Via bloggrannen Bobubbla tipsas vi om ett pressmeddelande från Booli som visar på att 2012 hade längre annonstider och fler prissäkningar än tidigare år.
Andel prissänkta villor i
i Stockholm under 2012. |
Sämst är det förstås för villamarknaden, där annonstider generellt ligger ungefär som krisåret 2009 och antalet prissänkta objekt är större än 2009.
Andel prissänkta lägenheter
i hela landet under 2012 |
En möjlig skillnad i just Stockholm är att mäklarkåren åtminstone säger sig ha slutat med lockpriser sedan 2009, vilket rimligtvis innebar att prissänkningarna var färre tidigare.
Annonstider för villor i hela landet. |
Dock har antalet prissänkta lägenheter i hela landet också passerat 2009 års nivåer, trots att man tillämpar lockpriser utanför Stockholm. Först den 21:e december infördes t ex acceptpriser i Göteborg (Stampen/GP).
Även Anders Kyhlstedt på Booli pekar på acceptpriser som en av anledningarna till fler prissänkta objekt.
Annonstider för villor är längre i hela landet än de varit 2009 – 2011. Den som fortfarande tror på en stark bostadsmarknad kanske bör ompröva sina åsikter, men de flesta drabbade är nog kvar i förnekelsefasen.
Grafer över antal objekt till salu, annonstider och andel prissänkta objekt finns för både villor och lägenheter tillsammans med Boolis pressmeddelande. Uppgifter finns för de tre storstadskommunerna och landet som helhet.
33 kommentarer
Skriv lite om Northland istället, det är väl veckans stora händelse i negativ bemärkelse.
Helt plötsligt var dom utan pengar igen, och då har dom inte pyntat ett enda öre på en långsiktig lösning på sitt transport behov
15 mil landsväg med järnmalm i dagens sverige tjena.
Vd Waplan var en sopa redan hos Lundin Mining så inget förvånar i detta fallet.
Det sorgliga är att Avanza sitter på 10% av kapitalet om jag förstått det hela rätt. Dvs småsparare som gått på en blåsning i ännu en viskningsaktie.
För att priset på bostäder ska stiga krävs två saker:
1. Förbättrat kassaflöde i de boendes ekonomi.
2. Lättvindig finansiering.
Ingen av de två punkterna infrias i dagsläget, därmed stillastående/svagt sjunkande priser.
Här i Luleå stiger bostadsrätterna varje mån… Effekten verkar inte ha kommit hit upp ännu.
Är det långpendlare till LKAB-boomen du ser? Eller smittar det bara av sig när bankerna i Norrland upplever en renässans!
Luleå är ganska likt Gävle.
Ungefär samma snittpriser på brf dryga 12 tkr/kvm.
Jämför det med StorSthlm som ligger på 35 tkr/kvm.
Och nej, StorSthlm har inte 3 ggr så höga löner som vi i norrland…
Har hört att det är pendlare som drar upp priset. Men jag måste nog säga att flera som pluggat söderut vill hem. Känns som att det börjar bli okej att vilja bo här uppe! Jobb verkar det också finnas för välutbildade.
Låter hoppfullt. Hemvändar-trenden kommer då och då som reaktion på det "ensamma" storstadslivet. Inte för alla men nog så påtagligt för folk som växt upp under andra former av gemenskap än vad det stressade storstadslivet ger. Inte minst om man nöjer sig med en "normal-karriär" och barn står på önskelistan. Får man ett bra jobb "hemma" kan livskvaliteten stiga rejält vid en flytt bort från storstaden. Lägg till en ansenlig bostadskarriär som kan ge "gratis boende hemma".
Stockholmare drog upp priserna i Gävle runt 2007.
2008 var dom osynliga igen och har inte återkommit.
Vad gäller Lule kan jag förstå att dom vill tillbaks, dom vill väl se lite riktig hockey igen?!
På tal om gratis boende.
Kompis till mig sålde villan 2007 till Stockholmsfamilj som tyckte det var "så otroligt" billigt i Gävle.
När reavinstskatten var betald hade dom bott helt gratis under flera år inklusive drift, räntor osv.
Stockholmsfamiljen däremot tror jag ligger minus på sin affär.
Gävlebor betalar tre gånger så mycket kvm för att bo i sthlm för att slippa bo i Gävle.
Ingen av mina barndomsvänner är kvar i Gävle då de flesta lämnar för studier och sen inte kommer tillbaka. Gävleborg har också en av sveriges största arbetslösheter bland unga och det är svårt även för välutbildnade att hitta jobb i staden.
Tycker Gävles bostadspriser är svårare att motivera än stockholms trots att de bara är 12 tkr/kvm
Hemvändar-åldern börjar nog först vid 35-40 år typ och uppåt. Då har man kanske levt i Sthlm i 15 år. Köpte de bostad 2005 när de fått sitt första jobb har de kanske tjänat 50% på bostaden!
-01 sålde jag min brf i Gävle för 4 tusen kvadraten. Samtidigt köpte jag kåk för 7 tusen kvadraten.
Priserna är nu i snitt 12 för brf och 14 för hus vilket säger en del om utvecklingen som skett.
Personligen tycker jag priserna är alldeles för höga för brf i Gävle kontra hus.
Vad gäller arbetslösheten i Gävle måste vi komma ihåg att Sossarna styrt med järnhand i 100 år.
@gefle; Upplever du att prisuppgången mer hänger samman med att nybyggen höjt priserna på borätter(dvs 2:a handsmarknaden)? Och är uppgången mer en fråga om liberal utlåning än explosion av efterfrågan(som i sthlm)?
Kan förstås inte Gävle men erfarenheten av tidigare bostadspris-boomar sprider sig alltid från Sthlm och utåt(prisledare). Samtidigt har förstås den "demografiska" efterfrågan ökat(40-talist-barnen).
Om vi tittar isolerat på lägenheten jag hade såldes den återigen -11 till tre ggr priset jag sålde för -01, vilket alltså stämmer med statistiken. Det skulle alltså ta bort tesen att det är nybyggen som står bakom prisuppgången i statistiken. Dock blev den naturligtvis "rustad" efter min försäljning så 3 ggr pengarna gjorde dom inte i realiteten.
Småhusmarknaden har "bara" dubblats sen -01 fast då ska vi vara medvetna om att det har pumpats in enorma belopp i kök och badrum så den siffran är inte så bra som den ser ut att vara heller.
Vad gäller "liberal utlåning" så är festen över för den här gången i alla fall hos SHB. Dock vet man ju aldrig hur de övriga konkursbankerna resonerar.
Kassaflödet kommer inte att förbättras hos de boende och därmed stiger inte priserna längre. -01 var räntan den dubbla mot nu vilket förklarar en stor del av uppgången på bostadsmarknaden som varit sedan dess.
Anledningen till min fråga beror mest på att nybyggnadskostnaderna givetvis smittar av sig på prisbildningen under en prisuppgång. Du svarade inte på hur omfattande nybyggen av borätter&hyresrätter varit i Gävle-området! Jag syftar främst på kostnadsbilden vilka vi ser via hyresrätterna. De som bygger borätter ökar förstås sin vinst i takt med prisstegringarna. Jag jmf t.ex en hyra av en 2:a 2005(gammalt bestånd) med en nybyggd 2:a. Hyran(i den nya) det dubbla direkt när väl (efterfrågan och) byggnationen på bostäder tog fart i den ytterkommun i Sthlm jag tittat på. Småhusmarknaden fungerar lite annorlunda.
Gävle har inte något bostadsbrist att tala om och det byggs inte så mycket nybyggen.
Tror inte priserna drivits upp av nybyggda lägenheter.
I Gävle är det snarare billiga krediter och att det blivit coolt att bo BRF som drivit upp priserna.
Jo det har byggts en hel del på Gävle strand som påminner en del om Hammarby sjöstad.
Kallt, jävligt och blåsigt är det. Fattas bara att det är enstegstätat oxå.
Länge var det billigare att köpa brf än hyra i Gävle därav uppgången, nu är det tvärtom.
Bodde förra året i en lägenhet som jag hyrde för 9 tusen/mån, 150 kvadrat. Skulle man köpa en liknande brf är avgiften minst 7 tusen/mån samt minst 2.5 miljoner i insats. Sjukt är vad det är.
@rttck @Linus
Vad tycker ni själv om Stockholmsmarknaden?
@gefle; ja så har jag också uppfattat det. Att bostadssökarna alltid jämför med hyresrätten. Bo-politiken i Sthlm sedan 90-talet har varit att "gå-runt" hyresregleringen genom att inte ha någon egentlig bo-politik mer än att sälja det stockholmska allmännyttiga beståndet till underpriser(för ombildning). Går bra att fråga den direkt ansvarige Mikael Söderberg. Det är vidare en myt att utförsäljningen bestått av
nedgångna hus. Äldre hus ser per definition mer slitna ut än nya. Men de är många gånger mycket bättre än nya hus. Bortsett ibland från lgh-planering och energisnålhet etc.
@gefle; Följer den inte mer än hos Cornu; Har bott utomlands i Tyskland i två år i den väl fungerande hyresmarknaden där.
Jag tror att bankernas nya insikter samt pågående åtstramning på regelsidan gör att det lugnar ner sig. Göteborg och Malmö är dock helt klart sakta på väg ner(tekniska säljsignaler). Sthlm återstår att visa tydliga signaler. Däremot finns det signaler som gör att världs-ekonomin kan fortsätta upp/återhämtas vilket talar för en hyfsad ekonomi även här hemma. Alltså inga stora generella prisfall ännu i sikte. Däremot tror jag att den 3:e kreditexpansions-omgången i Kina inte kommer att stå sig längre än kanske ett halvår till ett år till. Därefter kommer onekligen en större recession till Kina vilket spiller över till väst. Och blir det sociala oroligheter på allvar i Kina (chansen är stor) då kommer riskerna för ett uppblossande krig med Japan öka. Bara för att flytta fokus från ekonomin och sociala problem till nationalism och krigshets. Ränteuppgång i Japan leder till samma reaktioner hos den japanska ledarskapet. Kan bli extra läskigt eftersom USA genom fredsavtalet från WW2 innebär att USA måste hjälpa Japan ifråga om säkerhet.
@gefle; 9000/mån för 150 kvm låter billigt. Måste vara ett äldre hus!
Men jag mäter förstås med Sthlm och hus med bra läge strax utanför och byggt i början av 90-talet.
Jo det är ett äldre/slitet hus, dock väldigt centralt.
Tyskarna måste ju skratta åt Stockholmspriserna och fundera vad det är frågan om.
ja tyskarna bor trångt sett till ytan i landet. En levande landbygd med mycket små och mindre hyreshus. Men det gäller även i mindre städer. 1-3-familjshus med 1 eller 2 lägenheter för uthyrning är vanligt. Och framförallt, bankfinansieringen är konservativ. Max 60% belåning i botten. Ytterligare pengar kräver sparande i banken, typ spara 20 och låna 60.
Skulle vara intressant att följa upp den pågående stora förändringen i Lettland där ryska statskapitalister, oligarker och annan maffia just nu etablerar sig som ersättning/komplement till Cypern, landet som är på väg mot konkurs och ett möjligt slut som penningtvättarnation och EU-ingång för ryskt brottskapital etc. Inte minst är Lettland intressant ur svenska intressen. Våra banker där kommer med all säkerhet att drabbas av rysk infiltration. Vi kan vänta en allt större trafik av både ryskt kapital och människor över Östersjön framledes.
Säkerhetsmässigt ökar hoten dessvärre. Ryssarna utgör ca 25% av Lettlands befolkning där många av topparna förstärker bindningarna till Putin. Det som nu är påbörjat är illavarslande för Baltikum som helhet.
http://www.guardian.co.uk/world/2013/jan/23/latvia-russian-playground
Något för Cornu att följa upp mht hans säkerhetsintressen!
En anekdot från verkligheten i närförort till Sthlm. Ett par i umgängeskretsen har separerat och håller på att försöka sälja sin BR. I somras gjorde de ett försök att sälja men var inte nöjda med budgivningen och hoppade av försäljningen. Nu är det dock skarpt läge och nu måste de sälja. Det enda som kommit in är dock ett skambud och de vägrar sälja. Till saken hör att budet de fick i somras låg klart över utgångspriset de satt idag.
Men de får helt enkelt inte några bud på sin fina BR och verkar vägra inse faktum. Det är ganska plågsamt att stå bredvid och försöka säga att de kanske bara måste acceptera det lägre priset. Det biter liksom inte och privatlivet blir lidande (som om det inte var illa nog redan från början).
Så här bredvid är det lätt att vara klok – men samtidigt kan man konstatera att vi svenskar (och stockholmare i synnerhet) har blivit förblindade av 10-20 års konstant uppgång. För många människor finns inte tanken på att bostadspriserna faktiskt har toppat och nu är på väg neråt. Skulderna är redan maxade och det finns inte fler som går att lura in i pyramidspelet. Kanske måste man vänja sig vid tanken på att antingen sälja till de priser som råder – och kommer att råda. Eller helt enkelt bita i det sura äpplet och bo kvar. Och då kanske tillsammans med en person man inte längre vill dela sitt liv med.
Extra tråkigt när det drabbar människor man gillar…
det går upp och det går ner….verklighetens vardag…på alla plan.
I kapitalets värld likaså. Synd när människors brustna relation även drabbar dem som gör debut på toppen av penningslaveriet. När både hjärta och penningpung möter avgrund.
Intressant med kinas kredit expansion, vad tror du om ärligheten i kinas övriga tillväxtsiffror? varenda liten partipamp eller politruk i kinas alla halvstatliga företag har naturligtvis en press på sig att leverera rätt resultat dom enorma lagren av importerad järnmalm i dom kinesiska hamnarna visar tydligt på ett rejält glapp i kinas upphausade stålproduktion och importen av järnmalm det är inte säkert att den lokale politruken på stålverket vågar sätta stopp på järnmalmsimportern på grundavatt det kan ge "fel" signaler
@J Sköter de försäljningen själv nu? Brukar sällan/aldrig löna sig är min erfarenhet. Ta in mäklare, sälj, köp 2 mindre lgh även det till lägre pris. Hyresrätt går väl inte att få tag på antar jag.
@xtra-allt Är väl ingen större hemlighet att Kina bluffar med statistiken. Har du koll på det du skriver om enorma lager stämmer? Eller är det bara hörsägen?
Jag tror att kreditexpansionen, den 3´e, är ett försök att lite tidigarelägga projekt som fanns på ritbordet. I övrigt finns utländska banker som följer statistik och jämför med vad som släpps av myndigheter och PBoC. Där finns diskrepanser. BNP-måtten etc levereras också väldigt snabbt efter mät-perioderna vilket får anses tveksamt ur kvalitetsvinkel. De efterjusteras inte heller likt våra datainsamlingar. BNP-data som avviker väl mycket från elförbruknings-uppgifter m.fl kan tyckas suspekt. Jag är nog rätt säker på att det tryck som lokala/regionala banker och andra myndigheter utsätts för kan skapa tveksamma rapporter. Ur två perspektiv. Att leverera och att bluffa innehåller förstås korruption. Det enorma kapital som flytt landet under det sista året är förstås till stor del även politrukers. Betr stålproduktionen hade Kina officiellt järnmalmslager motsvarande 1-2 års produktion. I övrigt kan inte Kina fortsätta att ha investeringar upp till 50% av BNP. Omställningen till konsumtion kommer att bli plågsam och med stora kreditförluster. Men Kina är inte USA, Europa eller Japan. Landet kan absorbera förluster rent tekniskt. Frågan är hur de sociala förlusterna ska hanteras.