Börserna i de asiatiska tidzonerna pekar åt lite olika håll nu under morgonen, samtidigt som S&P 500-terminen pekar på nedgång.
Australiens All Ordinaries är upp 0.47%, japanska Nikkei +0.84%, Hang Seng -0.09% och Strait Times -0.46%.
De amerikanska börserna och S&P-500 stängde i stort sett oförändrat i förhållande till den europeiska stängningen, men sedan dess har terminen fallit och det talar för att Europa öppnar nedåt.
Robothandeln i USA ser ut att även ge upprepade mönster även i dagscharten och inte bara intradag för enskilda aktier. De senaste månadernas handel i S&P-500 ser nästan löjeväckande manipulerad ut. Titta själva.
Ser ni det? Mönstret som gällt sedan dippen i början av juni, kanske rent av sedan toppen i slutet av maj? Fortsätter mönstret så ska vi nu få några röda dagar i USA, innan börsen återigen stiger kraftigt på några dar till nya höjder. Även om det vore rent ut sagt löjligt att få en femte upprepning. Topparna ser också ut att komma närmare och närmare varandra. Swingtradingmodell som hade fungerat sedan i början av juni hade varit att köpa när MA5 (blå linje) är under MA14 (röd linje). Svårare att hitta när man ska sälja.
Å andra sidan handlar det kanske bara om att man lurar sig själv och ser mönster som inte finns?
Schibsted/SvD har för övrigt en artikel om riskkapitalens höga belåning i de företag de äger och att vinst förutsätter att det finns något annat riskkapitalbolag som är en greater fool. Man jämför rent av med svenska bostadsspekulanter.
“De låga räntorna gör att prislappen hela tiden skruvas upp, liksom belåningen. Riskkapitalistens/bostadsspekulantens affärsidé är sedan att snabbt ”förädla” värdet för att sälja vidare med förtjänst. Man kan köpa på sig fler företag som – på pappret – ger synergieffekter. Eller man kan kasta ut ett helt funktionellt kök och sätta in en teppanyakihäll, och stajla lägenheten enligt senaste trend. Sedan gäller det att hitta någon köpare som är beredd att dra på sig ännu större lån.
Men om det inte sker någon reell förbättring av verksamheten eller lägenheten finns stora risker för pyramidspelsliknande tendenser.”
Som exempel tar man upp kursade Nimbus och att Findus har stora problem. Man glömmer gårdagens exempel med friskolebolaget Academedia, som sitter på en miljardskuld i en verksamhet som kommer krympa de kommande åren. Även där handlar det om riskkapitalbolag som leker. Man kan expandera ytterligare, men det förutsätter att man tar på sig ännu mer lån i en krympande marknad. Knappast en sund konstruktion.
10 kommentarer
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Ja, till och med dök den gamla kända teppenyakihällen upp.
Söker på teppenyakihäll på Google och de två första träffarna går hit…
Och i bildsök så är 23 av 29 bilder från denna bloggen. 5 är indirekt kopplade till denna blogg (blogger-index) och endast en bild är inte direkt kopplad hit… http://www.lotten.se/2010/12/julkalendern-2-december-2010.html
Själv har jag lite svårt att begripa vad man ska med en sådan häll till. Men det kanske är jag som är konservativ när jag föredrar en stekpanna som man relativt enkelt kan flytta till diskhon för rengöring. Om man ska spinna vidare på fast monterad köksutrustning så kanske det gamla svenska bordet med urholkningar som utgör fatet får en renesans. Det kan vara en oexploaterad affärsnisch som kan bli stor i framtiden.
Angående saxningen så kan det vara som du skriver att jag ser mönster som inte finns och artikeln helt och hållet är ett resultat av gediget journalistarbete.
Vad f*n är en teppenyakihäll?
Den här artikeln blev ganska mycket en driftkucku, en modern klassiker.
Ganska symptomatiskt för bostads- och statushetsen som rådde för några år sedan.
Så det är alltså en enda jättestor rektangulär platta? Låter ju perfekt när man vill sjuda makaroner och steka korv eller koka makaroner och bränna korv:)
Större och större andel av börshandeln utgörs av så kallad "high frequency trading" via datorprogram som instruerats att bete sig på ett visst sätt. Antalet trades har ökat genom åren, men samtidigt minskar ironiskt nog omsättningen. Många affärsidkare har nämligen skrämts bort från volatila börser och ordnar finansiering via andra kanaler. Kvar blir till slut bara börsrobotar som krigar mot varandra. Det traditionella börsmäklaryrket är också på väg att försvinna i kölvattnet av robothandeln. Bankerna stänger nu sina traditionella tradingavdelningar; mäklarna hänger nämligen inte med i de tvära kasten.
För övrigt har väl börsen aldrig varit något ställe där affärsidkare ordnat finansiering? Ett aktiebolag brukar finansiera sin verksamhet genom att emittera aktier (detta görs inte på börsen som är en andrahandsmarknad).
Detta med börshandelns koppling till företaget är en utbredd misuppfattning som missbrukas av t.ex. KPA fonder. Swedish Match är inte inblandad när man köper och säljer deras aktier.