Det kan som bekant vara svårt att exakt pricka toppen på pågående upprekyl, precis som det är svårt att pricka toppen när det är dags att sälja postiva positioner. Jag har tidigare skrivit om att en rekyl kan ta upp OMXS30 till intervallet 1000-1050, men det är förstås en väldigt grov höftning.
Som negativ spekulant finns istället möjligheten att snitta upp sig. Tror man definitivt på fortsatta börsras så måste man inte gå negativt all in vid en given tidpunkt. Istället kan man snitta upp sig. Exempelvis gå in i de negativa positionerna med 1/3 vid 950, 1/3 vid 1000 och den sista tredjedelen vid 1050. Detta som ett exempel om man tror på en rekyl till så högt som 1050. Tror man exempelvis på 1000 kan man förstås välja 950, 975 och 1000 för att fylla på lämpliga negativa positioner. Eller 930, 960 och 990 etc.
Blir rekylen svagare än man tror så kom man iaf delvis in inför nästa nedgångsfas.
Teknisk analys är förstås annars ett gott hjälpmedel, men med den ökade volatiliteten man ser i fallande börser kan det vara svårt för olika modeller att hänga med i vändningarna.
Det rinner in PMI-statistik idag, bland annat för världens förmodade tillväxtmotor Kina, där PMI nu ser ut att ha stagnerat precis över 50. Å andra sidan så är Kinas PMI enligt HSBC fortsatt under 50, vilket innebär en fortsatt kinesisk kontraktion. Och Kinas exportorder-PMI är också under 50. Är man i förnekelsefasen kan man förstås vifta bort sådan statistik och även ignorera PMI på under 50 för Storbritannien, Spanien, Grekland osv osv. PMI är alltså inköpschefsindex. Tysk PMI föll till 50.9 från 52, men visar alltså fortfarande svag, svag tillväxt. Tillsammans med Storbritannien står som bekant Tyskland för en avsevärd del av svensk export. Positivt för Sverige är att stora exportmarknader som norsk och dansk PMI tillhör de få som är över 50 i Europa nu.
PMI-graf från Silf/Swedbanks rapport. |
Och svensk PMI fortsätter att rasa enligt Silf/Swedbanks rapport för augusti månad som släpptes idag. Citat: “PMI-totalt sjönk till 48,7 i augusti jämfört med 50,1 i juni och innebär att indexet är utanför tillväxtzonen för första gången sedan maj 2009. Återhämtningen i svensk industri har därmed stannat upp och istället synes en konjunkturnedgång ha inletts Bilden av en väsentligt svagare industrikonjunktur jämfört med i våras framstår tydligt.”
22 kommentarer
Lars,
Kan du definiera ordet "rasa" och "krasch" då du använder det väldigt ofta.
Tack på förhand.
Svårt. Rasa = "gå ner så man svettas". Krasch = "gå ner så att man kräks"
Hej,
Tack för intressanta inlägg och analyser.
Mycket uppskattat!
Ett par frågor: hur ser du på nedgångspotentialen generellt för OMX på 6-9 månader? Vilka instrument plockar du in i samband med detta och i vilken omfattning (% av portfölj)? Dvs, använder du dig av Xact Bear med hävstång, säljoptioner i specifika aktier (i så fall vilka), positioner i Sverige eller även utanför t.ex. USA etc…??
Vänligen klargör. Jag tror det är många med mig som undrar och uppskattar din syn på strategin i nuvarande läge.
Mvh,
M.
JAg kör med minifutures, minishorts hos RBS. XACT-produkterna fungerar dåligt vid hög volatilitet, vilket är vad man ser i nedgångar. Den som låg i XACT Bear från 2007 till mars 2009 gick i princip plus/minus noll. Minishorts har inte det problemet.
Svårt att uttala sig om nedgångspotential. 600-700 för OMXS30. Kanske lägre, kanske högre.
Har även minishorts mot Swedbank och lite mot S&P-500. Den sista avslutas förstås om det blir någon QE3.
Snitta upp sig låter farligt. Ungefär som att fånga en fallande kniv när marknaden sjunker, och man är positionerad för uppgång. Ett kardinalfel(som man själv gjort ett antal gånger..)
Tänk om motståndet vid 1000-1050 ger vika av någon outgrundlig anledning? Blir otrevliga förluster.
Så min fråga är varför är det "rätt" i detta fall?
Det är skillnad också om du handlar via en Kapitalförsäkring eller ett Tjänstepensionskonto (i alla fall i Nordnet). I ett tjänstepensionskonto kan du handla med XACT Bear men inte med Minishorts från RBS. Tror RBS shortisar definieras som warranter hos Nordnet medans XACT är "börshandlade fonder".
/Benke
Har du inga pengar o guld eller? typ guld bull x 4
"Snitta ner sig" skulle jag väl kalla det du beskriver. En dödssynd för spekulanter – "don't throw good money after bad money".
Vilket språkbruk : "Nedgångs-potentialen"!
Vad är det för fel på nedgångs-risken?
Eller är ni spelare och inga sparare?
Flute, kom ihåg att jag tog mina negativa positioner med god timing i maj, då jag gick drygt 80% likvid och resten negativt med hävstång. Det handlar mer om "run with your profits" och att öka de negativa positionerna på upprekylen.
Lars,
Förstår jag dig rätt att du för närvarande är 80% likvid och har 20% i negativa positioner, dvs minishorts med hävstång hos RBS?
Vilken hävstång föredrar du?
/M.
Flute har nog fått det om bakfoten: Om det hade varit en uppåtgående marknad skulle detta sätt att handla hetat "buy the dip"/"skala in dig successivt" därför att du tror på fortsatt uppgång på marknaden och du då hade ökat på dina positioner vid tillfälliga nedgångar men att marknaden (trenden) var fortsatt uppåtriktad.
Att snitta ner sig är att köpa långa positioner i en nedåtgående marknad (trenden pekar nedåt). Det är som du säger inte att rekommendera för andra än de som ska ligga inne på marknaden i 30-40 år. Tex pensionsbolag och försäkringsbolag som förvaltar kundstockens pengar över cykler som är längre än svenskarnas medellivslängd.
Nej,
cornu har olika penningapåsar, tex en aktieportfölj med högutdelande aktier (tex senast inköp fortum den senaste 30-dagars perioden), en annan del som står på bankkonto(-n) och ytterliggare en annan del som används mer i trendande handel.
Det är den sistnämnda som han gått likvid med i maj/juni och som han oftast refererar till
OK, Cornu, då förstår jag varför du skriver "snitta upp". Du har alltså kvar negativa positioner och planerar nu att utöka dem. Det framgick inte klart av artikeln.
Om man snittar upp sej bör man väl också bestämma en stoploss nånstans ovanför 1050 för att minimera en möjlig förlust. Då vet man ju exakt vad man riskerar. Eller?
Re Tore
Precis som du säger, på samma sätt som när du tar långa positioner så mår du bäst av att sätta en stop loss nivå med vilken du vet hur stor din förlust blir.
Nivån i sig bör du bestämma utifrån hur marknaden har rört sig tidigare (stöd/motstånds-nivåer för de som är inne på TA).
Du kallar det för att minimera en möjlig förlust – jag kanske skulle säga att bestämma min risknivå
Hej Cornu!
Tack för en mkt bra blogg! Hade varit intressant att veta mer om hur du fördelat hela ditt sparande. T.ex. som någon skrev ovan att det bara är en del av sparandet som du ligger likvid i, och om du fortfarande har kvar aktier i andra av dina delar.
Mvh Tomas
"Snitta upp sig" – inläggets titel låter mest som något för destruktiva gör-det-själv-kirurger… 🙂
Tack för en fantastiskt lärorik blogg dock!
Off topic
Jag tänkte tipsa om följande sparform som jag fick erbjudande om via avanza.
http://hcm.handelsbanken.se/struktureradeprodukter/start/Certifikat/Aktuella-erbjudanden1/Indexcertifikat-Sverige/
Jag undrar vad du Cornu och ni andra tycker om detta erbjudande i dessa dagar
Själv känns det som om Handelsbanken försöker tjäna sig en hacka på intet ont
anade kunder. Eller kan det vara så att de själva tycker att det är en bra
affär för kunden?
/Mikael T
Ett av dina inlagg fran gardagen ser ut att ha tagits bort. Varfor?
Hej gillar din blogg. Håller med dig om din tolkning av dödskorset, konjunkturbarometer etc visar tecken på nedgång och slutet på konjukturen, Men hur ser du på att inflation, räntan och bnp fortfarande inte visat att vi nått högkonjunktur sedan början av uppgång-09? Har konjukturen backat till återhämtning/ eller hoppat över högkonjuktur till avmattning? Rent statistiskt varar en uppgång 3-4 år. vi har bara 2,5 typ??
mvh mårten
Vi lär aldrig få läsa när du torskat pengar, för Lars kan aldrig göra en dålig affär. När Lars handlar formar han börsen, när Lars nyser håller världen andan.
Chuck Norris släng dig i väggen, Sätila har världens skarpaste trader!