SEB rapporterar att de svenska bolånetorskarna inte varit så här positiva till bostadsmarknaden sedan våren 2011. Det intressanta är dock att tre av fyra gånger man varit så här positiv sedan 2007 så har priserna fallit relativt hårt därefter.
Valueguard-KTH:s HOXSWE-index
och SEB:s boprisindikator |
År 2007 föll Valueguards HOX-index för kvalitetsjusterade bostadspriser i större städer i Sverige ca 7.2% på tre månader efter dessa positiva stämningar i SEB:s boprisindikator.
2008 blev fallet 12.6%, även om index låg på de nivåerna två gånger innan raset tog vid. 2009 blev det ingen nedgång och denna indikator var alltså helt felaktig där.
Senaste upprepningen blev 2011, där nedgången var 7.8%.
Ja, naturligtvis överdriver jag med rubriken, då nedgångar på 7.2% – 12.6% knappast kan kallas för en krasch. Det finns inte heller någonting som säger att mönstret måste upprepas den här gången. Men när “alla” är positiva, så kanske det inte blir så mycket bättre och vi får istället en motreaktion? SEB:s boprisindikator är antagligen en eftersläpande indikator. Stiger priserna så tror fårket att priserna ska fortsätta stiga.
I den bifogade charten är inte den senaste månadens utveckling med i SEB:s boprisindikator eftersom Valueguards senaste data inte finns med. Medräknat nivån på indikatorn i mars så ligger BLT snarare några månader före en nedgång tar vid och vi kan vänta oss att bostadspriserna planar ut och lugnar ner sig i några månader, innan nästa sättning på marknaden kommer, kanske till hösten.
Med tanke på att svenskarnas skuldsättning redan är på ohållbara nivåer och räntorna är nära rekordlåga nivåer, så finns det knappast möjlighet för ett läge som 2005 – 2006 med varaktigt stark boprisindikator och nästan linjärt stigande priser. 2006 var hushållens skulder ca 2 000 miljarder SEK. Idag är de ca 3 000 miljarder SEK i en tävlan om vem som kan betala mest för samma bostäder som 2006. Snarare kommer vi återigen toppa och få se priserna falla tillbaka. Frågan blir bara om det blir den riktiga kraschen den här gången?
Samtidigt har alltså inte villapriserna i Sverige som helst återhämtat sig från toppen 2011, utan föll i hela landet under 2012, för första gången sedan 90-talskrisen. Det är priset på klubbmedlemskap i bostadsrättsföreningar som håller uppe prisnivåerna. Att villapriserna fallit för första gången på tjugo år talar för att vi närmar oss den riktiga kraschen och inte bara en korrektion nedåt på 7.2% – 12.6%.
Samma fenomen som för börsen gäller antagligen även för bostäder – när alla är som mest positiva och alltså redan har köpt, så återstår bara nedgången. Men ge er alltså till tåls några månader innan ni sågar detta blogginlägg.
24 kommentarer
Fenomenet kallas för "the dumb money" och kan ses även här på aktiemarknaden. Men det finns perioder då flocken får rätt förstås. Nu är delar av flocken sedan en kort tid tillbaka på väg in på börsen. Jag tror de får rätt.
The dumb money?
Var det ingen som lyssnade på P1 som rapporterade om bostadsköer på åratal för hyresgäster även i städer utanför heta områden. Bostadsbolagen kunde dessutom ställa krav på sökandens ekonomi!
Vad gör en bostadssökare i er värld?
dumb money?
Det är klart att det går att pressa upp bostadspriserna ytterligare om folk bara får låna utan ände. Men det är ju det som Borg sagt sig vilja sätta stopp för. Du tror tydligen inte att Borg menar allvar. Eller så tror du att han saknar politiska medel, men det gör han förvisso inte. Nog skulle regeringen kunna åstadkomma en snabb bostadskrasch om de införde amorteringskrav och tog bort en hel del av ränteavdraget. Så bostadspriset är bara en fråga om vad politiker gör eller inte gör. Det krävs "kremlologi" för att veta vad det blir av bostadspriserna. Det är inte en marknadsfråga längre. Borg bestämmer hur priserna skall utvecklas.
Ja bostadsbolagen har nu lagt i en ännu högre växel för att förädla sitt hyresgästbestånd. Det blir tufft för de som inte platsar! Var skall de bo, de som inte når upp till ägarens krav? Fördjävligt tycker jag. Vi pratar om vanligt folk!
bostadspriser har en förmåga att styras både upp och ner som vi vet! Krascherna har alltid varit politiskt sanktionerade!
Det blir avlivning av alla som inte har inkomster som är tre gånger så höga som hyrorna. Fast bara svenska medborgare förstås. De som kommer utifrån får säkert bostäder. De behöver ju någonstans att bo! Det behöver inte en svensk. Ättestupan fungerar lika bra nu som på vikingatiden. Man behöver inte ens vara åldrad för att använda sig av den.
Undrar jag hur man skall tolka bostadskön? Enligt undersökningar citerade av Finansmarknadsbloggen är det bara en mindre del av kön som verkligen är ute efter en lgh! En kö innebär inte att de är utan boende idag. Undersökningen visade även att det inte heller handlade om folk som bara ville ändra sitt boende!
@oppti; Undrar hur de tänker i Rosenbad egentligen? Flyktingförläggningens-verksamhet måste vara oerhört lönsamt fortfarande.
http://www.newsmill.se/artikel/2013/03/11/sverige-klarar-inte-s-stor-invandring
Hur de tänker på Rosenbad?
Där ställde du fel fråga!
ja så kan man förstås se det! Men kan man lita på statistik…eller är den än värre? Finns det skäl att skönmåla och dölja? Eller saknar regeringen insikter om kommunernas situation? Blir det ett slut på mörkläggningen av de verkliga kostnaderna för fattig-invandringen som saknar flyktingstatus?
Boindexet leder priserna tydligt, i de större svängarna. Men ibland inte med mer än en månad. Och den lillaindexuppgången i januari såg ju inte ut som nån signal i proportion till prisuppgången i februari.
Ser ut som om priserna har stigit med minst 10 punkter varje februari (ibland inklusive mars) varje år sedan 2005, utom år 2011 då de steg bara ca 5 punkter under februari+mars. Så jag misstänker en säsongseffekt och att både pris och index ska anses ha förblivit väsentligt oförändrade under det senaste året.
Säsongsstarten! Antar att indexet som citeras inte säsongsjusterats utom för kvalité.
Verkar finnas ett årligt mönster där priser stiger på våren, står stilla på sommarn och faller på hösten, och det låter bekant. Inte starkare än att det nog är svårt att tjäna bra pengar på det när det handlar om en så illikvid tillgång.
Eller finns det börshandlade pappersderivat på det där prisindexet kanske? Nåväl, deras priser skulle förstås fånga in hela den tydliga effekten på förhand.
antar att det kommer ett säsongsrensat index så snart man samlat på sig mer statistik! Fast man borde kunna gå på Scb´s gamla statistik eller mäklararnas?
Säsongsjusteringar i alla ära, men man bör nog *också* titta på mer råa data. SÄsongseffekter beror på fundamentala faktorer som avgör människors handlingar. Men de förändras över tid och kan t.ex. påverkas av själva prisförändringen! Och ofta är nog de fundamentala förändringarna snabbare än vad som som ger statistiskt signifikant mätbara spår. En ekonomi är en röra, det ska man vara medveten om.
(Och kalenderjusteringar sen, what a mess! År som inte passar solcykeln, månader som inte passar måncykeln och veckor som mismatchar både och. Hoppas den nye påven inför en ny kalender, för det måste väl vara hans ansvar nu när vi inte längre har någon romersk kejsare, ens av tysk nation…)
undrar då vad det bopris-mönster som du pekat på motsvaras av för typ av tänk i marknaden? Kan det handla om att "köpa nu innan våren då alla andra vill köpa…dvs innan högsäsongen börjar"?
Jag skulle gissa att folk behöver flytta oftare på våren än på hösten. Och att tidsvärdet av att göra det förr än några månader senare (och vice versa) överväger den förväntade prisskillnaden. Man tvingar ju inte sina ungar byta skola hur lättvindligt som helst.
Men det kan också vara ett slags systematiskt mätfel i statistiken. Såna är inte ovanliga. Det där med att Jorden har slagit ännu ett varv runt Solen är helt centralt för bönder och skattebyråkrater…
alla i vårt nordliga land mår mycket bättre när solen visar sig längre. Det är förstås vetenskapligt vederlagt. Så visst får man mer betalt under våren!! Även det mest nedgångna hus ser bättre ut med lite planterade vårblommor osv.
Undrar jag hur man skall tolka bostadskön? Enligt undersökningar citerade av Finansmarknadsbloggen är det bara en mindre del av kön som verkligen är ute efter en lgh! En kö innebär inte att de är utan boende idag. Undersökningen visade även att det inte heller handlade om folk som bara ville ändra sitt boende!
Den enda nedgång vi kommer att få är boräntans. Hushållens skuldsättning och bopriserna kommer att fördubblas vart tionde år.
då har du och jag helt olika uppfattning….förutom styrräntan och möjligen även den kortaste boräntan! Fast det beror nog på hur kommande större ränteuppgång påverkar swap-räntan i dollar/euro.
"Och hushållen brukar ofta har rätt om prisutvecklingen. SEB har jämfört hushållens förväntningar med prisutvecklingen på småhus. Och kurvorna följer varandra relativt väl.
”Samvariationen är stark mellan hushållens uppfattning om bostadsprisernas utveckling och den faktiska prisutvecklingen. Och det är inte så förvånande; det är ju hushållen som är ’marknaden’”, skriver Gunilla Nyström.
SEB har även gått igenom vilka faktorer som påverkar hushållens prognoser. En viktig faktor är ränteläget och förväntningarna om den fortsatta ränteutvecklingen. Även börsen är en viktig faktor."
Källa Di.se
"Billiga" bostadsrätter på orter som går bra har skenat i pris men annars är det vara tufft. Prisökningarna där drivs helt av brist på bostäder och dålig rörlighet på bostadsmarknaden.
Borg vill inte införa amorteringskrav. Han och hans polare i Stockholm med omnejd vill inte se en nedjustering av priserna på sina bostäder.