Med Schibsted/SvD:s bolånekarta kan man nu med lite arbete få fram hur skuldsättningsgraden kan se ut i olika postnummerområden i Sverige. Utfallet varierar väldigt mycket, även lokalt eller regionalt, beroende mycket på om områden är nybyggda, lägenheter eller villaområden. Här tittar jag på ett godtyckligt urval av postnummer i Göteborgsområdet.
Skuldsättninggrader Göteborgsområdet |
Urvalet är som sagt godtyckligt och inte nödvändigtvis representativt för det namngivna området, som kan omfattas av flera postnummer. Tydligt är att variationen är stor. Från drygt 102% av nettolönen i Rannebergens förortsghetto till nästan 482% i centrala Kungälv eller 464% i Lilleby.
Bland de postnummer jag kollade upp hade man högst inkomster i Örgryte 412 69, med snittårslön på 419 800. Jag har schablonmässigt dragit 27% skatt på alla, att justera för specifik skatt för kommun och församling samt lönenivå lämnas som en övning åt läsarna, trots att skatten ska vara lägre för t ex Rannebergens lägre lönenivåer och högre för Örgryteborna, men i Örgryte landar skuldsättningsgraden på 411% av lönen. Då är detta ändå ett “gammalt postnummer” och inte ett nybyggt område. Tillägg: Med korrekt skatt och medlemskap i svenska kyrkan är skuldsättningsgraden 98% i Rannebergen. 27% i skatt är en acceptabel approximation, även om man i det fallet landar fyra procentenheter fel. För Örgryte blir utfallet 410% (409.70%) med korrekt skatt mot schablonens 411% (410.77%).
Annars sticker nybyggda postnummerområden med villor tydligt ut. T ex de nyare områdena mot Tahult eller Härkeshultshållet till i Landvetter, med 438% i skuldsättningsgrad. Villor är som bekant dyrare än lägenheter och i nybyggda områden är förstås alla nyinflyttade. Det finns inga, eller väldigt få, som köpt en bostad till forna tiders låga priser på dessa platser.
Ett exempel, ej med i grafen, är södra Mölnlycke med postnummer 435 38. Här har det byggts väldigt mycket nytt, speciellt villor, även om enskilda äldre hus, som tidigare legat enskilt på landet, finns kvar. Skuldsättningsgraden med 27% skatt är här 312% mot äldre, centralare Mölnlycke (i grafen ovan) med mer lägenheter och 283% i skuldsättningsgrad. Samtidigt är lönerna över 40% högre i det nya området, mot centrala Mölnlycke. Med i grafen är t ex Öjersjö, som för tio år sedan var landsbygd, men nu är nästan fullt exploaterat och täckt av mer eller mindre enstegstätade villor. Där är skuldsättningsgraden 443%.
En stor risk för dessa högbelånade höginkomsttagare är att våra socialförsäkringar inte ger 85% av deras lön. Fallet blir stenhårt vid längre arbetslöshet, där nettolönen faller från medianen runt 25 000:- i högbelånade områden, till ca 11 000:- SEK efter skatt som arbetslös. Man blir ju också av med jobbskatteavdraget vid arbetslöshet… Nu är antagligen många höginkomsttagare försäkrade via facket, men inte vid långtidsarbetslöshet.
Samtidigt är dessa skuldsättningsgrader teoretiska medianer, andra kvartilen. Jag vill inte tänka hur det ser ut i tredje kvartilen och det är synd att Schibsted/SvD inte redovisar den. Ej heller ingår blancolån, t ex till bolånetaket, där bostaden inte är pant, men som ändå är bostadsrelaterat.
Jag valde ut 40 postnummer här. Ska se om jag kan göra motsvarande för Stockholmsområdet, som jag dock känner till sämre, och kanske Malmö. Det är svårare att göra en jämförelse över hela riket, då enskilda postnummer som synes varierar enormt mycket även lokalt. Hur väljer man ett representativt postnummer för en ort?
14 kommentarer
4-500% av lönen utgör medianskulden.
Räntan är ca 2% efter skatt.
Då är ränteutgiften ca 10% av lönen.
Boende är prioriterat av många!
På Djursholm är skuldsättningsgraden bara 350% på sina platser. Inte så prioriterat alltså.
Cash is king eller nåt. Jämför också med medelålder, finns det statistik för hur länge folk har bott på ett ställe?
På Djursholm-där får du godkänt!
Holmborna gillar inte när man säger i!
Talade med en bekant i ett av de fina lila kommunerna runt Stockholm som har en himla massa uppskjutna reavinster efter sig:
Jag: Men nu har du ju sålt, då kan du ju betala den skatten.
Bekant: Har du en aning hur mycket jag har i uppskjuten reavinstskatt?
Jag: Nej men oavsett, nu har du ju pengarna. Då kan du ju betala den.
Bekant: Jag vet ingen som gör det här i Stockholm. Dessutom hoppas jag skatten skrivs av när jag går i pension.
Jag hade inte mer att tillägga i den diskussionen…
Det kan nog vara ganska stora belopp det rör sig om, undrar hur mycket?
Skoj att se om staten får in de pengarna 🙂
En vanlig villa i Täby där jag bor har gått upp från ca 2,5M till ca 8M på 12-15 år så vinsten blir 4,5 M sen kanske lite avdrag o så men vi stannar då på säg 4M. Reavinsten är om jag läst rätt 21% så vi pratar om en skatt på ca 800K
Staten får tillbaka i en del av dem genom en ränteskatt på det uppskjutna beloppet. Är inte insatt i ämnet.
Kvittas detta belopp om man säljer med förlust? Kan man få tillbaka pengar om man går med förlust? I så fall skulle man kunna sälja till barna med förlust eller liknande.
KarlIE, just där. Trevligt villaområde för övrigt, men som så mycket i Stockholm omgivet av höghus. Närvaron av sådana gör mig sedan barnsben nervös. De stygga barnen bodde där.
Skatten är väl 30 % på halva vinsten, dvs 15%?
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Utmärkt illustration av olikheterna här! Det där medelvärdet för allt som brukar rapporteras i nyhetsnotiser säger inte mycket. Priser är alltid marginalpriser, vem är först att sälja, först att ställa in lånebetalningarna, och vem kommer därefter? Och detta är ändå inte individer utan medianer för hela postnummerområden. Bra av Svenska Dagbladet, de har ett par raka ekrar trots allt.
Har bott vid härkeshultsvägen i Landvetter ett tag. Den förvandlades från en äng till dyra villor i 3-4 miljoners klassen. Nästan uteslutande småbarnsföräldrar med två volvo bilar som flyttat in. Många som kommer från GBG. Tråkiga är att efter 6 år så har redan ett stort antal äktenskap skitit sig och dom tvingas sälja. Villa och volvo var väl inte deras grej.
Är medelinkomsten per hushåll eller per person i hushållet? Vi tjänar 270 resp 400 kkr. Räknas det som 670 kkr för vårt bolån då?