933
Veckans läsarenkät får med anledning av förra inlägget vara om du pensionssparar regelbundet.
Svara som vanligt här ute till höger och kommentera gärna om varför du inte sparar och om du sparar i vad.
41 kommentarer
det är förhållandevis enkelt att bevisa att ett pensionssparande efter 1990 inte lönar sej
jag skulle helst inte. Men facket har sett till att jag måste göda lite bankfolk via min ITP…
Pensionssparar inte via IPS eller andra produkter men väl genom att amortera av skulden på gården.
Fysiskt guld för 30k per år!
Om 30 år får jag se om det var bra eler dåligt?
Inte mer än vad lagen kräver via arbetgivaravgifter, eftersom jag inte blir pensionär förrän om 40-60 år räknar jag kallt med att alla inbetalningar kommer räcka till dagens pensionärer eller blivit "lånade av staten" för att aldrig betalas tillbaka.
Per månad;
12k tjänstepension
10g guld (cirka 4000kr)
1k IPS
20k privat (i fonder)
Jag är 30 år. Men så är ambitionen att gå i pension så tidigt som möjligt också. Gärna innan 40, men det kan bli tajt.
#0 "det är förhållandevis enkelt att bevisa att ett pensionssparande efter 1990 inte lönar sej"
Det får du gärna utveckla. Antar att du syftar på att börsen inte gett någon vidare avkastning senaste dryga decenniet, men du drar isåfall (vad det verkar) flera felaktiga slutsatser. Dels att man lägger 100% i aktier och dels att börsen inte kommer ge någon real avkastning framåt i tiden. Om jag missuppfattat så får du som sagt gärna förklara vad du menar.
Amortera av lån i första hand sedan får man se vilka typer av sparande man törs ha i framtiden. Känns ju som att systemet kan/kommer braka ihop inom några år..
10% av vår nettoinkomst spars i aktier.
10% av vår nettoinkomst Amorteras
Nettoinkomst ca 65k/månad
gjort detta i 10 år nu.
Stefan: "Det får du gärna utveckla. Antar att du syftar på att börsen inte gett någon vidare avkastning senaste dryga decenniet, men du drar isåfall (vad det verkar) flera felaktiga slutsatser. Dels att man lägger 100% i aktier och dels att börsen inte kommer ge någon real avkastning framåt i tiden. Om jag missuppfattat så får du som sagt gärna förklara vad du menar."
har inte med börsen att göra. före 1990 var det hög avdragseffekt ( upp till 85% ), efter 1990 är avdragseffekten låg. det är därför ingen vits att spara oskattade pengar längre. bättre att amortera eventuella lån och spara på annat sätt med skattade pengar.
en person som pensionssparat 1000 kr / månad i 40 år kan lätt ha 900.000 mer i skuld vid pension än en person som inte pensionssparat alls. c:a 1.5 miljon av pensionen ( före skatt ) kommer att gå åt till att amortera av skulden som man fått genom att pensionsspara…
Tack för svaret men vad menar du med det här?
"en person som pensionssparat 1000 kr / månad i 40 år kan lätt ha 900.000 mer i skuld vid pension än en person som inte pensionssparat alls. c:a 1.5 miljon av pensionen ( före skatt ) kommer att gå åt till att amortera av skulden som man fått genom att pensionsspara…"
Jag har slutat helt med "frivilligt" pensionssparande och amorterar istället (jäpp, jag har blivit inspirerad av denna bloggen).
Jag amorterar ca 6500:- i månaden och tyckte att det var rejält ända tills jag insåg att det ger en högst moderat återbetalningstid på 30 år.
Jösses! Har du ett lån på 2,34 miljoner?
Stefan: "Tack för svaret men vad menar du med det här?
"en person som pensionssparat 1000 kr / månad i 40 år kan lätt ha 900.000 mer i skuld vid pension än en person som inte pensionssparat alls. c:a 1.5 miljon av pensionen ( före skatt ) kommer att gå åt till att amortera av skulden som man fått genom att pensionsspara…""
om man använder de pengar som det kan kosta efter skatteavdrag till att pensionsspara 1000 kr / månad till att istället amortera på de lån som man troligen har t.ex. för bostad så kan det efter 40 skilja hela 900.000 i skuld.
många som pensionssparar tänker inte på att inbetald premie ( efter skatteavdrag ) varje månad under hela tiden man pensionssparar kommer att "fattas" i den privata ekonomin och att det faktiskt får konsekvenser.
även om man inte har några lån just nu så bör man ändå avstå från att pensionsspara eftersom man kan behöva låna senare.
naturligtvis hade man även före 1990 en kostnad för att pensionsspara men med högre avdrag så var kostnaden så låg att det kunde löna sej.
Ok, jag ser nog på pensionssparande på ett lite annat sätt. För mig behöver det inte vara t.ex. IPS, ett långsiktigt sparande i aktier/fonder kan också ses som pensionssparande. För den som inte har lån idag så är det ett rimligt sätt att spara pengar och få bra avkastning.
Håller i övrigt med dig om att det för många kanske är bättre att amortera. Men det hänger ju lite på vilken avkastning man kan tänkas få kontra ränta på lånet. Är ju inget som hindrar att man amorterar av på lånet i en större klumpsumma vid senare tillfälle.
Ditt exempel med att det kan skilja hela 900.000 i skuld efter 40 år är ju beroende av vad man kan få för avkastning under den tiden, det är ju en tillgång på ena sidan som kan väga upp att man inte har betalat av skulden i samma utsträckning.
Sparar inte regelbundet i IPS. Slutade med det då jag insåg att det finns bättre alternativ.
Däremot sparar jag aktivt inför min pension. Bl a flyttade jag hela mitt tjänstepensionssparande från SEB, där man enbart kan spara i fonder och därmed göda fondfinanskollektivet, och flyttade det till Avanza, där jag kan handla i både aktier och fonder mm utan att betala annat än courtageavgifter (39SEK+ev vanlig rörligt courtage på 0,13%) och en eventuell efterlevandeskyddsavgift.
Praktiskt att ha allt på samma kostnadseffektiva ställe då jag även till vardags sitter och tradar på andra konton via Avanza.
Anonym, omfattas du av något kollektivavtal?
Tänkte främst eftersom Avanza inte går att tjänstepensionsspara i för oss som har ITP1 och ITPK (i ITP2) vad jag kan förstå då de inte omfattas av den upphandling Collectum gjort.
Jag har förstått att Avanza inte ville vara med för att de har "svårt att räkna hem affären" då en ny upphandling sker om ca 3 år och då kan de inte räkna med att få vara med. Så inga långsiktiga garantier, initialkostnader och flytträtt för kunderna är parametrarna som inte gynnade Avanza enligt dem.
I Danmark hade man för 20 år sedan en situation där de som pensionssparat privat fick sin statliga pension sänkt med lika mycket för att det skulle vara "rättvist".
Jag har aldrig pensionssparat frivilligt. Bara det som staten administrerar + att Länsförsäkringar tvingar mitt företag att pensionsspara 500 i månaden för att få teckna en sjukförsäkring hos dem.
Avser att ta hand om migsjälv – det har jag alltid gjort. Får man ut något från staten är det en bonus.
Den diskussionen har varit uppe vid ett flertal tillfällen sedan 90-talet i Sverige också. Ser det som att politikerna har sonderat terrängen och successivt flyttar fram sina positioner om vad som kan vara görbart.
Antagligen blir det väl en kompromiss som vanligt: tex 25% sänkt pension från staten om du har privata pensionsbelopp som överstiger minskningen av den statliga. Kombinerat med höjd skatt för belopp som ligger ovanför den statligt utbetalda delen.
Hmm, det finns många parametrar att jobba med här, kanske skulle börja som politiker istället…
Det går att flytta från Sverige och lyfta pensionen i ex. Danmark mot 25 5 i SINK skatt.
Ännu lägre om du flyttar till Malta eller Portugal.
Tjänstepensionsbeskattningen ska tydligen vara 0% i Portugal för oss Svenskar, resten SINK 25% som du säger.
Ja, portugiserna verkar vilja ha dit folk som stannar 5-10år och stödjer husmarknaden så att den inte går ner som i andra länder och så hoppas de väl att dessa personer spenderar pengar på konsumtion i allmänhet får vi väl förmoda.
För dom som sitter på 5-10 miljoner i tjänstepension finns det kanske anledning att reflektera över detta, för du får väl ca 3-6 miljoner mer kvar om Portugal blir ditt hem under tjänstepensionsutbetalningen istället för Sverige.
Så var det där med anknytning till Sverige: huset kan du ge bort till barnen (som kan ge det tillbaka till dig om 10 år om det skulle vara aktuellt, eller så kan du ju få hyra det när du är tillbaka permanent). Sommarmånaderna och jul kan antagligen spenderas i Sverige utan att skatteverket säger så mycket.
Men är du riktigt tät, sådär 100 miljoner eller mer, är det nog rätt ointressant, då det inverkar tämligen obetydligt på din totala förmögenhet.
Varje gång jag tänker på pensionen blir jag bara förbannad att regeringen tvingade alla svenskar att spela roulett på börsen med sin pension och göda ekonomer som inte utför något arbete som gagnar någon.
Jag sparar 500kr/mån i ett pensionspar med uppläggningsavgift som är sedan länge betalt, dvs från och med nu har jag inga avgifter förutom att jag räknar med någon form av konfiskering från bankens sida för att fixa sin balansräkning vid ett framtida tillfälle.
Halva min lön investerar jag i min egen framtid (exempel vis genom att skaffa egen el från ETC el) eftersom jag räknar med att pensionen räcker till att betala för maten på stadsmissionen när jag väl blir pensionär. Japp du läste rätt, maten på stadsmissionen kostar pengar för uteliggarna redan idag.
Till Anonym 10:51, ja precis, det är ju därför ett fungerande socialt skyddsnät är bra för alla i samhället. Effekter som jag gissar vida överstiger kostnaden för de som fuskar, jag tror även det överstiger kostnaden det inneburit om antalet som "fuskar" ligger i linje med den allmänna paranoida tro att alla som får bidrag fuskar.
Tror att det i framtiden kommer visa sig att den som självt sparat i fonder osv kommer att vara den som drar en nit lott = det som staten kan se,, bättre att amortera + spara i guld & silver i mindre mängder varje eller var annan månad, tror det är ett vinnande koncept ,, att äga en mindre gård är ju bara ett bonus som få kommer att ha,, typ cornu och mig
Peter
Pensionssparade sedan 30-årsåldern i pensionsförsäkring när det var lönsamt i den enskilda firman.
Har amorterat av alla lån.
Tjäntepensionsförsäkring från jobbet och löneväxlade så mycket jag fick när jag var anställd, samt privat pensionssparande på de avdragsgilla 12k/år för att unvika statlig skatt.
Numera är jag egen företagare och sätter av så mycket jag mäktar med inom företaget i direktpension som investeras i mestadels Avanza zero.
Sätter fortfarande av de 12000kr/år i privat IPS för att ta ut mer lön i företaget för att maxa inbetalningar till allmän pension och PPM.
Bor i betald villa i Stockholm med långa driftskostnader och sparar en hel del för att undvika behöva låna till underhåll i framtiden.
Målet är att kunna gå i pension vid ca 60 års ålder, även om jag då kanske väljer att inte göra det så ska jag åtminstone ha valet att göra det.
Chansen att några papperspengar som sparas idag kommer att vara värda något när jag går i pension är noll. Den pågående depressionen kombinerad med den kommande hyperinflationen kommer troligtvis att göra alla nuvarande valutor värdelösa. Om du skall spara, så spara i guld, men se till att du är skuldfri först.
Jisses jag undrar hur det står till i hjärnkontoret på de som kommenterar här?
Ni verkar missa att politikerna och andra potentater i samhället själva har tjänstepensioner, tror ni verkligen att politikerna skulle få för sig att såga av grenen de sitter på??
Visst är det bra att amortera, dock blir det oerhört svårt att leva på huset om ni inte har likvida medel och eller/pensioner.
Då måste ni sälja huset, hur förändringsbenägen är man när man är 65-67 år?
Vad händer om vi är inne i en dipp gällande bopriserna när det är dags att gå i pension?
Om politikerna återinför fastighetsskatten?
Det enda man kan vara säker på att det är bra att sprida sina ägg.
Att amortera ner sina lån till hanterbara nivåer är nummer ett. Sen kan ädelmetaller vara bra, då de saknar motpartsrisk och staten kan inte se vad du har. Om man har möjlighet är ju självklart jordbruksmark också ett bra altenativ, alla måste ju äta.
Jag tror inte att jag kommer att få någon pension. Anledningen är att det finns mycket liten chans att dagens valutor kommer att vara värda något om 30-40 år när det är dags för mig att pensionera mig. Detta på grund av den pågående deflationen kopplad med den kommande hyperinflationen. Om man skall spara så är det bäst att göra det i guld, skog eller åkermark, men det är bäst att se till att man är skuldfri först.
Jag tror inte att jag kommer att få någon pension. Anledningen är att det finns mycket liten chans att dagens valutor kommer att vara värda något om 30-40 år när det är dags för mig att pensionera mig. Detta på grund av den pågående deflationen kopplad med den kommande hyperinflationen. Om man skall spara så är det bäst att göra det i guld, skog eller åkermark, men det är bäst att se till att man är skuldfri först.
Pensionssparar i norge. 23 år.
Räntan ligger på runt 7% har jag för mig.
Har klickat i nej. Men jag lägger allt i fysiskt guld. Det är min pension.
Har svarat "nej". Är student och har helt enkelt inte råd.
Sparar, men inte specifikt till pension. Är 30 och räknar med att få jobba tills jag går i graven / ättestupan.
Ni som sparar i guld. Hur gör Ni rent konkret? Har själv aldrig köpt guld men är intresserad av att börja använda det som sparform.
Filip
Till Filip
Köp guld på libertysilver.se eller tavex.se. Klicka i vad du vill ha, välj frakt, välj betalningssätt, fyll i adress och det skickas rekommenderat eller vad det nu är (du hämtar det på din postutlämning). Sen lägger du det på nåt säkert ställe dvs strumplådan eller bankfack (fast det verkar inte vara riktigt tillåtet av alla banker). Har använt båda och det har funkat bra.
Peterik
1. Allmänpension via skatten
Inte mycket man kan göra eller behöver fundera på. Förutom den del som ligger i PPM
2. Tjänstepension
Om du är tjänsteman född före 1979, stanna kvar i trad. ITP2, gå inte in i Alternativ ITP (10taggare), Undersökning från AON (omnämnd i SvD artikelserie i december 2011) visar att 100% av de som valt 10taggarlösning är förlorare. Då blev VD på Söderberg&Partner lessen, det är bara 48% som är förlorare. Tack för den, då är det ju bra. Inte.
Undersökning visar att du om har 10taggar lösning får 1miljon i pensionskapital, mäklaren tar 500.000kr. URK fatta vad det betyder.
Men det riktigt tråkiga är att 95% av arbetsgivarna, som kan göra något åt situationen, inte bryr sig. Då kan man undra varför bryr sig inte arbetsgivarna? Till viss del beror det säkert på okunskap, dels på att administrationen av tjänstepension "inte" kostar något, det betalar ju den anställde via provisionen, men det beror också på att vi som anställda ställer krav på att få gymkort (värde 2000kr) men vi ställer inte krav och frågar inte om pension (värde x miljoner)
Vem vill du göda mäklaren eller dig själv?
Du som har en arbetsgivare, ställ krav på att din arbetsgivare att de tar sitt ansvar, t.ex. genom att upphandla provisionsfria lösningar.
Du som är arbetsgivare, tag tillbaka ägandet av frågan, sitt inte i baksätet, det du inte mäklaren som ska styra resan in i framtiden.
Är 70-talist och pensionsparar direkt i aktier men skulle aldrig ha en privat pensionsförsäkring. Har också tj pension. Det må vara skattegynnat till viss del idag men kommer definitivt inte att vara det när pengarna en dag skall tas ut. Är övertygad om att en viss utjämning kommer att krävas i framtiden och då kommer pengar tas ifrån de som idag har haft ett subventionerat pensionsparande. Den stora massan kommer att få mycket låga pensioner och politiskt är det ohållbart. Kapital placerat i aktier går alltid att flytta och är det mest skattegynnade på sikt, finns en begränsning på hur hårt det går att beskatta. Den begränsningen finns inte på inkomster från tjänst eller pension.
Sparar sedan 3 och 1/2 år i fysiskt silver. Det du håller i handen äger du.
Ni kan själva se att det har gått betydligt bättre än börsen.
Och mer blir det.
Kommer att tänka på Kjell Olof Feldts retroaktiva engångsskatt på de privata pensionsförsäkringarna,det gav ju en fingervisning om att myndigheterna kan göra vad som helst med våra privata pensionspengar.
Då var staten i en rejäl självförvålland finanskris med underskott årligen runt 150-200 miljarder.
Det är snarare skatter på energi och andra svårflyttade skatter som kommer höjas, vilket slår mot husägande, bilåkande mm.