Financial Times uppmärksammar den svenska bostadsbubblan, speciellt i Stockholm, i en artikel igår som heter Stockholm Syndrome. Artikeln är tyvärr inte fritt tillgänglig på nätet utan har dolts bakom en paywall.
Vad som konstateras i artikeln är bland annat att bostadspriserna i Stockholm är de högsta i världen i förhållande till disponibel inkomst och den svenska skuldbubblan och privatpersonernas massiva skuldsättning i förhållande till disponibel inkomst uppmärksammas också.
Det är dock viktigt att inte glömma att bostadsbubblan nått orimliga proportioner även utanför Stockholm, se inlägg om t ex Tjörn eller hästgårdar. Jag hackar alltså inte specifikt på Stockholm och stockholmare även om begåvningsreserven har en tendens att flytta dit.
60 kommentarer
Ja, Sverige uppmärksammas lokalt och internationellt för hur bra det går, men få talar om att den egentliga orsaken är att vår bostadsbubbla ännu inte spruckit…
vad menar du med den överstrykta meningen på slutet? Eller skulle den vart understruken?
/Plato
Haha… eller sår beror våra ökade bostadpriser på att det går så bra här i sverige just nu just på grund man genomfört reformer så det lönar sig jobba istället för vara på sos. borde vara ännu mer reformer med mindre skatt.
vet många som jobbar som tjänstemän i stockholm som lätt kan få 40-60krkr om de är runt 30-40år.
Så tror FT har fått bakom foten och ni med orsaken varför vi har bra priser på bostadsrätter och hus och de ökar är just för det går bra för sverige eller åtminstone för stockholm. dock kan jag hålla med om priserna i små orter som trollhättan och uddevalla har ökat alldels för mycket för i dessa orter råder massarbetslöhet tillskillnad från stockholm där det börjar bli brist inom vissa yrken.
Det var ett skämt.
Johan, förstår du vad "högst priser i världen i förhållande till disponibel inkomst" betyder eller bor du i Stockholm?
Finns det någon med ett candlestick diagram på stockholmprisar så vi kan se när det är exuberant buying? Då vet vi att sista krampanfallet har satt in…
För frågans skull kan man säga att vår disponibla inkomst också är minst om vi betalar mest i skatt, eller?
//begåvningsreserv
Jag vill minnas att det kom kommentarer från denne "Johan" sist du skrev om Stockholms bostadsbubbla också. Han är förstås en av de som inom några år kommer att sitta där med skulder som vida överstiger aktuellt värde på sin bostad. Han inser att det kan bli så, blir frustrerad och arg och skriver då dessa kommentarer. Elementär beteendevetenskap.
/Martin
Skrev de något om hyresregleringen också?
Som gör det mindre kostsamt att hyra i innerstaden.
En boendemarknad är en funktion av folks betalningsvilja. Tydligen vill människor som kan bo i innerstaden, trots dyra bostadsrätter!
Reglerad hyra ligger på ca 1200 SEK per kvm och år. Men det finns få av dessa lediga!
BR kan kosta runt 60 000 SEK per kvm vilket kan bli ca 1200 SEK per kvm och år nu.
Hoppsan vilket sammanträffande Cornucopia!/Oppti
Stockholm syndrome
Published: January 30 2011 18:10 | Last updated: January 31 2011 09:47
Sweden is beginning to look like western Europe’s very own emerging market, at least on the surface. After a deep recession it is growing again at a rapid clip. The authorities are also fretting about bubbles and squirming as the Swedish currency appreciates. But while central banks in countries such as Indonesia and Turkey are resorting to imaginative monetary policymaking measures to ward off the effects of such unwelcome developments, Sweden’s central bank is firmly old-school.
The Riksbank has increased interest rates steadily from 0.25 per cent last summer to 1.25 per cent. There is some dissent among the bank’s decision-makers about this course of action, however.
Two Riksbank members voted against the latest rate rise on the basis that, if Swedish interest rates diverge too much from those in the rest of the developed world, foreign currency flows will push up the krona and harm exports. The currency has risen by almost a tenth against the euro since the summer.
The dissenters are worrying about a risk that has yet to materialise. Exports are still strong, and the country’s trade surplus is widening. But the risks that come with strong growth and a negative real interest rate (the inflation rate is 2.3 per cent) are already apparent. Swedish house prices rose through the recession; homes in Sweden are now among the most expensive in the developed world in relation to household disposable income.
EDITOR’S CHOICE
Sweden presses on with interest rate rises – Dec-15
Sweden enjoys strongest growth on record – Nov-29
Sweden confronts political uncertainty – Sep-20
UK house searched in Sweden blast probe – Dec-13
Borg calls for wider support for Ireland – Nov-22
Sweden’s opposition leader to step down – Nov-14
The average household debt is 167 per cent of disposable income, though low interest rates make the debt burden on households feel light. In the US, the debt-to-disposable income ratio peaked in 2007 at about 135 per cent. Household borrowing slowed slightly in December but is still rising at an 8 per cent annual rate.
The Swedish government is fighting back; it has limited new mortgages to 85 per cent of a property’s value. Monetary policy should keep pulling in the same direction. Old-school tightening does not hurt half as much as an old-school bubble that gets out of hand.
Jag har oxå tänkt att "när skall utländska placerare se bluffen/luftslottet?". Nu har iallafall FT insett detta.
Som Lars Nyberg sa (från e24.se):
"Han sade att ett problem för de svenska bankerna är om utlandet tror att det finns risk för en svensk bostadsbubbla, vilket skulle göra bankernas utländska finansiering dyrare.
– Det är allvarligt nog för de svenska bankerna eftersom de har så stor upplåning i utlandet, sade Lars Nyberg."
http://www.e24.se/pengar24/bostad/nyberg-ingen-bostadsbubbla-nu_2584113.e24
Sedan måste jag bara slänga in ett (snart) klassiskt citat från DN 28/1, ett ungt par önskar flytta (mannen här heter oxå Lars med den är inte Nyberg):
"De hoppas hitta något för runt 3,5 miljoner, och har satt maxgränsen till fyra.
– Vi vill inte lägga alla resurser på att bo, utan kunna göra andra saker också. Vi har många fritidsintressen, säger Lars."
Om de hittar något för fyra mille så får de nog sluta med alla fritidsintressen (inkl mat) inom några år…
/PL
De jämför äpplen och päron i vanlig ordning.
Disposable income i USA är något helt annat än i Sverige, i Sverige beskattas vi hårt medan man i USA betalar en frivillig försäkring mm.
Om man skulle jämföra en svensk lön, sätta amerikansk skatt på den och sen se hur den disponibla inkomsten skulle se ut tror jag Sverige skulle ligga långt under.
Dessutom, eftersom de pratar om priserna i sthlm, räknar de då på sthlms löner eller tar de riket i stort?
Själv är jag 32 år och tjänar 34k. Då är jag ändå den i min bekantskapskrets som tjänar minst.
/P
Cornu,det skulle vara intressant om du ville kolla upp ränteprognos- makarna på SBAB tex för att se deras träffsäkerhet. Kolla SBAB: boräntenytt som kommer ut en gång i månaden och historik.
Har på känn att de är tämligen chockade över ränteutvecklingen (spreadern mot repan).
Spana in deras prognos för 2011-är den trovärdig? //Samuel
Jag bor i stockholm, tjänar knappa 40k, har ett dugligt sparkapital och anser mig inte ha råd att ta risken och köpa en bostadsrätt. Varför ska jag göra det när det är billigare att bo i hyresrätt idag, och då bor jag i nybygge strax utanför tullarna? Varför man skaffar sig en hög inkomst bara för att lägga sig på den ekonomiska marginalen övergår mitt förstånd.
Förövrigt tror jag att det är kört för den skattesubventionerade sjukvården, skolan och omsorgen i det här landet. Det är läge att positionera sig för att delar av vår konsumtion kommer förflytta sig från boende och lyx till basala nödvändigheter. Då kan det knappast vara vettigt att skuldmaximera sig när styrräntan ligger under procenten.
10:29. Bra! En del verkar bara fokusera på månadskostnaden och bryr sig inte om att lån på X miljoner innebär en risk. Riskmedvetandet är noll. Enda risken med en hyresrätt är 3 månaders uppsägningstid.
re: 2011-02-01 09:56
Ja du har rätt i att månadskostnaden för ett maxlån på en bostadsrätt (ränta+avgift-avdrag) låg i linje med vad motsvarande lägenhet kostade att hyra för ca ett år sedan. Nu när räntorna är på väg upp så stiger däremot månadskostnaden för belånade bostadsrätter snabbare än för hyresrätter. Dom som köpt bostadsrätten kontant bor fortfarande billigast men dom som lånat för att köpa bor redan dyrast och då har räntorna bara börjat gå upp.
@P
disponibel inkomst – (ungefär) hur mycket man har kvar efter skatt.
25000kr kvar efter skatt i Sverige eller $3900 kvar i skatt i USA, kan du egentligen spendera mer än din disponibla inkomst här i Sverige för att vi har högre skattetryck? (förutsatt att du inte lånar). Äpplen, päron jag förstår inte?
/vanOrton
Jag har noterat att en himla massa av mina kompisars systrar flyttat till Stockholm och köpt dyra små kyffen. Har ni samma upplevelse att det är fler kvinnor som flyttar dit och belånar sig än män? Är detta en upprepning av glesbygdsutflyttningen? Kvinnorna flyttar först och kvar blir ungkarlar?
/Göteborgare som normalt brukar stå som anonym
Jag jag bor i stockholm. har både hus i stockholm och lägenheter på andra ort som övernattnings vid jobbet. är dock inte hård belånad tror et mesta av de hård belånade är sådan som bor i små städer och på landet och jordbrukare som skulle bli helt arbestslösa om man skulle avreglera marknaden och man lätt kan köpa ifrån en boende i thailand eller brasil istället för en pessemtisk svensk eller fransk boende.
det kommer inte rasa i stockholm, är är framtidne, begränsat utbud och löner ökar jätte fort hör och vi får det bättre och bättre. det bästa landsbygdsungdomen kan göra är att flytta in till stockholm eller någon annan riktigt storstad i världen. stockholm är enda staden vi har i sverige resten är bara byar.
anonym 10:11 vad jobbar du som? 34k som 32åring låter lite i stockholm. känner 32 åringar och yngre som kännar upp mot 60k, ganska normalt med 40k-50k inom it i stockholm om man är 30-35år och då innan man får övertidersättning om man har det.
Johan är nästan lika underbart rolig som HBT-genus-Liza. Hårt belånade på landsbygden? Att köpa en lgh för 5 MSEK i Stockholm gör alltså inte att man blir hårt belånad, en att köpa en villa för 1 MSEK på landet är hård belåning?
JOhan, du är för rolig. Jag jobbar inom it och dom enda som ligger över 40k är egenkonsulter samt dom få som blivit så viktiga för sitt företag att det vore en mindre katastrof om dom sa upp sig. Normallönen för en senior it-specialist ligger mellan 35-40k. Det finns naturligtvis undantag om man sitter på någon eftertraktad ovanlig kompetens.
IT folk inom banksektorn har jag förstått tjänar bättre men dom jobbar också där pengarna finns.
Bara det att du nämner övertidsersättning i samma mening som it visar på hur fel ute du är. Övertidsersättning existerar inte ens på ericsson.
Jag har svårt att ta folk som skriver kännar istället för tjänar på allvar. Lär ju vara en av de första som får gå om det blir kris i Sverige även om man "kännar bra" just nu.
Knappast normalt med 40-50k inom IT om man är 30-35år. Jag är i den åldersgruppen och de enda jag vet som jag tjänar så mycket är de med eget företag. Jag jobbar inom ett av de största konsultbolagen och normalt för en utvecklare är snarare 30-35k. Klart är man riktigt bra så tjänar man bättre men nu pratar vi om normalbegåvningar som jag själv.
/MK
Om man registrerar sig hos FT så får man läsa tio artiklar i månaden utan avgift. Man kan då också nyttja deras aktiebevakningstjänster.
Borg och CO slår sig gärna på bröstet just nu för att Sverige har gått ganska bra (sanning med modifikation) men som alltid så kommer det att komma en korrektion med tiden. Kolla bara på hur mycket skulder svenska folket har!
Riksbanken och politikerna är inte felfria.
Politiker och stat tenderar att reglera och reformera på sådant sätt så att nya problem dyker upp allteftersom man tror sig lösa andra.
Jag tror att vi kommer att få se ett helt kluster av nya problem längre fram när väl bostadsbubblan eller kreditbubblan spricker. Eller kanske är det något annat fenomen som kommer att utlösa paniken.
Det bästa scenariot är ju att marknaden korrigerar sig själv utan att Riksbanken lägger sig i. Låt människor och banker få känna på fallet när väl korrektionen kommer. Skuldsanering är ett nödvändigt ont och vi bör inte skjuta upp det för då kommer det bara bli än värre.
har inte eget företag utan jobbar i mindre konsultbolag men får ut ungefär 75% av vad bolaget jag jobbar för tar ut från sina kunder. Är ett mindre bolag (<20 anställda) och jobbar med SAP system främst som basis and security. har kompisar som jobbar inom större företag och de får visst övertidsersättning, beredskap och annat men jobbar då inte som utvecklare utan med drift. ericsson betalar lite sämre än andra men även där vet jag folk som har övertidersättning när det är planerade jobb utanför dagtid dock ingen övertid om du är seg av dig fikar bort halva dagen och måste då jobbar 2-3 timmar på kvällen då får du ta det på egen hand.
men som sagt jobbar med sap och inte som utvecklare så kan säkert vara sämre för de som kör vanlig utveckling och underhåll av enkla pc klienter.
cornu: Vad har kostnaden av ett hus med graden av belåning att göra?
Om jag köper en lägenhet i NY kontant för 1MUSD samt en Chrysler till den utan ta något lån eller om jag köper en gamla jordbruk utan för uddevalle för 500kSEK men lånar 600kSEK för man också ska köpa en gammal traktor också vem är mest belånad då?
Av de jag känner som bor i stockholm vilket är väll ca 1/3-1/2 som är som jag som flyttat in till stockholm (jag kommer i från norrland innan) som inte alls är överbelånad utan ligger nu när de har familj som jag med belåning under 60% däremot är det massor med folk vi känner ifrån våra gamla trakter som är belånad säkert över 100% och måste låna från föräldrar m.m. dessutom är hos dem nästan i var annat hushål en eller båda arbetslösa. i stockholm är det ingen av de jag känner som arbetslös.
så tror fortfarande risken är största för den överbelånade landsbygden. stockholm är sveirge enda stad, utan stockholm skulle resten av landet dö. egentligen borde stockholm bryta sig loss och bilda eget land så får man se hur bra övriga kommer klara sig.
Ingen utanför Sthlm gillar ju 08:or ändå. Så alla lär väl vara för att bryta ut Sthlm från landet. Inte minst en stockholmare som jag.
@ Johan.
Överbelånad kan man ju naturligtvis vara i förhållande till festighetens marknadsvärde (för det är ju just vad som diskuteras) men ovsett markandsvärde lär vä ett lån på 4 miljoner innanför tullarna bli svårare att bära än ett på 1/2 mille i uddevalla när räntorna väl närmar sig 80-talsnivå? Eftersom vi också diskuterar markandvärde kan du ju fundera på hur det påverkas av tredubblad ränta?
Glesbyggdstomte kan klara räntan på A-kassa och trädgårdsland kan du?
Vem köper en lägenhet för 5 millar själv?
Rimligtvis är man två om man köper en 4:a i innerstaden.
skicka in 500k var och låna 4 millar, blir vid 5% ränta en månadskostnad på 12000.- + avgift på runt 4k = 16000.- vi i sthlm behöver inte alltid bil så även med den belåningen och en ränta på 5% kommer man upp i ungefär vad du själv har för fasta utgifter, mitt ute i ingenstans med dåliga kommunikationer.
//P
12:35, oroa dig inte över Johan, han klarar allt. Det kan jag lova. Antagligen även en ränta på 100%.
Glömde även nämna att de flesta som köper en sådan bostad ändå har ca 25000.- över att lägga på sparande, bil eller semestrande när mat och el mm. är betalt.
//P
Apropå "begåvningsreserven".
Att tillhöra begåvningsreserven betyder att man har potential – alltså begåvning nog – att kunna tillgodogöra sig högre studier, men att man av en eller annan anledning inte utnyttjar detta. Det kan bero på att man är intresserad av annat eller att man inte har råd/möjlighet att studera (exv förr pga klasstillhörighet eller att man bodde långt från lärosäten).
På 80-talet användes uttrycket flitigt om frisörer, då många elever ville bli frisörer, och det krävdes därför höga betyg för att komma in på frisörskolan. Eleverna på frisörskolan hade alltså begåvning/höga betyg men utnyttjade inte detta till högre teoretiska studier – bland frisörer fanns alltså en begåvningsreserv. (Det ser kanske annorlunda ut idag ;))
Om Stockholm är populärt för reserven, så kan man ju se det som att Stockholm då kan tänkas vara nedlusat med människor som är både praktiskt och teoretiskt begåvade. De borde klara sig hyfsat bra.
/LC
Visst är det många som tar ett 4-5 miljonerslån tillsammans och detta är en extra risk. Det räcker alltså med att den ena blir av med jobbet för att man kan bli tvungen att flytta. Är man ett par och tar lån på ena inkomsten så har man ju ändå mycket större chans att klara sig även om den ena blir av med jobbet.
För att inte tala om vad en sån sak skulle göra med förhållandet…
JOhan – "får ut ungefär 75% av vad bolaget jag jobbar för tar ut från sina kunder."
Arbetsgivaravgift?
Vg notera:
Den överstrukna meningen är inte uttömmande och säger alltså inget om samtliga stockholmare eller ens om samtliga som flyttar till sthlm.
Den vore sann speciellt om alla flyttade till sthlm så det är oklart hur den relaterar till friskrivningen om stockholmare.
Intressant hur en del inte kan se utanför sin egen lilla pöl och tror att alla har samma förutsättningar som en själv. Har man ekonomi att hantera en smäll så är inte risken heller lika hög. Dom höga priserna idag beror på att mindre bemedlade med bankens hjälp slåss om boende dom inte har råd med på sikt. Det i sin tur höjer risken för alla som är involverade och inte kan bo kvar i lägenheten dom köpte på 90-talet.
Mycket roligt att läsa Johans kommentarer, mera sådant! Ett gott skratt förlänger livet.
Skogsägare
JOhan, jag har kompisar som har jobbat under samma villkor som du säger dig ha. Problemet är att anställningstryggheten är obefintlig. Hur stor är din garanterade grundlön? Inte många kronor över 20k skulle jag tro. Om marknaden viker och du sitter utan uppdrag så hänger även du löst. Dina 75% innan arbetsgivaravgift och skatt måste du lägga undan till svårare tider.
JOhans beskrivning är väl ganska symptomatisk: risk finns inte. Att ha ett stort lån i absoluta tal som man inte amorterar på är inget problem, särskilt inte för de som arbetar som konsulter i små bolag med rörlig lön.
(Nu antar jag att det är rörlig lön; man får 75% när man debiterar tillräckligt mycket, sitter man på bänken får man en rätt ynklig grundlön. Bra deal när det går bra, däremot märker man först av alla när konjunkturen dyker. Har haft sånt avtal och inkomsten jämnar ut sig över konjunkturcyklerna – man får spara i ladorna.)
Typiskt är ju att ingen räknar med amortering, bara räntebetalningar. Det är framförallt när krav på amorteringar dyker upp eller man behöver flytta i en "dipp" på bostadsmarknaden som man märker skillnaden på ett stort lån och ett litet. Men det finns ju ingen risk för att det händer, så klart.
Johan,
Ett litet räkneexempel.
75% Belåning,
Säg inköp 4 milj.
Lån 3 milj.
Säg att marknaden nu börjar vika.
20% totalt på 2-3 år.
Hoppsan, belåningen nu på ca 90%
Blev också helt plötsligt arbetslös,
fixade nytt jobb snabbt, 15% lägre nettolön.
Hoppsan ingen buffert.
Måste sälja snabbt…
Ingen vill ge 3,2 milj.
Sablar.
Säljer på 2,8.
Hoppsan förlust med 200 000.
Får väl betala av återstående skulden…
Verklighet eller fiktion?
12:59, den enskilt vanligaste orsaken till en bostadsförsäljning (typ >50%) är en separation eller skilsmässa. De flesta som säljer hade alltså inte räknat med att göra det…
Efter att jag läst följande kommentar från en bekant imorse, "Om 20 min har jag nycklarna till min första egna bostadsrätt! Såå sjukt och såååå jävla kul!" så förstår jag att bostadsbubblan inte är långt borta. Bara det att man själv tycker att det är sjukt är ju en varning i sig 🙂
Jag har försökt skapa mig en extra trygghet genom att både vara anställd och också egenföretagare. Torts att det är inom olika brancher fungerar det att kombinera rätt bra utan att arbeta ihjäl sig.
Har ca 55% lån (BR sthlm närförort), amorterar just nu ingenting då räntan är låg. När tycker ni att det är rimligt att börja amortera mer? Istället för att lägga allt i tex fonder, värdepapper, etc etc. Eller tycker ni att man är dum som inte amorterar nu? (jag är ingen slösare utan försöker spara de pengarna på annat håll ist, så som tex banken och fonder).
Mvh A
A, man skall amortera när räntan är låg, men om du lägger det på trygg avkastning så är det ok, bara du amorterar med sparpengarna när räntan drar iväg.
Alltid en indignerad debatt som man inte borde lägga sig i men… Någongång i samband med en bekants höga låntagning (Göteborgspriser) har jag fått höra kommentaren "man kan ju inte bygga livet på att något garanterat skall gå åt skogen" Jag har full respekt för den inställningen, den bidrar nog till tillväxten osv. Själv ställde jag mig frågan "kan man bygga sitt liv på att inget, någonsin, skall gå åt helvete?" Å andra sidan själv är man ju nöjd tills motsatsen bevisats så den som lever får se. Dessutom – blir jag av med jobbet behöver jag kanske ingen bil, men jag måste fortfarande bo.
Forfarande glesbyggdstomte
Tips: Det går att läsa hela artikeln om man går in på FT.com och söker på Stockholm.
Vissa här och även allmänt i Sverige så pratar man ofta om bruttolön. 40-50k nämns som en hög bruttolön ovan. Med den progressiva skatt som finns i Sverige så blir inte löneskillnaderna så stor dock. Här följer en grov jämförelse mellan brutto- och nettolön:
Brutto->Netto
20000->15000
27000->20000
35000->25000
45000->30000
55000->35000
Generellt så kan man säga att det är rätt vanligt att ha en nettolön på 20-25k. Visst i Sthlm tjänar många mer än 25k netto. Men hur många är det som egentligen tjänar mer än 30-35k netto?
Med lån på 2miljoner extra och 5% räntekostnad så raderas också skillnaden mellan bruttolönen på 25-35k och bruttolönen på 40-50k.
Så jag tror att Cornucopias hypotes att hög lön ofta bara leder till större lån stämmer rätt bra. Har visserligen varit en grym strategi de senaste åren men lär dock inte fungera i framtiden.
Haha jag älskar när du retas med Stockholmarna och de blivande bolånetorskarna cornu…:):)
Johan = the man 🙂
varför läser du dessa artiklar när du vet att du bara blir upprörd?
antingen så säljer du din lägenhet eller så slutar du bry dig om framtida räntor och bostadspriser. det är i vart fall mitt tips.
Cornucopia, var i artikeln läser du att bostadsprisern i Stockholm är högst i världen? Jag läser att bostadspriserna i SVERIGE är BLAND de högsta i världen…
"homes in Sweden are now among the most expensive in the developed world in relation to household disposable income"
Din vana trogen förvränger du sanningen för att få det att låta mer dramatiskt. Du skrev någon gång att du får mycket inbjudningar till kändispartyn – har du någon gång fått jobberbjudande från Aftonbladet? Dom har ju gott om journalister som inte är så noga med nyanserna…
Det existerar ingen bubbla, det är tillgång och efterfrågan som styr.
/Toppbelånad i vasatsan
haha, den som lever får se vem som blir rikast – all investering har bubbelrisk. Det finns en anledning till att banker gärna lånar ut till fastigheter hellre än annat.
/4-5MSEK+ i bostadskarriär, 500kSEK i aktiekarriär
haha…. vi får se vem som skrattar sisst. naturligtvis är min 75% innan avdrag av soc+skatter vilket någon som vet hur de sjuka skattesystemen i sverige funkar skulle förstått med direkten. min grundlön ligger runt 27k i månaden dock har jag sedan jag börjat jobba 1995 aldrig varit arbetslös även om man har fått lågkonjuktur. ligger man på 5% klenten så behöver 95% bli arbetslösa innan jag blir det.
Dessutom så i stokholm finns 1/3 av de bättre vilket innebär återigen 2/3 kommer vara arbetslösa på landsbyggden som småbyar som trollhättan redan vanligt att minst en i arbetslösa i varje hushål. i stockholm är det nästa helt ovanligt utan både jobbar. dessutom är det många i min ålder som när de flyttar ihop har varit med i svängen ser du oh har redan fina vinster från två bostadsrätter när det flyttar ihop och skaffar hus.
Vilet kommer till nästa jag har sagt massor med gånger jag inte har lägenhet utan hus (även om jag har lägenhet i utomlands) men ni säger hela tiden jag ska vara rädd för lånet på min bostadsrätt som jag inte har ?
största risken är de som överbelånade, inte har några släktingar och där någon i hushålet är arbetslös redan idag, där folk vill flytta ut och inte in, där långtidsprognosr vissar på minska befolkning, där det finns mer utbud en efterfrågan på lägenheter och detta är inte den ända staden i sverige stockholm utan det är landsbygden och små bygar som trollhättan och uddevalla.
Det existerar ingen bubbla, det är tillgång och efterfrågan som styr.
/Toppbelånad i vasatsan
Det är just det som är problemet, för efterfrågan kan ju ändra sig, faktiskt från dag till dag beroende på yttre omständigheter. T.ex. räntehöjning, krav på amortering eller rent av att många företag säger upp.
Hur lagen om tillgång och efterfrågan kunde slå såg vi tydligt om oljepriset som först var uppe på 147 dollar fatet för att sjunka till en bråkdel av det, var det 35 som var botten?
Hur går det att sälja sin dyra bostadsrätt för att täcka lånen om efterfrågan försvinner?
JOhan, det handlar inte om dig utan om snittet och landet i stort. Bara för att du sitter på fördelarna så betyder det inte att det inte kommer bli svårt för många andra. Du rör dig bland dina gelikar och har bara tappat kontakt med verkligheten. Bostadsbubblan kommer inte drabba dom som äger sitt boende vilket jag antar att du i princip gör, utan dom som har lånat till den.
Och bara för att JOhan inte är i riskgruppen så betyder det inte att han eller någon annan kommer komma undan utan att känna av krisen. Räkna med mer arbetslöshet och att de med jobben kvar kommer att drabbas av högre skatter när bubblan spricker.
/MK
Jag önskar att jag kunde vara lika optimistik som JOhan. Han sover gott om nätterna. Det är jag övertygad om.
Jag har en kompis som är som han. Han har det bra nu, men alla i hans omgivning vet att det kan ta slut vilket dag som helst. Om han förlora sitt uppdrag är det kört. Det värsta är att jag var mer orolig för hans situation än han. Och jag har ingen lån förutom CSN. Plus OK lön. Inte som JOhans "chefslön", men ändå. Men om han inte bryr sig, varför ska jag?! Så JOhan och JOhans, om det krisar om ett år eller så, kom inte till oss och be oss om hjälp. Annars kan jag bara säga grattis till din lycka.
Plus att det inte är fint att skryta om hur bra man har det. Folk som skryter om hur bra de har det, gör det oftast för at övertyga sig själv om det. Men oftast är det långt ifrån sanningen. De som verkligen har det bra, de känner sig säkra och håller det för sig själva. Ett litet tips bara 😉
Usch vad det luktar bittert här. Är det bara Cornykopia med wt-hyresrättspolare i förorten som skriver här?? En saklig debatt är lärorikare.
PS. Smärtgränsen i innerstaden nås vid 85.000/m2, doch blir det inget ras då heller, bara inte fortsatt uppgång.
/Dr Alban
Februaristatistik för Innerstan visar på stigande bostadspriser, med en ökning på 6.88 procent sedan föregående månad januari, vilket ger ett kvadratmeterpris på 63626.
Snittlönen är snart 45K i Stockholm, iaf bland alla jag känner. Cory kanske bor på landet och drar in 17K? Du får väl flytta hit där man får normal lön och sluta vara så bitter och avundsjuk.
47K
Håller med, disponibel inkomst i USA är inte samma sak som i Sverige.
USA's disponibla inkomst är inte lika disponibel som hos hos, dom måste betala för massa saker (iofs helt frivilligt) medans vi får det påtvingat genom arbetsgivaravgifter och sånt. Därför peakade skuldkvoten högre i USA än på 135 (om man ska översätta till Sverige, dvs en amerikan som själv ska betala för allt vi får genom skatten med sin "disponibla" inkomst -> mindre pengar kvar -> högre skuldkvot).
Otroligt vad det drar nu, hur mycket upp ska vi innan sommarn?? 20%??!!!!! Februaristatistik för Innerstan visar på stigande bostadspriser, med en ökning på 7.6 procent sedan föregående månad, januari, vilket ger ett kvadratmeterpris på 64057.
Den nuvarande kreditkrisen lämnar miljontals människor i mörkret när det gäller att få ett lån. David McDowell garanti säkrade lån ut för Business män och kvinnor med och prisvärda ränta på 3% är du i affärstransaktioner?, Bil köp?, Inporting och exportera? Alla sökande måste ha en bra income.please kontakta oss idag via e-post [email protected] för mer information .. Observera alla sökande måste vara (16) och över .. © Upphovsrätt 2011