Dags för lite fredagsmys. Vad är inte lagom off-topic men ändå så lämpligt som fredagsmys, om inte en recension av några olika tjänster för att se på TV-serier och film on demand via Internet?
Jämförelsen blir mellan HBO Nordic, Netflix, SVTPlay och Googles möjligheter att leta efter, och därmed också hjälpa till med nedladdning av sk torrents via fildelning (nej, jag vet att detta inte bara blandar in Google, men det gällde inte Pirate Bay, som på samma grunder – sökmotor – fälldes för fildelning).
Tekniska plattformar som är testade är en sju år gammal Mac Mini från 2006 kopplad till en platt skärm och via optisk kabel till en förstärkare med surroundsystem, en iPad tredje generationen och en iPhone 4S, de senare två med hörlurar inkopplade. Bredbandet är Telia ADSL 12 – 30 Mbit/s.
Vi tittar på kategorierna affärsmodell, teknik, gränssnitt, mobila plattformar, ljud, bild, TV-utbud, filmutbud, eget material, familjeutbud, svenskt utbud och nischat utbud (MÖP respektive SF-nörd). Fokus ligger alltså på utbud, då det faktiskt är skiten man tittar på som är mest intressant – ingen teknisk lösning kan göra Fjällbackamorden bra. Maximalt fem ymninghetshorn delas ut i varje av dessa tolv kategorier och maximal poäng är alltså sextio (60).
Angående fildelning och Torrents, så har jag bara sökt efter illegalt material. Jag har bara testat att ladda ner legalt material, t ex Blender Institutes Big Buck Bunny, Sintel och Tears of Steel, samt illegala kopior av Midvintermörker som e-bok eller ljudbok. Där är jag upphovsrättshavaren och får alltså ladda ner från de som anser sig inte ha råd med ljudboken för 19:- SEK från CDON. Stackarna…
Affärsmodell
HBO *****
Netflix ***
SVTPlay *
Google Torrent Search *
Ingen av de fyra tjänsterna använder samma affärsmodell.
HBO erbjuder två abbonemangsformer, där den ena lanserades idag. Antingen betalar man 79:- SEK i månaden för ett ettårsabbonemang, eller så betalar man 129:- SEK per månad. HBO erbjuder sina TV-serier senast dagen efter de ursprungligen sänds i USA, även om jag noterat att den nya sex+våld TV-serien Banshee faktiskt kom ut samtidigt på HBO i Sverige som i USA. Kanske en miss där. Allt material ligger kvar för alltid hos tjänsten, inklusive en lång rad gamla TV-serier. Nya TV-serier läggs upp ungefär med ett avsnitt i veckan. Affärsmodellen är alltså perfekt. Naturligtvis kan en del gnälla på priset, men det beror alltså inte på affärsmodellen, utan på att de är fattiga. Men med 10 avsnitt på en säsong Game of Thrones, så behöver man bara betala 387:- SEK för att se denna serie live och kan under dessa tre månader överdosera alla andra HBO-serier som erbjuds. Eller så väntar man två månader och betalar bara 129:- SEK för hela Game of Thrones, senaste säsongen.
Netflix erbjuder bara ett abbonemang, 79:- SEK per månad. En väldigt enkel form av abbonemang. Men bortsett från bolagets egna TV-serier så ligger utländska serier ibland flera år efter sändning i t ex USA. Exempelvis finns bara första säsongen Walking Dead, medan tredje säsongen just nu sänds i USA. Detta sänker affärsmodellen rejält.
SVTPlay är inte gratis, utan genom statens våldsmonopol tvingas alla med dator, surfplatta eller TV-mottagare att med hot om att dras inför domstol för en tjänst som med lätthet kunde vara lösenordskyddat och avgiftsbelagd istället. TV-program och filmer ligger inte uppe permanent, utan tas bort inom några dagar, t ex åtta dagar eller 30 dagar och on demand gäller alltså bara högst tillfälligt. Man kan i praktiken inte sträckse en TV-serie, utan måste följa den över tiden och kan inte se den flera år efter att den sänts. Detta är helt klart den sämsta affärsmodellenlösningen, trots att man är tvångsansluten till tjänsten.
Google Torrent Search är reklamfinansierad. Först har Google reklam bland sökträffarna och när man sedan klickar vidare möts man av ytterligare reklam. Mest för diverse online-spel, ryska nakna kvinnor som vill gifta dig med dig eller onlinekasinon. Ofta med stora fönster som poppar upp och tar plats och måste klickas bort. Dessutom är det ingen streamingtjänst och kräver dessutom en uppsjö av programvaror för att fungera, programvaror som Google inte tillhandahåller själva. Några instruktioner för hur man ska göra finns inte heller utan de måste man googla efter. Utbudet är också slumpmässigt och filmer och TV-serier kan försvinna spontant eller uppvisa glapp i utbud. Generellt verkar de dock ligga kvar längre än vad SVTPlay erbjuder.
Kategorivinnare är dock HBO.
Teknik
Netflix ****
SVTPlay ****
HBO ***
Google Torrent Search *
Tekniskt fungerar Netflix bäst. Buggfritt och utan anmärkning spelas film och TV-serier upp direkt i webläsaren eller i mobilapplikationen. Det där lilla extra saknas och något gör att jag ändå inte kan ge fullt betyg. Netflix har ett mycket enkelt föräldraskydd också.
Även SVTPlay är buggfritt och det finns inget annat att anmärka på. Verkar vara buggfritt och kräver inte ens någon inloggning. Även SVTPlay har föräldraskydd.
HBO är inte buggfritt. Kraschar ibland, uppspelning kan frysa eller frysa och sedan göra ett plötsligt hopp framåt längre än vad frysperioden varit. Fungerar dock överlag rent tekniskt, även om man måste installera ytterligare en plugin, vilket dock de flesta bör klara av. HBO saknar föräldraskydd. Lika bra det, då hela HBO bör ses som barnförbjudet av den normala moraliska majoriteten.
Sämst är Google. Det handlar om flera sajter. Först ska man söka hos Google, t ex “Game of thrones torrent”, sedan hamnar man på en annan sajt. Dessutom måste man kunna förstå lingo som game.of.thrones.s02e01.ac3.xvid.swesub.l33t-lol.mkv. Sedan krävs det en massa extra programvaror, t ex en Torrentklient och man måste vänta innan filmen laddats ner för att kunna titta. Dessutom måste man ha diverse sk codecs för att få olika format att fungera och slutligen ett program att spela upp det hela med. Nu är jag gammal IT-konsult och klarar av det här med lätthet, men man kan konstatera att detta knappast är för faster Agda, 75 år. Föräldraskydd saknas helt och redan när man söker efter torrents blir man utsatt för mer eller mindre nakna kvinnor i olika utmanande positioner.
Klassvinnare är Netflix och SVTPlay.
Gränssnitt
Netflix ****
SVTPlay ***
HBO **
Google –
Jag har en magisterexamen i datavetenskap. Jag var den enda universitetsstuden i min årskurs som fick VG på Christopher Ahlbergs kurs i människa-datorinteraktion. Mitt examensarbete var inriktat på människa-datorinteraktion och gränssnitt, sk användbarhet, usability. Min första heltidsanställning var på konsultbolaget Linnédata som var pionjärer inom användbarhet i Sverige. Jag kan uttala mig i dessa frågor.
Bäst gränssnitt har Netflix. Det blir dock ingen femma då man envisas med att anpassa gränssnittet efter dina användningsmönster, något som inte går att stänga av. Det blir därför svårnavigerat, speciellt om hela hushållet inte ser lika mycket på Netflix. Jag saknar också möjligheten att söka utifrån namn i bokstavsordning. Däremot kommer Netflix ihåg var du var senast så man kan alltid återvända, inklusive från en annan plattform, och fortsätta precis där man var. Nästa TV-avsnitt i en serie startar automatiskt etc och under eftertexterna får man diverse valmöjligheter, istället för att läsa det ingen läser.
SVTPlays gränssnitt är egentligen värt en fyra. Punkt. Det finns ett antal sätt att navigera på, inklusive bokstavsordning, efter kategori etc. Men gränssnittet kommer inte ihåg var man var någonstans och man måste alltså själv vid avbrutet tittande komma ihåg var man slutade om man återvänder vid ett långt senare tillfälle.
HBO är det sämre med. Gränssnittet kommer visserligen ihåg vad man sett på eller påbörjat, men man måste själv komma ihåg var i en film eller TV-avsnitt man var. Även om det finns möjlighet att navigera i bokstavsordning, så spelas filmen upp mitt i gränssnittet vilket känns både klumpigt och icke-intuitivt. Men allra sämst är att HBO på datorn ständigt kräver ny inloggning dagligen. Det ställer krav på tangentbord, vilket jag inte har till min Mac Mini. En HBO-session måste alltså inledas med att man fjärrstyr minin från en annan dator och loggar in. Skärpning. Automatisk inloggning, tack. Netflix har det.
Google ska vi inte tala om. Speciellt sidorna där man hittar själva torrenten, som har diverse coola namn, är uselt designade. Det kan stå “Download” på femton ställen, men om man klickar på fel så hamnar man på någon annan sajt som vill att man ska betala pengar för något annat än själva filmen. Blinkande reklam, pop-upfönster etc. Riktigt uselt. Sedan ska man starta en Torrentklient, med för normalt folk antagligen obegriplig information. Det hela resulterar i en kryptiskt benämnd fil, som måste flyttas till en plats varifrån man kan spela upp den. Någon möjlighet att få upp en lista med alla avsnitt i en TV-serie finns inte heller, utan man måste själv hålla koll på vad senaste avsnittet heter, typ S02E10 eller liknande. Dessutom måste man hitta något som heter swesub om man vill ha svensk text. Baserat på detta kan man inte förstå hur fildelning kan blivit så stort. Antagligen kan man som l33t h4x0r automatisera det hela, men det gör det ännu mer svårtillgängligt för vanligt folk. Hur kan film- och TV-branschen blir upprörd? Som upphovsrätthavare måste jag säga att om man besitter nödvändig teknisk kompetens för detta, men ändå inte har jobb och råd att betala 19:- för Midvintermörker, så är det så synd om vederbörande att de gott kan ladda ner. Ur användbarhetsperspektiv måste det bli ett streck.
Mobila plattformar
Netflix *****
HBO ***
SVTPlay **
Google –
Netflix mobila klient finns inget att anmärka på alls faktiskt. Full pott. Man kan börja titta på datorn, sedan avbryta och lägga sig i sängen och ta fram sin iPad och se vidare där man slutade. Eller så började man spela upp via iPad:en och Airplay, och flyttar sig sedan därifrån och tittar vidare oavbrutet på iPaden för att sedan spela upp via Airplay på sovrummets TV etc (nej, jag sover i mitt sovrum, ingen TV där).
Även om HBO:s mobila klienter är betydligt bättre än webtjänsten, så dras betyget ner av frånvaron av Airplay, dvs möjligheten att spela upp iPhone eller iPads skärm på TV:n (via en Apple TV, jag har dock en AirPlay-server på min Mac Mini). Ej heller stöder HBO:s klient att man spelar upp på TV:n via en sladdadapter. Airplay ska dock komma i februari meddelade HBO idag.
SVTPlay har sämre klienter och erbjuder dessutom inte hela utbudet mobilt, för användaren godtyckligt. Uselt.
Google stöder inte mobila klienter alls. Finns ingen Torrentklient till iOS. Man kan iofs ladda ner en film eller TV-avsnitt och sedan via iTunes föra över den till telefonen, men endast för vissa codecs. Vilket inte är helt förutsägbart. Blir ett streck där med.
Ljud
Google ***
Netflix **
HBO **
SVTPlay **
Netflix, HBO och SVTPlay erbjuder alla bara stereoljud. Så 80-tal. Kan bara bli tvåor.
Google Torrents erbjuder nästan vilket ljud som helst, men det kan vara svårt eller omöjligt, iaf helt godtyckligt, om rätt sorts ljud finns till det du vill se. Jag kunde hitta sjukanalig Dolby whatever, AC3, DTS etc. Men då krävs att man kan avkoda alla de l33t koder som filerna har som namn. Och att man själv har rätt codecs. Kvaliteten är alltså oförutsägbar, liksom tillgängligheten, men det får ändå bli en trea.
Bild
Google ***
SVTPlay **
Netflix **
HBO **
Även om det inte finns något att klaga på bildmässigt, så är det bara tydligt att SVTPlay och Google erbjuder HD-upplösning. Netflix kanske gör det och HBO har jag ingen aning om. SVTPlay anpassar dock kvaliteten utifrån tillfällig bandbredd och kan ibland bli så suddig eller pixeliserad så HD-skrytet tas ut, iaf på min bandbredd. Klassvinnare får bli Google Torrent Search.
TV-utbud
Google ****
HBO ***
SVTPlay **
Netflix **
Bäst utbud finns helt klart hos Google, men äldre TV-serier eller äldre säsonger verkar existera högst sporadiskt. Annars är HBO:s utbud bäst, om man nu vill se deras serier. Netflix står dock inte långt efter och erbjuder bl a HBO-konkurrenten Showtimes TV-serier (dock ej Homeland), men faller på att man inte har de senaste säsongerna av många amerikanska serier. SVTPlay åker ner på att de har ett rätt uselt utbud, och inga gamla program erbjuds. I princip finns bara det som sänds på TV just nu, säg denna månaden.
Filmutbud
Google ****
Netflix ***
HBO *
SVTPlay –
Google dominerar återigen, men samma problem finns som för TV-serier. Det är främst de senaste man kan hitta enkelt, speciellt om man letar efter svensk text.
Netflix har den där härliga 1988-89 Transferkonflikten-känslan. Ni vet när de flesta videobutiker bojkottade Transfer, där alla häftiga filmer fanns. Så känns Netflix. Inga häftiga filmer och en äkta känsla av kompisgänget som inte kan hitta något att hyra. Men mycket finns det, inklusive dokumentärer.
Sämst filmutbud hittar man hos SVTPlay som inte har en enda häftig film, ens något som är 5-6 år gammalt. HBO har åtminstone några filmer, även om det är glest.
Eget material
HBO *****
SVTPlay ***
Netflix **
Google –
Google har inget eget material som gör tjänsten unik. Här dominerar helt klart HBO, även om allt inte är HBO. T ex är Banshee en Cinemax-serie, vilket är ett dotterbolag. Man har även en del serier från brittisk eller kanadensisk TV. Men det får bli full pott i attraktivitet ändå. Överlappet mot andra tjänster är i princip noll, med kanske Five Days och Undergången (Hitlerfilmen) som enda undantag utanför svenskt material. Dock har inte HBO lagt upp allt sitt unika egna material än, men nya gamla serier tillkommer hela tiden.
Netflix kommer dock med en del eget material, förutom Lillyhammer (en hejdlöst rolig maffiaparodi på Norge, som även kan roa svenskar stort). 2000-talets bästa TV-serie, Arrested Development (jag har alla DVD-boxarna), kommer med en fjärde säsong på Netflix inom kort. Sedan släpper man en amerikansk nyinspelning av brittiska psykopatpolitikerdramat House of Cards, med Kevin Spacey i huvudrollen och första avsnittet regisserat av David Fincher. Även Hemlock Grove, tänk American Gothic möter Twin Peaks möter Buffy möter Twilight, med Gustav Skarsgård i ena huvudrollen släpps i vår.
För övrigt är det knappast ngn slump att sheriffhuvudpersonen i HBO:s Banshee kallar sig Lucas Hood. En klar bugning till American Gothics Lucas Buck gissar jag, även om likheterna slutar där.
Netflix kommer släppa hela säsongen av sina egna TV-serier samtidigt, så man måste inte hänga kvar i månader för att se allt, utan kan ta hela TV-serien på en helg. Sympatiskt.
Man kunde tro att SVTPlay skulle ha mycket eget, men – nej. Mycket inköpt och det egna åker ut fort som ögat, ofta inom 30 dagar. Blir ändå en trea där.
Familjeutbud
SVTPlay ****
Netflix ****
Google ***
HBO *
HBO är som sagt barnförbjudet. Finns fem familjefilmer. Det är allt. Inget för barnfamiljen, innan barnen somnat.
Google erbjuder betydligt mer, men frånvaron av familjekategori sänker betyget. Finns visserligen inga kategorier alls, men …
Bäst är SVTPlay och Netflix. Netflix vinner på att de har filmer, även om Transferkonfliktkänslan återigen infinner sig. Annars överlappar många serier mellan SVTPlay och Netflix, inklusive Bamse. SVTPlay får väl ses som klassvinnare även om poängställningen är den samma. Nackdelen är att serier försvinner hos SVTPlay.
Svenskt utbud
SVTPlay ****
Netflix ***
Google ***
HBO *
SVTPlay får väl ses som grunden, men att man tar bort material sänker betyget. Netflix har dock en hel del, liksom Google. HBO har nästan ingenting, bara några filmer.
Nischat utbud för MÖP och SF-nörden
HBO *****
Netflix ****
Google ****
SVTPlay –
SF-nörden eller MÖP:en har inget alls att hämta hos SVTPlay. Hos Google finns det mesta, men gamla saker kan vara svåra att hitta. Netflix har många gamla TV-serier, t ex Buffy, Firefly etc, men inte de senaste säsongerna av aktuella TV-serier. Finns en del MÖP-igt också, speciellt horder med dokumentärfilmer som drar upp betyget.
Vinnare blir dock HBO. Game of Thrones och den dadaistiska vampyrporrserien True Blood räcker. Som grädde på moset Continuum och MÖP:en har de tre bästa dramatiserade produktionerna någonsin Band of Brothers, The Pacific och Generation Kill. Homerun eller vad det heter.
Sammanfattning
Netflix: 38
HBO: 33
SVTPlay: 27
Google Torrent Search: 26
Och vinnare är alltså Netflix. Så var det med den saken. HBO bör få en poäng till när Airplay finns och om de ordnar till övriga buggar kan de komma ikapp, men de lär knappast någonsin skaffa ett familjeutbud.
Samtidigt ska man komma ihåg att innehållsmässigt fick HBO full pott på några kategorier. HBO väljer man för innehållet och lever med de tekniska bristerna.
Inget snack om att både SVTPlay, HBO och Netflix är bättre än fildelning. Men frånvaron av ens 40+ poäng visar att branschen fortfarande har utvecklingspotential. Men on demand är fortfarande ungt i Sverige. Tids nog kanske man kan få riktig HD och DTS-ljud, men dit är det väl år kvar om det någonsin blir aktuellt.
Kul tekniktrivia: Om man betalar för Netflix i Sverige och kör Plex på sin Mac Mini, så kan man med Netflix-appen i Plex se hela Netflix amerikanska utbud, inklusive senaste säsongerna av en del TV-serier och en massa nysläppta filmer… Förvisso utan svensk text, men … Antagligen bryter man mot något användaravtal dock, så prova inte detta hemma, kära läsare.
Lämpligen tvångsbetalar man för SVTPlay och betalar frivilligt för både HBO och Netflix. Och kan därmed sluta se på sänd TV. On demand är framtiden, till infrastrukturen till slut bryter samman under samhällsomställningen framöver. Men då var vi värre problem än vad vi ska se på TV…
Trevligt fredagsmys på er.
Ingen form av ersättning har utgått till mig eller till någon mig närstående för detta blogginlägg.
30 kommentarer
Har sagt upp Netflix, filmutbudet är under all kritik (gäller Sverige).
Smidigast är att ställa om så att det ser ut att man surfar från USA. Hulu, Netflix, itunes, HBO mm. med det "riktiga" utbudet… Har inte laddat ner en film på hur länge som helst..
Eftersom det är Google som du har som Torrent-alternativ så borde du naturligtvis kört med Google-OS istället för iOS. Torrentklienter finns för Android och funkar på samma sätt som på dator (samma fördelar/nackdelar alltså). Finns vissa torrentklienter som stödjer streaming efter ett tag men det motverkar ju to rent protokollet delvis och funkar bara på vissa filformat.
Hur torrents funkar i Chrome OS har jag ingen aning om, kanske inte funkar allas, kanske funkar smidigt.
Själv ska jag testa HBO gratis i två månader snart.
Apropå netflix. Häromdagen såg jag en film där cry_wolf från år 2005. Förskräckligt usel bildkvalitet; blaskiga färger och suddig skärpa. Jag kopplade sedan upp mig mot en streaming server i Kina som är gratis. Bildkvaliten var mycket mycket bättre. Netflix får skärpa sig. Inte tänker jag betala 79 kr om piratalternativet är bättre. Svensk text klarar jag mig gott utan.
Inte går det att köra i Linux heller. Körde Netflix via Xboxen några månader, buggigt och ett utbud som i bästa fall kan benämnas mainstream för den icke filmintresserade.
Funderar nästan på att kliva in i MTG-aktien (viaplay) igen när man inser hur dålig konkurrenterna är.
Kan rekommendera XBMC programvaran som finns till mac windows linux och android. Där fungerar SVT tjänster mycket bättre än på nätet. Till den finns olika tillägg som gör att man kan se film från filmarkivet som ett exempel.
Till problem med codecar så rekommenderar jag VLC från videolan.
I mitt tycke slår Viaplay samtliga på fingrarna men då gillar jag att kolla på sport. Bra utbud på film, fantastiskt sportutbud, mycket bra och stabil teknik inkl mobila lösningar.
Kan rekommendera http://www.cuevana.tv som har alla nya tv-serier och mycket filmer, SD till HD(720p) kvalite, senaste realeserna är uppe inom någon timma.
Engelsk och Spanska(siten är baserad i Argentina) subtitles finns även att tillgå. Krävs dock ett plugin för din browser, jag rekommenderar Chrome som även översätter sidan till valfritt språk, allt är på spanska annars.
Det är väll bara olagligt att uploada piratat material och eftersom du inte uploadar något så borde det juridiskt sett vara lagligt.(inte för att jag bryr mig)
Det har varit olagligt att ladda ner upphovsrättsskyddat material i typ 10 år nu…
Ladda ner har varit olagligt länge ja, men streaming är väl en gråzon som än som det än så länge går att komma undan med. De som tillgängliggör materialet begår ju såklart en brottslig handling men vad jag vet så är det OK (juridiskt alltså, moraliskt får var och en stå för) att titta på det via stream.
"Fokus ligger alltså på utbud, då det faktiskt är skiten man tittar på som är mest intressant"
Hmmm Google är klart bäst på utbud men blir ändå ohotat sämst i summeringen. Känns som att det glappar lite någonstans… 😉
Håller inte med. Bäst utbud på det som precis sändes kanske. Försök hitta något gammalt.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Cornu. Jag tänkte på din egen utvärdering. I de tyngsta klasserna "utbud film" och "utbud TV" ger du Google högst betyg.
Problemet med denna typ av undersökningar med summerad poäng är att alla frågor väger lika tungt i summeringen fast några är mycket viktigare än andra.
Videospelaren VLC finns för alla dator-OS (vet ej ang de mobila plattformarna) och kan spela allt du matar den med, oavsett bild/ljudcodec och undertextformat. Har faster Agda en dator så bör hon fixa att installera detta.
Alla diplomerade datavetare använder dock (i hemlighet) kombinationen SABnzbd, Sick Beard och CouchPotato för utbudssidan, och sedan valfi uppspelningsmetod beroende på plattform och smak, tex Plex som du själv nämnde.
Vi kör med Netflix här hemma…
Så smidigt! Jag kan köra en serie på mobilen på väg till jobbet. Frun tittar på saker på paddan när sonen sover. Är vi bägge tillsammans tittar vi på datorn.
En hel del serier, däribland Spooks som är fantastiskt. Många dokumentärer. Billigt. Man får inte många hyrfilmer för 79 kronor i månaden. Går också bra att se på det när man är bortrest men inte har med sig sin tekniska utrustning.
HBO, ja kanske man skulle kunna använda det en stund för att se om band of brothers och the pacific.
Det här med fildelning har jag inte förstått mig på sedan Kaza… Och tittar man på Ung Pirats medlemssiffror så verkar inte fildelning vara så hippt längre…
Har nog förtittat mig på nedladdade filmer. Nuförtiden gillar jag mest sånt som hänt på riktigt, rätt nyligen. Har inte ens kopplat in internet till TVn. Annars i genren "verklighet" är TED enastående att titta på paddan.
Förövrigt täcker en padda på armslängds avstånd samma betraktarvinkel som en 52" TV ca 4 meter bort. Alltså lika stor visuellt. Skillnaden ligger förstås i imponans och penisfaktor.
Jasså cornu är gammal id:are, branchen är spännande nu kan jag säga..
Jag ser inte riktigt att dessa tjänster behöver tävla mot varandra(förutom hbo och netflix då de kostar) eftersom svt play och google inte kostar, utan de kompletterar snarast varandra.
Själv kör jag netflix via ps3an medan en energisnål raspberry pi med xbmc levererar svt play och torrentfiler. Denna styrs via ipad som också ger tillgång till övriga internet på tvn via airplay genom xbmc.
Önskade torrents övervakas,filtreras och packas upp automagiskt i rätt folder på en lokal WHS när dessa dyker upp och behöver ingen omsorg efter första handpåläggningen vid säsongstart. Inga onödigt utmanande flickor här inte.
Själv föredrar jag Lovefilm. Har störst utbud av filmer som sänds med snigelpost. En del streamat också men så bråttom har jag inte.
Moventia
Angående SVT play så har Bahnhof started en (gratis) tjänst för sina bredbandskunder, TV Stopper, som om aktiverad blockerar tillgång till SVT:s programutbud från din uppkoppling. Syftet är förstås att slippa behöva betala pengar till Radiotjänst, men om det verkligen fungerar vet jag inte. (Se pressmeddelande). Om jag hade Bahnhof som internetleverantör så jag jag signat up direkt.
" Netflix, HBO och SVTPlay erbjuder alla bara stereoljud. Så 80-tal."
Netflix erbjuder 5.1. De har även "Super HD" som de kallar det, 1080p med högre bitrate.Kräver att man har ISP som gått med i Netflix tjänst dock, kan man förstå. Bahnhof har gjort det, vet inte hur det är med de andra stora. De har en infosida om det.
Eftersom netflix dekodar ljudet på mottagaren skickas det ut som vanligt multikanalsljud. Kolla mao att du angett i windows högtalarinställningar att du har 5.1/7.1. Har du inte ändrat något brukar windows anta 2.0. Då blir det det också. Mac vet jag inte hur det funkar på med dekodat multikanalljud.
tror att om Magine får ordning på kanalutbudet kommer de bli det "spotify för tv" som voddler aldrig blev
Hur man upplever de olika varianternas begränsningar och företräden beror nog på vad man en gång börjat använda, liksom på vilken teknik man baserar sin mediekonsumtion. Vissa av de negativa upplevelserna av torrentz som Cornucopia beskriver verkar till exempel rätt applespecifika. Själv är jag en investering på mellan 2000 och 5000 kronor ifrån att kunna titta på streamad film i vardagsrummet, och skulle verkligen uppskatta att kunna tanka hem film styckvis för en rimlig peng och rimlig tidsåtgång. Midvintermörker som ljudbok för 19 kronor är ett fantastiskt föredöme för kulturbranchen.
Vill man ha äkta 1080p och stort utbud är det torrents som gäller.
Äkta 1080p kräver dock bra utrustning så glöm Mac Mini.
Nog finns det endel intressant även för möpen på svt play. Finns en del gammlat kul arkiv matrial, te.x Operation skymning, http://www.svtplay.se/klipp/165277 .
Byt ut Google mot TPB så krävs det sökning, klicka på Magnet, vänta, (ev packa upp först), titta på filmen.
Det är INTE teknik-ovänligt.
Med risk för att verka gnällig så har jag för mig att min fröken lärde mig att abonnemang stavas med ett initialt b och två n i mitten… 🙂
För de som inte vill att deras ISP ska veta vad de laddar ner (dvs. torrents via torrent protokollet) så kan jag ju tipsa om news servers. God fart (alltid 80+ MBit/s), bra utbud men framförallt SSH krypterat. Att det sedan kostar $11 per månad får man leva med.
Har HBO via Telia fiber hemma. Fungerar utan buggar (lol) och med full HD.
SVT Play däremot hänger sig ofta, så den tycker jag är buggig..
Kul genomgång av tjänsterna Cornu. Skaffade Netflix i julas och är helnöjd. Finns hur mycket som helst som jag inte har sett. Spelar inte så stor roll för mig att en del är gammalt. Sjyssta engelska serier som "Survivors" och "This is England". Bra med mycket barnprogram på svenska också för yngre i familjen.
Skulle gärna ha HBO, men de stödjer alldeles för få manicker att spela upp på. Jag vill se film på TVn och jag har ingen dator nära TVn. För Netflix funkar det jättesmidigt att använda Nintendo Wii som ju ändå står inkopplad till TVn och som har en Netflix-app. Bytte till komponent-kablar och då blev bildkvaliteten riktigt bra.