Så vad är rätt arbetstid för dig, antal timmar per vecka? Detta är naturligtvis individuellt, och inte något som en politiker kan diktera.
Eftersom jag inte diar lön från någon arbetsgivare, så innebär mindre arbetstid för mig att jag tjänar mindre – det blir färre blogginlägg och med det mindre trafik till bloggen och lägre annonsintäkter. Jag kommer skriva färre böcker och det kommer bli längre tid mellan böckerna, och således tjänar jag mindre även där.
Å andra sidan, när jag var IT-konsult så spenderas ca 20 – 25 timmar i veckan på helt meningslösa sysslor, som onödig dokumentation (upprättande av onödiga dokument som ingen någonsin läste) och onödiga möten. Av övriga 15 – 20 timmar var ca 10 timmar väntetid på att någon annan skulle sluta ha möte eller sluta med sin onödiga dokumentation och göra klart något jag väntade på. 5 – 10 timmar var effektiv produktiv arbetstid.
Kort sagt kunde jag producerat lika mycket på en tio timmars arbetsvecka, om projektledningen hade varit perfekt. I realiteten hade man antagligen behövt jobba åtminstone tjugo timmar.
I detta fall var tydligen uppdragsgivaren redo att betala 600 – 1000:- kronor i timmen för 80% ineffektivitet, så där kunde man gått ner i arbetstid och upp i timpeng. Men det gäller knappast på alla arbetsplatser.
På en del, t ex miljöpartiets partikansli, så skulle världen bli en mycket bättre plats om de gick ner i arbetstid. Då skulle man nämligen producera färre diktat, som begränsar arbetsmarknadens parter att själva komma överens om arbetstider och löner.
Man ska komma ihåg att många arbetsplatser, ofta tjänstemän, redan kan vara nere på 37 – 39 timmars arbetsvecka, bl a genom att man får ledigt på sk klämdagar eller några extra semesterdagar etc. Detta har man ömsesidigt kommit överens om vid löneförhandlingar mellan parterna, t ex “ni får 2% löneförhöjning och 30 minuters arbetstidsförkortning, motsvarande ytterligare 1.25% löneförhöjning.”
Vad politiker försöker lura i fårket med sina förslag om diktat är att politiker är nödvändiga. Det är de inte.
Men åter till kärnfrågan – vad är rätt arbetstid för dig? För mig är den ca 14/7/365, utan semesterledighet sedan 2006, även om jag styr min arbetstid själv och har många och varierande uppgifter. Förenklat, och justerat för frånvaron av semester, kan man säga att min veckoarbetstid är runt 110 timmar (14*7=98, plus uteblivna fem veckors semester, som innebär ytterligare 10%).
Den andra frågan är att arbetstidsdiktatorerna hävdar att fårket kommer nyttja sina nya fem timmar väl och till inkomst- och BNP-skapande verksamhet. Men ni har redan idag vid åtta timmars sömn 16*7-40=72 timmar varje vecka ni inte jobbar. Kommer fårket helt plötsligt skapa något när ni får 77 timmar ni inte jobbar? Mer än ytterligare tittarsiffror för TV-kanalerna?
Snarare bör man fråga sig hur i helvete kan folk klaga över att de inte har tid, när de har 72 vakna icke-arbetande timmar i veckan? Gör man inget produktivt på de där 72 timmarna, lär man inte göra det på 77 heller.
55 kommentarer
Som jag nyss skrev i en kommentar till föregående inlägg vill jag ha tolvtimmarsdagar med två timmars oavlönad siesta mitt på dagen. Då torde det kunna passa mig att arbeta tre dagar i veckan. Totalt trettio timmar. Aldrig att jag vill jobba 5×6 timmar, dock.
Nu är det ju faktiskt så att MP:s partitopp var -emot- förslaget när det röstades igenom på kongressen. Så att skylla det på "politiker" och MP:s kansli är ju att slira på sanningen. Fakta är att detta kommer från MP:s gräsrötter. Och antagligen har man V:s gräsrötter med sig.
Jobbar i oljeindustrin, 2-4-2-4. Jobb i två veckor, ledig fyra veckor. Anser att det är direkt skadligt att vara fri mer än vad man jobbar.
Jag kan inte hantera ledighet, efter att jag gjort alla "bra" saker så vänder jag gärna dygnet, ägnar mig åt för mycket filmtittande, porrsurfande, ätande, godisätande, sovande mitt på dagen, "strunta i det, jag kan göra det imorgon istället" ..
Till slut så längtar jag tillbaka till jobbet och de nyttiga rutinerna
Men om jag får välja arbetstid så blir det 08:00 till 16:00 med 30 minuter lunch, ingen "frukost" ingen "Em-fika"
Flytta till Norge, där är dagtidsjobb utformat så..
Fyra timmars arbetsvecka aka. Tim Ferriss. 😉
Jag skulle hellre ha fyradagarsvecka än sex timmars arbetsdag.
När det kommer till produktiviteten i olika företag tenderar jag att hålla med dig. Mycket tid går åt till onödig byråkrati och andra slöserier som borde kunna eliminera för att på så sätt få mer gjort under arbetsdagen.
+1 till hela texten
Ju mindre företag desto mer frihet att jobba när det behövs istället kontinuerligt i onödan! Därför bör man satsa på de små företagen (och inte djävlas med de stora heller)
Om jag jobbar hemma så ser jag att jag jobbar mer pga att jag skäms att jag jobbar hemma, varför?
Eh?
Jag jobbar på ett av Sveriges största företag (+ 30 000 anställda) och har helt fri arbetstid så länge jag jobbar 1800h +/- 100 h om året.
Här hemma duger det gott med 20h arbetstid pga familj med småbarn. Är inte bortrest så värst ofta, men när det väl händer så där 0.75 gång om året och det bara finns jobbet att ta hänsyn till, så känns 60h i fabriken nästan som semester.
"rätt" arbetstid skulle nog vara 50-60h/v (10-11h + lunch, må – Fre, halvdag lördag). Kollektivavtal sätter dock käppar i hjulet (all makt åt facket, vår befriare!) då max total övertid på ett kalenderår blir ca 6-7h/vecka om man slår ut det (arbetsgivaren är rätt så frikostig med övertidstillåtelse just nu iallafall, ser inte ut att ändras kommande 3 åren pga resursbrist och omöjligheter att hitta kompetent personal. Finnes inte inom rikets gränser iallafall…)
40 timmars arbetsvecka är lagom. Däremot så skulle jag kunna tänka mig jobba 10 timmar måndag till torsdag och vara ledig fredagar. Då får man 2 timmar extra i utebliven pendlingstid. Sen har man ett jobb som tillåter en att arbeta hemma 1-2 dagar så frigörs ytterligare tid utan att produktiviten påverkas negativt.
Sen vissa har ju företag/affärsverksamhet vid sidan om sitt ordinarie jobb, man jobbar 40 timmar på sitt jobb, sen ytterligare 2-4 timmar hemma med sin egna privata firma.
Sen handlar den väl vad man gör av sin fritid, att bara sitta i soffan och glo på dumburken medans livet paserar förbi är inte så väl nyttjad fritid.
Sover 40 tim, lagar och äter mat 20 tim, förkovrar mig 8 tim, är social 8 tim. Återstår 90 timmar då jag jobbar.
Vissa behöver ta sig till jobbet och ha en timmes lunchrast(obligatorisk). Bara där ryker 2-3 timmar för de flesta.
Andra är så trötta att de behöver sova 1-1,5 h efter att ha slitit på jobbet och behöver hela lördagen innan de orkar ta itu med något annat – där ryker ytterligare 16 h.
Framför allt bör inte livet per se gå ut på att jobba – utan att förkovra sig och bli en bättre människa. Om någon gör detta genom jobbet, så visst – men om det egentligen inte behövs – varför ska normen vara 8 h arbete? Det är bra att detta ifrågasätts och diskuteras.
Kom ihåg att det är få förunnat att vara så starka att de kan leva alltför långt utanför normerna – så vilka normer vi har är viktigt.
Håller med om att det är bra att 8 timmars normen ifrågasätts. Problemet idag är att de enda politikerna som ifrågasätter detta inbillar sig att man kan sänka arbetstiden och samtidigt bibehålla lönen för 8h.
Istället borde målet vara att gå ner i tid, lön och samtidigt minska all meningslös konsumtion som ändå inte gör folk lyckligare. Naturligtvis ska detta också ske frivilligt, helt utan politiker som leker fascister och tror sig ha rätt att bestämma hur mycket eller lite som andra människor ska jobba
Må-fr
1. Anställd hos arbetsgivare som ger en schysst lön, 5 timmar per dag, flextid så klart.
2. Jobb med egen firma 2 h per dag
3. Ideellt arbete 1 h per dag
Lö-sö
2. Jobb egen firma 1 h per dag
3. Ideellt jobb 1 h per dag
Ger totalt 44 timmar arbete per vecka.
Har inga barn, det lär ju rubba detta schema rejält.
Tre barn, så schemat är jävligt rubbat!!!
Tror att frugan tänker lämna mig, hon tror att jag dricker öl och porrsurfar i källaren.
I själva verket sköter jag firman (8-10h/vecka) löneslavar 40h veckan & Ideellt i odlarföreningen 3-4h/vecka. Smedjan när jag har tid över och odlar på 200 m2 med allt vad det innebär förutom att jag har ett hus inklusive tomt som behöver tas omhand.
Fuck… jag kanske behöver se över det där, och sova lite ibland!
Ingen tid över till porr och öl! …men det tror hon, fast jag älskar henne och vill ha henne kvar även om vissa saker inte funkar….
Sätt upp en webkamera som hon har tillgång till och kan använda när hennes djävlar viskar om dig. Lite transparens skadar väl inte i ett förhållande? En annan väg är att be frugan ta tag i hennes oro och kontrollbehov, vilket troligen kommer sluta i tårar för alla inblandade.
Helt fri så det som är arbete eller fritid går in i varandra.
Luther sitter numera inte på min axel.
@oppti
Nej, det är väl mammon som sitter på axeln;)
Under förutsättning att "tillräcklig" mängd pengar flyter in så arbetar jag helst bara om och i den omfattning det känns kul och meningsfullt – dessvärre så behövs det ibland mer än så.
När jag känner för det eller när det behövs, den verkligheten lever jag i redan iofs och det kan ingen politiker ändra på.
Jag har ett kreativt jobb och jag kan med ganska stor säkerhet säga att 6 timmar är nog under den tiden som jag är effektivast. Under de riktigt häktigaste dagarna alldeles vid en deadline så är jag nog i fullt ös 12 timmar om dygnet istället.
Sedan har jag dessutom som småföretagare också mina egna hobby-projekt som jag lägger ner en hel del tid på, kanske 20 timmar till i veckan.
För mig skulle 11 timmarspass 4 dagar i veckan vara perfekt.
För alldeles egen del skulle jag kunna tänka mig en nedgång till 4 dagars arbetsvecka. Och det skulle ge en betydande sänkning av levnadsstandard.
Om många av oss går ned i arbetstid så innebär det:
* Mindre skatteintäkter. Men om många inom sjukvård, brandkår mm också går ned i arbetstid så går det ihop, då lönekostnaderna sjunker.
Men vill vi nu inte ha sjukhus, brandstationer stängda måste en del som jobbar med annat flytta över dit. Och staten får höja skatten för att kunna betala dessa.
* Således höjda skatter.
Man kan nog se det som att skatten i kronor kvarstår. Så hela löneminskningen hamnar på den privata konsumtionen.
* Minskad export.
Vi arbetar mindre. Och gör vi mindre som kan exporteras.
Då får vi mindre exportinkomster. Och kan därmed importera mindre.
I praktiken innebär det att importerade varor stiger i pris. (Titta er omkring och se om ni hittar något som inte är importerat).
* Minskade skatteintäkter från indirekta skatter.
T ex moms och punktskatter. I och med att vi konsumerar mycket mindre.
Om staten skall upprätthålla sin nivå på utgifter behöver den få in lika mycket kronor som tidigare.
Dvs staten behöver höja moms, alkoholskatt, bensinskatt mm. Och det sänker vår levnadsstandard ytterligare.
Troligen drar staten ned på bidragsnivån också.
Kort sagt: nedgång till 32 timmars arbetsvecka ger en drastisk minskning i levnadsstandard. Framförallt vad gäller privat konsumtion. Jag kan ta den smällen för egen del. Men hur många fler är beredda till det?
Tror inte det är så många.
Ur bloggen:
"när jag var IT-konsult så spenderas ca 20 – 25 timmar i veckan på helt meningslösa sysslor, som onödig dokumentation (upprättande av onödiga dokument som ingen någonsin läste) och onödiga möten"
—————————————————————————————
Kan också vara så att cornu där hade en så underordnad position och bristande överblick och erfarenhet så att han inte förstod verksamheten. Och därmed upplevde vissa arbetsmoment som onödiga.
Nya unga konsulter jag träffar på, som har tämligen noll koll på verksamheten och bristande näringslivserfarenhet intar ofta samma position som cornu.
Och i likhet med cornu blir dom ofta arga om man försöker förklara hur verkligheten är beskaffad. Det är lite som om dom bestämt sig för att "det är" på ett visst sätt och då vill dom inte ha information som motsäger det. Det är lite rättshaveristbeteende över det.
Men många ggr kan dom vara duktiga på någon liten designdetalj. Komplexiteten är ju begränsad då.
Seniorkonsult på slutet, 10 år som konsult.
Huvuddelen av IT-konsulter som hyrs in idag är ren arbetskraft. Mycket få har någon extra kompetens att bidra med. Det är därför som de flesta IT-konsulter idag tjänar mindre än anställda. De är i stort sett bemanningspersonal som ska göra vad de blir tillsagda att göra så att de som är anställda kan syssla med sånt som bidrar till företagets framtid.
Och det är rätt rimligt ur företagets perspektiv. De anställda står för kontinuiteten i kunskapen och är därför mer värda än gästarbetande konsulter som man kan sparka när som helst om kassan tryter.
Min magkänsla säger mig att IT-konsulternas glansdagar tog slut när IT-bubblan sprack. De som var något att ha anställdes och resten blev andrasorteringens bemanningspersonal. Och det är likadant nu. De konsulter som är något att ha anställs, resten får fortsätta sin ambulerande verksamhet som gästarbetare.
Vet inte var du har din verksamhet@betonghäck men i sthml stämmer det inte alls. Såg senast en artikel på linkedin som förutspådde att de flesta är "sina egna" i USA runt 2020. @Xycorr, du låter precis som dessa personer på stora företag som är med i alla mailkorrespondenser men som aldrig bidrar med något förutom att skapa ledtider då de ska ta beslut. Dessa beslut vågar de bara ta då alla med detaljkunskap bidrar med vettig information. Dessa beslutsfattare/administratörer är förlamande för stora företag. Små företag skulle gå i konkurs om de hade samma hierarki och struktur som stora företag. Jobbat både som anställd och konsult på stora, medel och små företag och det är extremt ineffektivt på stora företag då oftast politiken får för stor plats. Har inget med komplexitet att göra utan mer att ineffektiva personer får förlamande poster där de ska ta beslut som i praktiken inte behöver tas då de är självklara.
Rätt arbetstid som löneslav eller leverantör åt den svenska socialistiska ibland-ekonomin? Gärna 0 timmar. Nu finns det visserligen friska delar i den svenska ekonomin också men man drabbas alltid av krigarsekternas skatter hur man än gör. Det handlar till syvende och sist inte om pengar utan om frihet.
Arbetar i behagligt maklig takt 10-12 h per dag 7 dagar i veckan, med 3-4 veckor ledigt per år.
Det passar mig bra. Det blir intensivare i perioder, lite lättare i perioder. Det här passar mig gott. Men jag slipper pendling som stjäl tid, och har gymmet och annat behövligt inpå knuten osv. och en sambo att dela hushållssysslor med.
Tills åldern tar ut sin rätt, och förutsatt att jag inte blir sjuk innan dess, kommer det förmodligen se ut så här. Att arbeta mindre känns inte eftersträvansvärt. Att ligga på en solstol någonstans är det tråkigaste som finns.
Arbetar "skiftgång" som tandläkare, 6 timmar klinisk tid med patienter varje dag, och 2 timmar administrativ tid (inräknat kurser, terapiplanering, friskvård etc) vilket passar mig alldeles utmärkt, alltid pigg och fokuserad i kontakt med patienter och aldrig trött i ryggen… sen går såklart effektiviteten ner något när man administrerar och skall kombinera det med att dricka kaffe, men ca 90% av arbetsveckan är effektiv arbetstid i alla fall. Inget som någon politiker skall gå in och peta i.
Hör och häpna! En person med ett riktigt jobb! Det var länge sedan jag stötte på i bloggosfären.
Ok, så vi snackar arbete för försörjning. Men det finns en annan variant, där försörjningen är ordnad på annat sätt och allt arbete är av rent intresse och helt ideellt. Då kan det bli hur mycket som helst. Om endast ambitionen sätter gränsen vill säga.
Ibland måste man lyssna till förnuftets röst, eller frugans, och begränsa sig av hälsoskäl om inte annat. Teoretiskt kan man ta hur mycket semester som helst, men Luther spökar så det går inte och så finns det alldeles för mycket roligt, angeläget och viktigt att göra.
Arbetstid kan vara lite otydligt definierat.
Om man t.ex. tillbringar sin arbetstid med att gräva gropar är det nog rimligt att arbetstid räknas som att man just gräver gropar.
Om man däremot håller på med kreativ och mentalt krävande verksamhet tar inte arbetstiden slut bara för att man går hem. Möjligen går aktiviteten ner något, men olösta frågor ploppar upp hela tiden för bearbetning och lösning. Man kanske löser ett problem i sängen, duschen, eller i bilen/tunnelbanan till eller ifrån jobbet. Är det arbetstid? Man gör det man ska fast inte just under den stipulerade arbetstiden. Det är därför det finns fri arbetstid där man bedöms efter vad man presterar och inte efter hur många timmar man fysiskt befinner sig på en viss plats.
jobbar ca 1000timmar per år avlönat.
Har bättre mycket goda löneordningar, så väljer att vara ledig resten av tiden. (småbrukare)
Jobbar med ett icke stimulerande jobb ca fem timmar i veckan vilket ganska precis täcker mat och hyra. Under perioder (ibland några få dagar, som mest två-tre veckor) jobbar jag större delen av min vakna tid med väldigt stimulerande projekt som oftast ger väldigt lite monetärt utbyte men åtminstone ibland fyller på kassan.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Om jag utgår från mig, börjar 7 på morgonen, slutar vid 21:00 en "håla" på ca 5 timmar mitt på dagen, så kallade "delade turer". Jobbar inom vård och omsorg. Tyvärr måste jag köra bil och resekostnaderna skulle bli för stora om jag kört hem om. Så jag väntar, läser böcker m.m. Visst det är min "fritid" men jag kan inte precis fixa med något hemma. Sedan tillkommer resetid ca 1 timme om dagen. Sover nästan bara hemma. Men visst jag är ledig 2 dagar veckan. Med kortare arbetstid hade jag kanske kunnat få morgonpass eller kvällspass och slippa dessa delade turer.
Delade turer är omänskliga. Det borde inte vara lagligt att jobba så. Det där arbetssättet slår sönder liv.
Det som (signaturen) Bloggaren skriver så är denna arbetstid nog olaglig då den endast ger en dygnsvila på 10h och inte det lagstiftade 11h. Jag tycker dessa arbetstider låter väldigt rubbade och låter snarare som att man sitter hos en narcissistoid arbetsgivare som lägger sådana arbetsscheman bara för att djävlas med folk.
Jobbar detta året 28 timmar per vecka. Hade gärna gått ner till 20 timmar per vecka om det var ekonomiskt möjligt. (Vilket det mycket väl skulle vara om vi sålde vårt hus och flyttade till en mindre lägenhet.)
Sover 5 timmar per dygn i snitt så det blir 13,4 timmar "fritid" per dygn. Huvuddelen av den tiden spenderas med mina barrn och att sköta om hemmet.
Antalet timmar är väl inte det viktigaste, utan:
1. Arbeta hårt
2. Lev enkelt
3. Ha kul
4. Fortplanta dej
"Men ni har redan idag vid åtta timmars sömn 16*7-40=72 timmar varje vecka ni inte jobbar. Kommer fårket helt plötsligt skapa något när ni får 77 timmar ni inte jobbar? "
De där 72 lediga timmarna är ju efter åtta timmars arbetsdag kvällstid. Antalet timmar man är ledig är inte det viktigaste. Det är ju kvalitén på dem lediga timmarna som räknas. Prime time timmarna ges till arbetet.
När jag drar bort tid för pendling, matlagning, morgonbestyr, handling, städning, barnens aktiviteter etc från de där 72 fantastiska timmarna hamnar jag på ca 40-timmar. Jag misstänker att ungefär 30 av dem är tillgängliga under Lördag och Söndag.
Jag brukar dock hinna med att vara kreativ ibland. Dessvärre kommer inte kreativiteten farande just de dagar man har många timmar framför sig, utan ibland kommer de sena kvällar mitt i veckorna..
(Hur sjutton kan ett företag gå runt med bara 5-10h produktiv tid i veckan? Jag hade nog fått sparken om jag hade så låg produktivitet)
Tja, kallar man möten och produktion av dokument, som ingen någonsin kommer läsa, för produktiv tid, så fick de ju ut över 30h i veckan.
IT-projektet ifråga hade en budget på 8 miljarder kronor och innefattad 1000-tals utvecklare på flera kontinenter. Vad skulle systemet göra när det blev klart? Jo, samma som det system man redan hade.
"Vad skulle systemet göra när det blev klart? Jo, samma som det system man redan hade."
Det hade säkert en hel drös med tre-fyrabokstavsförkortningar som inte det gamla systemet hade.
Skulle vilja passa på att framföra ett klagomål relaterat till tid och kreativitet.
Jag brukar spendera tiden på tåget med att läsa böcker, och förra helgen skaffade jag äntligen Midsommargryning. Den är redan slut. Alldeles på tok för kort bok. Hade det varit alla technotrillers gudfader, salig Tom Clancy som skrivit den hade den garanterat varit på 1000 sidor och räckt en månad, eller i alla fall ett par veckor.. 😉
Men underbart är kort sägs det ju.. får väl se fram emot nästa bok istället (eller läsa om Midvintermörker) 🙂
Kul att du gillade boken. Dessvärre är svenska förlag rätt ointresserade av att betala kostnaden för en 1000+ sidor bok, då arbetsinsatsen för alla inblandade förstås står i proportion till antalet sidor. Man får vara glad om man kan få en bok om 500 sidor genom ett svenskt förlag. Midsommargryning är väl knappt 400 sidor?
330 exkl extramaterial.. men ska man vara ärlig så kan man ju snabbspola hälften av innehållet i de tjockaste då det blev så mkt politiska intriger i dem. Det var ju ändå alltid den homosexuelle demokraten som var skurken.. Bättre med färre sidor och mer porr… action menar jag..
Fast i USA får man väl betalt per sida, vilket kan förklara mängden "padding"..
Men som sagt, bra bok.. rekommenderar dem varmt till alla mina möp-polare. Någon av dem har ju redan mitt första ex av Midvintermörker..
Som gammal soldf.com-medlem saknade jag dock det stycke i vilket ett stridsvagnskompani bekämpar Ivan Gren med pilprojektil.. alla som hängt ett tag på Soldf vet vilken tråd jag menar.. 😀
tjockaste clancy-böckerna menar jag ovan.. fort men fel..
som småbrukare är kan det vara svårt att skilja på arbete och fritid. Är hugga ved till husvärmen arbete eller fritid? Är rensa landet till sin matförsörjning arbete eller fritid? Är fiska med näten till sin försörjning av fisk arbete eller bara en hobby. Är fodra grisarna så dom växer ett arbete eller? Laga mat till familjen kanske är fritid? men isåfall är även att fodra djuren också fritid. jaga älg till sitt matförråd? Det måste vara en hobby, kanske… Min arbetstimmar räknar jag nog som 15*8*365
Mina djur måste även ha mat på söndagarna. Vilket tydligen inte bloggägarens måste.
Bloggägarens vecka är sju dagar, där dag sju är söndagen. Så de får mat även på söndagar.
Jag kan enbart instämma ingen jävel läser dokumentationen. Jobbat inom branschen i 6 år och fortfarande får man samtal där man kan hänvisa till DOKUMENTATIONEN! Ett problem som redan spridit sig inom rikets gränser är bristen på att läsa. Vi vill hellre att någon talar om för oss, om och om och om igen. Ursäkta om jag blev lite off topic nu. Sedan inom IT skapar vi aldrig något egentligt värde utan enbart kostnader. Då säger någon ja men det beror på vilken offert du tar in, ja men det är fortfarande en kostnad och rött i bokslutet.