Med veckans avslutade börshandel utlöstes ett eller två steg negativare signaler i samtliga börsindex jag bevakar i veckocharten.
I fallet Nikkei gick man direkt från köp till sälj/blanka, medan övriga index tog ett kliv nedåt. De som låg i köp gick över till sälj/neutral och de som låg i sälj/gå ur gick över till sälj/blanka.
Australien All Ordinaries: Sälj/blanka
Brasilien Bovespa: Sälj/blanka
USA Dow Jones Industrial Average: Sälj/gå ur
Frankrike CAC-40: Sälj/blanka
London FTSE-100: Sälj/blanka
Tyskland XETRA DAX PF: Sälj/gå ur
USA S&P-500: Sälj/gå ur
Toronto GSPTSE: Sälj/gå ur
Hang Seng: Sälj/gå ur
NASDAQ Composite: Sälj/gå ur
Japan Nikkei 225: Sälj/blanka
Stockholm OMXS30: Sälj/gå ur
Det långsiktiga klimatet är alltså sälj/blanka eller sälj/gå ur. Följer man Winning Tradings TA-modell strikt i handel mot dagscharten så är veckocharten det styrande klimatet. Då skall man just nu alltså vara likvid på alla börser med sälj/gå ur, och negativt exponerad i de som ligger i sälj/blanka om de invididuella pappren nu också är i sälj/blanka.
För egen del använder jag dock dagscharten för index som klimat, och inte veckosignalerna ovan, vilket är ett personligt avsteg från tradingmodellen. Då skall man också vara negativ mot samtliga index ovan, eftersom samtliga ligger i sälj/blanka i dagscharten, inklusive OMXS30.
Men veckocharten visar på den lite längre trenden. Månadscharten är dock fortfarande positiv för t ex OMXS30 för den som bara följer riktigt långa trender.
I det här läget kvittar teknisk analys för individuella aktier, man skall sälja av allt. Inte nödvändigtvis för att det är rätt, utan för att risken just nu är för stor i att ligga kvar. I övrigt så bröt OMXS30 genom en bunt med relevanta glidande medelvärden med förra veckans handel. Mer om det i ett senare inlägg om dagsutvecklingen.
Den som hoppas på en snabb återhämtning är naiv. Återhämtningar är aldrig snabba, paniken och skräcken är alltid större på nedsidan än vad girigheten är på uppsidan.
Ett tag talades det om att Eurozonen skulle sätta upp en stabilitetsfond om 70 miljarder euro för att sätta marknadens aktörer på plats. De artiklarna verkar vara borttagna nu. Med tanke på hur skulderna ser ut enbart för PIIGS-länderna så skulle 70 miljarder euro inte räcka länge. Grekland är t ex skyldig enbart franska banker 70 miljarder USD och Spanien är skyldig Frankrike 220 miljarder USD. En sådan stabilitetsfond skulle omedelbart tömmas när tacksamma banker dumpar sina numera oönskade statspapper i krisländerna.