Det vore kanske en överdrift att säga att det råder någon form av vedbrist i Sverige just nu. En sökning på ämnet ger i princip bara en träff på Sveriges Radio. Men antalet förfrågningar på torr ved är rekordstort, trots att man inte ens annonserar. Det ringer kunder dagligen på jakt efter torr ved. Priset verkar inte heller spela någon roll. Men förhoppningsvis finns det andra som har torr ved kvar till salu, och kan ta bra betalt för det också.
Helt ovetenskapligt så kan man dela in de som frågar efter ved i några olika kategorier.
1. Vedeldare som helt enkelt lagt upp för lite ved, och som blivit tagna på sängen av hur mycket ved det går åt när det är en riktigt vinter. Efter många år av milda vintrar kan t ex de som flyttat de senaste åren få sig en liten obehaglig överraskning när veden tar slut mitt i vintern. Själva förbrukar vi 3-4x så mycket som normalt när temperaturen kryper ner mot -16 istället för mer normala noll grader så här års. På en vecka försvinner en månads normala konsumtion. Och så här efter julveckornas iskyla så kan hela det normala årsbehovet vara slut, och då måste man förstås ha torr ved…
2. Personer med feldimensionerade värmesystem. En och annan värmepumpinstallation de senaste åren visar sig vara underdimensionerad för de här temperaturerna, och med stora, gamla och dåligt isolerade hus blir effekten snabbt ännu större. Ledtråd: Pelletsanläggningar klarar sig bättre än värmepumpar när det verkligen behövs, även om pelletsanläggningar också kan vara feldimensionerade förstås. Iaf så finns det någon braskamin som man kan stödvärma med när temperaturen faller, och då måste man förstås ha torr ved…
3. Villaägare som blandat ihop rörlig ränta och rörligt elpris. Jag fortsätter bestämt hävda att rörligt elpris inte är billigare, till skillnad mot rörlig ränta. Det är lika billigt med fast som rörligt på sommaren, åtminstone om man binder rätt tid på året, men definitivt billigare med fast elpris när förbrukningen är som störst, och därmed också elpriset. Dvs vintertid. Rörligt elpris slår ju dubbelt vintertid, både rekordhögt pris och rekordhög förbrukning. Ingen bra kombination. Alternativet ved för kaminen dyker upp, men då måste man förstås ha torr ved…
Så många träd, men inte ett enda som duger till att elda upp. Ved behöver torka åtminstone en säsong.
Detta är en intressant läxa i fråga om det där med teknik, volym och tid. Massvis med hushåll har tekniken, dvs en kamin. Men de har inte volymen bränsle som behövs och det tar som alltid tid att fixa fram förnyelsebara bränslen. Det duger inte att höja priset, vedtorkningssäsongen är under våren, precis som odlingssäsongen är under sommarhalvåret. Sitter man fel i tiden så hjälper inga pengar, om man nu inte kan övertala någon att sälja sitt privata vedförråd och frysa hela vägen till banken.
Det är inte heller lönsamt att torka ved i t ex en tork, utan för lönsamhet skall man nyttja ekosystemtjänsterna och solen.
Marknaden kan endast fördela befintlig ved till de som betalar bäst, inte producera mer, för marknaden kan inte resa framåt i tiden tills veden är torr.
Jämförelsen med bilar och alternativa bränslen är slående. Det räcker inte att ha en massa bilar som kan tankas med biobränsle, man måste även ha de där biobränslena och det tar tid att producera dem eller för den delen bygga ut kapaciteten. När det blir allvarlig brist på nödvändig energiråvara efter peak oil så kan priset sticka iväg rätt fort. Alternativen blir generellt inte billigare än den fossila standarden, utan följer med upp.
Och framför allt så blir energi inte billigt vi bristsituationer. Om du nu råkar ha en massa torr ved liggande, så kan du nog få bra betalt för den om du lägger ut annons just nu. Åtminstone i Västsverige.
Lite frestande att slå upp en enorm plåthall och fylla med ved och sedan rulla tummarna tills det blir en riktig 10-årsvinter igen…
24 kommentarer
Veden där jag bor ligger på 420 :- m3. Briketter 2500.. Vad kostar det där ? Kan vedhandlaren ta mer betalt ? Måste vara bra pengar för vedhandlare, eller ?
Fri marknad, men till 420:- per m3 skall du kräva momskvitto…
Bra betalt och bra betalt. En kubikmeter ved tar från stående träd till kluven ved ca 2 timmars arbete, under perfekta omständigheter kanske 1.4h.
Så 210:- SEK inklusive moms i timpenning är väl inte direkt bra betalt. Men betalt.
Se uträkningar på
http://www.sakerskog.se/default.asp?pageid=3080
Sedan beror det på skattesituationen, tar man ut det hela som räntefördelning så blir ju skatten bara moms + 30%, dvs av 420 blir det kvar 235:- SEK efter skatt vid räntefördelning, eller 117:50 SEK i nettotimpeng, vilket vid 164h arbetstid i månaden skulle ge en nettolön på 19270:-, vilket väl motsvarar en hyfsad normal månadslön före skatt på kanske 28-30 000:-.
Betalt som sagt, men inte bra.
Allt handlar om att optimera tiden, varje moment som kan optimeras blir bättre timpenning.
Glöm inte av att om du upprättar en plåtskjul så tar det både tid och rum i anspråk till nästa vargavinter, vilket måste jämföras med andra placeringar. Alternativkostnad!
Tycker 420 :- m3 är skäligt. Trots allt jobb med det. Har hört att man kör ca 4 m3 i timmen med lite större vedmaskin, stämmer det ? Då blir det bra timpeng, eller ?
En stor vedprocessor för några 100 000kkr kan processa 15-20 m3 i timmen, men det är inte där tidsåtgången ligger, utan i att få ner och ut virket ur skogen.
Men visst, skaffar man en sködare för några miljoner plus en skotare för en halv miljon kan man förstås pressa tidsåtgången. Istället får man betala räntor och kapitalkostnader…
Dessutom säger rent av vedprocessorförsäljarna själva att man behöver sälja XX procent av veden svart för att de stora maskinerna skall vara lönsamma… Helt sant.
Cornucopia, du kanske borde bygga ladan redan i år. Jag tror nämligen att nästa vinter blir minst lika kall.
Hälsningar
Niclas J
Vad klarar sig bra ute om man bara lägger det på nåt torrt tex sten, berg eller liknande och sen täcker toppen med plåt, presenning eller nåt tåligt, sidorna kan vara öppna. Björk håller inte lika bra men många träslag kan ligga på detta vis i en massa år. Har tex en vedstack på kanske 20 kubik som ligger med en gammal lastbilspresenning på toppen, den högen är hur fin som helst och har legat i snart 10 år. Snustorr.
Henrik L
Well, i dont know.
Jag ser utanför mitt fönster hur 3 gubbar kämpar mot kyla och köldstrejkande truckar och motorsågar för att pula in klabbarna i ett automatiskt spjälkningssytem. Dom överlever för att 2 gubbar jobbar svart, och inte säljer dom så himla mycket heller. Jag undrar vad timförtjänsten blir. Kan inte bli så mycket.
Bäst att jobba på sommaren typ en månad, hyra maskiner och producera en 100-150 kubik att ha som reservkapital till nästa vinter.
Men det är inga problem att bli av med veden. Lokal ved brukar stå högt i kurs.
Nej, några problem att sälja ved finns inte. Kan sälja hur mycket som helst. Priset verkar inte heller spela ngn roll, har höjt åtminstone 10% varje år. 15h barnfri arbetstid i veckan sätter gränsen dock.
Kollade själv på en vedprocessor och påtalade för försäljaren att det skulle bli lite knepigt att få lönsamhet med de priser som är legio i vedkretsar. Fick till svar att 50/50 är det som gäller om man skall kunna leva på det. Alltså 50 vitt och 50 svart. Så är det med den saken. Priserna är för övrigt alldeles för låga. Räknar man på energin kan man betala mycket mer.
Äh, det går att få lönsamhet även vitt kan jag intyga, men då får man hålla sig till billigare utrustning och köpa allt kontant utan lån, och se till att ha räntefördelning att använda för skatten. Plus inte ha någon alternativkostnad.
Är alternativet att köra traktor för 250:- i timmen, så är det förstås inte lönsamt att producera ved vitt, men om alternativet är ingen inkomst alls så…
Konsekvensen är dock att om bloggen börjar dra in större summor pengar får jag sälja mindre ved, för annars försvinner det mesta i skatt och gör det olönsamt.
Det finns också ett alternativt sätt att räkna på det. Tar man ändå ner och kör ut sitt eget virke för leverans på längd fritt bilväg, så har man redan tagit hela kostnaden för avverkning och utkörning.
För det får man kanske 300:- SEK ex moms per m3fub (vid goda tider). Lägger man då en halv timme på att förädla massaveden till brasved istället, får man ca 850:- SEK per m3fub. (400:- för en kubik ved m3s, och 1m3s = 0.5 m3f (ej m3fub ens)).
En timmes vedförädling (2 m3fub i timmen säger vi) ger då alltså en timpenning på ger då ca 4*400=1600-600 (massavedspriset) = 1000:- SEK i timmen.
Inget vidare lönsamt i skogen alltså, men tiden vid vedprocessorn är bättre betalt än att IT-konsulta…
Lite off-topic i vedtorkningsdiskursen, men har du noterat att du är omnämnd i Dagens Nyheter idag? Till och med i fina kulturdelen!
Sverker Lenas skriver:
För bara två år sedan var det till exempel inte möjligt att yppa tillväxtkritik i möblerade rum. I dag nämns Romklubbens rapport ”Tillväxtens gränser” från 1972 allt oftare utan hånfullt spe. I Sverige förs numera initierade diskussioner om ekonomins ekologiska gränser på välbesökta bloggar som Livet efter oljan, Cornucopia eller Flute, tidningar som Effekt magasin, och allt oftare även i etablerade forum. S-studenterna reser frågetecken kring tillväxtens vara i sitt program för 10-talet. Borgerliga politiker gör det.
Här är stöd för din peak-torrved-teori
http://www.nwt.se/torsby/article640562.ece
Själv brukar jag sälja veden i 3-m längd och köpa el till värmepumparna för pengarna.
Fast nu betalar industrin så bra för bränsleveden, 245 kr/m3fub på mitt senaste gallringskontrakt, att det inte känns lönsamt att sälja veden till privatpersoner längre.
1 m3fub är ca 0,5 m3t, alltså travat mått eller "lösmeter", vilket innebär att jag måste ha 122,50 + moms = 153 kr/m3t fritt bilväg för ved till privatpersoner vilket är i mesta laget.
Också skogsägare
1 m3fub är ca 2 m3t skulle det förstås vara.
Också skogsägare
Nu skall avslöja en djupt bevarad familjehemlighet från västsidan av Svea rike.
Den allra bästa betalningsförmågan bland vedkunder är inte på vinter. Utan idigt på våren och sent på hösten och dom man skall sälja till är sommarstugeägare eller till närbelägna bensinmackor.
Så skaffa en rejäl hög nätpåsar och sälj sedan för dyra pengar. Utmärkt extra knäck för barn att springa runt och sälja bland stugorna, rejält många har kaminer om man säger så och ingen har ve med sig…
Själv så är jag nog en sån där du skriver om i inlägget. Mitt vedförråd är inte direkt väl tilltaget i dagsläget och det minskar hyfsat och det är lite väl långt till pappsen och "lagret". Tur att man inte värmer upp kåken på ved utan det enbart är "mysfaktorn" i kaminen.
Cornu i kulturbilagan….jadu nu har du allt kommit upp dig i samhällspyramiden.
Det klokaste är att ha ett extra halft års lager av upphuggen torr ved. Då behöver man inte bekymra sig om en vinter blir mer kylig.
Den som har ved är inte rik.
Men den som inte har ved är fattig.
Sen tar det väl viss tid att leta reda på och plantera en ny kotte så det kommer upp ett nytt träd alternativt köpa ett par små kott (ett skott till älgen och ett för nästa generations vedträ).
Sedan bör det ha funnits vissa underhållskostnader under det stackars vedträdets uppväxttid samt kapitalkosnader för markplätten det växte upp på.
Jag tycker det låter som priset på ved är lågt.
Kapitalkostnaden är relevant, men träd kan föryngras naturligt. För vedbruk kan det rent av vara att föredra då det blir mer av den eftertraktade björken på det viset, samt större produktion (fast klenare dimensioner).
Klenare dimensioner gör absolut inget, spar ju jobb vid klyvningen! 😉