De långa räntorna fortsätter uppåt och den 5-åriga svenska statsobligationsräntan har nu nästan stigit en procentenhet från botten. Samtidigt fortsätter stigande räntor att vara uselt för långa obligationsfonder, och med dagens låga officiella inflation går realräntefonder allra sämst.
Svenska obligationsräntor |
Tittar man hos Morningstar har låna svenska obligationsfonder i snitt gått back 0.97% i år, vilket är rätt dåligt för en förmodat säker placering. Några av landets största obligationsfonder har gått riktigt uselt, t ex Nordea Obligationsinvest med -5.2% eller för den delen den näst största fonden Swedbank Robur Obligationsfond med -2.4%.
Men allra sämst har det alltså gått för realräntefonderna. Där är snittet -6.0% med -5.7% för “bästa” fonden och -6.2% för den sämsta.
I kontrast har korta räntefonder stigit 0.90% i snitt.
Obligationsbubblan ser ut att ha spruckit och med en normalisering av ränteläget kommer de långa räntefonderna fortsätta nedåt. Alla som är medvetna om det hela har förstås redan avyttrat sin obligationsexponering, men det tål alltså att påminnas om.
Oavsett är det knappast långa räntepapper man ska sitta med i det här läget i konjunkturcykeln, utan aktier.
11 kommentarer
Du har i flera år rekommenderat guld och sparkonto. Nu när de flesta börserna är nära ATH så rekommenderar du aktier?
Ja, och? En portfölj ska innehålla 10-20% guld för optimal riskjusterad avkastning och alla bör ha ett litet fysiskt guldinnehav som försäkring mot finansiell härdsmälta. Det innehavet ska inte ses som en investering, utan en försäkribngskostnad.
Du kanske ska l Åsa vad jag skriver, inte vad du tror jag skriver. Att det är dags för aktier skrev jag för övrigt redan om tidigt i våras.
jaa…och det är en ganska vanlig för att inte säga typiskt omorientering som är helt riktig och välgrundad. Men det kommer att kosta eftersom alltfler just nu sedan en tid börja komma tillbaka till aktiemarknaden efter att ha varit ur sedan 2008-2012. En ny större uppgångsperiod står antagligen för dörren men först så skall denna nya optimism grusas genom en rejäl dos börskorrigering framöver. Frågan är om det kommer att utlösas av en mindre räntechock eller om det igen handlar om skuldproblem och banker med fortsatt låg ekonomisk aktivitet. Alternativt (kombinerat med) tillfälligt nedjusterade företagsvinster rentav. Vi får se!
Jag är inte så säker. Att gå all in på aktier i det här läget. Tycker fortfarande marknaden känns dopad och tror inte mycket behövs för en rejäl sättning.
Inexmässigt är det inte många procent kvar till OMX30 är uppe i 1327 där allt startade nedåt 2007.
Om man nu tror på sådant. Ligger själv blandat i aktier, korträntefonder, guld och likvider.
Det kan mycket väl bli så att både aktier och obligationer går ner. Om man inte föredrar cash så kan man te.x. kombinera aktier med en säljoption på index eller dylikt. Det är upp till Ben var det tar vägen och det finns inga garantier.
I ett inlägg daterat 20 juni skriver Cornucopia? om att vi har ett så kallat Hindenburg Omen just nu, vilket sägs förebåda en börskrasch. Nu skriver samme Cornucopia? tre månader senare att det är bra att inneha aktier. Zzzz…
Du vet om att jag skriver om saker jag finner intressant och som har visst nyhetsvärde. T ex att ngn identifierat ett Hindenburg Omen. Det betyder lika lite att man ska eller inte ska göra något som att jag tror att ryssen kommer för att jag skrivit fiktion om det eller att man ska gasa befolkningen i Sverige för att jag rapporterar nyheter om det samma i Syrien.
Du verkar ha problem med att skilja på omvärldsbevakning och personliga åsikter. Men det är ditt problem, inte mitt.
För ö fritt kan jag garantera dig att du kan hitta en kombination av inlägg som garanterat visar fel här på bloggen, speciellt som du tror att allt som skrivs är mina egna åsikter och inte redogörelse för andras, eller rent hypotetiska funderingar. Jag vet att det jag skriver kommer vara 100% fel. Du kanske borde lärt dig det vid det här laget.
Det är rätt intressant att långa räntorna stigit trots att USA inte lånat en krona sedan maj, då de slog i skuldtaket, samtidigt som Fed fortsatt med QE.
Senast oktober måste USA lösa detta, och frågan är knappast om de höjer skuldtaket, utan hur mycket, och då måste de låna upp flera månader på en gång för att täcka de lån de gjort ur olika fonder för att undvika att slå i lånetaket.
USA har inte lånat en dollar (eller krona…) sedan i maj nej men de har också slutat att låna ut sina lånade pengar till delstater och lokala myndigheter (som t.ex. Detriot…) och dessa har istället tvingats gå ut på den mer öppna marknaden för att kunna låna. Gissa om deras räntor är kvar på mycket låg nivå som de får genom USA som garant eller om de stiger?
SLGS/SLUGs är det som jag tänker på.