Tesla Motors (NASDAQ:TSLA) faller vidare. Igår kraschade aktien 10.24% och eventuella förlängda trendlinjer har nu brutits.
Jag har uppdaterat min tidigare chart över Teslas bubbla med tre mer korrekta trendlinjer. Trendlinjerna är gjorda med linjär regression mellan specifika tidpunkter, där uppgången växlat fart i aktien.
Dagschart Tesla. |
Den översta, mest positiva, trendlinjen, förutsätter att uppgången i april var den trend som gällde. Därefter var aktien bevisligen i en övervärderad bubbla. Mittentrendlinjen säger godtyckligt årsskiftet 2013 till och med april. Den nedersta linjen baserar sig på en linjär regression fram till uppgången i april, som med gårdagens krasch i aktien kan anses varit en bubbeluppgång.
Marknadsbubblans anatomi. |
Tror man på detta så är det 80 USD eller 50 USD per aktie som gäller framöver. Om 80 USD håller återstår att få facit på.
Samtidigt brukar bubblors krascher innebära en överreaktion på nedsidan. Kanske gäller trenden från april, och vi såg igår den sista utblåsningen? Annars ser Tesla Motors-aktien ut att bli ännu en fin bubbelstudie. Samtidigt har bolaget Tesla framtiden för sig. Det betyder dock inte att man kan sätta vilken vansinnig kurs på aktien som helst redan idag.
9 kommentarer
Bitcoin däremot fortsätter uppåt. Ska bli intressant att se när den bubblan spricker…
Flashkrasch på 30% i natt tydligen, men den varade bara några sekunder.
Vet inte om det är så intressant, faktiskt. Skriver mest om Bitcoin för att irritera klubben för inbördes beundran.
Så länge priset på Bitcoins går upp och ner med över 30% på en dag så är det svårt att ta det som ett seriöst alternativ till vanliga valutor… Kan inte tänka mig att många seriösa företag skulle vilja använda sig av en sån valuta i en större omfattning.
Oavsett hur elegant jag tycker att den tekniska designen och implementationen av bitcoins är och oavsett hur mycket jag gillar tanken på en decentraliserad digital krypto-valuta bortom regeringars och bankväsendets kontroll så måste jag hålla med om prisvariansen just nu tar bort bitcoin som ett alternativ i seriösa tillämpningar.
En prisstegring på 300% på mindre än två veckor kan inte vara något annat än pengar som letar efter ännu en "greater fool".
@niklasp
Om man med bortom regeringars kontroll avser att man skulle ducka skatteskyldigheten genom att använda bitcoins så innebär det också ett skäl till att bitcoin inte är något alternativ i seriösa tillämpningar – staten kommer nog helt enkelt inte tillåta att svartekonomi utbreder sig i någon större skala.
@anonym
Även om det är fullt möjligt att göra anonyma transaktioner med bitcoins så skulle jag tro att det är betydligt enklare för de flesta att fly undan skattskyldighet med vanliga prasselpengar.
Jag menar snarare bortom riks- och cental-bankernas kontroll och utan risk för att man låter sedelpressen löpa på det sätt som sker just nu på flera ställen.
Hade pengatryckande varit en framgångsrik väg för att skapa välstånd så hade zimbawe varit ett väldigt välmående land.
@niklasp
Det finns dock åtgärder mot skattefusk i brancher med kontanthantering. Man lär ju sätta in åtgärder ifall man upplever att det förekommer mycket skattefusk någon annanstans. Mot denna bakgrund så är alltså den fördelen med bitcoin ett ganska trasigt argument.
Sen är ju inte teknisk design samma sak som att valutan är speciellt lyckad ide. Att ha en stat bakom en valuta har ju också sina fördelar – att man har olika uppfattning om vad som är bra penningpolitik är inte samma sak som att all penningpolotik är dålig.
Det kom aldrig någon analys över din omröstning som visade att många blivit väldigt rika på bitcoins… Man borde bli bättre på att se bubblor tidigt och låta sig lyftas till högre nivåer.
Ett sätt att identifiera vart pengarna rör sig och vara med på det göttigaste i uppgången är att använda Relative Strength med utgångspunkt i Point-and-Figure. Funkar kanon om man har lite tålamod och is i magen.
T ex visade Tesla relativ styrka första gången i december -12 och relativ svaghet första gången i oktober -13. Detta exempel fångar i princip hela uppgången. Så bra brukar det inte se ut självklart, men oftast fullt tillräckligt. Jämförelseindex i denna metoden är en likaviktad variant av sp500.