Komikerna och kommunisterna i (v)änsterpartiet ställer återigen krav på sextimmars arbetsdag med bibehållen lön.
Jag skrattar så jag gråter. Allt det innebär är att (v) visar att de är fullkomligt normalbegåvade och inte ens har grundläggande ekonomiska kunskaper, vilket man bör ha om man skall läsa Karl Marx “Kapitalet”. Fast läskunniga eller räknekunniga är väl (v):s medlemmar antagligen inte.
Hur skall en prisökning per arbetad timme på 33% göra att fler får jobb? Allt det skulle innebära är 33% i inflation och en försvagad krona med motsvarande andel, alternativt att vi blir av med de flesta internationellt konkurrensutsatta jobb i Sverige. Man kan inte konkurrera med låglöneländer genom att höja lönen med 33%. Staten, kommuner och landsting kan inte anställa 33% fler utan att få in 33% mer i skatt.
Hur hade (v) tänkt att det skulle fungera för mig som egen företagare? Jag skulle ju behöva höja mina priser med just 33% för att kompensera för att jag nu skall dra in lika mycket pengar på sex timmar istället för på åtta. Fast i (v):s värld är det ju alltid någon annan som skall betala. Som egen företagare blir det kunderna som får betala.
Gärna kortare arbetsdag, men då skall lönen sänkas med lika mycket som arbetstiden. Eller rent av ännu lägre, eftersom det blir större administrativt overhead för arbetsgivarna att ha fler anställda, ex fler arbetsplatser, fler löneutbetalningar etc för samma produktion av varor, tjänster eller välfärd. Så enkelt är det. Allt annat är kommunistiska utopier.
Roligast av allt är att kommunisten Lars “jag kallar mig inte kommunist, men är det ändå” Ohly gärna vill bli finansminister i en eventuell rödgrön axelmaktsregims regering.
43 kommentarer
1. Jag vill inte ha en tågkonduktör som finansminister.
2. Minskad arbetstid är väl "Greklandspolitik" som ett komplement till Tobleronepolitiken. Är det inte lika bra att han föreslår sänkt pensionsålder när han ändå håller på..
Ja vad ska man säga. En del av dessa politiker kan inte ens ha gått ut grundskolan.
Jag tycker att det låter som en bra idé. Som det är idag så utför den så kallade "närande" delen av befolkningen (enligt dina egna diagram) ett sammanlagt arbete som utslaget per capita blir cirka två timmars arbete per dag, om hela befolkningen bidrar, det vill säga även de personer som idag lever på truster m.m. Sex timmars arbete räcker mer än väl för att upprätthålla nuvarande BNP och skulle också ge lägre arbetslöshet. Jag tycker att omkring fem timmars arbete om dagen är lagom, inräknat en timmes lunch är man då på jobbet i sex timmar. Vi vill ju inte ha det som i Japan där man arbetar ihjäl sig och ändå har världens i särklass största statsskuld.
33 % av vänsterpartiets medlemmar kunde väl bli egna företagare, så får de fullkomlig frihet att jobba 33 % mindre om de så vill och kan.
/Farfar
Det är så man blir helt förstummad. Kom vänsterpartisterna ut ur fel hål eller vad är det för fel på dom?
På tal om folk utan någon verklighetsuppfattning.
2st kommunister från min uppväxtkommun var för några år sen på studieresa i Nordkorea. Dom kom hem och skrev i en lokal gratistidning att Nordkoreanerna lever i ett idealsamhälle. Det är fritt, alla har jobb, alla arbetar för sammhällets bästa osv..
Antar att det är något liknande tobleOhly har i tankarna..
Jag håller helt och fullt med Guldkalle. Nu ska jag ta och käka lite mörk Toblerone.
Jag vill tillägga att det finns massor av arbeten som är rent destruktiva för samhällsekonomin (och faktiskt även samhället i stort), då främst inom finanssektorn. Får man bara bort dem så är mycket vunnet.
Vad menar du med 33%? 2 timmar av 8 är väll ändå 25%?
Det finns ju undersökningar visar att man är lika effektiv om man arbetar 6 h per dag istället för 8 h, i alla fall i yrken där man behöver tänka och vara lite konstruktiv t.ex. ingenjörsyrken. Sen så kan jag även tänka mig att i offentliga yrken som t.ex. hemtjänst m.m. där personalen ofta sliter ut sig och blir förtidspensionerade kan vara värt att låta dem arbeta 6 h per dag då man förhoppningvis sparar in pengar på uteblivna förtidspensioneringar.
Men tycker absolut inte att man skall lagstifta 6 h arbetsdagar då vissa yrken inte går att räkna hem arbetstidsförkortningen ekonomiskt. Men jag hoppas att fler och fler företag upptäcker fördelerna med 30 h arbetsvecka…
// Daniel
Ni som är så kloka,kan ni inte tala om för mig vad som är bra och funkar ? Jag tycker verkligen om kommentarer och ämnen på denna sida men jag tror att jag tillhör fåtalet som jobbar i förtätad lineproduktion.Faktum är att jag tror inte på den moderna parlamentariska demokratin,Ty den tar bara hänsyn till kapitalintressena och det leder oundvikligen till obekväma valresultat.Beträffande Ohly så är han en brilliant retoriker och jag skulle nog inte tagit parti för V om dom inte hade vågat ta ut svängarna.
Obehagligt när Ohly drar Stalinskämt om sig själv angående att han tydligen var den enda kandidaten till partiledarposten.
Grekland, here we come.
Arbetstiden minskar med 25 procent men prisökningarna måste öka med 33 procent för att kompensera detta. Anledningen till detta är att en viss procent av ett större tal blir större än en viss procent av ett mindre tal.
Till er som tycker att 6h arbetsdag vore bra.. Det är inget nollsummespel detta. Sverige behöver öka den totala produktionen genom att fler jobbar längre, inte fler jobbar mindre.
Som sagt 25% är det väl som gäller ?
Men 6h arbetsdag – varför inte – så får man mer tid till fritidsintressen och familj mm.
Helt ofrånkomligt och självklart är ju att man får motsvarande lika mkt i sänkning av lönen antingen genom en direkt sänkning eller genom en värdeminskning på den lön man får om alla får en sådan "devalvering" av lönen – det säger sig själv och behöver inte diskuteras ens !!!
Hur f-n kan man tro att man kan jobba mindre med lika mkt betalt utan att det skulle märkas – och tom förbättra eknomin !???
Friåret som provades för ett par år sen var ju en braksucce- NOT !
Eftersom det visades, hör och häpna, att det inte blev fler jobb och friskare människor, och folk vidareutbildade inte heller sig i ngn större utsträckning utan tog helt enkelt ledigt – och när dom kom tillbaka så fick vikarien gå.
Jag jobbar som ingejör, och om jag skulle jobba 6h så kanske jag skulle få 1.5h mindre gjort pga en mer koncentrerad dag – kanske. Ingen kan direkt ersätta mig och definititvt lär inte många vilja ha en 10h/vecka tjänst – framförallt lär det ta en halv oändlighet innan denne person är upplärd med den takten…
jag kan å andra sidan troligen prata med chefen nästa vecka om jag vill och troligen skulle jag få gå ned i tid om jag skulle vilja – och självklart då i lön också..
I de allra flesta yrken som jag har stött på, känner folk inom eller själv har provat på så är individen faktiskt värt ngt – och man kan inte bara rakt av slänga in fler utan att minska på effektiviteten och öka på administrationen – så även i yrken med mer repetitiva övningar så tror jag inte på ngt sätt att 6h arbetsdag med bibehållen lön skulle funka…
Men allt detta är teoretiskt: För skulle en regering helt plötsligt tvinga mig till att devalvera svenska kronan med 25% och tvinga mig att inte jobba mer än 6h/dag så skulle jag nog flytta – elelr iof: Det kommer nog snabbt möjligheter at gå runt regelverket- om inte annat så kanske den svarta marknaden kan byggas på för dom som villa ha mer betalt och vill jobba. . .
/K
Håller med Klas, 6 timmars arbetsvecka är en konstruktion som kommer från den offentliga sektorns värld där man förväntas hata sitt jobb och bara drömma om att få komma hem. Men jag är ingenjör och har ett kvalificerat jobb där jag har en viktig uppgift. 6 timmars arbetsvecka för mig skulle bara innebära att samma mängd arbete skulle göras på 6 timmar istället för 8. Inom mitt område så är det heller ingen brist på arbeten utan snarare brist på kompetens att fylla den.
Anonym sa…
Vad menar du med 33%? 2 timmar av 8 är väl ändå 25%?
Ja det stämmer ju exakt, fick du lära dig det på allmän matte? Det är inte det saken gäller utan hur många procent mer man måste få i lön för att få samma lön oavsett 6 el 8 timmar, nämligen 33%/PEAKOILMILJONÄR som gick på särskild matte i skolan
2 h är mycket riktigt 25% av 8 h. Men om man ska hinna med att producera lika mycket på 6 h som på 8 h så måste man vara 8/6=1,33333 gånger effektivare. Alternativet är att anställa 33% mer arbetskraft till 33% ökad kostnad om lönen nu ska vara konstant.
Själv så tänker jag ta ut min välförtjänta statliga pension och flytta till Grekland där det lär bli billigt de närmaste åren…
Inte svårt att bli mer effektiv "chefingenjören"
Fast skall man vara korrekt så är det ju 33.333 osv procent…
Iaf så kan man förvänta sig att om inte ens läsare av den här bloggen kan räkna procent, så lär definitivt inte vänsterpartister klara av det heller, vilket förklarar mycket av deras politik.
Ah – mittåt – jag läste inte ordentligt.
Utgick från att det var tiden som debatterades inte priset 🙂
Oavsett ett uppenbart orimligt förslag.
/K
Man skulle kunna tro att det är ett skämt men det är bitter verklighet:
V: "6 h arbetsdag till alla!"
Mp: "Vi vill avskaffa räntan…" -Står uttryckligen i partiprogrammet
S: Mona Sahlin som partiledare?
Och dessa tre partier representerar en så stor del av befolkningen att det skulle kunna bli de som styr landet efter nästa val.
Huja…
/J
Cornu, du tänker alltså att effektiviteten är konstant i alla yrken? Alltså att arbetsprestationen ökar linjärt med tiden så att man är dubbelt så produktiv vid 16 timmars arbetsdag?! Hur vet du säkert att det är så?
Kristian, förmodligen är effektiviteten på marginalen avtagande. Men förmodligen stigande under de första timmarna (någon har säkert räknat ordentligt på detta förr).
Hur som helst, i många yrken är det svårt att komprimera arbetstiden. I mitt eget ingenjörsyrke har jag ofta ställtider och beroenden som gör att jag tappar väldigt mycket arbete om jag plötsligt skulle gå hem vid 14 istället för 16.
Enklast är nog modellen tjänste/supportyrken. En läkare kan behandla 25% färre på 6 timmar än på 8 timmar. En frisör kan klippa 25% färre osv…
Just läkare är till exempel intressant, i stort sett ingen arbetslös och behovet lär ju inte direkt vika. Det innebär att kostnadsökningen (övertid, mer jourtid, etc) kommer att bli _större_ än 33% — mycket större — för denna yrkeskategori. Därmed rejält högre skatter.
Detta är en typisk planekonomisk dröm. Vänsterpartiet tror att jobb är något som är delbart, vilket inte är fallet i väldigt många yrken. Det är oerhört mycket bättre att reglera arbetstid/semester i avtal än via lag.
Och ja, jag anser att 8 timmars arbetstid inte borde vara lagstadgat. Men troligen skulle arbetstiden hamna någonstans i det spannet ändå på grund av tradition, omvärldens arbetstid osv.
Det står helt klar att vi måste införa regleringar för att motverka välfärdshotande fenomen som blankning, räntespekulationer, procenträkning och andra monopolkapitalistiska avarter.
/Vv
Bra skrivet, som vanligt av Cornu.
Ett litet sakfel dock,
"Man kan inte konkurrera med låglöneländer genom att höja lönen med 33%"
Vi konkurrerar med höglöneländer som Tyskland, Danmark, Finland, England, Frankrike, USA osv.
För att förstå kommunisternas utspel måste man ha i tanken att all privat verksamhet ska avslutas. Bra för miljö, jämställdhet och allmän nivellering.
Därmed ska de konkurrensutsatta jobben bort.
Om sen alla är anställda av det offentliga och uppbär lön/bidrag så kvittar det ju om arbetstiden är 6 eller 8 timmar, det lär inte finnas arbetsuppgifter nog för att alla ska behöva jobba 8 timmar.
Var pengarna ska komma från?
De "rika" ska betala, standardsvar från kommunister.
6h arbetsvecka är väl i linje med det röd grönas nya arbetspolitik. Har för mig att vänstern har eller har haft medborgarlön som punkt i parti programmet, Alltså en viss summa pengar utbetald varje månad utan krav på prestation… Så 6h arbets vecka låter ju som att man vill se till att fler jobbar… 😉
De flesta vänsterpartister vill nog inte sitta i regeringen utan bara i riksdagen, lyfta en fet lön och synas. Därför kan de lägga korkade förslag.
Medborgarlön finns redan i viss utsträckning. Det är bara att säga upp sig och stå till arbetsmarknadens förfogande.
Ja, man undrar lite vad folk har för kunskap alltså.
Klart vi kan jobba 6 timmar om dagen, men då får vi ta konsekvenserna av det. Ska vi behålla lönen blir det antagligen för dyrt för många företag som nog gärna flyttar till något land där folk vill jobba.
Klart vi kan jobba 1 timme om dagen och ta in massa invandrare som hjälpte till att få sakerna som behövs göras.
Men vi får såklart ta konsekvenserna av det..
Om vi jobbar mindre i det här landet än vad folk gör i andra kommer vi bli utkonkurerade. Är det så svårt att förstå? Men kan man inget om hur ekonomi och konkurrens funkar så visst låter det trevligt och mysigt att dela på jobben. I sann kommunistisk anda tar vi bort skillnaden och motivationen att anstränga sig för vi delar ju på allt ändå eller hur? Ingen kan något mer än någon annan, en arbetslös parkarbetare kan hjälpa en programmerare etc. Låter jättefint. Föga produktivt bara.
Men verkligheten är att vi lever i en konkurrensutsatt värld där vi blir ett u-land om vi inte kan konkurrera med andra länder på ett vettigt sätt.
Jag kan ge Ohly rätt om alla i hela världen också skulle gå ner på 6 timmars arbetstid så borde det funka någorlunda, men då får politikerna reglera hela världen, vilket kanske är vad dom egentligen vill. En sann kommunistisk värld där alla är lika. Där ingen frihet att skapa något och försöka sälja råder. Staten styr ställer. Du kan få jobb som dörröppnare om inget annat behövs göras.
Kommunisterna tror att man bara kan beordra någon att uppfinna en modern bil och folk verkligen kommer brinna för att tillverka en bil bättre än andra, men riktigt så funkar det inte. Titta vilka fina bilar kommunisterna tillverkat -not.
Om man inte har mer på fötterna än att tro att visst kan vi dela på jobben och jobba mindre och fortfarande tro att vi skulle vara ett starkt exportland, glöm det.
Thaman
Det är som skruvat med jobbrejset är att vi konkurrerar om möjligheterna att producera varor och tjänster som inte är speciellt livsnödvändiga. (Har jag fel?) Hur mycket prylar, hus etc. är jag intresserad av att äga om min fritid är begränsad till några få timmar per vecka? Den ökade globaliseringen, automatiseringen, och specialseringen leder till, om vi inte har försdelningspolitik, till ett samhälle där man har antingen allt eller inget. Dom som inte kvalificerar sig skulle vara hänvisade till att vara betjänter eller på liknande nivå. Det som möjliggör avancerade yrkesroller är tillgång på billig energi som kan användas till automatisering och transport (globalisering).
Om den billiga energin försvinner är det dom mest avancerade ekonomierna som drabbas hårdast. Det vi gör genom att konkurrera på
exportmarknaden om att få sälja avancerade produkter är att vi konkurrerar om möjligheterna att få använda den sista billiga energin.
Istappar:
Vad menar du med att vi går mot ett samhälle där man antingen har allt eller inget? Det låter väldigt överdrivet. Det är snarare så att medianlönen i Sverige inte är några som helst problem att överleva på (och dessutom spara pengar med).
Sen är man ju ledig betydligt mer än vad man jobbar och sover en vanlig vecka.
@istappar: VEM avgör vad som är livsnödvändigt eller ökar välbefinnandet/produktiviteten !?
Nej jag kan också hålla med om att glo på en ny 47" platt dumburk 4h/dag troligen inte är nyttigt !
Men jag kan väl för bövelen inte förbjuda folk från att göra det om dom nu vill det !!?
Jag kan däremot berätta för dom att jag tycker det finns bättre saker att göra och se om dom vill prova det.
Som politiker i regeringen kan jag tom indikera att det är onyttigt/oproduktivt genom att straffskatta sådana aktivteter, alternativt göra skattelättnader för tex skogspromenader (som ett exempel) om en majoritet tycker det är en bra ska att göra.
Förbud skall man vara försiktig med !
Men tyvärr går det igen i vänsterns profiler: Alla är vi bara en fårskock utan egen vilja där alla är utbytbara och vi behöver starka ledare som säger åt oss vad vi ska och inte ska göra – egen vilja och att alla är individer som trivs med olika saker är bara en myt !??
Brrrr…
@Joakim Persson: ÄR 8 h lagstagdat idag då !?
Det är väl mer en överenskommelse i kollektivavtalen – eller ?
Alternatvit så kan 8h vara definierat som en heltidstjänst (vilket påverkar den allmänna pensonen, försäkringen etc) – vilket kanske iof kan ses som lagstadgat…
/K
Jag tycker att det är synd att de flesta arbetsgivare bara går med på heltid. Många skulle säkert vilja arbeta andra tider, 60% etc men till 60% av lönen. Även inom den statliga förvaltningen så kan man sällan arbeta halvtid.
Men greklandsoron spelar borgarna i händerna. Tror många ser ett framtida socialist-styrt sverige som ett grekland av idag.
Nu är Ohly i högform, 90% av lönen i A-kassa samt noll (0) karensdagar.
http://www.expressen.se/Nyheter/1.1981511/sa-vill-vanstern-hoja-ersattningen-for-arbetslosa
De som tror att sjukfrånvaron kommer skjuta i taket räcker upp en hand.
@Klas: Vi har 8 timmars arbetstid i Sverige, eller snarare 40 timmars arbetsvecka. Se ex arbetstidslagen:
++atl++
5 §
Den ordinarie arbetstiden får uppgå till högst 40 timmar i veckan.
När det behövs med hänsyn till arbetets natur eller arbetsförhållanden i övrigt, får arbetstiden uppgå till 40 timmar i veckan i genomsnitt för en tid av högst 4 veckor.
Veckan räknas från och med måndag, om inte annan beräkning tillämpas på arbetsstället.
–atl–
Förmodligen är arbetstidslagen dispositiv, dvs facken kan förhandla om bättre/ändrade villkor (men inte sämre), dock var det länge sen jag läste arbetsrätt så mitt minne är inte 100%:igt.
De flesta försäkringssystem relaterar till
inkomst, oavsett arbetstid — exvis kan du inte vara deltidsarbetslös länge (mycket bra förändring).
Klas, "som politiker i regeringen"??? Inte helt tydligt om du pratar i allmänna ordalag eller om dig själv.
Vv: Jag antar att du är ironisk. Men för att ingen annan ska tro på det så förklarar jag dina punkter i alla fall.
inlägget:"
Det står helt klar att vi måste införa regleringar för att motverka välfärdshotande fenomen som blankning, räntespekulationer, procenträkning och andra monopolkapitalistiska avarter.
Rätespekulationer är inte något annat än personer/institutioner som är beredda att låna ut sina pengar till någon annan mot en riskpremie. Om du har 1'000'000 kr och vet att Uffe behöver den mängden så vill du gärna ha en ränta/riskpremie. Vet du att han sällan betalar eller att hans projekt börjat gå sämre så måste du ju ta en högre ränta, eller? Om du bedömer sannolikheten att han failar inom 10 år som 50% så vill du genom räntan i alla fall säkra upp för risken och sätta den runt minst 10 % (så du även gör vinst/belönas för att ha tagit risken med dina pengar). Då har du spekulerat i hans betalningsförmåga men samtidigt skapat ett värde. Där har du din räntespekulation, farligt va?
I fallet Grekland var den största spekulanten Grekiska staten.
Att blankning är farligt är något som vissa har fått för sig som inte förstår hur pengar skapas eller hur aktiemarknaden fungerar. Blankning ökar tillfälligt likviditeten i ett instrument. Det är en lika bra hedge som en säljoption men den förbättrar samtidigt handeln i aktien och underlättar en korrekt prissättning. När folk pratar om farlig blankning (personer som vet vad dem pratar om) så är det naked short, naken blankning, som de pratar om. Dvs att aktier som inte finns lånas ut.
Egentligen är det inte värre än att du som återförsäljare annonserar att du har en vara som du säljer till en kund med "lagerstatus 5 dagar". Det är en form av blankning, du säljer t.ex. en PC du inte har utan när du fått betalningen för ett kontrakt om 1 st PC så tar det någon dag innan den beställs från dist innan den slutligen kommer till kund. 1 st blankad PC har tillfredsställt en köpare (som är lika mycket spekulant som blankaren). Förstår du på vilket sätt blankning kan vara vettigt nu? Disten (ägaren av instrumentet) säljer inte vidare till slutkunder utan återförsäljaren (blankaren) möjliggör investeringsmöjligheten för spekulanten (köparen) genom att utfärda en garanti å distens vägnar. Om priset nu skulle gå ner mellan sälj och återköp så har återförsjäljaren/blankaren gjort en större vinst.
Gustav – jag räcker upp handen.
Istappar
"Det är som skruvat med jobbrejset är att vi konkurrerar om möjligheterna att producera varor och tjänster som inte är speciellt livsnödvändiga. (Har jag fel?)"
-Nej, du har rätt. Det är upp till var och en att använda sina surt förvärvade sekiner på bästa sätt, unna sig ledighet istället för prylar? Upp till var och en. Personligen undviker jag att köpa massa skit, satsar på kvalitet istället.
Du har många bra poänger i ditt inlägg. Men det finns inte så många alternativ till lösning förutom det vi kör på eller?
"Hur mycket prylar, hus etc. är jag intresserad av att äga om min fritid är begränsad till några få timmar per vecka?" Den ökade globaliseringen, automatiseringen, och specialseringen leder till, om vi inte har försdelningspolitik, till ett samhälle där man har antingen allt eller inget."
Japp
Utan fördelningspolitik skulle många få en jävlig vardag helt klart eftersom vi behöver pengar för att överleva då allt är superreglerat i övrigt. Vi andra vill ju leva relativt tryggt så vi tycker det är ok att folk ska kunna överleva så länge landet har råd. Har vi inte råd med det har vi snart herren på täppan. Inte så trevligt kanske.
Så det ska finnas en grundplåt, men inget mer. Olhy gör tyvärr att det blir ganska bra villkor för att gå och dra (för oss som inte gillar att arbeta för andra). Incitamentet ökar helt klart. Personligen tycker jag inte det är bra för Sverige.
"Det som möjliggör avancerade yrkesroller är tillgång på billig energi som kan användas till automatisering och transport (globalisering).
Om den billiga energin försvinner är det dom mest avancerade ekonomierna som drabbas hårdast."
-Så är det nog. Viktigt att vi har energi helt klart. Här måste politikerna göra mer. Vi står hyfsat rustade jämfört med en del andra länder, men vi skulle kunna göra mer. Men å andra sidan om inget annat land har råd att köpa våra exportprodukter så står vi där iaf. Men då har deras konkurrens också minskat så vi klarar oss nog ändå, bara vi får fram mat dvs.
När den billiga energin börjar tryta kommer vi gå tillbaka till en hårdare verklighet eftersom vi är för många på den här planeten som ska födas.
Thaman
@cornucopia: Det du ? 😉
nej, jag är inte politiker – jag var så inne i mitt scenario att det blev skrivet så:
"Om jag hade varit en politiker i regeringen skulle jag tom kunna indikera att" borde det kanske stått 🙂
/K
Victor,
hur är det med procenträknandet? Där blev du minsann svarslös!
Vv: 10% är en rimlig riskpremie om man även vill göra vinst. Hur amorteringen ska gå till är även det en aspekt man måste tänka på. Är det rak amortering, nollkupongare eller ett annuitetslån?
Vad var det du tänkte på angående procenten? 1,1^10=2,59, dvs 159% virre om det var en nollkupongare, 55% om det var en rak amortering eller 63% om det var ett annuitetslån á 10 avbetalningar. När det sedan visar sig att han failat efter säg 7 år så kan du med gott samvete skriva ner skulden, allra helst om det var ett annuitetslån.
PS. Jag börjar nästan tro att du inte var ironisk i början… Skulle du kunna bekräfta det så jag slipper kontrollera mig för aspergers? DS
Jag känner mig hyffsat säker med % i övrigt också.
Hej Cornucopia!
Jag har bara en snabb fråga och hoppas att du svarar på såhär gamla inlägg. Skulle inte sextimmars arbetsdag med bibehållen lön vara möjlig om man under en längre period (kanske 10 års period, eller mer om det krävs) istället för att ta ut löneutvecklingen i mer pengar så tar man ut den i kortare arbetstid?
Har hört någon tala om det någon gång tidigare iaf.
Ja. Det kan man göra själv. Lägga pengar på hög istället för att konsumera och sedan ta motsvarande tjänstledigt. Se t ex
http://cornucopia.cornubot.se/2011/01/grasrotsmotstand-mot-tillvaxt.html