En vanligt förekommande term är QE2, dvs quantitative easing part 2, vilket innebär att den amerikanska centralbanken Federal Reserve väntas ta beslut om en massiv tryckning av nya digitala pengar ur ingenting för att köpa tillgångar med. Vi pratar här om kanske upp mot 1000 miljarder USD i nytryckta pengar, som t ex får nuvarande POMO-program (aka QE-lite) att framstå som en lätt västanfläkt.
Det går att läsa på allt fler håll att ett positivt beslut (dvs ett “ja, kör på”, QE2 är ungefär lika positivt som en positiv cancerdiagnos) är inprisat i marknaderna, dvs både hos börsen och på råvarumarknaden. Man väntar sig helt enkelt att Federal Reserve slår klubban i bordet och sedan trycker på den stora knappen.
Relevant här är att eftersom QE2 är väntad, så finns det en risk att Federal Reserve tar sitt lilla kvarvarande förnuft till fånga och inte tar ett beslut om QE2. Då kraschar börserna och obligationsmarknaden i åtminstone USA, och drar antagligen även med sig råvarumarknaderna ner.
Så hur spelar man på ett klubbande av QE2? Antagligen genom negativa positioner mot dollarn. Sitter man i en kapitalförsäkring sker det enklast med Bear USDX3 H från Handelsbanken eller mer lättfattligt med någon av RBS Minifutures USD/SEK Minishort. Får återkomma med hur de fungerar.
Men om Federal Reserve skrotar planerna på QE2, vad skall man satsa på då? Kommer en börs- och obligationskrasch att stärka dollarn? Svaret är antagligen ja. En obligationskrasch innebär att marknadsräntorna stiger kraftigt, och alltså gör dollarobligationer mer attraktiva som investering vilket stärker dollarn. Dessutom kan man förvänta sig att panikslagna investerare flyr till dollarn om börserna kraschar, likt de gjorde hösten 2008. Motsägelsefullt, men likavärt sannolikt.
Sannolikt får vi en QE2, och med det en fortsatt försvagad dollar. Inflation är försvagningen av en valuta genom ökad penningmängd relativt den ekonomiska tillväxten, vilket tar sig uttryck i stigande priser på en kombination av varor, tjänster och tillgångar som aktier, obligationer, råvaror och realkapital.
Hemma i Sverige går vi åt andra hållet oavsett. Den positiva svenska ekonomin gör att vi antagligen får se en välkommen höjning av Riksbankens styrränta i veckan.
5 kommentarer
Vad anser Cornu om SEPA ?
Hitler tryckte ju upp miljarder pund sterling i falska sedlar för att undergräva den brittiska ekonomin men nu får vi se jänkarna själva agera falskmyntare.
Mot sig själva….
När ficktjyven måste stjäla ur sina egna byxfickor är det svåra tider!
/Z
Aktuell penningpolitik får en del intressanta följder. På ena sidan klotet trycks pengar upp och på andra torkas likviditet upp. Det råkar även vara så att de skuldsatta sätter sig mer i skuld och de med låg belåning betalar av. Netto ökar de redan stora klyftorna.
Det naturliga vore att valutakurserna balanserade ut detta, men vad händer när det inte går (usa – kina, nordost europa – sydeuropa)? Vad är nästa länk i kedjan? Stigande arbetslöshet är ett sätt, sjunkande tillgångspriser (börs, fastigheter) ett annat. Vad mer är det som kan förändras (upp på ena stället, ner på andra) för att kompensera de stigande skillnaderna?
Varför skulle utebliven QE leda till högre räntor och obligationskrasch?
Om börser och råvaror tar mycket stryk så kommer ju dessa att söka trygga hamnar, dvs USD och dess obligationer och pss pressa räntorna (vilket iofs ett stort QEpaket också gör).
/F
Investeringar på den amerikanska marknaden har för svenska investerare gett hyfsad avkastning i år (om än inte lika bra som den svenska marknaden).
Det är uppenbart att Fed kommer att agera för att sänka dollarn (precis som posten ovan antyder).
Jag drar slutsatsen att det är dags att lämna U.S. Åtminstone till vi vet bättre vad som händer med USD och tillväxten närmaste halvåret.
http://www.stretchtarget.se/2010/10/29/qe2-is-coming-time-to-withdraw-from-the-us-stock-market/