Det verkar finnas lite hopp om att det blir vår. Även i år. Någon läsare efterlyste vad jag sysslar med på gården så här års, och det kan väl mest sammanfattas med tre ord. Ved, ved och ved.
Det är fortfarande för blött i våra marker för att göra något annat, och tjälen sitter kvar en bit ner. Det blir även av och till frost nattetid. När jag väl har en tiodygnsprognos utan en enda minusgrad och tjälen har släppt ordentligt i mina stora drivbänkar så kan man så ruccola, rädisor mm i dem och kanske ha skörd så tidigt som i maj. Men än så länge är det för kallt och trots att temperaturen i drivbänkarna överstiger 20 grader när solen står på så finns det fortfarande tjäle kvar i dem som gör att de inte går att gräva om riktigt än.
Det samma borde gälla ett växthus, om man inte värmer upp ett sådant. Vi har än så länge inget växthus, men det är planerat. Ett sådant kan med fördel värmas upp med en enkel vedkamin, t ex Skogmas plåtkamin för någon tusenlapp, som täckt med stenar kan hålla värmen i ett växthus över frostfritt så här års på en enkel eldning kvällstid.
Istället har jag så länge dammat av lite gamla minidrivbänkar jag hittade i ladan. En från IKEA, och två klassiska gröna plastgrejer.
I IKEA-konstruktionen har jag sått sparris för utsättning senare i år och skörd tidigast om två år. I plastvarianterna är det sått ruccola och persilja. Bra och enkel aktivitet man kan göra tillsammans med barn, även om man så bor i lägenhet. Minidrivbänkarna hamnar i den isolerade delen av ladan med söderfönster. Ruccola bör finnas att äta mot slutet av april och persilja mot slutet av maj. Man kan för övrigt notera att en enda sådan låda med persilja antagligen kan svara upp för ett hushållsbehov vid normal användning, och kan odlas inomhus minst 10-11 månader om året om man har söderfönster. Med tanke på vad färsk persilja kostar att köpa så är det En Bra Idé. För att inte tala om priset på ruccola… Ruccola kan man också odla inomhus 10-11 månader om året. Alla hushåll producerar för övrigt eget sk närsaltsgödsel om nu någon undrar hur man skall lösa gödsling när man har så små lådor.
Detta är förstås mest på skoj. Majoriteten av de finare grönsaker vi odlar är i bänk eller lite större pallkragbaserade bänkar, medan saker som ärt, zucchini, pumpa, potatis mm odlas på friland eventuellt med täckodling.
Annat man kan roa sig med så här års är t ex att sätta upp fågelholkar. Ja, det skall göras på hösten så de hinner lukta in sig, men bättre på våren än inte alls. Nedanstående kassa iPhone-bild är från toppen av en stege mot en rönn där en starholk åkte upp, och visar hur vår lilla bäck kommer ut under någon form av stenbro.
Där uppe i rönnen hittade jag för övrigt en ringisolator för elstängsel, fastskruvad i den stackars rönnen. Det har ju bott hästfolk här tidigare. Och de tyckte det var lämpligt att skruva fast ringisolatorer fyra meter upp i ett träd för att leda tråden över en körväg.
Pga snålhet, lathet eller rent slarv har de begåvat hundratals träd med fastskruvade ringisolatorer. Banala lövträd som rönn kanske inte blir någon ekonomisk skada, men att sätta två ringisolatorer i den nedre och grövsta (och alltså värdefullaste) delen av tall är rent vansinne.
Vad gör inte en del hästfolk för att slippa slå ner en stolpe… Iaf så går det relativt lätt att skruva loss isolatorerna ur tall som börjat nå sin fulla storlek för boniteten. Ringisolatorerna går sedan åtminstone att återanvända, om det är någon tröst. Tidigare ägare klagade på att betet var dåligt. I en hage har jag tagit ner 80 st tallar och granar. Lite enklare att få bra bete om solen når marken och träden inte dricker upp allt vatten. I en annan hage har jag tagit ner 160 st tallar…
Värre är det när man sätter ringisolatorer i yngre träd, speciellt lövträd, som har en tendens att valla över isolatorn efter några år. Här är två ringisolatorer i en yngre ek, som kommer bli ett fint gårdsträd om 40-50 år.
Dessa gick åtminstone att skruva loss. Värre är det med den lägre ringisolatorn (inget rovdjussäkert stängsel där inte, bara två trådar), ej med på bild, som redan är halvt övervuxen och omöjlig att få bort. Vem vet vad sågverket tycker om det om 150 år?
Tar man över en “hästgård” skall man räkna med skador på allt annat än hästarna, om det så är övervallade ringisolatorer, söndertrampad och eroderad mark eller ringbarkade tallar där uttråkade hästar gnagt bort barken från träden och effektivt dömt dem till döden. Befintliga hästgårdar borde alltså ha ett lägre pris än gårdar olämpliga för hästhållning. Fast i mäklarnas beskrivningar går precis allt att ha till hästgård…
20 kommentarer
Mycket intressant inlägg. Jag bor själv i en stad och har med andra ord inte tillgång till det mest naturliga som kan tänkas.
Du skriver att "I plastvarianterna är det sått ruccola och persilja. Bra och enkel aktivitet man kan göra tillsammans med barn, även om man så bor i lägenhet."
Jag har två barn varav det ena barnet är så gammal (3 år) så han skulle uppskatta och förstå vad vi gör. Kan inte du snälla berätta för mig vad jag behöver köpa för att så hemma i lägenheten. Spelar ingen roll vad vi sår bara vi börjar. Jag har tänkt att göra det år efter år men då jag har helt saknar kunskap så blir det inte av. Finns det en enkel basbok du kan rekommendera?
Tack för hjälpen//N
Du behöver en sådan drivbänk, planteringsjord, en fröpåse och något att vattna med. I med jord i lådan. Strö ut fröna, ungefär en halv påse i en sådan bänk, strunt i "radavstånd" och sådant när det gäller ruccola eller persilja eller andra kryddor. Kratta över dem med handflatan så att de inte enbart ligger på ytan. Vattna lite lagom. På med locket. Ställ i fönstret. Se till att det hålls fuktigt och inte torkar, dvs vattna lite då och då.
Persiljan kommer behöva kompletterande gödsel i en så liten låda, det kan du lösa med "närsalt", dvs urin som du spär ut med tio delar vatten.
En säck jord kostar 30-40 kronor och räcker till kanske fem st lådor. En fröpåse någon tia. En sådan plastbänk kanske 40-50 kronor, ingen aning. När väl persiljan är fullstor har du persilja som skulle kosta hundratals kronor att köpa färsk i affären. Locket får man förstås ta av när grödan blir för stor, inomhus är det framför allt de första veckorna du behöver locket för att bevara fuktigheten och få upp värmen en del. Akta dock så att det inte blir för varmt, kan behöva luftas lite om det blir för varmt. Fungerar under lock även utmärkt i väster- eller österfönster så att det inte blir för varmt.
Basbok? Vet inte. Fråga på alternativ.nu
Förra året såg jag fantastiska ask, ek och almstockar gå till flis på grund av spikrisken.Hur fäster du fågelholkarna för att undvika spik i sågen när trädet fälls samt att holken inte krossas när trädet växer?
En del sågar kollar igenom stockarna med metalldetektor. Har du erfarenhet av hur tillräckligt det är?
Mvh
Jag har fått stockar vrakade pga förekomst av metall.
Fågelholkarna fäster man med snöre eller ståltråd, och helst bara i fullvuxna barrträd (tall med grov bark) eller banala lövträd som inte går till virke.
Brukar använda ståltråd, har åtminstone fungerat 7-8 år utan åtgärd.
Inspirerande. Sitter dock och tittar ut över snödrivorna..
För de som känner sig lite osäkra eller söker inspiration rekommenderar jag en svensk sajt om självhushållning; http://www.alternativ.nu
Intressant läsning om allt från gräva egen brunn till slåtter och höns.
Kul, bra läsning. Tack
Trevlig bok om grönsaksodling är Lena Israelssons "Grönsaksodling : enkelt, ekologiskt & gott".
Rucola är ju närmast att betrakta som ogräs och växer därefter. En liten rucolaoding på 1 meter x 30 cm på friland täcker i alla fall vår familjs behov. Man tröttnar på rucola efter för stor mängd…
Vad gäller spikar, märlor o dyl i träd är det ett otyg. Vi har också problem med det på landet. Där står man och sågar ved och plötsligt gnisslar det till som sjutton – metall!
Härliga tider nu. Vad kör du ut veden med.
Väldigt underhållande och lärorikt inlägg. Fortsätt i den här stilen, det behövs lite mer alldagliga inlägg utöver guldanalyserna. Ha en förträfflig dag!
Flute, vi sätter en pallkragedrivbänk med rucola. Det räcker och blir över… Fördelen med rucola är att man kan ha den till ALLT. Och med en kvadratmeter så har man det också…
Ved, kör du med vedmaskin ?
/Nyfiken
Det betyder väl bara att det fortfarande inte meddelas förvärvstillstånd vid diversifiering av lantbruk annat än till hästgårdsverksamhet?
EU:s planprogram är inte lag, så även om någon vill köpa ett lantbruk och starta ny verksamhet, turism eller något, så blir det inget. Om Jordförvärvslagen inte har ändrats under de senaste åren så är ju presumtionen nej för den som vill köpa ett jordbruk och driva annan verksamhet. Med undantag för Hästverksamhet.
Tobias Wallin
Ursäkta, förvärvstillstånd? Vad pratar du om? Det enda är att kommuner har kommunal förköpsrätt på fastigheter över 5000 kvm. I övrigt kan vem som helst köpa en jordbruksfastighet.
Det är bara aktiebolag som behöver förvärvstillstånd. Vill du driva något annat än jordbruk, köper du fastigheten som enskild firma och sedan arrenderar du ut den till ditt aktiebolag.
Större lönsamhet i annan växtlighet, liknar brännässlor.. 🙂
1 kvm av dessa plantor kan betala driftskostnaden på din gård ..
Trevlig läsning, mera sådant!
Guldpris, PeakOil och Bostadsbubbla blir en aning tröttsamt efter några hundra inlägg….
Det gör Du nog inte alls om det framgår att det är en skentransaktion. Om så är fallet är handlandet säkert ännu straffbelagt. I syfte att allt ska vara som det alltid har varit.
Men om det bara är bolagsbestämmelserna kvar i dag betyder det att legaldefenitionen av glesbygd i bilaga inte längre gäller, några kommuner i Dalarna bl. a.
Tobias Wallin
Klockrent. Tack för hjälpen C och 12:56//N
Känns kul att prova att odla. I denna sk "nya ekonomin" så kan man knappt gå på toa själv känns det som. Jag jobbar idag som Sales Manager over the Nordic Branch. Mao kan jag nada egentligen.
Sådana inlägg är bra och mycket hjälpsamma. Detta är sammhällsnytta.
Förvärvstillstånd krävs för glesbygds- och omarronderingsområden.
http://www.lansstyrelsen.se/dalarna/Sv/lantbruk-och-landsbygd/lantbruk/MarkOFastigheter/forvarvsomraden/Pages/default.aspx