Med en läsares visualiseringar av lägenhetspriserna i Malmö framträder liksom för Göteborgs och Stockholms motsvarande kartor, en splittrad bild med fallande priser på sina håll och stigande på andra. Precis som för Göteborg och Stockholm så faller priserna på lägenheter i de allra centralaste delarna.
Med reservation för att jag är om möjligt ännu sämre på Malmös geografi än Stockholms.
I Stockholm var det dock bara regeringskvarteren som visade upp fallande priser, medan alla de dyraste och mest centrala områdena i Göteborg faller i pris. I Malmö är det östra halvan av Gamla Stan och St Pauli som faller snabbast, med upp till 20:- SEK per m2 och dag. En 50 m2 lägenhet i St Pauli faller alltså i värde med 1000:- SEK om dagen.
Priserna faller också i Kirseberg (?) och i sk förortsområden som Rosengård och Hyllie. Även i Limhamn faller priserna, med en extrem utveckling i riktning mot det gamla kalkbrottet. Kom nu ihåg att visualiseringen sträcker sig 500 m från närmaste objekt och det finns väl inga lägenheter i själva kalkbrottet, även om det byggs nya lägenheter alldeles intill, som nu verkar falla i pris.
Priserna faller också i Arlöv, Hjärup, Åkarp och Oxie, samt i östra Lomma, bort från havet.
Karta över aktuella priser per m2 nedan. Klicka på bilden för detaljer.
Prisskillnaderna i Malmö är som man ser extrema. De högsta priserna, över 30 000:- SEK per m2 hittar man i de nya områdena nära havet, fd Bo 02, Västra Hamnen etc. I Rosengård är priserna under 8000:- SEK per m2 och man kan alltså få en 50 m2 lägenhet för 400 000:- SEK.
I Oxie, som enligt de som bor där och inte bara upprepar en snedvriden bild som trummas ut av vissa med en agenda, kan man få en bostadsrätt för under 6000:- SEK per m2. Det handlar dock uteslutande om radhusbostadsrätter med rätt höga månadsavgifter. Priserna i Oxie är också fallande. Verkar vara ett prisvärt område, sexton minuter med pendeltåget till Malmö C. Villor i Oxie kan dock kosta allt från under 2 MSEK upp till 5 – 6 MSEK, medan man kan få ett bostadsrättsradhus för 700 000:- SEK.
Snabbast stiger priserna på Lomma Beach, i den mån det finns bostadsrätter där.
Även Västra Hamnen, Slottsstaden, Möllevången och Annelund visar på snabbt stigande priser, liksom västra Gamla stan.
Prisförändringsvisualiseringen nedan. Håll koll på nolllinjerna. Nollan inträffar i ljust gulgrönt område.
Osäkert hur Mäklarstatistiks och Valueguards prisuppgifter kommer in för Malmö senare i veckan. Stora områden visar upp prisförändringar runt noll eller negativt. Avgörande blir antagligen omsättningshastigheten, vilken alltid tenderar att vara högre i “heta” områden. Statistiken kan alltså komma in positivt, trots att större delen av Malmö verkar ha stillastående eller fallande bostadspriser, beroende på om de flesta objekt som faktiskt blir sålda säljs med stigande priser.
Jag lutar mot att även prisstatistiken för Malmö kommer in som stigande när den offentliggörs om några minuter.
Överlag är en läsares visualiseringar mer värdefulla än statistiken, som drar ett rätt ointressant statistiskt medel över hela området.
Stort tack till en läsare för dessa fantastiska visualiseringar. Förhoppningsvis kan detta bli ett återkommande inslag här på bloggen om en läsare känner uppskattningen.
23 kommentarer
Kirseberg ja, där eldade man upp häxor och anlade massgravar för epidemioffer på den tiden det begav sig. Numera är det en märklig blandning av pittoreska 1800-talskåkar som sossarna missade att riva, och 50-60-talskåkar som väl mest byggdes som arbetarbostäder under varvstiden. Hyres och brf i blandning och befolkningen därefter.
Ja det verkar som om politikerna i Malmoe bestaemt sig foer att det skall foerstoeras. Men en liten motstaandsroerelse finns kvar.
Min teori, som jag faat av en annan, aer att makthavarna skyddar "sina" stadsdelar och laater andra falla foerst i den allmaenna standardsaenkningen som paagaar i Sverige. Teorin kommer av hur GP ganska konsekvent skriver ner vissa stadsdelar i Goeteborg.
I ett riksperspektiv pekas ibland Malmoe ut som en foerlorad stad. Men paa lokalnivaa aer det olika fraan omraade till omraade. Synd att storstadskommuner inte delades i samma takt som landsbygdskommuner slogs i hop. Fanns det en tanke bakom det?
Hur Lomma kan vara populaert oevergaar foer oevrigt min fattning men det aer i varjefall en egen kommun saa det beror vael paa det.
Njae, nuförtiden låter de det väl vara ifred? När kolossbygget vid Kirsebergstorget skulle byggas ville de riva allt gammalt i känd sosse-anda, men så blev det ju uppenbarligen inte.
Jo del fint finns ju kvar. Det ver naagon institution som skulle installeras haerom aaret, men jag vet faktiskt inte hur det gick med den. Det aer mycket foer(s)toerelse de har paa sitt samvete i detta en gaang saa fina land. Men vaerst aer nog folks brutna sjaelvfoertroende (i gott samvete med reklammakarna)
Nu tycker jag faktiskt "en läsare" bör skriva ett gästinlägg som förklarar hur man ritar dessa kartor så att man själv kan göra det för sitt närområde.
Väldigt fina kartor! Bra jobbat!
Som feedback så tror jag dock att det bara Nästan återspeglar verkligheten att interpolera rent geografiskt så som görs. Dels så "läcker" prisbilden över vatten eller på annat sätt skilda stadsdelar på ett orealistiskt sätt och dels så varierar priserna mer på lokal nivå än vad som syns.
Kanske går att prissätta olika gator och interpolera ifrån detta istället? Det skulle ge en mer realistisk bild Tror jag 🙂
Stort tack till "En läsare" en av de bästa tillämpningarna av "Big Data" som jag sett på länge. Skolboksexmpel!
Kommer det blir fler sådana här på så kallade mellanstora städer? Det finns en del som skulle kunna vara intressanta att se hur de ter sig.
Jätteintressant verkligen 🙂 Vill bara poängtera att Kirseberg är ett förortsområde och inte Hyllie. Tvärtom, Hyllie är ett av de nyare områden i Malmö där bland annat det stora shoppingcentrumet Emporia öppnat!
Man kan laett gaa fraan Kirseberg centrum! Lite ruffigt men aaendaa.
OT:Nationaletatern, I en del kretsar Goeteborgs stolthet, bildades paa Kirseberg
Man kan även lätt gå från Rosengård till centrum också. Nästan alla så kallade förorter ligger ju på gångavstånd från centrum, varav de finare områden som Bunkeflo och Limhamn en bit bort. Intressant, kul fakta 🙂
Jo, Malmö är ju mindre rent geografiskt, dessutom har jag en känsla av att de sunkiga områdena i t ex Stockholm även avgränsas med berg och vatten och sånt där. Icke så i Malmö, allt är ju byggt på åkern.
Fast varför skulle man gå in till stan från backarna? Bulltofta kött, BK Fox, Netto och Mässingshornet – man behöver aldrig lämna förorten.
"Lite ruffigt" förresten är kanske en underdrift. Glömmer aldrig när jag satt och käkade på Mässingshornet och de vid grannbordet talade illa om zigenare.
Då reser sig en vattenkammad medelålders alkis några bord bort och börjar gapa om att hans farsa var tattare, men att han minsann ändå gjorde rätt för sig – när han inte var förhindrad att göra det eftersom han satt i fängelse halva tiden.
Jodåsåatt.
Kirseberg känns för mig klart undervärderat (i förhållande till andra områden i Malmö) så jag är ärligt talat lite förvånad att priserna är på nedgång där. Men dels tror jag att HSB-komplexet med många BR i den stora tomträttsföreningen på Kronetorpsgatan xx-yy drar ner då den BRF specifikt inte känns helt frisk (och BR där borde i min mening vara ännu billigare än vad de är) och den BRF:en i sig står för många affärer för lilla Kirseberg. Men som påpekats är det också många nybyggen och dels ökar det utbudet på boende (vilket jag personligen trots allt tror kan ha en effekt lokalt för bopriser som är negativ på kort sikt, inte minst då det finns en del befintliga boende som vill ”byta upp sig”), dels så tror jag att byggnadsplatser drar ner lite generellt då det inte brukar innebära särskilt trevliga boendemiljöer under de år det hela pågår. Lite som området kring Triangeln som var har varit klart negativt under de 3-4 år som köpcentrat och Citytunneln byggdes, men som nu håller på att färdigställas och där det verkar vara rejält tryck (särskilt på mindre lägenheter).
Håller förövrigt på att sälja en BR i västra delen av Malmö och funderar på att köpa ett radhus i just Kirseberg, så kör man ”let the trend be your friend” så känns det som en dum idé på kort sikt. Men på längre sikt tror jag ändå att den är förhållandevis bra. Prisdiffarna är i mitt tycke (som bott flera år i såväl Sthlm som Gbg) alldeles för stora i lilla Malmö mellan olika områden och jag tror att en bopriskrasch som redan känns påbörjad i Malmö, – om den tar mer fart, kommer att bli mer brutal trots allt i de dyra västra områdena än i de billigare östra om man ser till stadskärnan. Tar man Kirseberg som ett exempel, så är det ett område som är lite som Solna var i Sthlm för 15 år sedan. Solna sågs då som lite halvkasst och inte alls lika bra som innerstan, men som nu fått bättre status då det trots allt är ett helt OK, lugnt område väldigt nära stan vilket Kirseberg också är. I Kirseberg skulle ett radhus med egen täppa faktiskt ha gångavstånd in till Värnhem och cykelavstånd till Malmö C och det är rätt unikt. Sätter man det i förhållande till ett radhus (dessutom endast BRF-radhus) i Friluftsstaden som ligger lika långt från centrum men närmare poshiga Fridhem och Ribban, så är de radhusen lätt dubbelt så dyra som de i Kirseberg och det känns inte helt realistiskt för mig.
Bodde där sex år under 2000-talet, på den tiden hann kvadratmeterpriset nästan fyrdubblas. Good times, good times.
Jag roade mig en gaang med att fotografera fina portar och grindar daer. Det aer som du tycker en underskattad paerla. Den foersta foerstaden, likt Haga i Goeteborg. Men haken aer att myndigheterna verkar skita i stadsdelen, ungefaer som de skiter i Lundby by paa Hisingen, ocksaa en underskattad paerla. Hela Hisingen foerresten.
Av envar efter foermaaga aat envar efter behov och det aer kommunpamparna som bestaemmer hur skattepengarna skall foerdelas. Vi aer alla Boxer!
Foer oevrigt anser jag att Hisingen skall bilda en egen kommun, fri fraan det fientliga oevertagandet 1903!!! Slut paa oever hundra aars foernedring!
"Bakom" KB ligger ett vaeldigt fint tjugotalsvillaomraade, som jag nu gloemt vad det heter.
Paa efterfoeljaren till maessinghornet snett oever gatan var jag en gaang samtidigt som en grupp "specialbegaavningar", det var en upplevelse.
http://www.massingshornet.se/
Paa norrsidan finns/fanns en lite finare restaurang, som jag ocksaa gloemt namnet paa.
Tack till En Läsare. En sverigekarta vore intressant även om upplösningen inte blev lika hög.
Vart kommer data:n ifrån förresten?
Har för mig att bl.a. Booli nämnts, men kan ha fel.
"Lomma Beach" på kartan är ett område byggt på slutet av 80 talet som har många bostadsrätter.
I Lommas norra hamnområd har det byggts många nya och dyra bostadsrätter de senaste åren, dock finns området inte med på kartan.
Norra området var känt som "Eterniten" där arbetarna dog på löpande band.
Stort cred till ”en läsare”! Gillar verkligen dessa kartor och tycker de ger suverän visualisering av den lokala situationen på bostadsmarknaden i storstäderna och utvecklingen. Som andra påpekar en killerapplicering på Mashup/big data!
Verkar som om det går att få ut mkt från Boolis API och en idé för ”en läsare” som jag själv hade kört på om jag hade haft programmeringskunskaperna, hade varit att i) regga en domän/site för det här, ii) göra något croon-job eller liknande som på regelbunden basis automatiserat plockar datan och sätter ihop kartorna (typ 1 gång i månaden) och så klart helst även gör någon form av karta eller diagram där historiska data kan följas över tid. Skulle vara grymt snyggt om man t.ex. kunde låta en karta animera långsamt med färgerna/linjerna så man verkligen kan ”se” hur prisutvecklingen skett och kanske t.o.m. extrapolera? Ett alternativ till egen site är så klart att i samarbete med Cornu slänga upp detta som en fast avdelning på Cornubot.se och splitta annonsintäkterna från annonser från just den avdelningen? Cornu har ju redan en bra trafik och ”en läsare” en killer-grej rent innehållsmässigt som komplementerar det Cornu skriver om och som är regelbundet återkommande och unikt. Win-win…
Tror faktiskt en sådan sitelösning/siteavdelning skulle gå att få att snurra rent ekonomiskt efter initialt jobb med att få det att funka med datakällorna, automatisering och avstämning med källägare kring API:er, etc. så det inte förändras helt plötsligt. Finns stort intresse för bostadsmarknaden i affärspressen och DI och Svd brukar ju titt som tätt citera t.o.m. de grejer som ett vanligt sök ger på Booli, så att ta det ett steg längre skulle nog driva såväl bra trafik till en sådan site samt även ge bra mediaexponering med referrals och tillhörande länkjuice i form av inlänkar från affärssiterna.
Förstår inte riktigt över hur lång tid mätningarna görs för att säkerställa den statistiska datan.
Om vi t.ex tittar över Nobeltorget som på kartan, så ser man att priset går upp med 20 kr/kvd och dag.
Detta betyder, som jag förstått det hela att rapporterade försäljningar har haft ett kvd pris som gått upp med 20 kr/kvd och dag över en längre tid, men hur lång tid är mätningen gjord över?
Är det t.ex en jämförelse mellan Augusti och Septembers priser? Där isåfall priserna har gått upp med 20kr/kvd och dag, eller 1000kr per dag, eller 30 000 kr över en hel månad?
Hoppas någon kan ge mig klarhet i detta.
Mvh
Malmöpriser
Förändringstakten är en momentan skattning av tidsderivatan vid ett givet datum (se kartans titel). Tekniken beskrivs i ett nyare inlägg: http://cornucopia.cornubot.se/2013/10/gastinlagg-kallkod-och-teknik-bakom.html