Som ni vet går det inte att fjäska sig in i min blogglista, utan där kvalificerar man in sig baserat på kvalitet och ämnesval. Några krav på motprestationer i form av länkar existerar inte, och jag länkar inte heller till någon bara för att de länkar till mig.
En del av er misstänker av och till att jag och bloggrannen Flute i själva verket är samma person, där en av oss i själva verket är en fiktiv identitet. Det är förstås snömos, men det är likväl en underhållande tanke. Här har ni en annan. Eftersom jag inom några veckor kommer publicera min bok Midvintermörker kommer jag sluta vara pseudonym (bolagsverket skall bara få tummen ut med min bifirmeregistrering av förlagsnamnet), så då är det väl lämpligt att jag lanserar en ny blogg där jag kan fortsätta vara pseudonym. Men så skulle jag naturligtvis aldrig göra.
Däremot finns det en sedan december ny och extremt (extremt!) läsvärd svensk blogg som täcker in samma saker som jag och Flute, naturligtvis vältaligare och sakligare än undertecknad, och kanske rent av mer välformulerad än Flute. Med tillägg för lite nörderier (nörd=positivt ord för någon som kan mycket inom sina ämnen) kring obligationsmarknaden mm.
Den bloggen heter Kvantitativt – Aktuell kommentar om Sveriges ekonomiska och politiska utveckling ur ett globalt perspektiv.
Skall vi ge lite exempel. Jag har tidigare bland annat i mitt inlägg om den svenska skuldbubblan påpekat att vi riskerar att gå samma väg som Irland framöver när bostadsbubblan kraschar och staten skall rädda bankerna och dubbla statsskulden på kort tid. Kvantitativt toppar detta genom att objektivt jämföra Sverige med Irland på ett antal parametrar, t ex bank- och finansväsendets skulder, vilket visar på hur svenska banker är lika hårt exponerad inför skuld- och bostadsbubblans sprickande. Slutsatsen är väl samma som min, dvs att vi bara ligger några år efter Irland innan vi kraschar.
Annat läsvärt för den som investerar i svenska exportbolag är t ex uppgifter om hur svenska bolags marginaler nu faller pga stärkt svensk krona. Svenska aktier ter sig i det perspektivet övervärderade.
Eller läs om Saudi-Arabien, landets fossilbaserade elproduktion och den fallande exportoljan som jag skrivit om tidigare. Medan jag oftast pratar om att exportoljemarknaden helt upphör till 2030 så konstaterar Kvantitativt att vi redan till 2020-2021 är nere på en global världsmarknad för exportolja på 15 miljoner fat om dagen. Detta i jämförelse med enbart USA:s importbehov på 12 miljoner fat per dag.
Vi förstår alla vad det kommer göra för världsekonomin och oljepriset.
När jag var inte fullt så gråhårig och yngre bloggare så trodde jag naivt att man kunde ignorera bloggar som är bättre än undertecknad, då dessa utgjorde ett hot mot mina egna trafiksiffror. Men så är inte fallet. Det är bara att ta av sig hatten och buga och erkänna sig kvalitativt besegrad. Inte för att det är så svårt att klå mig kvalitetsmässigt.
Det jag brister i kvalitet får jag väl ersätta i kvantitet.
Så lägg nu in Kvantitativt i era feeds, bokmärken eller vad det nu är. Vi har en ny stjärna på den svenska finans- och energirelaterade blogghimlen.
18 kommentarer
Låt kakan växa så blir din del av den mer värd, även om din procentuella bit blir mindre.
Enkel matematik som fler borde lära sig. Politiker bla.
Intressant att du inte direkt motsäger att "Kvantitativt" i själva verket ÄR den nya blogg där cornucopia (och Flute?) kan fortsätta skriva under pseudonym.
Always keep 'em guessing…
Men bestäm dig nu Cornucopia… är det du eller jag som är den verklige skribenten? 😉
Jag vet inte, vad tycker du?
Vad är det för bok du ska ge ut? Fakta eller fiktion? Vad handlar den om?
Fiktion, se
http://cornucopia.cornubot.se/2011/01/utdrag-midvintermorker.html
http://cornucopia.cornubot.se/2010/11/utdrag-ur-kommande-bok-midvintermorker.html
Det är viktigt VEM som säger vad.
Vem är "Kvantitativt" och vad har han för bakgrund?
Anonym 2011-02-01 17:14:
Varför är det viktigt VEM som skriver?
Instämmer i att bloggen är bra, dock inte lika språkligt felfri som Flute, men väl i klass med Cornucopia.
Skogsägare
Hmm…måste lägga in en liten brasa här i och med kommentaren som Sven Q lagt längst upp: "Låt kakan växa så blir din del av den mer värd, även om din procentuella bit blir mindre"
Kan inte låta bli att tänka på avregleringen av elmarknaden som skulle göra mitt liv så underbart och billigt. Friheten att välja mellan 114 leverantörer av ström genom två hål i väggen har inget annat än givit mig dyrare el och sämre el i form av driftstörningar. Precis likadant har hänt med avregleringen av SJ där självaste Ulf Adelsohn vaknat ur sin marknadskoma och insett att det här med avreglering och fler aktörer kanske inte var en sån lysande idé…
Hur fler aktörer som ska dela på samma kaka kan göra kakan billigare för mig som konsument är en ekvation som jag inte får att gå ihop. Och det där med konkurrens köper jag inte då det som sagt finns 114 leverantörer av el. Förut fanns en (1) och då var elen billigare…
Okej, döda mig nu.
Peter
Håller helt med om att vissa verksamheter bör drivas i form av statliga monopol. Av två anledningar. Stordriftsfördel och samhällssäkerhet/nytta.
Om jag ska kunna skicka ett brev från Malmö till Kiruna för 6:- så måste det till lite gungor och karuseller för att få lönsamhet. På gods-/paketsidan har Posten idag fler konkurrenter med ytterst tveksam nytta. Alla alternativ till Postens Företagspaket är klart sämre.
Järnvägarna är en mycket viktig samhällsfunktion inför framtiden. Här bör det få finnas olönsamma linjer i glesbygd som drar ekonomisk nytta av lönsamma stombanor i södra Sverige. Vansinne att sälja ut detta till privata aktörer som givetvis trafikerar där det lönar sig mest.
På elsidan så borde staten ha behållit ansvaret för nätdelen för att säkerställa driften i hela Sverige till en för alla likvärdig kostnad. Detsamma gäller givetvis telenätet.
Sen finns det andra saker som har med hälsan att göra. Jag tänker då främst på Systembolaget och Apoteket.
Ja, listan kan göras lång…
@Peter Madison
Men i Sovjetunionen hade man ju två eller tre företag i verksamheter som biltillverkning och kanske också elproduktion, så om Vaz hade tio års väntetid och Trabant bara fem så var det en stor konkurrensfördel för Trabant. Det är väl bra att det finns tre bloggar att välja mellan, så att vi kan få lite kamratlig, sovjetisk konkurrens dem emellan.
I Sverige (det som Mister Korn kallar för DDR-Sverige) hade man vanligen bara ett företag i varje bransch: Televerket, Statens järnvägar (SJ) och Postverket. Alla som tycker att någon av dessa verksamheter fungerar bättre nu när det finns 100 alternativ räcker upp en hand!
/Guldkalle
"Kvantitet är en kvalitet i sig"
Skämt å sido, ska bli kul att utöka (inte ersätta) läsningen, iaf för några dagar!
Det är den underliggande humorn som skiljer den här bloggen från andra utmärkta bloggar.
Jag är inte rädd för mycket här i livet, men tycker det är obehagligt att umgås med humorlösa människor…
Även om pratar om allvarliga ämnen måste man kunna skämta mellan varven, annars blir det outhärdligt.
Till o med Peak Oil är ju humor om man tar det på rätt sätt!
Mycket klok blogg, verkar som fler och fler nyktrar till även i (S)verige.
Den bästa tiden har vi bakom oss, usch vad sorgligt att tänka på det.
Jämför ungas framtidstro på 60-talet och nu..
Man föddes 40 år för sent.
http://kvantitativt.blogspot.com/
En svensk mjukare variant av zerohedge med flute, cornu och MFC som skribenter gissar jag på.
Mycket trevligt !
@GuldKalle
Det hjälper inte hur många irrelevanta exempel du plockar fram.
Televerket tex. Du missar helt teknikutveckling. När gamla televerket fanns låg mobiltelefonin ännu i sin linda.
Jämför istället med att ringa i Sverige jfrt med USA för ett antal år sedan (1998).
100kr för 1,5 minut med AT&T. Plus massa krångel med telefonist. Naturligtvis skulle jag ju ägnat någon timme åt att leta upp en annan telefonkiosk från ett annat bolag…
Glöm flummet du lärde dig på Handels och kom ihåg denna enkla grundregel.
Infrastruktur – Offentligt
Lullullet omkring – Privat
Samt specialfallet med livsviktig infrastruktur där konkurrensen är dålig (tex Vattenfall) där måste det naturligtvis ägas offentligt men det finns väl ingen regering på jorden som skulle kunna komma på idén att sälja det? Alliansen har ju sagt det men de skämtade naturligtvis.
//Håkan