En kort inflikning angående tidigare exempel på bostadsrättsradhus på tidigare villatomt. Den aktuella tomten åsätts ett marknadspris om ca 11 MSEK i den ekonomiska planen. Men i våras såldes tomten till exploatörerna för 6.5 MSEK. Med el, vatten, telefoni och avlopp indraget, då det var en tidigare villatomt.
Kort sagt slänger man på 4.5 MSEK på tomtpriset bara för att man byggt ett BR-radhus på tomten. Det handlar om en ren vinst för exploatören, då det knappast kan kostat mycket mer än 0.5 MSEK att fixa iordning markarbetena.
Prispåslaget på tomten, och vinsten, är alltså ca 70%.
Ännu ett sätt man blåser BR-radhusköparna på alltså. Ovanpå detta kommer högst tveksamma 11 MSEK i “byggnadskostnad” för att bygga fyra enkla radhus, som inte kommer stå speciellt många år. Verklig byggkostnad bör knappast varit över 8 MSEK eller 2 MSEK per radhus. Idag kan man bygga en fristående villa för 1.5 MSEK, bör tilläggas.
Total vinst ser ut att landa runt åtminstone 7 MSEK, eller 31% av de personliga skulder, föreningsskulder och insatser man blåser radhusköparna på. Vinsten kan vara så hög som 9 MSEK. Oavsett är vinsten för exploatören högre än bolånetaket och alla egna insatser köparna stoppar in går rakt ner i exploatörens personliga ficka. Det känns väl bra!
Återstår dock att se om man klarar byggfuskperioden på fem år och perioden för dolda fel om tio år innan allt måste byggas om till allmän glädje och gamman för klubbmedlemmarna.
14 kommentarer
Finns det verkligen köpare till ett sådant koncept, det undrar jag.
Människor i den stora staden har hög utbildning och är dessutom smartare än lantisar, det sade en moderat riksdagskvinna för några år sedan.
Ja får då förmoda att det är korkade inflyttade lantisar som som fastnar på limstickan 😉
Marknadspris är det pris som marknaden vill betala.
Gissar att det är ett område med andra hus till salu.
läget läget läget!
KTH professor vill se högre fastighetsskatter för att få fart på omflyttningarna eftersom ett slutamorterat hus är väldigt billigt att bo i.(DN idag) Det skulle drabba mig så det ogillas direkt!
En fristående villa, med tomt kostar 5 MSEK i området. Att sälja motsvarande tomt för 11 MSEK, utan villa, ter sig liiiiite överpris.
Det är väl bara att låta bli att köpa om det är för dyrt?
IKEA:s BoKlok koncept som annonseras ut som ett billigt boende är ett typ exempel. Beställde fram den ekonomiska planen för BoKlok området i lilla Hässleholm. Eller vad sägs om – En 70 kvm stor lägenhet kostar 895 000 kronor i insats. Det gör 12785 kronor per kvadratmetern. Sen har föreningen också skulder på 16 miljoner som bostadsrättsinnehavarna får betala via avgiften. 16 miljoner utslaget per kvadratmeter bostadsyta gör enligt prospektet 10906 kronor. Sammanlagt så kostar lägenheten 23691 kronor per kvadratmeter. Hässleholms dyraste lägenhet (ägarlägenhet) överst i den sk "Pärleporten" kostar 23960 kronor per kvadratmeter. Går att säga mycket om IKEA:s satsning men billigt är det inte.
Län till "Pärleporten" http://www.booli.se/bostad/radhus/centrum/borggardsgatan+8/1529047/maklare
Link on how to link.
Intressant uträkning!
Men 23 960 kr för Pärleporten (för övrigt ett lustigt val av namn, Pärleporten kommer man väl till man har dött?) är kostnaden exklusive ev. "samfällighetslån" och kan kanske därför inte rakt av jämföras med din BoKloksiffra som ju inkluderar föreningens lån. För även om det är en ägarlägenhet så måste det väl finnas en förening/samfällighet som äger markytorna runt huset, tekniska installationer, taket o.s.v.?
Eller blir det verkligen inget sådant alls i ett ägarlägenhetshus? Jag skall villigt erkänna att jag inte kan nästan någonting om ägarlägenheter, så jag kan mycket väl ha fel nu.
Som en reflektion kan även sägas att rikets, exklusive storstadsregionerna, snittproduktionskostnad för en brf-lägenhet var ca 29 500:-/kvm 2011. Siffror för ägarlägenheter finns inte för 2011 (antagligen p.g.a. för litet urval) men 2010 var den 29 000:- Sett ifrån den bakgrunden är BoKlok faktiskt ganska billigt. Sen tror jag även att en del av BoKlok-konceptet går ut på att få ner storleken på lägenheterna. Tyvärr ger det den oönskade effekten att alla runtomkringkostnader (VA, parkeringar, källar- och vindsutrymmen etc.) slås ut över en mindre mängd "bostadskvadrat", vilket drar upp kvadratmeterpriset. Det är som vanligt dyrt att vara fattig =S
(Statistiken kommer från SCB; http://www.scb.se/Pages/SSD/SSD_SelectVariables____340487.aspx?px_tableid=ssd_extern%3aKostnaderPerAreorFH4&rxid=7b8f2fe1-6584-4fb4-af48-92efe844f802 )
Och en nyfiken fråga till BP:
Har din texteditor en knapp för länkar? Eller skriver du "a href-taggen" manuellt? För fönstret som jag skriver den här kommentaren i saknar helt länkknapp..
Tyvärr så handknackar jag. Någon annan kanske kan svara på om det finns någon modernare metod.
En del slevar i sig mer andra lite mindre.
"Pärleporten" är det folkliga namnet på huset. Från början hette huset Hässleholmsporten. Pärleporten är en lokal byggskandal. Det är ett 15 våningars hus där de 13 nedersta våningarna är ett trygghetsboende för äldre. Huset byggdes av Kunskapsporten AB åt Hässleholms kommun. Finansieringen löstes genom att Hässleholms kommun skrev avtal om att hyra hela huset i 20 år utom de 6 översta lägenheterna som skulle säljas för fyra miljoner st. Givetvis så ledde upplägget med garanterade hyresinkomster till byggbolaget att kostnadskontrollen inte var optimal. Resultatet blev att när äldrebostäderna skulle börja hyras ut så var de knappt några pensionärer som var beredd att betala 12000 kr/ i månaden. Hela affären slutade med att kommunen köpte huset av Kunskapsporten för att slippa betala hyra för outhyrda lägenheter. Till saken hör att inkomstnivån i Hässleholm är ganska låg och speciellt bland pensionärerna. I samband med att kommunen köpte tillbaka Hässleholmsporten så tog man ett "omtag" och döpte om huset till "Pärlan". Tog inte många minuter innan folkhumor att döpt om huset till "Pärleporten". För det är faktiskt det man gör på Pärleporten – väntar på döden. När det gäller skötseln så finns det en samfällighetsförening som står för gräsmattor, snöskottning och dylikt. Men den samfällighetsföreningen har inga lån vad jag vet. Av de sex ägarlägenheterna så är en såld. Såldes i början – troligtvis till begärt pris fyra miljoner. Därefter så har inga fler ägarlägenheter sålts. Nu försöker byggherren sälja lägenheterna för 3 miljoner st. Om det inte finns någon special klausul för den förste köparen så har hen förlorat ca en miljon på ett år. Troligtvis så stannar det inte där – de verkar trögt att sälja lägenhet nr två för 3 miljoner som de försöker nu. Även om de skulle lyckas sälja den så återstår det fyra lägenheter att sälja. Miljonlägenheter är inte lättsålda i Hässleholm.
Glömde att nämna att fortfarande så är hälften av de 70 hyreslägenheterna i trygghetsboendet ( de nedre tretton våningarna) fortfarande outhyrda. Trots att kommunen kunde sänka hyran med ca 1500kr/månaden när de köpte tillbaka huset. Utöver det så går givetvis omsorgsnämnden med ett rejält underskott – bla på grund av Pärleporten.
Det intressanta är hur byggmarknaden kan se ut som den gör. Om jag köper en bil idag får jag en bättre bil till ett lägre pris än för 30 år sedan. Om jag köper en dator får jag en bättre dator till ett lägre pris än för 20 år sedan. Ska jag köpa ett hus bör det vara byggt före miljonprogrammets dagar för att vara rejält byggt, och priset idag jämfört med igår är absolut hutlöst. Hur ska en genomlyst byggmarknad kunna skapas, det är frågan.