Mäklarstatistik släppte idag sina nya data för de svenska bostadsprisernas utveckling. Mer intressant är som vanligt Valueguard-KTH:s statistik som tar hänsyn till kvaliteten på de objekt som sålts och alltså ger kvalitetsjusterade priser.
Dagens första sammanställande rapport blir för den alltid intressanta marknaden Stockholm där insatserna är som störst och med det också både stress och bitterhet.
Lägenhetsprisindex för Stockholm |
Lägenhetspriserna vände ner igen efter uppgången på kreditvärdiga föräldrars bostadsköp åt deras utflyttande studenter. Kvalitetsjusterat föll priserna med 1.4%. Inga förändringar i tekniska säljsignaler i övrigt, utan bostadsmarknaden i Stockholm ligger förstås kvar i sälj.
Nu faller förstås inte priserna lika mycket varje månad, men skulle de falla med 1.4% varje månad skulle det innebära en nedgång på 0.986^12=0.844, dvs -15.6% på ett år.
I mycket påminner bostadsmarknaden för lägenheter i Stockholm just nu en del om det som Malmö upplevde nästan hela 2010, dvs horisontell utveckling innan den riktiga nedgången tog fart.
Villaprisindex för Stockholm |
Kvalitetsjusterade villapriserna stärktes dock något, upp 0.38%, vilket är andra månaden med en återhämtning, även om den är svagare än tidigare. Sommarens kraftiga prisfall är på inget sätt återhämtat.
Härnäst kommer en rapport för den tidigare starkaste bostadsmarknaden i Sverige den sista tiden, nämligen Göteborg. Men dagens statistik är tvärt om. Göteborg är nu svagast.
Mer om det om en liten stund.
Från Svensk Fastighetsförmedlings Peeter Pütsep sägs det att priserna inte faller dramatiskt som en del förutspått. Vet inte vem som förutspått någon dramatik. Jag har sagt 50-60% ner för bostadsrättspriserna på 4-8 års sikt och 30% ner för villorna under samma period. Det innebär en långsammare nedgång än den man sett i Stockholm än så länge. Så i själva verket är det rätt dramatiskt. Möjligt dock att Pütsep är en sk drama queen som övertolkar allt och tror att priserna skall halveras över en natt.
13 kommentarer
Upp på Östermalm… Säkert massa små förstaboenden. Vem köper större nu med den osäkerhet som råder.
Jag undrar vem som är en drama Queen jag…
I Stockholm är det stort tryck med massor av ombildningar av allmännyttans lägenheter. Jag vet en del som sålt och köpt villa.
Mäklarstatistik för Kalmar, Blekinge med flera är betydligt intressantare än Stockholm där bara 20% av befolkningen bor:
http://svt.se/svttext/web/pages/160.html
13:16: Så 4% av befolkningen är intressantare? Isåfall är väl Uppsala lika intressant, där bor ungefär lika många so i Kalmar och Blekinge tillsammans. Men de siffrorna kanske inte bevisar det katastrofscenario du är ute efter?
13:19:
Att bara visa siffror från Stockholm blir missvisande för 80% av befolkningen.
Vem försöker du lura?
/ 13:16
Jag redovisar respektive siffror per område i ett inlägg åt gången. Den som tänkt köpa bostad i Göteborg är knappast intresserad av priserna i Malmö osv osv.
De som inte är intresserade av Stockholm kan skita i detta inlägg. Ingen har krävt något annat.
Sist kommer ett inlägg om prisbilden för Sverige som helhet.
Med tanke på den här artikeln.
http://www.e24.se/pengar/din-ekonomi/bank-och-forsakring/hushallens-belaningsgrad-stiger_3081378.e24
så har jag en fråga jag behöver hjälp med.
"I gruppen 25-49 år svarar 25 procent att de har en belåningsgrad på 70 procent eller mer. I gruppen 50-65 år respektive gruppen 66+ svarar endast 7 respektive 6 procent att belåningsgraden är 70 procent eller mer."
Går det att hitta liknande statistik fast för T.ex. 30 år sedan? Vore intressant att jämföra dåtidens ungdom med dagens ungdom och belåningsgrad
agazza : Hur många 40-talister känner du som fortfarande sitter fullskitna med lån på sina 70-talsvillor ? Nästan inga ?
Hur många 70-talister kommer sitta fullskitna med lån om 30 år ? Betydligt fler ?
Oavsett om priserna går ner eller inte så har tillräckligt många så stora lån att det rejält påverkar hur hela samhället ser ut.
Ronneby är en kommun jag tittat på tidigare, eftersom den kommunen haft så otroligt många hus till salu. Nu visar det sig att priserna där gått ner 20% på tre månader. Så det finns en koppling mellan utbud och prisläge, men det tar ett tag innan det slår genom.
Losers har lån man inte kan betala av, har alltid varit så och kommer alltid att vara så.
Prisfallets storlek och hastighet kommer helt att styras av konjunkturen. Faller konjunkturen snabbt kommer också priserna att falla snabbt. Ingenting har större inverkan på den enskilde individens beslut om husköp än huruvida inkomsterna är säkrade. Stämmer det dessutom att bankerna börjar kräva 25% kontantinsats sorterar man ut dom flesta spekulanterna oavsett job situationen. Om det vill sig illa kan det alltså gå mycket fort, långt snabbare än dina 4-8 år att reducera den generella prisniivån med 30%. Vi behöver inte leta längre i minnet än till början av 90-talet för att hitta skräckexempel. Tyvärr har många av oss glömt detta. Förmodligen för att merparten av dagens husspekulanter var för unga då för att bekymra sig över fastighetsmarknaden. Men det går att fråga oss som var med. Och sen finns inte minst statistik för den som orkar läsa. En statistik som visar att det kan gå mycket fort utför.
När det sedan gäller prisfall (som uppgång) skall man komma ihåg att det fördelar sig mycket ojämt över landet. Även inom våra storstadsregioner är skillnaderna mycket stora, jmf början av 1990-talet igen. Ett prisfall på 30% som riks-snitt kan innebära allt från fall på några procent till en 70-80% beroende på var man bor. I vårt fall sjönk bostadsrätten 1991/92 med över 40% i en medelstor stad i södra Sverige. Andra råkade betydligt värre ut. Jag vet dom som fick skänka sin bostadsrätt, dvs 100% fall. Medan det fanns dom som klarade sig undan nästan utan prisfall. Ett problem nu, jämfört med 90-talet, är att fallhöjden är så mycket större. Vi får inte glömma att vår valuta heter Kronor och inte Procent. Även måttliga prisfall mätt i procent kan få stor inverkan på den privata
ekonomin. Å andra sidan, fastighet är som aktier – du har inte gjort en
förlust/vinst förrän du sålt. För den som har råd att ha kvar sitt boende (och vill bo kvar) har inget drastiskt skett. Men då krävs jobb. Och därmed att konjunkturen inte viker för mycket.
marcus, likvid vänster:
"6 procent hos 66+ säger att belåningsgraden är 70 procent eller mer."
Men ja jag tror också du har rätt i att belåningsgrader och låntagarna har ökat, men det vore roligt att ha konkret statistik som gärna är anpassad efter inflationen. 🙂