Det finns ett problem för onlinemäklarna, speciellt Avanza och Nordnet. De sitter nämligen på avsevärd inlåning från sina kunder, om inte annat i form av likvida medel på depåkonton. Det här kostar förstås ränta för de här bankerna, som Nordnet och Avanza numera är.
Så alltså måste man börja låna ut pengar. Avanza har redan lanserat sin låneverksamhet via något de kallar Superlånet. Räntan är låg (<3%), men för att låna måste man ha svenska OMX-noterade aktier som säkerhet. Avanza har alltså tagit på sig en risk, men kräver samtidigt säkerheter från kunderna. Dyker underliggande aktier så får man väl räkna med att det blir tvångsförsäljningar och lösande av lån.
Men Nordnet har samma problem. De har istället valt en annan approach och lanserar nu vad man kallar blancolånet Toppenlånet. Här skall man få låna upp till 350 000 kronor rakt av, utan säkerhet. Allt som krävs är frånvaro av betalningsanmärkningar och en årslön på 200 000 kronor… Räntan sätter man till mellan 3.49% och (idag) ockerräntor på 9.95%. Med tanke på namnet så känns det som att försöker rikta sig in på bostadsköparnas behov av att låna till toppinsatsen på bostaden.
Vad Nordnet alltså gör är att på ungefär vad som antagligen är bostadsbubblans och skuldbubblans topp (nja, någorlunda) börja låna ut pengar utan säkerhet. Samtidigt rapporterar bloggrannen Kvantitativt om deflation i blancolån, så förhoppningsvis får inte Nordnet så många som lånar pengar den vägen.
Vad tror ni händer med Nordnet om de får någon volym på detta, följt av att bostadsbubblan spricker?
Nu skall era klientmedel hos Nordnet i form av aktier och fonder vara er egen egendom och inte försvinna vid en konkurs, annat än likvider på depåkontot. Dessa likvider omfattas visserligen av bankgarantin, men större traders och investerare kan ibland ha miljontals kronor i likvider, likvider som ni vid en konkurs bara kan drömma om att se röken av igen. I teorin skall även kapitalförsäkringar vara trygga, då det dotterbolag (Nordnet Pension förmodar jag) som hanterar försäkringarna inte får vara belånat utan skall ha tillgångarna säkra. Det förutsätter dock att man följer lagen, och när paniken börjar sprida sig om en bostadskrasch riskerar sätta Nordnet i konkurs så finns alltid en risk att man tänjer lite på vad som är lagligt och kanske “tillfälligt” lånar lite medel från pensionsbolaget. Säger inte att det blir så, men man skall vara medveten om att motpartsrisken förutsätter att allt sköts lagligt.
Oavsett så skulle en bostadskraschrelaterad konkurs hos Nordnet innebära att man kan få vänta rätt länge för att alls komma åt eller kunna handla med sina aktier och fonder om de finns hos ett kursat Nordnet. Det kan i sig bli rätt dyrt, speciellt om börsen samtidigt faller, vilket inte är orimligt i bostadskraschens spår.
Den mäklare och bank som hanterar din förmögenhet skall inte ägna sig åt att lösaktigt och utan säkerheter låna ut dina klientmedel till spekulanter i bostadsbubblan. Fundera seriöst på om det inte är dags att byta till Avanza, som åtminstone inte lånar ut dina pengar utan krav på säkerhet.
Slänger in lite reklam för Avanza nedan. Tecknar ni er som kunder hos Avanza efter att ha klickat nedan får jag naturligtvis ersättning för detta.
Gnällspikar kanske ogiltligförklarar hela mitt resonemang om Nordnet som en möjlighet för mig att tjäna pengar via ovanstående reklam. Vifta då bort problemet. Vill ni att era pengar skall förvaltas hos någon som lånar ut pengar på bubblans topp, så är det ert problem. Inte mitt, för jag är inte kund hos Nordnet.
Hur jag än vänder och vrider på det så har nu risken att vara kund hos Nordnet ökat. Bolaget skall tydligen redan kämpa med försämrad lönsamhet och nedskärningar. Att toppa det med oansvarig utlåning till topplån på bostadsbubblans bostäder känns inte helt stabilt.
Anders Borg har visserligen som den zo(m)bie han är lovat att rädda de svenska bankerna när skuldbubblan kraschar framöver, och därmed på kort tid dubbla (eller värre) den svenska statsskulden. Men det behövs alltid bondeoffer. Det är SEB, Swedbank, Nordea och osannolikt Handelsbanken som skall räddas. Några småbanker offrar man alltid för sakens skull. Nordnet hamnar i den kategorin.
12 kommentarer
Håller fullständigt med. Jag var själv kund hos Kaupthing Bank när det började vackla. Jag hade hamnat där efter att börjat som kund hos Matteus fondkommission på 90-talet och sen via olika ägarbyten (Aragon tror jag) alltså hamnat hos Kaupthing. Men jag tog mitt pick och pack och bytte mäklare kanske ett år innan kraschen eftersom jag inte litade på laglydigheten när en eventuell konkurs skulle komma. Och skönt var det för nattsömnen, även om jag inte hört om några olagligheter när Kaupthing Sverige blev Ålandsbanken och resan fortsatte.
Avanzas superlån har vissa villkor.
Handlar jag en option så får jag inte det billiga lånet.
Detta är komiskt, speciellt när jag ställer ut säljoptioner på mina innehav, för att göra portföljen säkrare!
Men det är väl barnsjukdommar som den unga banken skall igenom!/Oppti
Tycker det är helt rätt av Avanza att hålla sig till basic inga förbannade konstigheter som nya uppfinningar som totalt super säkra amerikanska bostadslån som hackats upp i småbitar som sedan visade sig vara nästan värdelösa trots att de var det säkraste som fanns.
Nej, om det ska vara seriöst ska det inte vara några konstigheter, enadast Large Cap bolag dock minst 3 av dessa samt Indexfonden Avanza zero kan man belåna och för att få superlånet och då max 35% av värdet. Känns ju ganska betryggande…
De flesta andra banker är ju rena korthusen när det gäller utlåning, även handelsbanken. Vad händer om bomarknaden kachar totalt tex… Då ska ju inte allas värdepapper drabbas men det är ju helt klart en risk har historien visat.
Off topic men kanske ändå inte men jag har en fråga till dig cornu:
Överst på din blogg står: "Evig tillväxt i en ändlig värld?"
Den textraden har åkt runt i mitt huvud ett tag nu och jag undrar följande:
Är inte börssystemet en grundkonstruktion för evig tillväxt? De pengar som satsas på börsen ska ju förhoppningsvis ge avkastning och för att få avkastning måste företagen tjäna pengar. Evig tillväxt alltså.
Är det en möjlighet med evig tillväxt som du ser det eller är börsen bara ett sätt för de som är insatta att kunna tjäna pengar?
En ganska omöjlig fråga att svara på förstås så den lite mer filosofisk…
Som du säkert förstått har jag inte en enda aktie förutom den del av pensionen som ligger och skvalpar i 7:e AP-fonden. Något jag inte valt själv förövrigt…
Ja, och nej. Ett bolag kan tjäna pengar på nolltillväxt, och t ex dela ut samma mängd vinst varje år, men aktiekursen bör då inte stiga. Om alla drabbas av nolltillväxt är inte detta ett problem. Om andra visar tillväxt kommer de dock ta marknadsandelar och på sikt få mer pengar till FoU och investeringar och konkurrera ut bolaget utan tillväxt.
Så alla bolag strävar efter tillväxt.
Börsbolag kan vid nolltillväxt i princip ge avkastning ändå, via utdelningar av vinsten. Finns en massa problem kring det här relaterat till skudler.
Men vid avväxt så blir det inget vidare.
Börsen kan inte rädda oss, utan är oavsett ett nollsummespel där någon annan måste köpa ut mig för att jag skall få vinst.
Läge för ett blogginlägg om det där tror jag.
Så vi har att förlita oss till ett nollsummespel då alltså? Känns ju lagom festligt…:)
Skriv gärna ett blogginlägg om detta!
Börsen-ett nollsummespel ???? man häpnar..vad är då din evigt tjatiga guld-spekulation ? /Stig-Olof
Stig-Olof, summan av alla realiserade vinster på börsen är utdelningar minus nyemissioner, se t ex http://cornucopia.cornubot.se/2008/12/vad-r-skillnaden-mellan-pyramidspel-och.html.
Det är välkänt att börsen bygger på greater-fool-theory där de smarta och stora går in först, för att sedan realisera sina vinster och lämpa över förlusterna på småspararna i sista fasen av en uppgång.
Guldet är naturligtvis också ett nollsummespel.
Värre är dock bostadsmarknaden, för den är ett spel med negativ summa, eftersom bostäder till skillnad mot guld hela tiden slits och kräver återinvesteringar för att inte förfalla. Varje person som tjänat realiserade pengar på att sålt sin bostad motsvaras av en greater fool som köpte ut och stod för vinsten, och nu sitter och har ett latent underhållsbehov att betala.
Hej!
Till att börja med – tack för ditt engagemang i vår nya produkt Toppenlånet! Vill gärna dela med mig av vår syn på saken:
Som du vet så var Nordnet vid starten 1996 en av de första nätmäklarna i Sverige. Under åren har vi ständigt breddat vårt produktutbud. Från att endast erbjuda aktiehandel har vi lanserat bland annat fondtorg, tjänstepensioner, kapitalförsäkringar, investeringsrådgivning på nätet samt en rad olika handelsapplikationer. Vi har idag verksamhet i fyra länder, och vår vision är att bli Nordens ledande bank inom sparande. För att bli det ser vi att vi måste utmana gammelbankerna på både sparande- och lånesidan. Under förra året lanserade vi sparkonton i alla nordiska länder, räkningsbetalning för iPhone och Android, och nu har vi alltså även lanserat ett privatlån med bra villkor i Sverige. Samma typ av lån finns hos alla gammelbanker, och i vår stegvisa resa från nätmäklare till nätbank är det något av en basprodukt. Kärnaffären är och förblir dock sparande och värdepappershandel på nätet.
Vi använder en välbeprövad modell för att bedöma kreditrisken på privatpersoner som söker lån. Modellen uppskattar risken i varje låneansökan och utgör grund för beviljning och villkor. Vi skulle inte lansera en produkt om vi bedömde riskerna som stora – Nordnets affär bygger i mycket hög grad på det förtroende vi har från de nordiska spararna, och detta sätter vi inte på spel.
Slutligen – vad gäller försämrad lönsamhet och nedskärningar: Vi såg en minskande aktivitet bland våra kunder under senare delen av 2010, vilket i kombination med en stark krona påverkar resultatet negativt. Snarare än att sitta still i båten och räkna med en snar förändring, väljer vi att skära i våra kostnader för att säkra våra mål och vår vision. Resultatet i fjärde kvartalet uppgår preliminärt till cirka 100 MSEK, inklusive engångseffekter om netto cirka 60 MSEK. I januari såg vi dessutom en betydligt högre aktivitet än föregående månad, tillsammans med ett högt nettosparande och starkt kundinflöde.
Med vänliga hälsningar,
Adrian Westman, IR Manager Nordnet
[email protected], 08/506 331 51
Så då torde man alltid vara säker i bostadsbubblan eftersom staten (du) betalar bankerna när de går omkull… således kommmer varje bolånetorsk att räddas av Borg.
Svar till Adrian Westman, Nordnet: Vilket svammel!
Att låna ut pengar utan säkerhet är inte ansvarsfullt – det begriper tom ett barn. Sedan kan ni använda hur många "beprövade modeller" som helst. Ert tjatande om gammelbanken är enbart tröttsamt – man kan ta vilken som helst av era produkter, och jämföra med marknaden, och det visar sig alltid att man kan hitta dem billigare på andra ställen. Hos Avanca är tex minimicurtaget för aktieköp i en KF, 39:-, hos er är det 99:-. Minimicurtaget för Premieobligationer är hos Avanza 99:-, hos er är det 199:-. Men visst, ni har ju all rätt att bedriva er verksamhet. Den siste…….(kunden) är ju inte född ännu.
Ibland koll, ibland inte…
Nu driver Nordnet utlåning i ett annat bolag kallad Nordnet Bank, det är inte tillåtet att blanda fondkommsionärsverksamhet, försäkringsverksamhet och bankverksamhet i samma rörelse… Glöm inte heller att försäkringsverksamheten kommer omfattas av rigida regler via Solvens II, bankverksamheten av Basel reglerna samt att kommissionärsverksamheten styrs av tillståndspliktiga regler och tillsyn, så så illa ska det nog inte behöva vara som du anger men man ska alltid vara försiktig…