensur och rapporterar inte längre fel och brister uppåt. Högst upp kan därmed generaldirektören sitta självgod och konstatera att det inte finns några fel, brister eller problem. Hör inget, ser inget, säger inget.
En stor anledning till sammansalgningen av Banverket och Trafikverket var att överföra Vägverkets säkerhetskultur till Banverket, vilket sparar miljardbelopp. Ingen lyfter ju på ögonbrynen över 200 – 300 dödade i vägtrafiken varje år, och kan man successivt sänka säkerhetskraven och vänja brukarna med lite dödsfall finns många miljarder att spara.
Sedan finns det förstås inte konkret och dokumenterat i offentliga handlingar. Men nog vill man se över järnvägssäkerheten, och speciellt att Trafikverket inte ska ha ansvar för denna. Dör folk är det inte myndighetens fel, trots att denne äger järnvägsnätet, vilket förstås sparar stora summor när man kan strunta i förebyggande underhåll.
Följande är citat från en utredning om säkerheten, författad av Bengt-Erik Johansson. Tänk nu hur man kan spara pengar på säkerheten, målet finns uttalat. Och mindre pengar till säkerhetsarbete innebär naturligtvis mer olyckor.
“Utredaren ska studera om denna fördelning är nödvändig för att bibehålla, och utveckla, järnvägssäkerheten eller om den utgör ett onödigt hinder för effektiva marknadslösningar i olika delar av järnvägssystemets värdekedja.”
Säkerhet kan alltså vara ett hinder för effektiva marknadslösningar.
“Det finns risk att en alltför rigorös säkerhetsreglering kan lägga hinder i vägen för nya aktörer att etablera sig på marknaden. […] I det fall underhållet upphandlas på traditionellt sätt kvarstår den övergripande förvaltningsfunktionen, ledning och styrning av upphandlingen och leveranskontroll hos infrastrukturförvaltaren. Så även det offentligrättsliga säkerhetsansvaret. Det finns emellertid en intressant möjlighet att gå vidare med dessa frågor. Om man separerar funktionen ägande av infrastruktur från funktionen förvaltning öppnas nya möjligheter. Vad som är än mera intressant är att en sådan åtgärd är fullt möjlig inom ramen för dagens offentligrättsliga reglering av säkerhetsansvaret. En fråga som infinner sig är varför denna möjlighet inte utnyttjas?”
Järnvägssäkerhet kan också vara ett hinder för kreativitet och nya affärslösningar:
“Av egen erfarenhet vet jag att det är svårt för små järnvägsföretag att ta sitt ansvar för järnvägssäkerheten. Det arbete som utredningen har bedrivit har också visat att det förhåller sig på detta sätt. Det behöver inte nödvändigtvis innebära en säkerhetsrisk då de inblandade aktörerna i de flesta fall besitter erforderlig kompetens. Men det kan innebära ett etableringshinder. Det kan också hämma kreativiteten och nya affärslösningar. Jag konstaterade därför ganska tidigt under arbetet att dagens fördelning av järnvägssäkerhetsansvaret inte är ändamålsenlig i den bemärkelsen att det borde finnas större möjligheter för små järnvägsföretag att ta sig in på marknaden med en känsla av att de faktiskt tar sitt föreskrivna ansvar på ett tillfredsställande sätt. Det finns också en liknande situation på infrastruktursidan. Det är då framförallt inte fråga om att undanröja etableringshinder utan snarare att skapa affärsmöjligheter och möjligheter till att få in fler företag som arbetar med infrastrukturförvaltning och underhåll av infrastruktur.”
Målet är alltså att få in fler aktörer och då får inte järnvägssäkerheten stå i vägen, för denna nyliberalistiska ideologi. Vad är väl lite dödsolyckor, bara man kan få in fler aktörer och ordna lite vinster?
Ökningen av dödsolyckorna får dock inte ske för snabbt, i vilket fall dock marknaden löser problemet och väcker de döda åter. Notera att marknaden ska ta hand om problemet och Trafikverket ska alltså inte ha ansvar för dödsolyckorna och kan skita i om dessa sker. Notera att nollkravet anses vara ouppnåeligt och ska överges.
“Den politiska nivån i samhället uttrycker denna strävan med en ”0- vision”, förhoppningsvis medvetna om att denna vision ur ett samhällsekonomiskt perspektiv är ouppnåelig. […] Om säkerheten skulle försämras på ett drastiskt sätt så att den upplevda säkerhetsnivån blir oacceptabel, så reagerar passagerarna och godstransportörerna genom att avstå från resan/transporten och på så sätt återförs ansvaret till marknadskrafterna som får ta hand om problemet. “
I slutändan ska vi alltså förvänta oss större järnvägsolyckor i Sverige och tids nog hundratalet dödsfall om året. Allt för nyliberalismen och världens mest avreglerade järnvägsnät.
I slutändan är det inte konstigt att svenska statsfinanser är i toppskick – man förbrukar befintliga investeringar i infrastruktur i rasande takt, genom att strunta i förebyggande underhåll. Detta är i linje med samma kultur som råder inom bostadsbubblans bostadsrättsföreningar, och är en mätare på det svenska Tobleronesamhället av idag – tag det på kortet och låt någon annan betala. I fallet järnvägen med sitt liv.
Ha nu en riktig mysig resa med pendeltåget!
Var är det förresten säkrast att sitta i ett tåg? Längst fram eller längst bak i tågsetet? Var är säkraste platsen i själva vagnen? Jag gissar på mitt i vagnen för maximala deformationszoner, men jag är osäker på om det är bäst att vara i första eller sista vagnen? Vad säger internationell erfarenhet? Var är risken att dö minst? Finns det säkerhetsbälten man kan ta med sig så man inte flyger runt med de andra vid urspårningen i 150 km/h?
22 kommentarer
Tyvärr är det om säkerhetsbälten ingen dystopi, utan utvecklingen går mot att "walking around"-transportmedlet tåg går mot att bli en ren kollitransport den också.
Det är så marknadskrafterna löser säkerhetsproblem: Antingen genom att lägga ner, eller minska valmöjligheter och frihetsgrader för gods.. förlåt passagerarna.
Vi får glädjas åt reklamskärmarna i vagnsändarna när det ändå bara finns tunnelväggar, bullervallar och -plank att se utanför fönstret.
Hastighet kräver en säkerhetsnivå som dödar friheten och konforten.
Nä, det hade ju varit helt fördjävlit om man skulle behöva ha på sig bälten, Stalin-fasoner! Bälten är ju, likt tvångströjor, helt omöjliga att ta av och på.
Tågets främsta konkurrensfördel är komforten. Till exempel att man kan röra sig fritt mellan sittplats och serveringsvagn. Eller krypa ner mellan lakan och komma fram utvilad till destinationen. Eller att landskapet skiftar utanför fönstret.
Du blandar in Stalin och det är förstås ironiskt. Men den rationalism som Stalin på sätt och vis symboliserar, att målet är allt och vägen är ingenting, är just den filosofi som sipprar ner i våra transportsystem i allmänhet och framför allt transformerar tågresandet till att enbart handla om att komma fram snabbt. Och "säkert", fast med risk definierat inte statistiskt robust, utan efter dagsaktuella nojor. Då får vi personliga platsbiljetter med säkerhetsbälten istället för underhållen materiel, får sitta vid vår plats med hämtad mat och kaffe, nattågen (minst tidskritiska och mest robusta mot förseningar) dras in och utsikten blir bortrationaliserad, eftersom "onödig" och i konflikt med hastighetsnormen.
Den säkraste platsen torde vara under ett säte en bit längre bak, och inte vid fönstret. Krock med stenkrosslastbil skadade en bit bak från förarplatsen vid roslagsbanekrocken. Vid kollisioner är flygande saker något som riskerar att skada en. Och vid Kimstad dödades personen när kranen slog in i sidan av tåget. Det viktigaste skyddet är nog antidepressiva mediciner dock…
Rebecca Forsberg på Umeå Universitet har forskat i tågsäkerhet. Själv sitter hon mot färdriktningen och utan tungt bagage på hatthyllan. http://www.medfak.umu.se/om-fakulteten/aktuellt/nyhetsvisning/inredning-i-tag-orsakar-skador.cid202607
Jag fascineras varje gång nån talar om marknadskrafter i samma andetag som man kritiserar en myndighet.
Detta handlar inte om en marknad. På en marknad hade kunderna själva avgjort vilken säkerhetsnivå de finner acceptabel. Inte någon myndighet.
En annan gång kan Lars skriva ett inlägg om hur ineffektiva statliga mydigheter/företaag är och att mer pengar inte alls leder till att något blir bättre utan bara mer ineffektivatet. Att investera pengar i förebyggade underhåll och åter bygga om realvärden i banverkets anläggningar kommer om tio år eller så plötsligt att bli "reformutrymme" för något nytt marknadsliberalt ekonomorakel. Eller varför inte sälja det då under marknadsvärdet med motiveringen att staten inte klarar av att driva något ekonomiskt?
Man kan notera att regeringens regleringsbrev knappast har sin tyngdpunkt i säkerhet eller tillgänglighet.
http://www.esv.se/sv/Verktyg–stod/Statsliggaren/Regleringsbrev/?RBID=15399
100 döda om året avser väl inte nödvändigtvis döda i större olyckor utan majoriteten torde röra folk som av egen vilja hamnar under tåg och de som dör vid olyckor vid plankorsningar. Att helt eliminera dessa olyckor (enligt nollvisionen) blir väldigt dyrt.
Yes, det är helt korrekt. I absoluta tal är vi mer benägna att förhindra/undvika stora katastrofer än att folk dör lite pö om pö, även om det resulterar i lika många lik per år.
Google-sökning gav följande:
According to the U.S. government’s transportation accident review authority, the National Transportation Safety Board (NTSB), a majority of passenger rail mishaps damage the front cars; secondly, the middle in derailment situations; with the least damage occurring to the near to end cars.
http://www.reddit.com/r/answers/comments/1r0c64/where_is_the_safest_place_to_be_in_a_train_crash/
Dock ingen officiell källa och för USA.
Var man kan tro det är säkrast måste delvis bero på linje och odds för skador på just den men aldrig i fronten procentmässigt, baken lär ha mkt bättre "helt oskadd" frekvens fler gånger än fronten. Jag skulle nog sätta mig i vagn fyra av fem.
Det är alltid tryggast att krocka så att du sugs fast av krafterna (och sedan skadas av en lindrigare rekyl.)
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Det är säkrast längst bak i tåget eller bussen, eftersom energin vid en frontalkrock absorberas i karosseriet, och ju längre bak desto mindre energi finns kvar.
300 järnvägsdöda motsvarar ungefär 2000 trafikdöda, om man utgår från att sannolikheten är ungefär lika per färdad personkilometer. Så det är nog en missuppfattning någonstans hos visselblåsaren och Cornu.
Jag skulle säga längst bak pga risken för kollision med annat tåg. Här är två intressanta olyckor där det var riktigt dumt att sitta i fram men där de som satt i vagnarna längre bak överlevde:
http://youtu.be/W2qp5_ssIo4
http://youtu.be/zcPUtXxwDwk
Som en anektdot rörande ämnet kan nämnas att tågen till Kungsbacka slutade gå vid eftermiddagsrusningen idag, eftersom det var för varmt.
Är det inte för kallt (vanlig vinterkyla) är det alltså för varmt (vanlig sommarvärme) för spåren. Personalen som informerade om ersättningsbussar uppgav att "spåren smälter pga värmen". Tydligen har trafikverket lagt räls gjord av glass på Göteborgs central.
Jag misstänker att det kan ha varit s.k solkurvor eller ännu troligare, någon växel som slutat fungera pga risigt underhåll.
Passade på att köpa mig en milkshake (gjord på tågräls antagligen) och tog sedan plats i den luftkonditionerade bussen. Tur att man har en bra bok att underhålla sig med (No Easy Day).
Vad bra att de prioriterade säkerheten i den sitationen.
Var med i en tågolycka med en påkörd bil ett par vagnar efter den första. Det skakande knappt, förstod dock att det var med dramatiskt längre fram.
Tolkningsfel här Cornu…
"Utredaren ska studera om denna fördelning är nödvändig för att bibehålla, och utveckla, järnvägssäkerheten eller om den utgör ett onödigt hinder för effektiva marknadslösningar i olika delar av järnvägssystemets värdekedja."
Du tolkar det som att det är säkerheten som kan utgöra ett hinder när det i själva verkat är "fördelningen" som syftas på. "…eller om DEN (fördelningen) utgör ett onödigt hinder…
Nja, jag har tittat i dokument efter stöd för vad som enligt källor pågår muntligt på myndigheten.
ok, det tvivlar jag inte på. Jag menade bara att den citeringen inte tolkades korrekt =)