Nu steg förstås börsen igår igen, även om OMXS30-indexet föll tillbaka mot kvällen. OMXS30 har dock legat i någon form av sälj sedan andra halvan av november, men egentligen mest rört sig sidledes hackandes upp och ner.
Vad som är intressant är att det ser ut att kunna bli en sk “tre-tick” med gårdagsbörsen. Tre dagar med utvecklingen mot trenden (som är sälj), där stapeln som utgör skillnaden mellan öppningskurs och slutkurs ligger högre än föregående dag.
En tre-tick är att anse som en mycket stark bekräftelse på att det skall ner, fast den skall förstås bekräftas av en liten röd candlestick idag. Börsen kan alltså fortfarande öppna upp idag, men den skall sluta lägre än öppningskurs och även lägre än gårdagens slutkurs om jag minns tre-tick rätt. I så fall är det en rejäl teknisk säljsignal. Men det vet vi först när börsen stänger idag.
Dessutom skall nog nedtrenden varit kraftigare för att det skall räknas som ett tre-tick, exempelvis en veckas kraftig nedgång innan. Nu föll bara OMXS30 i tre dagar innan, det borde alltså varit fem dagars fall först. Så ovanstående exempel bör nog mest ses som ett exempel på hur de tre ticken faktiskt ser ut, men svag trend gör att det inte är en giltlig indikator.
Så det hela blir mest kuriosa och inget att agera på.
Bland enskilda papper jag bevakar så har det blivit köpsignal i Provident Energy Trust (TSX:PVE.UN) när MACD gav signal samtidigt MA5 bröt upp över MA14.
Börsen i New York, iaf Dow Jones-index lade sig på sk rekordnivåer, dvs det högsta på 14 månader. Fast jag tycker att det skedde utan någon väsentlig styrka, med en liten uppgång på 0.3% i DJIA.
Fortfarande inte någon köpsignal i DJIA enligt mig, trots fyra dagar med uppgång på raken. Man kan ju också notera att “rekordet” rör sig om slutkurs, DJIA har varit högre intradag redan de senaste veckorna. Indexet rör sig nog fortfarande i motståndsnivån, och visar inte nödvändigtvis styrka att ta sig vidare uppåt. Den som överlever får se.
Annars är gårdagens intressantasta fundamentala händelse att Exxon (NYSE:XOM) köpte olje- och gasbolaget XTO (NYSE:XTO) med 25% budpremie. XTO tillhör just det segment av mellanstora aktörer som jag tidigare nämnt som intressanta för uppköp från jättarna. Förutom XTO rör det sig om t ex Occidental, EnCana, Suncor, Apache, Devon, Anadarko, XTO, EOG, Talisman och Chesapeake, kort sagt de större bolagen inom Independent Oil & Gas. Dessa kan förbli basen i en oljebolagsportfölj, och budet på XTO gör dem knappast mindre attraktiva.
1 kommentar
Vad tror du om utdelningsnivåerna på Toronto-börsen?
Såg nämligen att Boralex Power Income Fund sänkte utdelninen från $0,7 till 0,4 vilket ger ca 9,5 % avkastning efter sänknigen(jämfört med tidigare 17%).
/Trucker