“Länkandet är ett ofog, rent ut sagt.” – Jeanette Gustavsdotter, VD Tidningsutgivarna
I fredags sade Tidningsutgivarnas VD Jeanette Gustavsdotter till tidningen Journalisten att det är en bra idé för tidningar att ta betalt av alla som länkar till dem. Redan efter tre dagar på det nya året kom alltså årets mest korkade uttalande.
Hos Schibsted/SvD går piratpartiets partiledare Anna Troberg till motanfall mot detta rent ut sagt korkade uttalande, men man ska komma ihåg att man infört sådana här lagar på t ex Irland och nu för diskussion om detta i Tyskland, vilket sedan lär innebära att det ska lyftas till EU-nivå.
Ärligt talat börjar jag tröttna på att länka till gammelmedia ändå, så det kanske räcker det nu? Tidigare fick man tillbakalänkar via Twingly, men hos Bonnier och Schibsted döljs nu detta resultat av länkhorningen så effektivt att jag får minimalt med trafik från dem.
Som exempel har sedan klockan 12:48 jag fått nio (9) besök från Stampen/GP som tack för min länkning till dem i två blogginlägg. Samtidigt har trettiofyra (34) av mina läsare klickat sig över till Stampen/GP:s artiklar. Då exponerar ändå Stampen länkhorningen på ett bra sätt fortfarande.
Nu har jag sett länkar till gammelmedia som en service till mina läsare, men jag kanske ska sluta länka till allt mer desperata gamla mediahus? De skriver ändå oftast bara om pressmeddelanden eller nyhetsbyråers nyheter.
Den mesta externa trafiken får jag från Google, Twitter och Facebook, i de senare fallen speciellt om jag skriver något vettigt. Så var det inte för några år sedan, när Twinglylänkarna inte doldes av gammelmedia. Det är ju ett ofog detta länkande…
Det hade varit kul om man kunde dragit igång en massrörelse där alla bloggar och sociala medier helt enkelt slutar länka till gammelmedia, men det lär inte hända. Annars kunde det skyndat på nedläggningarna lite till.
Varför ska just media inte anpassa sig till en förändrad värld när all annan verksamhet tvingas göra det?
Lustigt nog finns det gott om aktörer som vill betala mig pengar för att jag länkar till dem. Så ej gammelmedia och Tidningsutgivarnas VD, som hellre vill få betalt för att jag gör besväret att länka till dem.
Ingen gammelmedia har länkats i detta blogginlägg.
Vill någon i gammelmedia ha länkar från mig framöver, går det bra att skicka mig ett skriftligt generellt medgivande först, så kan vi diskutera vad jag ska ha betalt för att länka till er. Så länge definierar jag gammelmedia som Bonnier, Schibsted och Stampens medier. En längre och komplett lista över medlemmar i Tidningsutgivarna hittar man hos tu.se, men jag erbjuder alltså inget sådant där ofog som en länk dit. Jag kommer fortsätta länka till myndigheter och även Public Service eller andra som inte har något emot att man länkar till dem och driver trafik.
27 kommentarer
Bra initiativ-länka mera:
http://expo.se/
Tänk om jag fick betalt från expo för att länka!
Om du har Expo som husgudar/rättesnöre så sök jobb där. De behöver folk som fyller kommentatorsfälten i Expo anda…
Du verkar så sjukt bitter Benke. Man skulle nästan kunna ta dig för en SD-haverist 😉
Jag mår hur bra som helst, tror inte att jag är bittrare än vilken vänstersnubbe som helst 😉
Expo har dock enligt min mening fått lite väl mycket "gulligullande" från traditionell media. Jag misstänker skarpt att du och jag inte har samma uppfattning om dem, det är helt okey, alla är vi olika.
Hur kul skulle det vara om alla tyckte lika eller var tvungna att tycka exakt som var tillsagt från högre makt ?
"Till sist är länkarna i sig ett upphovsrättsintrång, eftersom de medför ett tillgängliggörande av materialet, säger Olle Wilöf."
Men då kanske DNS-servrarna borde passa sig för att länka domännamnet till IP-nummret efter som det medför ett tillgängliggörande av materialet? Eller varför inte allar routrar som vidarebefordrar trafik från gammelmedias siter?
Man frågar sig varför gammelmedia isf öht bemödar sig att finnas tillgängliga på nätet ifall de inte vill att deras material tillgängliggörs?
"Man frågar sig varför gammelmedia isf öht bemödar sig att finnas tillgängliga på nätet ifall de inte vill att deras material tillgängliggörs?"
Ja, precis. Tillgängliggörandet står de ju själva för. De lägger ut material på en icke betalsida och sedan blir de sura när andra länkar dit??? Hur tänker de?
Läser man hela artiklarna på "Journalisten" så kan jag dock förstå lite av poängen med resonemanget. En sak är att länka, en annan är att plocka delar av texten + bilder för att fylla en annan sajt med innehåll (som man själv säljer reklam på). Att ta betalt för rent länkande vore helt sjukt, men det andra fallet kan gränsa till upphovsintrång och då kan jag förstå irritationen. Samtidigt leder googles länkar (som tydligen ses som det största problemet) till mer trafik, så som publicist skulle jag inte känna mig så två tvärsäker på att de tjänar på att kräva betalning men samtidigt tappa i spridning/synlighet.
http://www.journalisten.se/nyheter/utgivarna-inte-fel-att-krava-betalt-av-google
http://www.journalisten.se/nyheter/twitterstorm-efter-utgivarnas-uttalande
Jo, hon är ju mer än lovligt korkad. När hon säger att länkning är ett ofog får man ju nöja sig med att ge lösryckta citat, korta nog att inte utgöra verkshöjd.
Som man bäddar får man ligga…
Och jag som så prydligt brukar ange mina källor med länkar… nåja då spar jag lite tid om jag slipper göra det momentet.
Det är väldigt enkelt för ett site-administratör att ange om man inte vill att sidorna skall indexeras av sökmotorer och då slipper man länkarna från sökmotorer.
Har man upphovrättsskyddat material på sin server bör man dessutom ha lösenord på sidorna. Allt som är lagt publikt är att betrakta som publikt.
Det verkar vara så att den tekniska kompetensen verkar saknas hos både journalister och jurister. Att undvika att bli länkade till är så enkelt ja (tänkte inte ens på det – de flesta brukar ju sträva efter att bli länkade till och hamna högt hos google).
Dock är upphovsrätt något som är oberoende om det ligger tillgängligt för allmän beskådan.
Haha, jag utgick ifrån att du gjorde som du gör ibland och extrapolerar in absurdum från ett dåligt formulerat uttalande, I det här fallet någonting någon sagt om Googles cachning, sökindexering och delvis återpublicering av nyhetsartiklar på Google News och i sökresultat, men juristen i artikeln säger ju verkligen i artikeln att "Till sist är länkarna i sig ett upphovsrättsintrång, eftersom de medför ett tillgängliggörande av materialet.", en riktig fullpoängare tycker jag!
Ett par domslut åt fel håll, och det kunde mycket riktigt – som Google skriver – vara början på slutet på Internet som vi känner det. Gammelmedia och upphovsrättslobbyn kommer väl fortsätta skjuta sig i foten tills det inte finns något kvar..
Efter de domsluten har de inte skjutit sig i foten utan återfått det informationsmonopol de i princip hade innan internet. Klart de vill tillbaka dit. Förmodligen kommer de att lyckas.
Informationsmonopolet…
Ja, just det…
Hur fixar man ett monopol?!
I min bransch, jordbruket, så har man kombinerat detta "monopol" genom ett antal funktioner.
1. Risken för felaktigheter gör att marknaden måste övervakas av samhället. (En övervuxen kontrollapparat med ständig propaganda för närmast obefintliga personliga risker för "konsumenten" som det innebär att gå utanför de kontrollerade livsmedlen)
2. Man inför en massiva subventioner som gör all verksamhet utanför de "lagliga" fullständigt ekonomiskt omöjligt. ( Även om riktade subventioner till odlingsprodukter, just nu, i liberal anda, inte är så stora har de under efterkrigstiden varit huvudsaken i västvärldens jordbrukspolitik.)
3. "Maten skall inte konsumeras där den produceras"! (Gäller väl även information, antar jag…)
Det finn säkert fler faktorer, ty den värld som sf-romanen "1984" visar och som många påstår skall ligga framför oss har vi lämnat bakom oss sedan länge….
Den lilla kärnan av förnuft i uttalandet kommer sig nog av sajter som den här som ofta länkar till min blogg, helt i syfte att använda utdrag ur andras innehåll för att generera egna intäkter. Namnet och rubriksättningen pekar också på att det är en ren avart som försöker parasitera på Googles affärsmodell.
Hur ska man (vi) då förhålla sig till detta som upphovsperson? Jag ser det som positivt att ytterligare en källa pekar på min blogg. Visst får vederbörande en intäkt som kommer från mitt material men hur vet jag att besöket överhuvudtaget hittat fram annars?
Ibland får man välja om man vill vara en liten fisk i en stor damm eller en stor fisk i en liten damm. "Gammelmedia" tycks välja att försöka bygga en egen liten damm på Internet och hoppas att besökarna ska komma direkt till deras sidor genom deras förträffliga varumärken. Lycka till.
Jag har förresten fått rådet från SEO-specialister att lägga till NOFOLLOW till alla utgående länkar så att jag inte "skänker bort" länkkraft, enligt principen att inkommande länkar ger kraft och utgående skänker bort den. Småaktigheten som affärsmodell alltså… Om den teorin stämmer så ska ju gammelmedia vara glada för all inlänkning för de ger ju minimalt tillbaka.
Ja, mina flöden återpubliceras på sjuttioelva platser. Vill man inte ha det så kan man stänga av RSS-flödena, så det är helt frivilligt från min sida. Man kan ju som sagt också stänga av Googles och andra sökmotorers indexering via robots.txt-standarden om man nu inte vill att Google ska länka till ens sajt.
Jag ser det som positivt att andra länkar till mig frivilligt och gratis.
På tal om det så lägger jag till dig till min blogglista.
Mvh
Är det fult att kolla vilka som följer dig på twitter? Jag tror att alla stora media följer dig på twitter, men jag har inte noterat något intresse från DN. Nu har dock även Björn Wiman, som är kulturchef på Dagens Nyheter, anslutit sig till ditt twitterflöde. Det var på tiden.
Varför skulle det vara fult att kolla det? Alla vet väl om att de syns på Twitter?
Ja och alla vet hur man slipper bli länkade av google osv?
Ja, alla som har en professionell webjänst med kompetenta anställda.
Det känns lite som att snoka när man kollar vilka som anslutit sig till ditt twitterflöde. Men jag tycker det är intressant. Jag funderade för ett tag sedan på om det fanns något sätt att snabbt ladda ner användarinfo om de som följer en viss twittrare. Det verkar som att man måste använda konstigheter som Python, Github och Twython, vilket blev jobbigare än jag iddes anstränga mig med.
Jag kontrollerar faktiskt inte själv vilka som följer mig på Twitter. Det är snart 1700 personer. Läser de mig, så läser de mig. Inget jag lägger mig i.
Får väl skapa en nationell informationscentral dit all kan gå och hämta från nätflödet med länkar till källa så kan alla bloggare använda matrialet hur de vill så länge man kan uppvisa källa. Så är det ingen som behöver kolla gammelmedia överhuvudtaget de tillför ju inte ett skvatt ändå.
Kan du inte bygga ett litet verktyg som cachear innehållet på några utvalda tidningar (det finns ju trots allt ett begränsat antal) och göra dem tillgängliga på annat sätt. Då kan man gå in på tex AB eller DN för att läsa referenser, utan att man sponsrar dem med reklam.
Jag har grunnat ett tag på att en ny vad jag skulle vilja kalla kvalitetsindexerade aktivitetsersättningsmodell för internöt behövs.
Från och med nu vill jag ha betalt för alla inlägg jag skriver på något forum, blogg eller sajt, betalningen att indexeras efter blickfångsteriets potential för värden, dvs antalet besökare som ev. hade någon möjlighet att läsa mina värdeskapande skrivelser, även om de inte gjorde det.
Dessutom vill jag ha betalt (per ord) för alla andras ointressanta inlägg som jag tvingades läsa igenom innan jag hann fram till den här lilla rutan längst ner där jag kunde skriva mina förträfflinga kommentarer.
Finns det någon länk till skatteunderstödda (mina skatter!) gammelmedia på t.ex. denna blog, vill jag ha betaöt av gammelmedia för besväret som det hade kostat mig att klicka dit och läda igenom deras tröga slöa tankar, även om jag troligtvi inte bryffe mig om att göra det.
Hjälp mig nu, har jag täckt de flesta maskhålen iom detta?
(Corny – jag majlar över mina kontouppgifter samt först räkningen imorgon.)