I en lång krönika hos Schibsted/SvD skriver journalisten Joel Dahlberg från Schibsted/E24 om det han kallar pensionsbluffen, vilket också är namnet på hans nyutkomna bok (Adlibris 179:-, Bokus 179:-).
Men jag skulle vilja säga emot. Pensionslöftena är inte brutna. De uppför sig exakt som utlovat, dvs inte mer i pension än vad som finns att tillgå.
Själva bluffen är istället tron på evig tillväxt i en ändlig värld och att gamla mogna ekonomier på dekis, som Sverige och västvärlden som lider allt mer under lagen om minskande avkastning pga onödig komplexitet (som genusforskning), skulle fortsätta expandera som på 60-talet. I ett sista desperat försök så valde man aktiemarknaden, eftersom politiker såväl som folket har lärt sig att aktier alltid stiger.
Med diabolisk precision infördes PPM-systemet för att man skulle kunna skylla på eget ansvar ganska exakt på IT-bubblans topp, där IT-fonden Contura hos Robur (Swedbank) blev populärast och de flesta ganska snabbt halverade sina PPM-slattar. Inte för att det skulle spelat någon större roll, men det är bra att ha PPM att skylla på.
Sedan 2001 har aktiemarknaden gått kräftgång. Rätt val för pensionen hade varit statsobligationer, såväl för AP-fondernas buffertar såväl som PPM.
Men verkligheten är att vi når tillväxtens gränser och att dagens pensionärer under 75 år skall vara glada att de alls får pension. Själv räknar jag inte med någon pension någonsin.
Man kan som tur var ta ansvar över sin egen ekonomi medan man arbetar och t ex hårt amortera ner sin bostad så man åtminstone är skuldfri och bor billigt, rent av kan få ut en slant om man byter ner sig när det är pensionsdags. Finansiella tillgångar (papperstillgångar, inklusive bostadsrätter) kan utraderas under decennierna fram till “pension”, men realkapital (=villa, skog, jordbruksmark) består även om marknadsvärdet varierar. Tyvärr är det svårt att månadsspara i realkapital, annat än via amorteringar. Men ingen annan än du själv kommer kunna ordna en hyfsad pension när det är dags vid minst 75 års ålder för 60-talisterna och antaligen 85 års ålder för 70- och 80-talisterna.
33 kommentarer
"Rätt val för pensionen hade varit statsobligationer, såväl för AP-fondernas buffertar såväl som PPM."
Förutom om man gör som de AP-fonder som köpte enorma mängder grekiska statsobligationer, och fortsatte köpa efter att de hade status toalettpapper.
Svenska statsobligationer hade förstås varit det bästa, om det hade funnits investeringsvilja från regeringens sida dvs. När allt kommer omkring är den bästa garanten för att vi även i framtiden har råd att försörja pensionärerna fungerande infrastruktur, energi- och jordbruksproduktion. Enskilda personer kan spara genom att lägga pengar på hög, ett samhälle kan bara investera. Urgammal keynesiansk visdom.
”Urgammal keynesiansk visdom”, är du ironisk? Keynes modell med penningpolitisk stimulans är slut. Det är en tidfråga innan pengarna och statsobligationernas värde i det här landet och på många andra håll äts upp av inflation.
Dahlberg redogör för dagens officiella pensionsprognos med ett exempel, en person som är född 1955 och har haft en skaplig inkomst hela livet cirka 25 000 kr får mindre än en garantipensionär med bostadstillägg. Vad denne bör se till är att vara åtminstone officiellt ensamstående och ha hyra minst 5000 kr eller ett hus på minst 150 kvadratmeter. Denne bör inte heller ha någon finansiell förmögenhet över 100 000 kr (husets värde räknas inte). De som av någon anledning inte lyckas med detta kommer staten i praktiken att ta pengarna för. Nästan alla får det lika eländigt.
Men det blir värre när inflationen kommer och den är inte så långt bort. Eftersom det inte kan blir mer jämlikt så sänks nivån ner mot socialbidragsnormen och sedan ännu lägre. Det gäller alltså för de i vissa åldrar och som inte är så förmögna att de har många miljoner i reala tillgångar som aktier att planera sitt liv typ skaffa rätt boende, separera, förbruka tillgångar, placera tillgångar dolt eller i rätt värden, ge bort tillgångar till barn med mera. Makthavarna kommer att göra folket till slavar och man måste skydda sig med alla medel. Sedan kommer systemet att kollapsa i grunden och övergå till mad max eller något ännu värre (ingen bensin att kriga om) omkring 2050.
Pension i % på slutlönen sjunker.
Det är väl detta som förvånar!
Sen att vi har så generösa välfärdssystem som gör att 40 års arbetsliv inte alltid överträffar overksamhet i detta landet är väl knappast förvånande.
Det offentliga tar hand om våra äldre på ett likvärdigt sätt. Oavsett om de jobbat eller ej! Det ställer höga krav på skattesystemet-som omfördelar så gott det går även när vi arbetar./Oppti
Bara nyfiken Cornu men rankar du guld och silver som realkapital?
Nja. Rör sig i råvarucykler så man har bara 50% chans att gå i pension när ädelmetallerna har bra pris.
Låt säg attt man är bosatt i hyresrätt och har ett litet kapital att placera till pensionen. Om guld och silver är för riskabla och villa/skog är för stora investeringar hur pensionssparande man på bästa sätt enligt Cornu?
Med dagens globala penningtryckande som löper amok, kan man knappast förlora på guld och silver i realt värde. Säkert bättre än fastigheter, aktier och obligationer.
Kontanter(konto) är en SÄKER förlust.
Råvarucyklarna förutsätter antagligen oändlig tillväxt i en ändlig värld, så jag skulle inte vara så säker på den "sanningen"…
Skuldfritt boende!
Ja, Lars, du har ju verkligen humor!
Du förstår fuller väl att den då sittande regeringen kommer att ha infört
förmögenhetsskatt och fastighetsskatt igen.
Grattis!
Isola regina
Ja, när det framtida skatteunderlaget viker pga inbromsad ekonomi (snällt uttryckt) kommer politikerna att leta efter alla skatteunderlag de kan för att ha någon skattebas alls. Det kommer att heta att vi solidariskt måste dela bördorna när det är svårt. Då ligger alla fasta tillgångar och synliga förmögenheter illa till liksom allt som kan komma att kallas lyxkonsumtion.
Tidsfråga innan man då även tvingas belåna obelånade tillgångar.
/Grönvita
Tyvärr lär du ha rätt. När 51% av befolkningen är beroende av skattemedel för sin försörjning (pensionärer, offentliganställda och övriga bidragstagare), då kommer de att rösta för att stjäla tillgångarna av de övriga 49%.
Frågan är om inte vi redan är där nu. DVS att 51% är skatteförsörjda.
Hur gör man en återgång till innan 1946 så att de som är försörjda inte har rösträtt?
Med det konstaterat är den bästa lösningen att vara företagare framför löneslav? Då du tillåts att "planera" dvs lättare trolla undan pengar via dubiösa upplägg samt ta upp allehanda privata kostnader på bolaget. Även om det inte är lagligt så är det ju ingen omöjlighet. För att snabbast möjligast stoppa undan till pensionen.
Vi skattesedeln betalar du sannolikt mer till andras än till din egen pension.
Från en naiv och egoistisk 80-talist.
Nu tycker jag det är onödigt att fuska som företagare, man tjänar så mycket bättre som företagare så det är onödigt att sova dåligt om natten för att man fuskar.
Är du av rätta virket och har möjligheten är det nästan en plikt att bli egen företagare. Mera deg till dig och du kommer utvecklas enormt!
Var försiktig med att anställa folk bara. Det är väldigt dyrt och du har en massa skyldigheter och de anställda kan bete sig hur som helst och du får inte sparka dem.
/ Lowrisk
Det märks att du inte var med på 1970-talet!
En stat som beter sig så är inte värd att ha hederliga företagare!
Därom kan jag ge besked
Ty jag var med…
Däremot de anstälda: bara gott att säga om
Isola Regina
Sverige och västvärlden som lider allt mer under lagen om minskande avkastning pga onödig komplexitet (som genusforskning)
Och exponentiellt tilltagande räntekostnader på samhällsskulden, vilken i sin tur är en lagbunden följd av vår ohållbara skuldvaluta.
There. Fixed it for you!
http://limes.bloggagratis.se/2012/03/18/7559758-valutan-del-4/
Urban Persson skriver ovan om att man som pensionär bör göra sig av med tillgångar mm. Jag har hört talas om detta förut men är intresserad att läsa på mer om saken då mina föräldrar förmodligen är på väg in på hemmet de närmaste 10 åren. De har en del pengar sparat från husförsäljning osv.
Hur ska man agera för att rädda så mycket av arvet som möjligt och slippa betala onödigt mycket avgifter och skatter?
Köp guld och silver för allt du inte behöver på ett par år. Detta innehav är anonymt.
Guldet dessutom skattefritt i inköp (räknas som valuta sedan 2006). Silvret är det moms på. Reavinstskatt tillkommer vid försäljning med vinst. Köper och säljer du fysiskt är det emellertid upp till dig vad du vill redovisa i deklarationen, plus att du slipper motpartsrisken; hur vet du att papperscertifikat motsvaras av äkta metaller? just det, det vet du inte.
Angående deklarationen: det är ett konstaterande, och absolut ingen uppmaning till någon slags ohederlighet.
Nej, det är inte upp till dig. Det är skattefusk, sannolikt grovt sådant och som privatperson åker du alltid dit. Förutom skattetillägg så blir det åtal för ekobrott när du accepterar skattetillägget och därmed erkänt dig skyldig.
Civil olydnad kan vara berättigat. De flesta åker givetvis inte dit.
Grovt skattebrott och åtal blir det inte frågan om ifall det rör sig om mindre summor guld man säljer. Här är jag lite osäker, men jag tror att det rör sig om en gräns på ca 40-50 000 kr eller ett basbelopp i reavinst för att det skall bli åtal förutom skattetillägg. Rätta mig om jag har fel.
Däremot säljs det en hel del enstaka mynt på E-bay/Tradera, och jag tror ingen deklarerar dessa vinster.
En sån sak som hur stor pensionen blir berör många. Hur kan det komma sig att beräkningen av pensioner inte är allmänt spridd. Den exakta formeln. (Det borde baseras på en fastställd matematisk formel, eller hur?) Är det någon som vet hur den ser ut? En länk vore lämpligt. För det kan väl inte vara hemligt? Att det är komplicerat är självklart, men kan folk i Riksdagen besluta om det (då borde väl de ha förstått hur det fungerar, man röstar väl inte om sånt man inte begriper?) kan väl vi vanliga medborgare få ta del av grundförutsättningarna. För det finns väl en formel, eller sitter det en sammansvetsat grupp nånstans och beslutar att "i år slår bromsen till".
Fakta på bordet tack. En länk snälla.
Att du och Svensken i allmänhet inte vet hur det går till är ett måste, annars hade folket blivit upprört över misshushållningen.
Skatten går in i en pott och inget är öronmärkt. Folk vet ju inte ens hur mycket de betalar i skatt.
Är själv pensionär sedan några år. Det var komplicerat att räkna ut sin pension. Gick en kort pensionskurs för att kunna begripa systemet.
Är helt införstådd med att pensionerna kommer att skäras ner kraftigt framöver(åtminstone realt), och att man behöver en egen förmögenhet på några miljoner för att kunna bibehålla någorlunda levnadsstandard på äldre dagar. Förmodligen kommer inte heller samhället ha råd med nuvarande äldreomsorg framöver när jag är riktigt gammal. Därför räknar jag med att behöva pengar för att betala privat äldreomsorg, men jag räknar också med att det kommer att skapas många nya privata äldreomsorgsplatser för de pensionärer som har råd med det (en hel del 40-talister skulle jag tro).
Om det investeras för lite i samhället och anpassningen till sinande olja och andra oundvikliga förändringar går för långsamt kommer det att saknas energi och varor för att uppfylla politiska löften, betala ut avtalade pensioner eller realisera värden som påstås finnas i fonder. Däremot är det svårt att förutse om det kommer att ske genom inflation, plötsliga kollapser som utplånar fonder, stenhård beskattning av olika minoriteter, allra värst att grupper stöts ut ur samhället eller gradvis sänkning av pensioner. Gradvis sänkning är nog den minst skadliga mekanismen.
Bäst är givetvis att många investerar i stället för att konsumera så ekonomin klarar kommande kriser. Där är tyvärr svårt medan ett politiskt program som garanterar att det går åt skogen kan skrivas ihop på en timme.
Nej, du har rätt. Läget vi står inför nu med en kollaps av det nuvarande finansiella systemet samt Peak Oil, gör det i stort sett omöjligt att förutse förloppet framöver. Det enda vi kan vara rimligt säkra på, är att vi får det ekonomiskt sämre med sämre pensioner. Hur mycket sämre är svårt att veta, men det är bäst som individ och familj att förbereda sig för det värsta och hoppas att det inte händer.
Oroa er inte för pensionen gott folk. Invandringen kommer att rädda systemet, för det säger politikerna.
När oljan är slut kommer ingen arbetslöshet att råda ty då är vi alla ute på fälten.
Jag har sagt det forut men sager det igen:
Den basta pensioninvesteringen du kan gora ar se till att du har en forbannat bra relation till dina barn, syskon, grannar och slaktingar.
Nagot annat sakert kort finns inte. En bra relation kan dock vem som helst fixa till, oavsett inkomst. Vanlighet och omtanke kostar inte en krona.
Jag sparar inte i traditionellt pensionssparande till min pension. Skrev därför nej.
Sparar dock till pensionen , fast på annat sätt. Bl.a genom rejäla amorteringar.
Litar inte på att reglerna för pensionssparande kommer att vara desamma över tid.
Blir det pension vid 95 eller 105 för 90 talisterna då? Själv kommer vi 90 talister förmodligen se slutet utav välfärdsbubblan under våran egen livstid.
/Mvh Herr Höger