Pyramidspelet bostadsbubblan, som liksom alla pyramidspel bygger på att det hela tiden tillkommer nya greater fools, som stoppar in ytterligare pengar i pyramiden så de som gått in tidigare kan tjäna pengar, verkar fortsätta att pysa ut.
Mäklarsamfundet har upptäckt att det visserligen var “hetare än vädret” (citat Erik Olsson Profitbyrå i Stockholms bostadstidningar, t ex Södermalmsnytt) på visningarna i januari, men det blev helt enkelt inga affärer. Hetare än rejält med minusgrader är inte speciellt hett bör noteras. Det nya heta är inte att affärer blir av utan att folk går och rynkar på näsan på visningar. Mäklare har också allt mer “ring för visning” i sina annonser, dvs har ingen lust att hålla visning utan intresserade. Finns även läsare som rapporterar om minst sagt svalt intresse på t ex Kungsholmen så mäklarnas siffror om antal folk på visningar skall nog tas med en stor nypa salt. Snittbelåningen vid nya affärer på Kungsholmen har sjunkit något, nu bara 81.4% i lån i snitt om man skall tro Erik Olsson, mot tidigare 85%.
Så nu försöker man bli av med bolånetaket genom att påtala att det behövs nya greater fools i form av ungdomar under 25 år som kan gå in med pengar. Dessa är i princip helt borta från marknaden nu. Återstår bara att få Finansinspektionen att slopa bolånetaket när det bäst passar beslutsfattarna.
Allt pekar mot att morgondagens data från Mäklarstatistik och datat från Valueguard visar på fortsatta fall på bostadsmarknaderna, som alltid givetvis med lokala variationer. Inte heller bör rasen vara lika stora som i december, men generellt nedåt. Vi närmar oss också i stadig takt månaderna när man nådde bubblans topppriser under 2011. Därmed kommer det se allt sämre ut för de som tvunget skall jämföra nedgången på 12 månader istället för från topparna på de olika marknaderna februari till maj.
Samtidigt har jag haft fel förr, Valueguards kvalitetsjusterade statistik kan exempelvis peka uppåt pga att bara billiga icke-premiumlägenheter såldes vilket kan dra upp kvalitetsjusterade priser. Inget konstigt med det.
I morgon blir alltså en bostadsbubbletung dag på bloggen. Dagens Industri har ju nu upptäckt Valueguard och kommer antagligen också rapportera om deras siffror och inte bara det Mäklarstatistik släpper.
62 kommentarer
Cornu, har du sett Cassandra oils uppfinning? Baklängesnoteras på börsen, gjorde 101% upp bara idag. Se factum.st
Fantastiskt bra att man kan utvinna olja ur produkter gjorda av olja. Våra vägar är ju bra exempel med sin asfalt, så man successivt kan riva upp vägarna när biltrafiken faller som effekt av peak oil och konvertera tillbaka motorvägarna till bränsle.
Ja, tror man på Cassandra oils "uppfinning" så är det bara ett tecken på att man är antingen okunnig eller bara korkad…
Försökte kommentera ett tidigare inlägg där svårsålda nybyggen i Mölndal diskuterades (Vänortsgatan, Stiernhielm, Åby stallbacke) men det verkade inte att gå, prövar därför att kommentera här istället.
Såg precis att Sverigehuset har gett upp att försöka sälja sina radhus på Åby stallbacke i Mölndal som äganderätt.
Istället gör de bostadsrättsförening av alla radhus. På detta sättet kan de sänka listpriset och tanka föreningen full med lån istället.
Ska bli intressant att se om detta trick funkar eller om presumtiva köpare är smartare än så?
I Malmö har HSB haft svårt att sälja lägenheter i Brf Draken. Från början var det tänkt att bli 65 bostadsrätter. Hösten 2008 skulle de börja bygga men trots ett stort intresse enligt HSB själva blev det byggstopp en månad efter pressmeddelandet. Ett år senare har man tvingats att sänka priset på lägenheterna och tycker att räntorna är så pass låga att folk ska våga att köpa. När det var dags för byggstart i början av 2010 så visade sig att man inte lyckats sälja 50% vilket bankerna hade som krav. I stället för 65 borätter blir det 48 borätter och 17 hyresrätter. Byggstarten fördröjs ytterligare till augusti 2010, då bankernas krav på 24 sålda lägenheter uppfylls. Idag, 1,5 år senare har HSB sålt 28 av lägenheterna och 20 är fortfarande osålda. Av de 17 hyresrätterna med inflyttning 1 februari 2012 är det ännu ingen uthyrd.
080903: "Intresset har länge varit stort, och därför känns det extra roligt att vara en av de första byggherrarna på länge som bygger bostadsrätter i Husie"
081015: "Intresset har sjunkit snabbt och dramatiskt"
091005: "Räntorna är låga och folk känner sig tryggare med att köpa bostadsrätt"
100208: "Det är bankerna som ställer krav på att 50 procent av lägenheterna ska vara förhandstecknade innan vi kan byggstarta."
Niklas
Kan bero på att området inte ligger i närheten av nåt attraktivt om man säger så…
Ja, ärligt talat. Husie är inte det hetaste området om man säger så.
I detta hyfsat stora projektet har HSB bara sålt ca 25% lägenheter, men står att bygget har startat…
http://hsb.se/gota/jarnbararen?tab=apartments
Får börja med att gratulera till en fantastisk blogg!
Din blogg har hjälpt mig att göra många vettiga beslut, bl a nu senast när jag sålde min lägenhet för 1 år sen. Nu ligger en liknande lägenhet ute för 150 000 kr LÄGRE :S!Idag bor jag i hyresrätt som funkar utommordentligt.
I Öresundsregionen är läget skitsvårt nu. De flesta jag känner som försöker sälja får endast skambud för 200 000 kr lägre än vad dom köpte för, för några år sen. Har svårt att se att detta inte sprider sig till Stockholm. Stockholm är som sagt inte Berlin.
Nä, Berlin verkar vara mycket billigare. Property is available in the German capital at less than 1,000 euros/m^2.
Berlin har (och har sedan muren föll haft) ett överflöd av billiga lägenheter, så nej, Stockholm är verkligen inte Berlin.
Lockande! Tyskarna har ju makten nu =)
Haha antar att du är ironisk. Berlin är dock en trevlig stad lite grå bara.
Jag vill, precis som "anonym" innan mig gratulera till en fantastisk blogg. Vill egentligen bara kommentera att jag redan längtar till dina inlägg på bostadsbubbledagen imorgon.
Din information är ovärderligt intressant att läsa. En bra motbalans till massmedias konstanta brus med grunda artiklar utan värde, citat från mäklarbranschen eller bara vad Britney Spears hade på sig igår.
Tack för en bra blogg!
/Jonas
Jag har en kollega i Malmöregionen som jag diskuterade bobubblan med våren 2011. Jag påpekade vansinnet i dagens priser och konstaterade att det kommer smälla. Han köpte villa i maj 2011, flyttade in i oktober. Då kunde han inte få sin bostadsrätt i Lund såld. Nu har han gett upp på att försöka sälja och hyr ut istället i väntan på att priserna ska gå upp. Aj, säger jag bara… Jag har för övrigt aldrig sett så många till-salu skyltar i Lund. Ibland försvinner någon, men ett par månader senare brukar de vara tillbaka igen.
Det är inte omöjligt att lånetaket försvinner om något av blocken bedömer det vara en valvinnare.
Eller åtminstone så sänker man det till en symbolisk gräns, säg 5%. Sten Nordin(M), borgarråd i sthlm har redan dryftat den tankegången.
Det kan säljas in som att bolånetaket gör att "ungdomar stängs ute från möjligheten att köpa boende"
Hela den politiska färgskalan kommer vända på varje sten , om det visar sig att bomarknaden är i fara.
T.ex. statliga lånegarantier för hushåll där bostadsvärdet understiger lånet. Det var på tapeten redan 2008 när Mats Odell var bostadsminister.
Den anekdotiska bild från sthlm som jag har nu är att perifirin är i princip stendöd. Fina områden som fredhäll, nacka, hammarbyhöjden som åkt snålskjuts på borallyt åker just nu på en massiv nedåtkorrigering. Centrala sthlm däremot, lever sitt eget liv då det finns så mycket upparbetat bokapital som kan skjutas in i budgivningar.
Priset för mig som HR-mupp att slippa vara låneträl for life åt banken ser ut att bli att på något sätt vara med och "rädda" bolånefesten.
P.S
Sticker ut hakan förresten och tippar på neutrala/positive siffror för centrala sthlm i morgondagens statistik.
D.S
/Realisten
Sten Nordin vill sänka bolånetaket men vill samtidigt fortfarande kyla bostadsmarknaden genom att införa amorteringskrav.
Amorteringskrav är antagligen ett klokare alternativ än ett tak – med amortering kan du tvingas ner till en låg belåningsgrad. Som det är nu kan du i praktiken sitta med 85% i all oändlighet (vilket om några år kan betyda 150% om det går illa…)
http://hempris.se/
Jag tror att många som inte vill att bostadspriserna justeras nedåt hoppas på RB:s beslut nu i veckan…
Personligen tror jag på en sänkning på 0,25
Inte för att jag anser att det behövs utan för att jag utgår ifrån att RB gör som vår väldige Borg har bestämt
Den väldige Borg sa ju redan då han presenterade budgeten för 2012 att styrräntan skulle vara 1,0 i slutet av 2012 – och då kommer den väl att vara det?
Detta kommer nog (tyvärr) att göra att en justering av bostadspriserna till en mer hälsosam nivå skjuts på framtiden
Om man nu inte kombinerar räntesänkningarna med amorteringskrav – vilket skulle vara en bra "investering" för framtiden – såväl nationalekonomiskt som för de enskilda lånetagarna
Amorteringskrav – nu i år – medan bostadsbubblan fortfarande underblåses av låga räntor
Kan man hoppas på att den väldige Borg vågar sig på det?
För om han inte gör det nu så kommer det nog inte något mer tillfälle då det kommer att vara politiskt möjligt att införa det (när bostadsbubblan väl spricker kommer det ju inte att gå…)
Inte så säker på det. För att kompensera förstagångsköparna kan styrräntan behöva sänkas 2.80 procentenheter mot i höstas, dvs bli rejält negativ, se http://cornucopia.cornubot.se/2012/01/bolanerantorna-maste-sankas-280.html
Senaste sänkningen gav ingen skjuts till bostadspriserna. Men visst kan det komma tids nog.
Du menar att det redan är för sent?
Dvs att räntesänkningarna inte kommer att räcka för att hålla liv i bubblan och att det därmed också är politiskt "för sent" att införa amorteringskrav?
Typ. Vad som kan rädda bubblan eller dämpa fallet är när valfläsket drar igång 2013 och det t ex kommer föreslås ökad avdragsrätt, räntebidrag, statliga garantier för lån bla bla när de olika partierna kommer försöka övertrumfa varandra om att vinna de skuldsattas gunst.
Fast allt måste förstås finansieras. Så det blir kollektivet av svenskar som får betala via sänkt välfärd.
Är det inte snarare så att det är när bubblan spruckit som man enklare kan införa amorteringskrav? Överbelånade torskar med 150% belåning lär ju behöva amortera i alla fall så där gör det inte så mycket skillnad. Köparna kommer vilja amortera för att de "vet" att priserna faller och vill hålla sig på den säkra sidan. Dessutom kommer väl förmodligen bankerna själva börja kräva amortering när de "vet" att priserna faller. Verkar som den perfekta tiden för politiker att lägga in ett krav på amortering.
Fast det där är ju precis motsatsen till vad vi behöver
Det vi skulle behöva är ju en justering av priserna nedåt i en inte för snabb takt
Helst i kombination med amorteringskrav så att vi samtidigt får en justering av skuldsättningsgraden i samma riktning
Eller?
Fast vad vi behöver och vad desperata politiker kommer göra är två olika saker.
Naturligtvis skulle vi behöva amorteringskrav.
Tigern
Teoretiskt har du nog rätt
Men sedan har vi ju den politiska verkligheten, dvs vad politikerna gör när de ser att bostadsbubblan spricker, dvs det som C beskriv ovan 11:50 AM
Jag har nog en lite mer positiv bild av det hela – jag tror nämligen situationen är så oåterkallerligt och fullständigt åt skogen att priserna kommer krasha oavsett vad politikerna vill, och sendan kan de ju lugnt införa amorteringskrav 🙂
Om man tittar på vad folk får för räntor så ser man att tex SEB gått från ett påslag på 50 punkter till ett påslag på 110-120 punkter, efter tuff förhandling. Detta på ett halvår ungefär. Det finns alltså dolda räntehöjningar i bakgrunden. Plus då tuffare krav från bankerna. Se tex http://newsroom.sebgroup.com/sv/Inlagg/2010/SEb-inforde-stramare-bolaneregler-redan-i-november/ som innehåller en rad åtgärder från SEB som bidrar till att göra det svårare framförallt för förstagångsköpare.
Jag tror vi får ett ARM-avdrag, amortera 4000 och få tillbaka hälften av staten 🙂
Ett ARM-avdrag, ja tack. Skulle amortera 40000 i månaden då, 😉
Ytterligare en sida för bostadsstatistik. Vet inte hur de får sin data men om det stämmer så är det fortsatt ner i Stockholm i alla fall:
http://bostadsdata.se/Statistics.aspx?statistik=bostadspriser&laen=stockholm&kommun=stockholm
är tveksam till om att det skulle hjälpa att ta bort bolånetaket nu. Bankerna har vid det här laget fattat att belåning över 75-85% är farligt och kommer därför kräva topplån med högränta om taket tas bort. Unga människor idag börjar kanske också fatta att det är bättre att vänta med att köpa!? Ingen kan vet hur det kommer att sluta men min magkänsla säger mig att uppsidan på bostadspriserna är väldigt begränsad de närmaste åren .
Inte lätt att förutsäga bostadsprisernas utveckling på kort sikt. Det enda vi egentligen "vet" är att det inte kommer att hålla på lång sikt och att ju högre priserna stiger desto mer kommer de att falla.
Det finns naturligtvis statistik över hur mycket som är "lämpligt" att betala för en bostad (kan bara inte hitta den just nu). Statistiken sträcker sig med början i Amsterdam tidigt 1600-tal, London från början av 1700-tal, New york och Boston från början av 1800-tal. Fram till nu. Ett rimligt pris att betala för en bostad i ett specifikt område pendlar (enkigt statistiken) kring ett jämnviktsläge som motsvarar 15 årshyror för det man kan ta ut på en "fri marknad" för en hyreslägenhet.
Angående ett jämnviktsläge så kan man säga att i stort sett allt vi människor företar oss går att beskriva som en klockstapel där dom flesta "scores" naturligtvis kommer att placera sig i paritet med jämnviktsläget, den bästa gissningen eller prognosen kommer därför alltid statistiskt att vara ett värde nära jämnviktsläget. (meddelvärdesregression).
Den enda "fria marknad" (kan finnas flera) jag känner till är Hammarbysjöstad där allmännyttan deklarerade att för att överhuvudtaget bygga så var kravet att man skulle få ta ut "marknadsanpassade" hyror.
En hyresrättstrea ca, 80 m2 i Hammarbysjöstad kan man ta ca. 12 000:- i månaden för, inflyttning tämligen omedelbart i "bostadsbristens" Stockholm. I ett jämnviktsläge skulle denna bostad kosta (1200 x 12) x 15 = 2 160 000.
http://www.hemnet.se/bostad/bostadsratt-3rum-hammarby-sjostad-stockholms-kommun-babordsgatan-11-3379556
Ovanstående är utannonserad för 4 200 000, det är en av anledningarna till att räntegapet blir så stort, internationella banker bedömer risken större än nationella banker och spreaden ökar i interbankräntan.
Värre lär det bli…senare i veckan så sänker man väl räntan ytterligare. Allting vi konsumerar och behöver, har gått upp 5 – 60 %, Stål, Soja, Vete, Guld, Silver, Majs, Olja ( har ni köpt kaffe nyligen…say no more!). Men någon inflation att tala om existerar tydligen inte.
…………../ sjodan
"Ett rimligt pris att betala … motsvarar 15 årshyror för det man kan ta ut på en "fri marknad" för en hyreslägenhet."
Givetvis måste man även ta med ränteläget i ekvationen: ett ränteläge på 3% berättigar till ett mycket högre pris än ett ränteläge på 20% (jodå, båda nivåerna har varit aktuella under min livstid).
Du tar ju bort det absolut väsentligaste ur citatet, alltså: "pendlar (enkigt statistiken) kring ett jämnviktsläge". Denna pendling kan ju till stor del bero på ränteläget…
Glöm inte att man i Sverige betalar brf-avgift också.
Detta är väldigt intressant och låter också mycket rimligt, åtminstone gällande priserna i t.ex. centrala Göteborg. Det intressanta är att hyresavgifterna inte skiljer sig speciellt mycket i centrala Göteborg jämfört med inte lika centrala Göteborg, tänk typ linnestaden vs högsbo. Väldigt liknande hyror men kvadratmeterpris på bostadsrätter på 35 000/m2 vs 20 000/m2. Detta talar ju för att det främst är bostadsrätter centralt som kommer falla mycket i pris. Verkar rimligt eller är jag ute och cyklar?
Simon, du är nog ute o cyklar! Det är köpstarka bostadshavare och spekulanter i centrala områden. Man släpper inte en fin lägenhet om man inte måste!
Volvo tuffar fortfarande på!
Blir mer och mer övertygad om att amorteringskrav är den rätta modellen, den ger stöd åt tanken att ett lån är just ett lån, något man under given period skall betala tillbaka. Frågan är hur skall ett sådant förfarande vara konstruerat?
Absolut. Skulder ska betalas tillbaka, inte hyras.
Guldet är ju också i en bubbla. Det är ingen tvekan om det. Den har börjat pysa också.
Haha, ja för nu är det nytryckta pengar och aktier som är hett, eller hur? Vi ser ju runt om i världen hur duktiga politiker är på att bevara pengars värde.
seriöst?…..
http://www.grovgrus.blogspot.com/2012/02/om-det-finns-en-bostadsbubbla-finns-det.html
Bara kolla på grafen. tror inte inflationen har stigit så. Inte penningmängden heller.
Hade vi haft fler hyresrätter hade bobubblan planet ut för fler år sedan.
Moderaterna som sålde ut halva stockholm har stor skuld i detta, de gamblade med hela landets ekonomi när de sålde ut och skapade massorna av skuldsatta svenskar. Allt för att säkra väljarnas röster då de flesta är beroende av flera skattesänkningar och låga räntor för att kunna fortsätta tillhöra den nya borgarklassen*
http://stockholmsrean.se/ , genom att studera kartan kan man i princip se vilka fastigheter som har börjat rösta på moderaterna.
*Överbelånade kreditkonsumister.
Trams, utförsälningen av hyresrätter har inte påverkat tillgången på hyresrätter i Stockholm, då ingen där släpper sin hyresrätt frivilligt. Snarare så hyr de ut i andrahand i evigheter, eller säljer den svart – det finns bara ett sätt att stoppa det här, och det är MARKNADSHYROR och göra det lättare att bygga (bygg på Gärdet ffs!)
Men visst stämmer det att bolånebubblan hade planat ut om vi haft fler hyresrätter, men det är knappast nåt som socialdemokratisk politik har lett till de senaste decennierna.
/Oraklet
Det var den fete som startade bobubblan när han 2003 tjatade ner räntan. 2004 började riksbanken med sin FED policy med negativ ränta för sparare.
Den som är satt i skuld är inte fri sa han, sen avgick den fete och lånade 13 miljoner till sin herrgård(torp). Men den mannen är smartare än medeltorsken, han har sett till att kunna göra sig skuldfri tills han inte orkar arbeta längre.
De största förlorarna är vi som sparat pengar och lever inom vår förmåga, dels via inflation av våra besparingar och dels den kommande bailouten av överbelånade BLTs.
Den som tror att livet är rättvist är bra naiv, det är sällan den som gör rätt som blir vinnare.
Om du inte vinner har du gjort fel. Hade du gjort rätt hade du vunnit. Som i de flesta andra strategispel.
@ Anonym 01:01
"Den som tror att livet är rättvist är bra naiv, det är sällan den som gör rätt som blir vinnare."
Öhhh, det är väl den som gjort rätt som BLIR vinnaren?
Den som TYCKER sig ha rätt, men inte blir vinnare – han hade förmodligen fel…
/Aviatören
@ Anonym 01:01
"De största förlorarna är vi som sparat pengar och lever inom vår förmåga, dels via inflation av våra besparingar och dels den kommande bailouten av överbelånade BLTs."
Du får väl trösta dig med att du hade rätt, och bortse från att de som hade fel var de som hade rätt på riktigt och att du genom att ha rätt möjliggjort för alla de som haft fel att bli vinnare…
//
Ledsen att behöva göra er besvikna, men i Sthlms innerstad är det fullt drag på både visningar och budgivningar. Trenden är nu upp!
Tack för info mecklarn
Jag vet att många här vill att bostadspriserna ska kollapsa med 50% över en månad.. men vi kan bara be att det går sakta, 5% om året i 10 år hade vart rätt bra, önskescenario men ändå.
Usch! Hatar alla former av pyramidspel. Bondfångeri på högsta nivå.
Tre scenarier från mina vänner och kollegor
Kollegans lägenhetsköp:
Aug -11 Utgångspris 995´
Aug -11 Vunnen budgivning 1075´
Feb -12 Grannens lgh kommer ut på marknaden för 650´
(Skick mycket jämförbart – planlösning likadan)
Parets Villaköp
Maj -11Utgångspris 2300´
Jun -11 Vunnen budgivning 2450´
Inflytt dec -11
Feb -12 "Grannen" säljer mycket jämförbart hus utgångspris: 2095´
Försäljning:
Sept -11: Visning 1: Ingen kom
Okt -11: Visning 2: Prissänkning ca 6% – ingen kom
Nov -11: Vinsning 3: Ytterligare prissänkning 6% – Ingen kom
Feb -12: Kollegan bor kvar
Detta sker på sina håll i småstad. Tror vår marknad reagerar snabbare än storstäderna.
Jag tillhör den trista kategorin människor som gärna gör feta Open Office-kalkyler över hushållsekonomin och förutser alla möjliga konstiga scenarion för att alltid kunna behålla kontroll över ekonomin.
Emellertid har jag dyra hobbies och värderat konsumtion i likhet med resten av min familj. Efter att ha förläst oss på denna blogg har vi dock beslutat oss för att höja amorteringstakten till att vara skuldfria inom 30 år. Naturligtvis kommer vi att konsumera mindre men fördelen med konsumtionssamhället är att 2:a och 3:ehandsvärdet på produkter är väldigt lågt vilket vi utnyttjar rejält. Vi handlar glatt kläder i Second Hand-butiker och lägger ner tid på att reparera istället för att köpa nytt.
precis. köpte en ny tvättmaskin för ett tag sen….
dagen efter tittade jag på blocket. det fanns en uppsjö av maskiner som bara var 1-2år gamla. hade jag tittat där först hade man kommit billigare undan.
nu funderar jag på en soda stream. kollade blocket denna gången först. mycket riktigt kan man hitta både nya och nästan helt nya för halva priset.
lagbas
Svårt att sälja i Västerås.
http://vlt.se/nyheter/vasteras/1.1541731-passivhus-svara-att-salja-hyrs-ut
Hörni, vad tror ni kommer att hända på lite längre sikt med alla skuldbubblor? Kommer vi inte att behöva "reseta" allt igen med en mega-Jubilee för att det nuvarande systemet ska gå att tillämpa i framtiden? Om inte, vad ser ni för realistisk fortsättning på pyramidspelet pengar/skuld?
Oj vad alla var eniga här. Underskatta inte lågräntapolitik för att hålla bostadspriserna uppe!
Varken Riksbanken eller någon annan har intresse av att se till att bostadspriserna följer historiska normalnivåer. Allra minst bankerna vill se ett kraftigt prisfall så räntesäkningarna kommer i sinom tid.
Man kan inte jämföra fastighetspriser med disponibel inkomst såsom enda parametern av den orsaken att man inte köper sitt boende rakt av. Man lånar till det. Tyck vad ni vill men så är det. Mer betydelsefullt blir då boendekostnaderna i förhållande till den disponibla inkomsten – och boendekostnader består just till stor del av räntekostnader.
Säg upp din dagstidning och du kan låna 150 000 kr eller sluta röka och låna 500 000 kr. Med lågräntepolitik är detta fullt möjligt. Och lågräntepolitk är fullt möjlig med de deflationsrisker som är nu.