Redan 1987 var Aktiestinsen ett exempel på någon vanlig knegare som blivit miljonär på aktier, åtminstone var han det enda exemplet i Privat Ekonomisk Årsbok 1987 – alla andra exempel handlar om företagare som blivit miljonärer. Om inte annat på att notera sitt aktiebolag på börsen och tagit ut vinsterna.
“Aktiemiljonär på en vanlig
arbetarinkomst” – 1987 |
Och så här 25 år senare är det fortfarande bara Aktiestinsen man kommer dragandes med när man i media vill visa att “vanligt folk” kan bli miljonärer på aktier. Sedan 1987 har börsen gått upp drygt 700. Trots detta verkar det bara vara Aktiestinsen som finns som lyckat exempel.
Var är alla andra? Det finns hundratals bloggar om folk som vill bli miljonärer genom att gneta med aktier och investera som Aktiestinsen eller göra det omöjliga och investera som Warren Buffet, fast den senare bygger på other peoples money och lånade pengar långt under de räntor “vanligt folk” kan låna till, eller ens räntor så låga att staten kan få dem.
“Det finns vissa saker som kännetecknar
ett mästerverk.” – Volvoreklam 1987 |
Verkligheten är att det är extremt ovanligt med att vanligt folk faktiskt blir rika på aktier. 1987 sade Aktiestinsen följande, vilket tyder på självinsikt.
“Det var ju mycket ovanligt att en arbetare köpte aktier på den tiden. Jag betraktades som lite vansinnig. […] Jag har haft en jädras tur, jag har gått in i rätt tid och hunnit ur när det var dags.”
Det är tur som räknas och därmed finns det alltid några enstaka outliers som klarar av att hålla disciplinen hela vägen. Övriga 100 000-tals som förökte blev aldrig rika. Samtidigt agerade Aktiestinsen i en miljö vi inte ser idag. På den tiden kunde man på 18 år 70-faldiga sina pengar. Idag har tvärt om börsen backat eller gått sidledes i tolv år. Men ändå tror massor med folk att de kan bli nästa Aktiestinsen, trots att ingen ny Aktiestins dykt upp på ens 25 år. Åtminstone inte i media. Antagligen inte i verkligheten heller. Vi pratar här om “vanligt folk” och inte företagare eller folk i bank- eller finansbranschen, med insiderinformation eller som tjänar pengar på andras pengar.
AFGX 1901 – 2012. Logaritmisk skala. |
En avgörande skillnad mot alla som misslyckas är att Aktiestinsen aldrig hade som ambition att leva ett miljonärsliv. Vad gör de flesta “vanligt folk” när de fått ihop lite pengar? Jo, de festar upp dem på ett eller annat sätt och blir inte rikare eller behåller inte sin förmögenhet. I värsta fall tror de att aktierna kan fortsätta stiga för evigt och börjar leva som miljonärer på lånade pengar. Sedan kraschar aktieportföljen och man går från champagne till uteliggare på kort tid. För skulder kraschar aldrig. Fortsätter man leva som vanligt, så kan man kanske göra som Aktiestinsen. Men vad är då vitsen med miljonerna undrar folk?
Det är inte osannolikt att Aktiestinsen får blir en symbol för den extrema utveckling börsen hade under efterkrigstiden, men aldrig kommer få igen. Men drömma går ju.
16 kommentarer
Bosse "löparn" Engvall blev miljonär på sina aktieaffärer. Vet dock inte om pengarna finns kvar.
Löparn var väl i TV runt IT-bubblan. Att inga fler dykt upp sedan dess säger en hel del.
Vad jag minns från 1987 var den bedrövliga vintern. Och de skyhöga räntorna….
Visst finns det många som blivit miljonärer på aktier sedan 1990. Dit hör även jag (även om antalet miljoner inte är så stort), trots att mycket pengar gått vidare till barn och barnbarn och för all del även lite extra konsumtion.
Ett riktigt bra exempel på en person som blev multimiljonär (kanske till och med miljardär, jag vet inte säkert) är Laszlo Szombatfalvy. Fast han är ju inte vem som helst, han var skicklig nog att räkna ut att de flesta svenska börsbolag var gravt undervärderade och satsade därefter.
Sedan har vi ju Roger Akelius, kanske mer känd för att ha tjänat pengar på premieobligationer. Honom har jag faktiskt talat i telefon med (Lassie-varning) för att beställa en bok han skrivit om olika operativsystem för stordatorer. Skrivit och skrivit förresten, när jag fick boken visade sig den mest vara ett hopklipp av sådant som stod i databolagens broschyrer. Men duktig affärsman var han definitivt, och är väl fortfarande!
Roger Akelius har blivit rik på att vara en väldigt driftig företagare och affärsman. Inte på att handla med aktier.
Jag pratade om vanligt folk. Laszlo drog sig ur i slutet av 80-talet.
Vilka har tillkommit sedan år 2000? Väldigt få skulle jag gissa.
Lazlo drog sig ur i slutet av 80-talet? Ja, så skrivs det, "Under andra hälften av 1980-talet lämnade László Szombatfalvy aktiemarknaden helt. Drygt ett decennium senare, i slutet av 1990-talet, när hans stora innehav i Handelsbankens indexaktie tvångsinlöstes, började han placera i ett par fastighetsbolag. Hans portfölj i dag är en passiv portfölj som består av runt 10 miljoner aktier i Castellum, fördelade lika på hans fru och sig själv. Marknadsvärdet det senaste året har pendlat strax under 1 miljard kronor."
Har man en miljard kronor på börsen tycker jag knappast man kan säga att man dragit sig tillbaka.
Vad gäller Akelius var han (liksom Laszlo) en helt vanlig knegare från början (dataprogrammerare och systemerare liksom jag själv och i viss mån du, Cornucopia). Böckerna han skrev om dataspråk mm gav knappast några stora pengar, däremot tjänade han massor på att upptäcka rytmen i premieobligationsmarknaden. Och visst investerade han i aktier, tänk på Tretorn som är det mest kända exemplet. Dock knappast det lönsammaste. Man kan likna honom vid S O Johansson, dvs en aktieplacerare som har så mycket pengar att han kan kallas för "klippare" genom att t ex satsa pengar på att få en "corner" i ett bolag och sedan sälja sig dyrt.
Vad gäller Akelius som nuvarande affärsman är han givetvis imponerande duktig, men för att bli en framgångsrik affärsman av hans typ måste man först bli rätt rik, och det blir man via investeringar på penning- och aktiemarknaden.
Lätt som en plätt att bli aktiemiljonär på 80-talet.Bara att kasta pil på börslistan och köpa,köpa (och undvika Fermenta och några till).Obegränsade ränteavdrag på lånen.Det var tider det! Nu gäller stockpicking och göra sin hemläxa (och placera i Isk) för att miljonerna skall trilla in
Aktiestinsen är det enda exemplet du kommer på Cornu?
Om jag säger Tobbe Rosén ringder det en klocka då?
Mvh
http://www.kristianstadsbladet.se/naringsliv/article1514252/Tobbe-Ros%C3%A9n-handlar-for-tiotals-miljoner-om-dagen.html
Anledningen till att jag hittade din blogg var att Tobbe tipsade om den på sin blogg en gång. Ni är visst kompisar?
Media är lata och kanske inte så bra på att förnya sig.
För det är inte bara Stinsen som sett sig bli oberoende med hjälp av aktier! Jag vet en till!
Vem då ????!!!! Ha,ha, bra det
40 och 50-talisterna måste vara dom generationer som haft det bäst av alla tider. Både blivit rika som troll på aktiemarknaden och bostadsmarknaden genom den enorma tillgångsbubblan som växt i 20 år. För 70-80-90-talisterna blir det barkbröd och vatten, några enkla miljoner i vinst på börsen och bostadsmarkanden kan man inte räkna med.
Min far och farbror t.ex. Min far har haft en högre avkastning än Buffett sedan han gick in på 80-talet. Men han kommer aldrig vika ut sig i en tidning om vi säger så.
Stinsen belånade för övrigt sin portfölj en gång i tiden, inget han vill kännas vid nuförtiden, men i en intervju från 70-talet så berättar han om det (går att få tag i om ni googlar lite)
Kan man inte bara vara lite medelklassig på börsen och månadsspara i större, stabila bolag och sen hoppas att värdeökning plus utdelningar ska slå bankräntan?
Njaee enl. ekonomifakta, sen 90 så har aktieindex gått 4,5ggr +utdelning.
Och inflationen 1,5ggr
Så för tusenlappen du skulle köpa aktier för på 90-talet, men hittade den i din gamla kostym, får du idag en bra whisky för, hade du köpt den då, så skulle en 'kvarting' följt med också.
Mensom den tusenlappen som var i dom andra byxorna, men du lyckades då komma ihåg att köpa index för, där står det idag 4500 i depåuppgiften, nu pratar vi om att ha whiskyn i skafferi med hake, ev. lås, men då blir ju den etrapol. framtiden värdelös.
Men det var tider på 'Stinsen'-tiden, löneökningar på 10% 😉 för att kunna fylla kundvagnen lika !!
Bankboksräntan 3-7% , huslån med borgen 5-10%, utan 10-25% högre.
Det var dom snabba siffrornas dec.
Bankerna borde ha gjord pengar, diff. var runt 3-5 %-enheter, efter Socialiseringen av skulderna (ja vinster för typ Anders Wall & Co) efter NordBanken, GötaBanken . . vart gapet uppåt 7%-enheter.
4,5ggr, hur har ATP-fonderna gått, om man räknar bort insättningarna?
Dom kör ju mycket index, men går ofta in på topp?
"En avgörande skillnad mot alla som misslyckas är att Aktiestinsen aldrig hade som ambition att leva ett miljonärsliv. Vad gör de flesta "vanligt folk" när de fått ihop lite pengar? Jo, de festar upp dem på ett eller annat sätt och blir inte rikare eller behåller inte sin förmögenhet."
Det är ju lite där som nyckeln ligger – att bli miljonär är inte så märkvärdigt. Att bygga upp en förmögenhet gör man om man fonderar upp medel och avstår från att festa upp pengarna såfort det ligger över 10tkr på kontot. Att ha tålamod och inte tänka kortsiktigt.
Sen går det ju lite snabbare ifall man gamblar och har lite tur, men i de flesta fallen så är det tålamod och sparande som bygger upp en förmögenhet. Med en avkastning på 7% så tar det typ tio år innan avkastningen överstiger insättningarna (dvs det är först efter tio år som sparkapitalet växer mer pga avkastning än pga insättningar).