En reflektion kring bostadsmarknaden är att man som ungdom (godtyckligt definierat som 30 år eller yngre) flyttar frivilligt rätt ofta. Detta i takt med utbildning, jobb och parrelationers utveckling. Någon gång efter 30 blir man så mer bofast.
Frågan blir då om man egentligen behöver förstahandskontrakt, och hur ofta man faktiskt flyttar.
Själv växte jag upp i en annan tid. Jag var inte ensam om att redan på gymnasiet få förstahandskontrakt på en lägenhet (i Trollhättan). Ungefär en tredjedel av killarna i tredje året på gymnasiet hade egen lägenhet. Hälften hade egen lägenhet fjärde året, men endast en tjej hade egen lägenhet. Vad som spelade in var att man efter gymnasiet gjorde lumpen, och då fick hyran betald. Alternativt så kan man mumla något om patriarkala strukturer här eller att föräldrar inte vågar låta sina döttrar flytta hemifrån, vad vet jag?
I den lägenheten bodde jag 1988 – 1992. Trean och fyran på gymnasiet, ett års arbete, ett års militärtjänst. Sedan blev det studier vid Göteborgs universitet och flytt till en bostadsrätt på den härligt kraschade bostadsmarknaden 1992, en kilometer från Kungsportsavenyn i Göteborg. Månader efter ringde fortfarande mäklarna och tjatade på mig om jag inte ville köpa de alltid tomma lägenheter som man som ensam spekulant kunde välja och vraka bland. Totalt tittade jag på fyra övergivna lägenheter. Priserna hade redan då fallit ca 50% i centrala Göteborg, men förlusten på lägenheten blev ytterligare 45% när den såldes 1997 för flytt till villa nära botten på bostadsmarknaden. Från nybyggnadsförsäljningen på 650 000:- på 80-talet gick priset till 180 000:- 1997, ett ras på 73%. Då var det ändå nybyggt, söderläge, hiss, balkong och högst upp i huset tyst och lugnt inne på gården.
Statistik för villaområdet var en prisbotten 1996 och prisfallet för villor den gången höll alltså på i nästan sex år.
Som ungdom i åldern 18 – 30 hade jag totalt tre bostäder. Det hade fungerat med tillvidarekontrakt i andra hand. Det hade också fungerat med studentlägenhet eller en ungdomslägenhet, där man måste flytta efter ett visst antal år.
Notera här att jag diskuterar frivillig flytt. Inte att man tvingas flytta på grund av tredjehandskontrakt på 2 – 3 månader. Jag har svårt att tro att de som byter lägenhet 5 – 6 gånger om året är i den situationen frivilligt, även om det inte är bostadsbrist – bostad har de ju, utan bara brist på attraktiva förstahandskontrakt.
En relevant problematik när ungdomar känner sig tvingade att köpa bostadsrätter är att de när bostadskraschen kommer riskerar bli inlåsta i lägenheter de inte skulle bo i mer än några år. Om man väl nått sitt slutliga boende, där man avser att spendera flera decennier, kan man härda ut en krasch, men det är svårt, men inte omöjligt1., att bilda familj i en etta.
Jag utgör inte ett relevant stickprov, så jag ställer nu frågan till läsekretsen.
Så hur många bostäder hade du frivlligt själv i åldersintervallet 18 – 30 år? Svara nedan. Som exempel blir mitt eget svar blir alltså tre egna bostäder i åldern 18 – 30 år.
1. Köpte en soffa på Blocket från en småbarnsfamilj i en hyresrätttvåa på 45 m2 i centralare Göteborg. De var mycket nöjda med att både sälja soffan och med sitt boende och hade inte för avsikt att flytta till större, och tyckte det fungerade bra med barn i en så liten lägenhet. Däremot behövde de en ny soffa. Detta är en ankedot och ingen vetenskaplig slutsats. Den säger bara att det finns de som kan tänka sig att bilda familj i små lägenheter, inte att det fungerar för alla.
57 kommentarer
15 egna bostäder (på 8 olika orter)… 2 "riktiga" förstahandskontrakt, 1 BR, resten första- och andrahands studentboenden.
1 enda flytt var bara semi-frivillig (kontraktet tog slut, men fick i samma veva ett bättre boende som jag hade fått ändå, och flyttat till ändå).
Så var det 15 frivilliga bostäder, eller var det tre frivilliga bostäder? Eller åtta?
Eller två frivillig bostäder? Eller en? Vad svarade du?
15 frivilliga (eller 14 frivilliga och 1 semi-frivillig, om man så vill… 🙂
Ojdå. BR först på slutet antar/hoppas jag?
Du ser/såg i så fall inte någon nödvändighet i att ha förstahandskontrakt, när du ändå flyttade 2x om året?
BR var den senaste, när jag hade bestämt mig för var jag egentligen ville bo, bodde där i 4 år, vilket hittills är den längsta tid jag någonsin bott i samma bostad.
När jag flyttade till första förstahandshyresrätten (stor och dyr) var det pga par-relation och meningen var att det skulle vara långsiktigare än det blev, den andra (liten och fortfarande dyr) pga avslutad par-relation…
Sedan dess har det varit BR, för att det helt enkelt har varit omöjligt att få tag på en HR i det område vi ville bo. Om det var en bra eller dålig idé får vi se, men vi har marginal för nedgång så jag är inte överdrivet orolig 🙂
(längsta tid sedan jag flyttade hemifrån…)
Med andra ord, jag var, trots att jag flyttade till Stockholm, aldrig tvingad att köpa BR av något annat än mina egna fåfänga krav på bostadsort.
Båda förstahandskontrakten var i närförort till Stockholm men inte via den kommunala bostadskön. Hade turen att hitta ett nystartat bolag med egen kö, och var därför, trots bara drygt ett år, en av de första som ens ställde sig i den.
Vettig tankegång, i synnerhet vad gäller smålägenheter. Det skulle vara mer dynamiskt om dessa ägdes huvudsaklugen av långsiktiga spekulanter som väntade på prisuppgång, och hyrdes ut till den som bor där. Lägenheter som dessa är ofta attraktiva, och skifte av hyresgäst skulle gå mycket fortare än att sälja lägenheten varje gång, i synnerhet I en trög marknad.
Själv bode jag i en ägarlägenhet i Oslo, som bytte ägare varannat år under tio års tid. Tre av de som köpte/ sålde den var utlänningar som jag, som alltså fick bråttom att sälja när flyttlasset gick till annat land. Pga den då hysteriska lägenhetsmarknaden gick det ju bra, men idag skulle det vara omöjligt att störta iväg till ett annat land som jag gjorde med kort varsel, ingen chans att kunna sälja snabbt om man inte vill göra en riktigt kass affär.
Sen får man ju fråga vad som menas med frivilligt? Är det frivilligt ifall man flyttar för att man får jobb (där alternativet är att vara arbetslös) i annan del av sverige t.ex?
Svårt att veta vad att svara.. Svarade dock 1 lägenhet. Så här såg det ut:
Studentrum
2:hand
2:hand
Sambo i flickans lägenhet
2:hand
Bostadsrätt – den räknar jag som frivillig
Kan idag inte erinra mig en enda kamrat som hade egen lägenhet under gymnasium eller lumpen under slutet 70-tal.
Hade ni något S&M-förhållande, där flickan drog dig i nosringen till sin lägenhet, eller var inte en flytten frivilllig? Studerade du inte frivilligt eller sparkade päronen ut dig när du började plugga?
Vad gäller gymnasiet så gick jag 4-årig tekniskt. Det kan utbudsmässigt och inriktningsmässigt jämföras med högskolan idag, så tillvida att många, både i trean och fyran var tvungna att studera på annan ort, och då fixade egen lägenhet (som betalades med skattepengar). Det kanske inte var så på andra linjer, men som exempel så gick det typ 6-7 klasser 4-årig teknisk och en klass naturvetanskaplig linje, som enda linjer på mitt gymnasium. Kort sagt var det ett rätt stort uppsamlingsområde. Men även många som kom från orten hade egna lägenheter.
Med det åldersspannet angivet så kommer en gammal låt upp i minnet: "Wherever I lay my hat". Fast jag tolkar din fråga som frivillig "fast mantalsskrivningsadress". Var tid har sin charm.
Ska svarsalternativ hela vägen upp till dina hatavläggningsplatser finnas, så blir det en lång enkät.
I övrigt, Paul Young 1983. Antagligen enda låten med PY som jag kommer ihåg.
http://www.youtube.com/watch?v=ju_a2-Pve4g
Frisyrerna! Kläderna! Synttrummorna! Det var tider det.
@Cornu
Skall man hårddra det så var de inte tvugna att studera på annan ort heller (vi har ju bara skolplikt i grundskolan väl?). Skall man hårddra det ännu mer så är väl alla bostäder man har "frivilliga" – det är ju ingen som TVINGAT in dig genom att dra dig i näsringen.
Nu tycker jag att vi fördjupar diskussionen till att omfatta huruvida den fria viljan överhuvudtaget existerar, osv.
Sant. Många anser dock att evigt flyttande mellan 2:a och 3:e-handskontrakt inte är frivilligt. Andra, som tolvtretton ovan, såg de flyttarna som helt frivilliga.
Undersökningen avser att röna ut önskat antal flyttar, inte de som tvingats fram pga oönskade tillfälliga lösningar, så man får en bild av vad man kan vänta sig i boendetid i denna åldern – om folk flyttar vartannat år, är det t ex vettigt med BR då, när mäklaren tar 5% varje gång?
Anonym, jag inbillar mig att de flesta som studerar gör det frivilligt och en sådan bostad räknas till frivillig bostad.
Kan ju tillägga att anledningen till att jag ser dem som frivilliga är för att jag aldrig hade avsikt att stanna på samma ort längre än kontrakten sträckte sig. Det hade alltså inte gjort någon skillnad om det hade varit riktiga förstahandskontrakt (flera av bostäderna var för övrigt förstahands studentbostäder).
Hade det varit så att jag varit tvungen att flytta inom samma stad enbart på grund av att kontraktet på nuvarande bostad gått ut, hade jag sett det som ofrivilligt.
@Cornu
När alternativet är arbetslöshet så kan ju valet man gör uppfattas som under visst mått av tvång. Att ha 2:a och 3:e-handskontrakt är ju frivilligt i den mån man valt att bosätta sig på en ort där 1:a-handskontrakt inte är så lätt att få (annars har man ju valt dessa framför 1:a-handskontrakt och det är ju frivilligt – frågan blir då vilka omständigheter som fått en att bosätta sig på viss ort.
Visst, men att inte ha ett fast jobb tror jag är rätt normalt i åldern 20 – 30 år, alternativt att man byter jobb rätt ofta. Det relevanta är vad man i snitt kan förvänta sig.
Alternativet är ju att jag har rätt när jag kallar folk bortskämda, som inte bara vill ha ett förstahandskontrakt på Söder vid 21 års ålder, utan också ett jobb med 40 000+ i lön resten av livet, bara sådär…
Verkligheten, bland de jag känner, är att man ofta byter jobb och bostad i ung ålder, men sedan blir allt mer "fast" både i jobb och bostad när man bildar familj och lugnar ner sig lite.
En gång. Flyttade som 21 åring till en bostadsrätt för 850 tusen vid dippen slutet av 2008. Betalade 650,000 kontant och amorterade 200 tusen följande 13 månader. Har bott där nu i 5 år till billig hyra (4500kr) för en stor (116kvadrat på två våningar) nyligen renoverad lägenhet i en "finare" förort till Malmö.
Pengarna tjänade jag själv. Bland annat genom arbete 7-16, dataprogrammering på fritiden efter jobbet samt pokerspelande på nätterna. För övrigt sparar jag för närvarande 8000 i månaden som ensamstående, med tanke på ditt tidigare inlägg om Svenne banan, där de har ut avsevärt mer än mig efter skatt och ändå inte "kan" spara något.
Bara att gratulera till frukterna av hårt slit. Helt och hållet din egen förtjänst.
Tack detsamma, och tack för en intressant blogg!
Kan svara typ 3, eller 9, beroende på om bostäder man ägt på spekulation räknas.
Fysiskt flyttade jag nog 3 ggr mellan 18 och 30. Studentbostad, hyreslägenhet, bostadsrätt.
Kan inte påstå att jag någonsin flyttat ofrivilligt – Öresundsregionen och särskilt Malmö var ju på dekis när jag var mellan 18-30 med nedlagda varv och sånt, så nån bostadsbrist var det aldrig tal om. När jag gick på högskolan hade MKB till och med ett erbjudande om att man fick gratis pendelkort och reducerad hyra om man var student för att göra Malmö lika "attraktivt" som Lund.
Fanns liknande upplägg i Göteborg tidigt 90-tal. Studenthyra (3000-4000:-) för stora lägenheter i förorterna, med gratis kollektivtrafikkort. Man kunde hyra en femma för 4000:- i månaden som student om man gillade Biskopsgården eller Hjällbo. Delade man en sådan lägenhet med en sambo så var det nog rätt attraktivt, bortsett från att man som student inte hade råd att inreda en femma…
Vad gäller hur du ska svara, så avser det var du själv bott, för att utröna "normalt" flyttbeteende i åldern.
Jag vet. Hade en kompis som började på Chalmers som hamnade i Hell-bo.
… och han hördes aldrig av igen.
Hyrde lägenhet av Skanska på höstvädersgatan i biskopsgården. Flyttade in -95, vill minnas att han efter studentrabbat var 1995 sek per månad. Detta var en fyra på 79kvm.
Jag hade tretton stycken. 4 olika studentrumskontrakt, 6 olika förstahandskontrakt på lägenheter och 3 olika kollektiva lösningar.
1 Hand Olofström
1 Hand Gävle
1 Hand Gävle
1 Hand Uppsala (studentlägenhet)
Brf Uppsala
Brf Sthlm
Brf Sthlm
Tack!
Speciellt vill mäklarkåren framföra sitt tack för de tre BRF-köpen och försäljningarna.
Hur många procent i arvode betalade du när du sålde? Inte för att ironisera, utan för att jag är intresserad.
BRF blir nämligen en väldigt dyr boendeform när priserna är i miljonklassen och man flyttar vartannat år – släng på mäklararvodet på boendekostnaden, så …
Bostadsrätt är en högst olämplig bostadsform innan man börjar stadga sig på allvar och det gör man knappt. Åtskilliga skiljer sig ju så småningom. Eller flyttar till annan ort. Möjligen bor man dock i många år kvar i en onödigt stor bostad när ungarna flyttat hemifrån. Delvis för att det är för jobbigt att sälja och flytta. Bor man i hyresrätt behöver man inte känna så, utan kan skaffa sig en mindre bostad och göra något roligare för pengarna. Bor man i en villa kan man hyra ut den hur länge som helst. Det är ju fortfarande inte något man har lagligt rätt till att göra med sin bostadsrätt, såvitt jag minns de nya reglerna.
Folk har bara förutsatt att bostadsprisökningarna trots realisationsvinstskatten skall räcka till att också betala mäklararvodena. Betydligt jobbigare att flytta blir det i alla fall när man måste fixa både bostadsförsäljning och bostadsköp varje gång man skall flytta.
De två försäljningarna gick nog på drygt 100 000kr i märklararvode.
Mäklarna och bankerna är ju de som täljer guld på upptrissade priser.
Visserligen får man dra av märklararvodet men mäklarna blir ju lika glad för arvodet för det 🙂
Det beror på hur man menar….
Jag hade allt jag ägde i en väska såpass stor att den kom in i en bil….
Vad skulle jag med mer till?
Egen bostad?!
Varför skall man ha det?
Friheten att dra… Att byta jobb, studier eller lumpen…
Det var famoiljebildning som tvingade fram en bostad…
Barn som måste gå i skolan och sådant…
De fria åren återkommer! Tänk på det….
Flyttade till Umeå för att studera, där blev det:
Inneboende -> Studentlägenhet -> Studentlägenhet -> Studentlägenhet -> Bostadsrätt.
Sedan flytt till Norge för arbete i två år, "Hybel", dvs rum med delat kök/badrum.
Sedan flytt hem till födelseorten till villa.
Att det blev så pass många studentlägenheter, berodde mest på att jag och sambon ville ha variation. Ganska dumt såhär i efterhand kan jag tycka. 🙂
Det hör ungdomen till att göra lite dumt, det är så man lär sig.
Hade ju varit intressant att även veta åldern på de som besvarat denna enkät. Inbillar mig att svaren kan variera en del beroende på när man var ung. (Kanske kön också, och bostadsort, och…) Nej, släpp det…
jadu, jag har nog flyttat 8 gånger frivilligt och jag är bara 24 i dag.
Allt för utbildning och jobb.
Studentrum-lgn-USA-studentrum-studentrum-lgn-lgn-bostadsrätt
Inga problem alls.
2006 fick vi vår hyresrätt i Masthugget. Bodde då fem personer på 60kvm, fast då började det blir lite trångt. Fyra stycken fungerar dock OK.
@Cornu:
Eftersom du ibland undersöker bloggläsarnas boendesituation. Vad sägs om följande undersökning?
Är eller har du varit:
* Hemlös
* Bott på härbärge
* På församlingen skriven
* Mantalsskriven på postbox
Ja, med tanke på bostadsbristen måste ju 10 000-tals omfattas av dina alternativ. Annars har de ju en bostad.
Japp, eller för att väcka liv i en icke-fråga i dagens samhälle.
Men också för att få koll på om många av bloggens självgoda och lyckade läsare egentligen har kompetens att ha en åsikt i frågan, och inser att steget från överbelånad BLT till Postbox inte är långt.
1) 2 års kollektivboende i hyrd villa i studieorten
2) Ett års studier i Frankrike
3) Andrahandsetta i studierorten
4) Ett år i USA (3 mer eller mindre ofrivilliga under detta år också)
5) Tillbaka till SE och stor lägenhet med 3 kompisar
6) Egen hyrestvåa, förstahand
7) BR som inköptes pga helt frivillig flytt till Stockholm och hade ingen lust att kajka runt i andra hand.
Tack för exemplet. Förstahandskontrakt hade inte spelat någon större roll under punkt 1 – 5.
Jobbig fråga. Jag har flytta sex gånger under nämnd period. Tre av gångerna var det för att byta ort – Frivilligt. De andra tre gångerna var det för att få en bättre bostad, hade vi kunnat flytta hit direkt så hade vi gjort det. Varje flytt har blivit ett litet-litet steg mot drömboendet.
Jag har 4 frivilliga flyttar i mitt liv
* Hem till universitet
* Universitet till utlandsstudier
* Utlandsstudier till hem
* Hem till eget boende
Utöver det har jag 2 ofrivilliga flyttar
* Familjen flyttar till annat hus
* Från en studentbostad till en annan studentbostad
Whoops 18-30 år, ja då har jag en mindre ofrivillig flytt.
Jag svarade reflexmässigt fem bostäder. Men vid närmare eftertanke kanske man ska säga sju, eftersom jag parallellt med mitt boende på "hemmet" (trivialnamn för Chalmers studenthem) hyrde villa i USA 1 månad och inackorderingsrum i Berlin 2 månader.
Lägenheterna (flyttade 1 gång) på "hemmet" var klart de bästa, med tanke på alla minnena och att stora salongen på 30 kubik (3*4*2,5) kunde ta 9 personer på tebjudning.
Flyttade sedan till Stor-Stockholm till en möblerad hyreslägenhet som jag hyrde svart. Sedan hyrde jag en "skokartong", som det kom att kallas av vänner, och sparade pengar, som senare möjliggjorde köp av bostadsrätt till nästan hela köpeskillingen.
Jag är 25 och har flyttat 6 gånger frivilligt till egna bostäder, men har bott temporärt på många ställen utöver det. Jag räknar med att flytta igen inom 6 månader (inte p g a kontrakt). Anledningen är att jag måste hålla mig rörlig p g a studier och jobb. Hittills har jag bott i 4 länder och 5 städer.
Korridor
Dublett
1:a
Korridor
1:a
Korridor
Från föräldrahemmet till studentboende med rivningskontrakt till studentboende med korttidskontrakt till studentboende med förstahandskontrakt till en etta på orten där jag fick det arbete jag ville ha.
Mäklarna blir inte rika på mig. Men så föredrar jag också HR eftersom man slipper allt trassel och bara ringer på bovärden om något behöver fixas.