På torsdagens presskonferens om Zapad 2013 framgick det väldigt tydligt att begreppet låg nivå eller mycket låg nivå, som förekommer angående Rysslands militär kapacitet är ett politiskt begrepp. Det används helt enkelt inte av Försvarsmakten, åtminstone inte av C INS generallöjtnant Anders Silwer.
Silwer ville enbart tala om riktning och förmågor hos Rysslands militär, och att man exemplifierade med att helt nya Su-34 Fullback/Hellduck deltog i Zapad 2013 visar snarare att man anser att förmågan är hög och växande. Silwer svarade på aggressiva frågor om låg nivå med att begreppet är meningslöst om man inte definierar vad som avses och att Ryssland är en militär stormakt.
Vad Silwer om och om igen pratade om var riktning och trend, och den är stigande i numerär, teknik och förmågor.
I ett blogginlägg utvecklar Silwer det hela på Försvarsmaktens blogg.
“Jag konstaterar efter gårdagens pressmöte att en del av fokus riktas mot vilken eventuell nivå de ryska stridskrafterna befinner sig. Försvarsmakten anger ogärna en sådan värdering då det är svårt att relatera till vilken relativ utgångspunkt som avses.[…] Ryssland genomför en militärreform med uppbyggnad av förmågor inom de flesta områden. Förutsättningarna för att uppträda i sammansatta förband med hög tillgänglighet har ökat de senaste åren”
Rätt tydligt får man väl säga.
Kontentan är att låg nivå är ett politiskt begrepp som används inom (m)oderat försvarsretorik. Inte hos Försvarsmakten.
F 7 Såtenäs vapen med
det skaraborgska lejonet på svart och gult |
Man kan rent av dra slutsatsen att genom att vägra använda begreppet, så tar åtminstone Silwer avstånd från den moderata retoriken här, och anser att den är trams. Det är förstås min tolkning, Silwers tjänst är politiskt tillsatt så han måste förstås balansera på knivseggen här om han vill bli långvarig som C INS.
Idag är jag just nu på studiebesök och researchtrip hos Skaraborgs flygflottilj F 7 Såtenäs, där jag bland annat ska flyga JAS 39 Gripen och Tp 84 Hercules. Ska också testa en del utrustning och titta på hemligheter.
Ja, just det. Jag ska flyga JAS 39 Gripen och Hercules. Alltså styra flygplanen från pilotens plats. Men oroa er inte, det handlar alltså om de riktiga militära simulatorerna som används vid utbildning på detta Sveriges svar på Top Gun. Lämna marken tänker jag inte göra.
En del moment kommer förhoppningsvis innebära viktig research för min nästa bok, även om de militära inslagen är glesare än i Midvintermörker och Midsommargryning.
När jag meddelade mitt förlag att jag skulle flyga JAS blev de först väldigt oroliga. Jag glömde nämna ordet simulator…