Bitcoin sover aldrig och begränsas inte av trams som veckoslut. För första gången på några veckor föll dock kursen nu tillbaka från den aktuella bubbelspiken. Vilket föranleder dagens undersökning av hur många läsare som faktiskt är inne i Bitcoin och hur många som faktiskt tjänat något, dvs sålt och plockat ut vinsten. Allt annat är som bekant bara siffror på en skärm.
Dagschart Bitcoin på MtGox |
Alla eventuella referenser till aktuell kurs baserar sig på data nedladdat från klockan 09:11 idag söndag och kan vara inaktuellt när detta inlägg publiceras eller läses. Inlägget publiceras 14:55 men skrevs alltså 09:11 och kan kurserna kan vara inaktuella. Lev med det.
Sedan sista oktober har Bitcoinbubbla stigit varje dag. Tittar man dock intradag så var Bitcoin uppe på 395 USD kraschade sedan ner till 290 USD. Ett ras på som värst drygt 26% från toppen.
Veckochart Bitcoin på MtGox.
Alla tre bubblorna syns här tydligt. |
Så den förutspådda kraschen har nu inträffat. Återstår att se om den fortsätter. För att det ska vara en riktig punkterad bubbla behövs förstås mer än en intradagkrasch.
Dagschart Bitcoin på MtGox
Logaritmisk skala, så alla rörelser är proportionerliga. |
Som syns i den logaritmiska dagscharten så är den aktuella kraschen den första av den här magnituden sedan den 24:e oktober och innan dess hade vi en lika stor krasch den 2:a oktober. Så en stor intradagkraschen behöver inte betyda att bubblan spricker här och nu, utan den kan fortsätta pumpas upp.
Vän av ordning påpekar förstås att Bitcoin likväl är upp sedan jag skrev att det är en bubbla i torsdags, men jag skrev inte att den skulle krascha då, bara att den skulle krascha, inte från vilken nivå och inte när eller hur mycket. Om man nu är läskunnig.
Så hur mycket har du själv då tjänat på Bitcoinbubblan. Jag följer förstås min egen definition av vinst, dvs något man plockat ut. Resten är bara siffror och drömmar.
Svara nedan. Andra alternativet är för er som har Bitcoins men aldrig plockat ut vinsten.
66 kommentarer
"Allt annat är som bekant bara siffror på en skärm."
Gäller ju alla tillgångar som inte är reala så rätt meningslöst påpekande. Allt annat är siffror på skärmar. Helt oavsett om de sedan inköp till dags datum gått ner eller upp…
@klarsynth
Kanske antas att om man realiserat en vinst så har man iaf tagit ett steg till att verkligen realiserat den. Nästa steg är ju att göra något för pengarna också och inte bara investera dem igen (konvertera siffrorna på skärmen till något av riktigt värde mao).
Skrapade ihop några bitcoins för några år sedan genom mining, så min investering är väl tid och några kronor elektricitet. Jag har försökt köpa och sälja lite med bitcoins på mtgox utan någon större framgång, så jag har mest suttit på dem sen dess. Tror inte jag kommer försöka sälja dem de närmsta åren om de inte blir värda riktigt, riktigt mycket pengar.
Och ska man vara korrekt så är väl inte ett konto med SEK heller någonting annat än siffror på en skärm. Det håller du väl med om Cornu!?
Självklart. SEK är här bara en valuta, dvs ett mätvärde
Har köpt saker (nej, datorgrejer) för Bitcoins så det räknas väl som vinst. Att byta poäng i ett "pyramidspel" mot ett annat "pyramidspel" är väl inte så avgörande för att räkna fram en vinst eller inte… fast jag tror precis som Cornu att Bitcoin kommer få svårt att överleva på lång sikt.
MEN framför allt på grund av teknikutvecklingen. Är rätt säker på att centralbankerna gärna skulle vilja vara med i kryptovalutaracet. If you can't beat them, join them…
@Björn
Å andra sidan så innebär byte av "pyramidspel" att man balanserar sin portfölj och det i sig bör kunna anses ha något värde. Annars är det som du säger att det först är när man faktiskt omsätter det i något av verkligt värde (även om det är ett kanske något flyktigt värde som datorprylar) som man verkligen skördar frukten av sitt "arbete".
Jag tror dock inte du skall vara så säker på det där med "if you can't beat them"-resonemanget. Frågan är ifall bitcoin är i närheten av att vara så betydelsefullt att centralbanker ens behöver överväga det. Centralbanken har ju trots allt ofta lagstiftningen bakom sig och har rätt goda möjligheter att krossa små uppstickare ifall det skulle behövas.
Bitcoinvalutan är värd ungefär 26 miljarder SEK, att jämföra med den monetära basen på 133 miljarder SEK. Nu är förstås Bitcoins inte en lök av skulder (än!) på samma sätt så det kanske inte riktigt är jämförbart.
Det viktiga är dock att man visat att idén fungerar och det går inte att lagstifta bort. När man krossade Napster så ändrades bara tekniken i en motreaktion. Nu har vi Spotify som faktiskt tillför ett mervärde jämfört med vildvuxna fildelningen…
Spotify går inte med vinst, så det är väl verkligen en bubbla 🙂
@Björn
Tar du hänsyn till att sverige bara är ett litet land och att det inte finns någon nämvärd riktig (nej, spekulationsspelet räknas inte) ekonomi baserad på bitcoins? Isf inser man snabbt att bitcoins är en liten obetydlig aktör som inte utmanar centralbankernas och staternas ställning. Skulle de göra det så kan de krossa det som den mygga det är.
Nu skall man inte vara så fantasilös att man tror att en lag som förbjuder "bitcoin" skulle vara motdraget, det finns en uppsjö med åtgärder man skulle kunna vidta. Du tar upp exemplet med napster och någon speciell lagstiftning mot det har mig veterligen inte gjorts, men jag gissar att spotify är troligen en mycket större aktör och den inskränker inte på upphovsrätten.
@Anonym. Har du lust att ge exempel på åtgärder som staten kan ta till för att krossa "myggan".
Napster är f.ö. nte ngn bra jämförelse eftersom det var ett centraliserad nätverk.
@Pappa A
Se till att majoriteten väljer att använda statens betalningsmedel till exempel. Det innebär att de som vill leka med bitcoins ändå måste växla till sig svenska kronor för att göra något vettigt.
Hur ser man till det?
Majoriteten = 51%. Det lär inte räcka. Tror de som vill leka med Bitcoins är jätte glada om de har 49% av befolkningen som lekkamrater.
@Pappa A
Nu funkar det inte så i verkligheten. Folk har sedan väldigt fått roa sig med att ta emot DKK, NOK eller vilken valuta som helst som betalning (och det gör ingen skillnad att man numera kan roa sig med att ta emot EUR eller BTC) – trots detta så används SEK i såpass stor utsträckning. Folk tenderar att använda samma valuta som de skall använda när de betalar hyran, räntan, köper sin mat och tankar bilen.
Rent praktiskt så kan man ju se till att tvinga alla som driver företag att sköta bokföringen enligt gällande regler till exempel. Det skulle göra det betydligt mindre kul att använda bitcoins (ie man måste betala skatt lik förbannat samtidigt som man åker på en valutarisk). Detta kan man göra genom att utvidga kassaregisterlagen till att gälla motsvarande för bitcointransaktioner.
Annan åtgärd som redan är på plats är att finansväsendet ger det ett fett långfinger ifall du kommer och vill betala din ränta (och därmed även troligen hyran) med bitcoins.
Kontentan blir att du får betala skatten i SEK, räntorna i SEK och majorititeten av företagen kommer endast acceptera betalning i SEK (eftersom de i sin tur har samma krav på sig att ha massor av utgifter i SEK).
När man för övrigt tagit bort fördelen med "skattefriheten" med bitcoins så är det ganska lätt för banker och finansväsendet att tillhandahålla tjänster med resterande "fördelarna" med bitcoins – därmed förpassas lätt bitcoins till en liten företeelse bland de närmast sörjande.
#Anonym
Du måste skilja på valuta och betalningsmedel.
Svenska statens betalningsmedel består av knappt 4% sedlar och mynt (efter årsskiftet sannolikt något mindre) samt 1% tillgodohavanden i RIX. Övriga 95% är privata bankskuldsedlar. IOU:s från Falkengren et consortes.
Att försöka utvidga kassaregisterlagen till Bitcointransaktioner vore nog ett skott i foten för Staten… Den som gapar över mycket etc
@viktualiebrodern
Vad skillnaden mellan valuta och betalningsmedel har för betydelse här ser jag inte…
Varför skulle det vara ett skott i foten för staten? Det är väl ganska rimligt ifall det skulle bli ett problem att man får en utbredd svart ekonomi att man vidtar en sådan åtgärd. Jag tror inte folk skulle bedömma det som orimligt. Det enda som behövs är ju att det blir känt för skatteverket vilka wallets som hör till en given företagare (eller liknande) och att endast dessa används.
#Anonym
Man kan utmärkt väl tänka sig ett elektroniskt betalningsmedel, med distribuerad garant, som är denominerat i SEK likaväl som Bitcoin är denominerat i Bitcoins. Bankernas privata skuldsedlar är denominerade i SEK till exempel, och är så framgångsrika med det att de fyller 95% av den ekologiska nischen M3 och har monopol på statens penningflöden. Låt vara genom att ha manipulerat lagstiftningen till sin fördel och förmått staten att motarbeta sina egna intressen och undertrycka konkurrenterna kontanter och genom att helt lägga ner postgirot.
Att Bitcoin är denominerat i Bitcoin är förstås ett medvetet politiskt val (det är ju heller ingen specifikt svensk grej), men det är i dess egenskap av betalningsmedel med distribuerad men ej utpekbar garant som eventuella problem (spårbarheten) med skatteverket kan uppstå. Och de problemen hade uppstått även om det hade hetat "Secoin" och varit denominerat direkt i SEK.
Det orimliga består i tron att allt hårdare kontroller över betalningsmedlen skulle minska läckagen. Bitcoin har en hel del att tacka penningtvätt- och betaltjänstlagar att tacka för sin (relativa) framgång. Och då menar jag inte bara bland kriminella utan också genom en ökad politisk medvetenhet om riskerna med dagens monokultur i betalningssystemen. Däri består framförallt värdet emd Bitcoin
@viktualiebrodern
Vurmandet för bitcoins och dess värde brukar väl ofta basera sig på föreställningen att ingen någonsin skulle kunna få för sig att konstruera något liknande som dessutom passar bättre in i samhället. I sverige skulle secoin kunna ha klart fördelaktiga egenskaper – man kan för övrigt använda samma teknik för alla sorters handlingar som inte skall kunna dupliceras (eg riksbankscheckar som garanteras kunna lösas in mot andra sorters SEK).
En annan egenskap som endel framhåller som bitcoins fördel är att man kan slippa betala skatt om man kör med bitcoins. Detta kommer inte bli ett stort problem eftersom staten rimligen inte kan tillåta att folk duckar skatten. Blir det ett problem så kommer man rimligen stifta någon låg som gör att det inte är lika lätt att bedriva svarthandel med bitcoins heller.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Jag gjorde en vinst på kring 500kronor strax innan bubblan sprack i april.
Tyvärr så hackades mitt konto på mt-gox, och alla pengarna blev stulna…
Du glömmer inte att ta upp den vinsten i deklarationen, va?
@Mikael
Om pengarna går förlorade på det sättet så kan man ju rimligen hävda att man inte gjort någon vinst. Om jag inte har fel för mig så är även sådana förluster avdragsgilla (iaf för företag).
Skulle bedömma att mitt bitcoin-minande går under "Hobby".
Skatteverket:
"När det gäller
enstaka försäljningar av tillgångar som du har haft för
personligt bruk gäller att vinster upp till 50 000 kr per
år är skattefria. Om din vinst är högre ska du betala
skatt på den överskjutande delen."
Mina två bitcoins var i allra högsta grad tillgångar som var för personligt bruk.
Och jag nådde inte upp till 50 000.
Om det inte vore för att jag gjort andra massiva kapitalförluster att kvitta mot, så skulle jag undersöka det närmare.
@AlnusIncana
Det finns alltid risk att det är en tolkningsfråga dock. En annan viktig sak är att man bör kunna redovisa för sin hobbyverksamhet på ett sätt som styrker att det rör sig om hobbyverksamhet och att vinsterna är under 50tkr/år.
För övrigt ger ju hobby-regeln ett stort utrymme för godtycke, men det är ju en helt annan sak.
För mycket framgång föder.. erhm.. motgång?
http://www.zerohedge.com/news/2013-11-09/bitcoin-touches-400-senate-starts-asking-questions-does-fed
Personligen är jag rätt förvånad över att detta kunnat pågå så länge som det ändå gjort. Men vem vet? Får centralbankerna bara någon form av del i kakan kanske det kan vara ok för dem ändå.. :=)
"Så den förutspådda kraschen har nu inträffat" I vilken låtsasvärld lever du? När du hävdade att det var en bubbla var kursen 250, den står för närvarande i 322. Alltså +29%. Sen kan vi ju räkna på hur många 100% eller 1000% kursen står över tidigare nivåer då du ropat bubbla. Sjävgoda Cornucopia kan aldrig erkänna att han har fel 🙂
"men jag skrev inte att den skulle krascha då, bara att den skulle krascha, inte från vilken nivå och inte när eller hur mycket." Så om Bitcoin går upp till 9000 och "crashar" ner till 7000 kommer du påstå att du hade rätt som du alltid har? Något så volatilt som Bitcoin "crashar" givetvis hela tiden, kom tillbaka när kursen är under 200, och sen igen när den är under 10 eller helst 1. Då ska du få beröm.
Endast en idiot, eller ännu värre, skulle väl uppge hur mycket hen har tjänat på Bitcoin.
Som läget är nu så är det skattemyndighetens sak att bevisa hur många Bitcoin någon äger och hur stor vinst denne gjort – Välkommen Skattemyndigheten!
Betydligt intressantare är då hur många som förlorat och varför.
AlnusIncana påstår sig här ovan, utan bevis, ha blivit hackad men Cornus dokumenterade snilledrag att skänka bort 2,29 Bitcoin kvalificerar sig inte i en sådan enkät.
Med Cornus alltid lika återanvändbara Särimner-bublor skulle vi kunna ligga i samma bubbelbad i evigheter utan att bli besvikna för att de, som nu, försvinner för alltid efter en kort stund.
Erik Brighton förklarar här vad Bitcoin är så att t o m en idiot, ell.. …. ….., fattar vad det handlar om.
Så vad du säger är att jag i själva verket sitter på horder av Bitcoin och att min fientlighet till Bitcoin är på bloggen bara är ett sätt att övertyga Skatteverket att jag inte har några bitcoin och alltså inte är skattskyldig vare sig idag eller i framtiden?
Låter rätt vettigt som grundtanke, även om det är fel i sak i mitt fall. Naturligtvis medger bara en idiot att vederbörande öht är investerad i Bitcoin. Vilket många i diverse forum på Internet tydligt visar att de är.
T ex de där 19 läsarna som påstår sig ha realiserat vinster i Bitcoin på över 3 miljoner SEK. De torde Skatteverket bli rätt intresserad av, och för att realisera måste man återföra pengarna till banksystemet…
För att förtydliga – så fort pengarna återförs till banksystemet så kommer Skatteverket märka av det. Speciellt om de sätter en bevakning på the usual suspects av överföringar från bitcoininväxlare. Å andra sidan kanske de rest till Kanada och tagit ut sina bitcoins som kontanter, eller för den delen realiserat genom att köpa droger och vapen på Silk Road…
Eller så fantiserar de. Vilket är dumt att göra i ärenden som Skatteverket lär bli mkt intresserade av.
Bitcoins värde består och är given så länge både banksystem och skattemyndigheters insyn kan kringgås.
Anledning att återföra Bitcoins värde i banksystemet minskar för varje dag så det är väl troligare att hela banksystemet befinner sig i en kraschande bubbla?
Så man en idiot om man hanterar sina Bitcoins lagligt?
@Karnevalist
Du bortser naturligtvis från SKV's möjlighet att undersöka pengar du överfört till MtGox. Sen räknar bara skatteverket ut hur mycket de tror du tjänat på det, slänger på ett skattetillägg och skickar kronofogden på dig – det blir under sådana omständigheter DU som skall bevisa för SKV att du inte tjänat på bitcoins och inte tvärtom.
@Anonym 07:43
Dumheter. Finns ingen anledning att skicka fiat-pengar till MtGox via banksystemet för den som redan har en wallet med inkomster i BTC.
@Karnevalist
Visst kan det hända att man kan hålla sina inkomster hemliga, men det är nog inte så trivialt att undanhålla alla spår från sitt bitcoinande. Om du får tag på bitcoins på annat sätt så är det viss risk att det syns på ett eller annat sätt: säljer du något så betyder det ju att du marknadsför dig på något sätt och syns, minar du så har du trafik som visar på det, och tar du emot bitcoins så bör det också kunna spåras till dig. Det finns endel spår som kan behövas sopa igen (och glöm inte att köra omkring med en Koeningsegg som socialbidragstagare också är ett tydligt spår).
Om SKV hittar spår av ekonomi som inte redovisats så är det grund till sköntaxering och därefter så kommer bevisbördan trilla över på den skattskyldige.
@Anonym 08:57
Dina "nog", "risk" och "bör" duger inte som argument.
Låt oss ta ett par exempel ur det verkliga livet och utvärdera skattemyndigheters möjligheter:
1/
Den rumänske tiggaren som suttit utanför vår ICA-butik sedan i våras fick häromdagen, i provokativr syfte, frågan om han tar emot Bitcoins. Hans svenska ordförråd är begränsat till "tack" men när han hörde "bitcoin" uttalas sken han upp i ett tandlöst leende från öra till öra.
Han letade så fram ett papper ur sina trasor och visade upp bilden av en QR-kod klar att scanna in med provokatörens smartmobilkamera.
2/
Allt flera politiker politiker i England förespråkar nu ett kontantfritt samhälle sedan de fått klart för sig att landets escortflickor godkänner Bitcoins för betalning av deras tjänster.
Hur ska dessa tiggare och horor sköntaxeras menar du?
@Karnevalist
Nej, jag kan ju inte lova att skatteverket kommer och smiskar dig. Smita från skatten kan man mycket riktigt göra utan att bli påkommen – likväl finns det gott om folk som blir straffade för det. Så det utgör en "risk" och inte ett garanterat faktum.
1) QR-koden antas höra till en wallet och det är ju bara att se hur stor mängd som flyter in i den. Man kan också göra en bedömning om hur mycket som tiggaren drar in totalt och jämföra detta med redovisad summa.
2) Det där verkar ju såpass organiserat att man får anta att eskortflickorna får lön i GBP ändå. Nog inget så konstigt där isf. Annars är det ju bara att göra en bedömning på hur mycket eskortande de har sysslat med och hur mycket som är redovisat.
Tycker du det verkar som en oöverkomlig uppgift för SKV att sköntaxera? Det räcker ju för dem att välja en summa som verkar rimlig och taxera.
Det är ju bara för Skatteverket att dyka upp, scanna QR-koden och sedan kan de se allt tiggaren tagit emot och kan beskatta det.
Trots allt ingår det ju i Bitcoin att det är pseudonymt, inte anonymt, och vem som helst kan se vilken annan identitets som helsts samtliga transaktioner.
Det rä ju bara för tiggaren att ha multipla QR-koder. När han har visat den en gång så slänger han lappen.
Bitcoins kan vara precis så anonymt som man vill att det ska vara.
Lägg ut ett rökmoln med hjälp av tumblers, vpn-uppkopplingar, cold-storage + paper/brain-wallets och en del nyskapade vanliga bt-wallets på temporära VPS'er i både ukraina och venezuela …. det är inte chans att ens NSA kan spåra de transaktionerna till en verklig person.
I det utredningsmaterial som FBI publicerade i samband med tillslaget mot silkroad så stod det tydligt att de inte kunde spåra de transaktioner som hade gått igenom silkroads tumbler.
Så jo, om man vill så är faktiskt bitcoins väldigt anonymt – även om det kräver kunskap, arbete och planering för att det skall bli så.
@Pappa A
Det är ju pinsamt enkelt för SKV. Använd google så får de veta att en tiggare tjänar någon hundralapp per dag, multiplicera sen med ett lämpligt antal dagar och vips så har de ett underlag för att sköntaxera. Behövs inga QR-koder eller kontrollera några bitcoins – folk blir ändå inte mer givmilda bara för att tiggaren tar emot bitcoins. Det är ju det som ligger i begreppet sköntaxering…
Sen att SKV antagligen inte går en random tiggare beror nog på att det är ganska futtig inkomst ändå och mot den bakgrunden kan verka stötande. Dessutom är det ganska troligt att kronofogden kommer tillbaks tomhänt ifall de vill driva in skatten.
Nja, kronofogden "kommer inte tillbaka" alls. De utreder från skrivbordet och hittar de inte några datordokumenterade tillgångar så får du bara ett brev där det står "tillgångar kunde inte påvisas" och så var det med den saken. Tiggaren kan alltså ha hur många platt-TV som helst, så länge han inte äger en bostad eller bil och inte har något på banken får han vara ifred från fogden.
@cornu
Jag menar "kommer tillbaka" rent bildligt talat. Det enda som skulle kunna föranleda någon åtgärd utan tillgångar hade varit ifall den sköntaxerade inkomsten skulle indikera att det borde finnas tillgångar eller att man skulle kunna tänkas utmäta från inkomsten – detta är knappast fallet för en tiggare (det enda som skulle kunna hända är att soc drar ner på bidragen).
Kronofogden, till skillnad från Skatteverket, är inte så nogräknat vad gäller betalningsmedel, när det väl kommit dithän. Man godtar kontanter och godtar säkerligen lika gärna Bitcoins. Skulle inte förvåna mig om man redan sonderat terrängen för att skaffa tekniska möjligheter till detta.
För övrigt är som jag nog nämnt tidigare Riksbanken enligt lag skyldigt att ta emot betalningar till Staten, utan angivande av betalningsmedel eller ens valuta. Så förutom kontanter direkt till den stackars receptionisten på Brunkebergstorg vore det intressant om någon tog risken att utmana systemet genom att efterfråga Riksbankens wallet för mottagande av inbetalning till staten i Bitcoins.
@viktualiebrodern
Jag nämnde nog det vid något tillfälle att kronofogden rimligen har en wallet (eller så skaffar de sig en ifall behov uppstår). Det enda är att det kan vara svårt att tvångsmässigt utmäta bitcoins, men om walletinnehavaren är medhjälplig så är nog kronofogden skyldig att vara det också.
Skyldigheten att ta emot betalningar skulle ju kunna undersökas, men jag gissar nästan att den kan duckas av det faktum att det bara är sedlar och mynt som är lagliga betalmedel. Man får titta i förarbetena för att se hur det skall tolkas…
En valuta är en i sig värdelös representation av värde.
Därav följer att det är idiotiskt att lägga resurser i form av hårdvara och elenergi för att framställa bitcoins.
Nästan lika dumt som att lägga resurser på att hitta guld som ska förvaras i valv till ingen nytta.
Den förutspådda krashen när knarkmyntfoten sprack från $140 till $329 på en månad. Undrar när bubblan som cornu sitter i kommer spricka…
Trash talka bitcoins hur mycket du vill, sanningen är att med facit i hand så hade du kunnat multiplicerat dina besparingar.
Med facit i hand är mycket möjligt…
ha ha, fördelningen av svaren är ju inte särskilt sannolik med en stor puckel i högsta intervallet Uppenbarligen klickar folk där för att locka in nya köpare.
Om man gör tvärtom då, spekulerar i SEK och realiserar en vinst i Bitcoin. Vill Skatteverket ha 30% av mellanskillnaden? Har de en Bitcoin-wallet att ta emot betalningar till?
Tänk utanför ramarna.
@viktualiebrodern
Nej, de vill ha in pengarna på skattekontot. Kanske har kronofogden en wallet som de kan använda ifall de lyckas utmäta några bitcoins (annars lär de väl skaffa en).
Dock är det i SEK som skatten beräknas i (vilket i praktiken innebär att du knappast lagligt kan bedriva affärer i BTC). Bitcoins räknas i bästa fall som en investering vilket gör att du skall beskatta realisationsvinsterna när du säljer.
@Anonym 09:03
Det är naturligtvis lika lagligt att bedriva affärer i BTC som i någon annan valuta.
Då du tydligen försöker lära dig något om Bitcoin så borde en läsning av Skatterättsnämndens momsutredning vara av intresse innan du skämmer ut dig totallt.
@Karnevalist
Ja och?
Driver du affärer i BTC så skall du lik förbannat föra bokföringen i SEK, du skall lik förbannat betala skatt i SEK (om du skall vara laglig). Utredningen du hänvisar till säger bara att BTC inte är belagda med moms (lika lite som DKK är det).
Anledningen till att man knappast kan bedriva affärer lagligt i BTC är att man tar en valutarisk som man blir tvungen att kompencera sig för vilket gör att du får en konkurrensnackdel. När allt skattefuskeri och sånt är eliminerat så blir det ganska få fördelar med BTC. Visst kan du säkert hitta undantag där det går ihop sig.
Hade du frågat mig för några månader sedan så hade jag kunnat säga att jag tjänat, men nu har jag återinvesterat så jag ligger back igen.
Jag väljer att betrakta det lite som att jag har lite pengar i en annan valuta, visserligen med en riskfylld framtid 🙂
Borde man inte betala moms på Bitcoins då den inte räknas som lagligt betalningsmedel?
Touche.
http://skatterattsnamnden.se/skatterattsnamnden/forhandsbesked/2013/forhandsbesked2013/mervardesskatthandelmedbitcoins.5.46ae6b26141980f1e2d29d9.html
@S/S Josefin
Det finns säkert en hel del "om och men" i momslagen, men rent principiellt så bör det väl betraktas som vilken annan produkt som helst. Å andra sidan finns väl visst utrymme för folk att köpa och sälja saker utan att redovisa moms.
@motbok
Tungt vägande argument mot momsskyldighet dock.
Komplexiteten i momslagstiftningen skulle dock kunna minskas genom att man gör den observationen att momsen i praktiken utgör procent av företagets vinst och att man skulle kunna ta ut sån skatt som just procent på vinsten. Mot denna bakgrund verkar både egenavgifter och moms mest vara sätt att kunna lägga på mer skatt på samma sak utan att skatten för den sakens skull ser hög ut.
Tillägg: då skatten går ut på vinsten i affärerna så utgör inte argumentet för momsfrihet på finansiella tjänster något egentligt argument – bara det att "intäkter" och "utgifter" kommer ta ut varandra i stor omfattning.
Anonym 10:00
"Komplexiteten i momslagstiftningen skulle dock kunna minskas genom att man …"
Stor humor! Erkännes härmed att jag gick på ditt till slut ohållbara trollande.
🙂
@Karnevalist
Jag skrev "skulle dock kunna minskas" vilket är långt ifrån samma sak som att det kommer att göras.
Apropos definisjonen på «tjäna», så er det noen veldig interessante ulikheter mellom norsk og svensk språklig praksis her. En ting jeg har reagert på i svensk, er at det er veldig vanlig å si «tjäna» om noe som egentlig betyr «spare». I Norge er det en type begrepsbruk en gjerne forbinder med barn eller voksne med svake anlegg for økonomisk tenking. Men i Sverige har det tydeligvis gått så langt at denne begrepsbruken har kommet i ordbøkene.
Svenska akademins ordbok ( http://g3.spraakdata.gu.se/saob/ ) har dette under [TJÄNA 5.a]:
[…]
äv. dels i fråga om billigare l. fördelaktigare alternativ (vid köp o. d.): spara (så l. så mycket pengar), dels med avs. på (utgift för) inköpt föremål, i fråga om att bruk av det inköpta ger förtjänst l. besparing
[…]
En bilköpare kan tjäna 50 000-60 000 kronor på att i stället köpa sitt fordon utomlands. SvD 8 / 4 2000
[…]
Ingenting sånt i Bokmålsordboka ( http://www.nob-ordbok.uio.no/perl/ordbok.cgi?OPP=tjene&begge=+&ordbok=begge ):
tjene v2 (norr þjóna, þéna)
1 ha inntekt, motta penger for utført arbeid; profittere
han jobber hardt og t-r godt / t- til livets opphold / t- på andres nød / alle er vi tjent med at vi blir enige
2 være tilsatt
t- som hushjelp / t- på en gard
3 stille seg selv til disposisjon
t- fedrelandet / jeg og min ætt, vi vil t- Herren (Josva 24,15)
4 fungere som
kottet får t- som loftsbod så lenge / det t-r ikke til noe har ingen hensikt / det t-r deg til ære er til ære for