Mäklarstatistik verkar inte ha släppt något pressmeddelande på hemsidan än, men på deras hemsida finns nu priser för januari, som pekar på kraftigt upp generellt, men spretigt. Exempelvis +5% för bostadsrätter i Riket, men -1% i Stockholm och Göteborg.
Avsaknaden av pressmeddelande gör dock att man inte kan vara säker på att det är rätt siffror än. Finns en blänkare och kommentar på TT bekräftar att siffrorna är de riktiga. Tillägg: Nu finns även pressmeddelande.
Och det väsentliga är Valueguards kvalititetsjusterade statistik som släpps om 44 minuter. De siffrorna kommer antagligen inte var lika brutala efter man justerat för kvalitet och vad för affärer som faktiskt genomförts. Mäklarstatistiks data kan vara överdriven om det främst är premiumobjekt som faktiskt sålts, eftersom Mäklarstatistik bara redovisar medelvärden utan kvalitetshänsyn. Tvärt emot kan ju priserna stigit ännu mer om det bara är oattraktiva objekt som sålts. Men vi får vänta på Valueguard.
17 kommentarer
Intressant i pressmeddelandet är att man lägger mycket vikt vid sista månaden Januari, då priserna gått upp. Tremånadersperioden, som man normalt pratar om, visar fortsatt på nedgång. I december talade man istället om de sista tre månaderna (där den sista månaden visade på nedgång på 11% för bostadsrätter i Stockholm).
Det är bara 1-månaderssiffran som är positiv om man tittar på pressmeddelandet.
Uppgången på 5% är ju jämfört med december 2011 där man rapporterade en nergång på 11%, det är ju alltså fortfarande ner 6% sedan November men som sagt utan viktning säger det inget, det kan ju helt enkelt vara så att fler bostäder säljs i Stockholm vilket drar upp medelpriset i landet, det vet man aldrig….
Det var precis det jag tidigare skrev här till dig. Märkligt nog börjar kunderna hitta tillbaka här i Göteborg. Vi har flera prisrekord i östra centrum och ett par mitt inne i staden med. Dock känns det väldigt märkligt då en del bra bostäder i fina lägen i lågt belånade föreningar inte har intresse medan liknande men i mkt sämre lägen och eller föreningar slår de bättre bostäderna…
Dock börjar det igen bli litet färre kunder på visningarna igen jämfört med januari.
MVH Mäklargåsen i Götet
Problemet är ju att det är stört omöjligt att få tag på en bostad. Har sökt i stort sett varenda dag efter större bostad i västra Göteborg och undantar man nyproduktioner och problemområden finns det väldigt, väldigt lite ute till försäljning.
Sedan kan ni gapa om oväsentligheter hur mycket ni vill – men så ser iaf det faktiska förhållandet ut.
Enligt den här bloggens ägare så är det bara att ringa några telefonsamtal till ett antal privata fastighetsägare eller några stiftelser så har man en hyreslägenhet inom några veckor.
Så skrev han i alla fall i höstas.
Jag tror att det finns en liten grupp som inte tagit intryck av att bostadsmarknaden börjar tveka, och som har en bostadskarriär i ryggen. Om flera sådana råkar bli sugna på samma objekt så kan priset bli som på toppen.
Dagens Industri dumpar Mäklarstatistik
http://di.se/Artiklar/2012/2/14/259095/Darfor-valjer-dise-bort-Maklarstatistik/
Vet inte, men kan inte detta vara den där tillfälliga vändningen före ett stort ras? Vill absolut inte förutsäga det, för jag vet inte. Men sista dagarna och veckorna har ju varit glada dagar på börsen. Det verkar som om de lever i sin egen bubbla, mot en fond av dyster utveckling i Europa och världen, både politiskt och ekonomiskt.
Det verkar på mig som en absurd situation, där ett gäng glada typer festar på Titanics däck. Med det vill jag inte säga att världen går under eller liknande, utan bara att det finns enorma orosmoln i världen och Sverige som vissa tycks ha tillfälligt glömt bort. Vi får väl se hur det utvecklar sig.
Säger som sagt inte att allt går åt skogen. Det kanske fortsätter länge än. Men konstigt är det när saker ser ut som de gör.
och där kom valueguard…
jag är nu definitvt priced out forever.
*trumvirvel!*
Kan ju finnas de som säljer innan de köper och alltså måste hitta något (eller leta hyresrätt) och vet precis hur mycket pengar de har att röra sig med. En annan grupp som flyttar oavsett marknad är barnfamiljer. Börjar barnen skolan så vill man gärna slå ned bopålarna.
En del kanske har dragit "lärdom" av 2008. Det var inte ett särskilt stort fönster då det var köparens marknad. Sen slog riksbanken till med storsläggan och pyramidspelet var igång igen. Finns mycket att labba med där – kanske utlåning till 0,1% ränta? Kan svenska staten rädda franska banker på det sättet kan man säkert rädda svenska banker och "pippi-långstrump-ekonomin" på det sättet också.
Hur kan Valueguard hinna med att få sina siffror färdiga så kort tid efter Mäklarstatistik?
nu har det vänt! inte konstigt att priserna går upp när börsen stigit 20% sen i höstas och räntan kommer fortsätta att sjunka?
är väl billigare att köpa bostadsrätt än att hyra på många ställen?
fina siffror från valuegard med, upp ca 5%, cornucopia hade fel 🙂
nu kommer dessutom folk bli ännu mer taggade att köpa, blir nog nytt ATH i sommar
I Sverige har vi en media- och politikerkår som försöker städa de enorma problemen under mattan pga självintresse och höga insatser på bostadsmarknaden.
Vi har inte ens passerat andra månaden av 2012 och givetvis brukar det vara "nya tag" och "positiva utsikter" i början av varje år. Självförnekelse, "adaptive expectations", "Mob psychology assumptions", "positive confirmation bias" mm.
Landet lagom är dock som bekant engagerat och högst beroende av vad vi kallar för världshandel. Vår ekonomi är liten i sammanhanget, långt bort, och inbäddad i ett nätverk av den resterande världsekonomin. Generellt så är vi givetvis också utsatta för stenhård konkurrens världen över, även inom våra expertområden vad gäller produktionsteknik, elkraftslösningar och stål. Vårt utrymme blir ständigt mindre och storföretagen tvingas skära i kostnaderna och flytta produktion och tillverkning utomlands. Det är exportindustrin och ett stabilt politiskt system och inget annat som har bidragit till att svensk välfärd kunnat byggas och att vi kunnat importera varor utan större statsskulder! Oljepriset för dessutom med sig en överhängande hög risk att slå hårt mot vår exports konkurrenskraft och likväl konsumtion av billiga östasiatiska och sydamerikanska produkter.
1. Med Europas högsta privata skuldsättning (i Sverige) kommer det inte längre att finnas utrymmen för att ta större lån. (relativt) Låg statsskuld men HÖG privat skuld.
2. Statsfinanserna i Europa och USA är under all kritik och det är bantningsdieten LFLC (Low Fat, Low Carb) som gäller för de flesta framöver. Om de gladeligen kommer att betala för våra svenska och dyra exportprodukter i ett sådant läge kan tolkas som högst tveksamt, både vad gäller offentlig och privat sektor. Bådadera är beroende av…
3. TADA!!! Billiga krediter! Har länder (offentlig och privat sektor) med fallande kreditbetyg tillgång till detta, och hur kommer det att slå mot världshandeln?
4. Oljepriset kommer att fortsätta stiga, undrar hur det kommer att påverka?
5. Vad kommer att hända med arbetslösheten? Och vad gäller Sveriges inkompetenta och tröga arbetsmarknad med HÖG protektionism via LAS och fackföreningar; kommer vi att stärka vår effektivitet, produktivitet och konkurrenskraft framöver? Mmmj*e*….
6. Kommer därmed privatpersoner att ha tillgång till billiga krediter när de inte har ett arbete, och kan man likväl ta stora miljonbelopp i lån på minimilön? Kommer bankerna med sina privata vinstintressen vara "snälla" och ge samma låga ränta de tidigare gjort trots skenande risker i återbetalningsförmågan? Riksbanken kan göra vad de vill och fortsätta tro att de kan styra skutan.
7. Kommer inflationen att ligga kvar på 2-3%? Kanske… Å andra sidan kan man med statistik dölja inflation (vilket redan sker systematiskt). Men lek med tanken att den ökar bara lite grann, till kanske 5% så kommer åtskilliga svenska belånade att få se inte bara ökade priser, utan också en höjning i sin bolåneränta. Bara 1% ökning på ett "litet" tvåmiljonerslån betyder i dagens penningmått ett sänkt konsumtionsutrymme om 1666:-. 2%… 3%… 4%… 7%…?
Ärligt talat. Det är amortering som gäller framöver, vilket slår stenhårt mot konsumtionen, vilket slår mot detaljhandeln, vilket slår mot arbetslösheten, vilket ökar bankernas risk, vilket bidrar till högre ränta, vilket i fyrtioelva fler led leder till NED NED NED på bostadsmarknaden för medelsvenssons!!! I slutändan vinner alltid ekonomisk marknadsrationalitet (Profit) över individen eftersom det är ganska svårt att både äta en kaka och samtidigt ha den kvar.
De riktiga höginkomsttagarna sitter mer tryggt än medelklassen som egentligen inte har något, men låtsas som att den har det inför alla andra högbelånade medelklassvänner.