Nu utlovas det en chockskattesänkning1. för pensionärerna. Bakom skattesänkningen står den kommande regimen Löfvén, som genom denna chockskattesänkning hoppas samla alla gamla goa arbetarpensionärer för en jordskredsseger i valet i september.
Skattesänkningen handlar om otroliga 50:- SEK i månaden. För en tämligen normal pensionär med säg 16 000:- kronor i disponibel inkomst innebär det en ökad disponibel inkomst på fantastiska 0.3125%, eller vad KPI-inflationsmålet om 2% innebär på mindre än två månader.
Att sedan pensionärerna, speciellt fattigpensionärerna, inte kan tillgodogöra sig den låga KPI-inflationen, eftersom de inte kan köpa lika många platt-TV och utlandssemestrar som en medelklass med fulla inkomster, är en annan sak.
Nåja, (s)ocialmoderaterna anklagar social(m)oderaterna för att inte ge utrymme för några reformer framöver. Men reformer, se det klarar minsann (s) av. Hela 0.3125% mer i disponibel inkomst för en pensionär. Där snackar vi reform!
1. Aftonbladetrubrik, helt ironiskt.
17 kommentarer
Ja. Alla vi kommer få det mycket bättre när Magdalena Andersson blir finansminister.
På PRO var man måttligt imponerade. Här blev det nog stolpe ut i röstfisket.
2006 blev vi lurade. 2010 blev vi lurade. 2014 röstar vi med plånboken. Vi är 26% av väljarkåren. Därtill kommer de 450 000 personer som pensionerar sig under de kommande fyra åren. Det blir 31% av de röstberättigade. Kolla hur mycket du själv får betala i extra skatt när du pensionerar dig på SPF.se! Tänk på att i ett pensionärshushåll är det två personer som betalar den extra skatten. Multiplicera med fyra och du får det belopp som står på spel för oss pensionärer under den kommande mandatperioden.
En gång i tiden var man inte berättigad att rösta om man levde på bidrag.
Kanske skulle det vara ett sätt att säkerställa att inte staten kidnappad av de dom lever på den arbetande befolkningens arbete.
Nu är väl egentligen inte pension ett bidrag i den bemärkelsen. I några av våra grannländer benämner man det efterlön och det är tycker jag en bättre beskrivning.
@tango smurfen,
Hade motsvarande gällt idag undrar jag hur många överbelånade lattesippande hipsters på Söder som skulle få rösta. Ränteavdraget är ett bidrag som alltför många svenskar är beroende av.
@Sporadisk
Genom att benämna saker med annat kan man ju få dem att framstå som annat än vad de är – och vissa låter sig luras av att man döper om något: tron att arbetsgivaravgift inte är en skatt, tron att felparkeringsavgift inte är en böter, tron att efterlön inte är ett bidrag (det är bara premiepension och privata lösningar som med rätta kan anses vara egenintjänad inkomst – grunden i pensionen är ju omfördelade pengar från de som arbetar till de som är pensionärer).
@klarsynth
Jo, men i fallet med ränteavdrag blir analysen lite mer komplex då det faktiskt rör sig om att bidraget utgörs av att de slipper betala endel skatt.
Rent generellt sätt så finns det dock en poäng i detta med bidragsberoende och det är att det knappast kan anses vara hållbart ifall de bidragsberoendes intressen (i att få mycket bidrag) ges alltför stort utrymme i politiken eftersom det blir problem ifall de som betalar bidragen (skattebetalarna) sätter sig på tvären. Vad gör man då? Förslavar dem i mer traditionell bemärkelse?
50 kr innebär ju gott och väl en extra 1-kg förpackning Whiskas torrfoder.
Eftersom pensionärer i allmänhet är kassa på det mesta och inte gör så mycket om dagarna torde det räcka ganska länge.
50 tomburkar mindre att samla.
Åh vad jag saknar Juholt!
Och som kompensation i detta nollsummespel höjs priset på en dosa snus till 60:-.
Politik handlar om att prioritera och ställa grupper mot varandra. Kritiserar man en skattesänkning på 50 kr för att vara för lite bör man 1. tala om hur stor skattesänkningen skall vara och 2. tala om hur skattesänkningen skall finansieras, dvs vilka andra grupper som skall få mindre eller betala mer.
Hepp! Bara för SVT att trumma ut budskapet att skatten sänks med hela 10200 kr* om pensionärerna röstar på (s).
(* 50 kr i månaden i 17 år).
Pensionärerna kan ju få ut sina extrapengar mha progressiv utbetalning. Vi börjar med 0 kronor i år. Samma nästa år. Sedan får vi se.
Det är ju dumt att samla en massa onödiga pengar på pensionärernas bankkonton.
Genialt, då kostar det ju inget och då kan man ju sänka hur mycket som helst!
Hmm…
"För en tämligen normal pensionär med säg 16 000:- kronor i disponibel inkomst…"
Undrar just över definitionerna "tämligen normal pensionär" och "disponibel inkomst". Nu har jag inget statistikunderlag till hands men i min bekantskapskrets av äldre pensionärer har merparten av dessa mellan 7000 till 12500 kr kvar efter att skatten är dragen på pensionen. Jag gissar vilt att det är denna grupp av pensionärer som också utgör den stora mängden potentiella S-väljare. De pensionärer som har mer i pension än så röstar säkert också de efter plånboken men då är de gissningsvis mer måna om att "beskydda" förmögenheten i den.
De urholkade och segregerade pensionssystemen kommer framöver att hoppa upp och bita oss i baken både i det ena och det andra sammanhanget…
Om jag förstår det rätt så är det c:a 16200 kr i snitt inkl. privat pension, och 12000 kr i snitt i allmän pension. Före skatt – disponibel inkomst är efter skatt, stor skillnad. Dina siffror verkar rimliga.
Men se det positivt, skattesänkningen blir ju större ju mindre pensionen är. Det är ju "sanningen" procenten som alltid upprepas om och om igen, inte beloppen..