Det finns lite exotiska investeringsstrategier man pröva på egen risk, och eventuellt enbart arbeta med. Nu har jag inte provat nedanstående strategi, utan den är bara en tanke.
En strut är en derivatposition där man tjänar pengar oavsett riktning på en akties rörelse. Man köper eller ställer helt enkelt både negativa och positiva derivat, och förlorar rätt konstruerat bara pengar om underliggande tillgång inte rör sig. Förlusten består i princip av spread, courtage och tidsfaktorn i Black & Scholes-modellen av derivatvärdering.
Nu krävs det förstås stor kompetens och viljan att lära sig lite B&S-formler för att välja rätt kombination av derivat.
Kombinerar man en strut med att enbart satsa på volatila dagar, förslagsvis rapportdagar, så kanske man har en vinnande strategi. Dessutom slipper man handla två månader av tre, och kan göra annat istället.
Alldeles innan stängning dagen innan rapport tar man en strut-position i något bolag med osäkra rapporter, det senaste året kan det t ex de svenska storbankerna varit ett bra val. Sedan kommer rapporten, och aktien rör sig. Man avslutar omedelbart den sida av struten som var fel genom en stop-loss, och sedan hänger man på i den andra riktningen tills första tekniska indikation på vändning där man går ur det hela.
Om en rapport är bra eller dålig kvittar, och dessutom kan en dålig rapport leda till kursuppgångar då marknaden inte alltid är speciellt logisk, men det spelar heller ingen roll. Det enda som spelar någon roll är den inledande rörelseriktningen, som man följer så länge det varar. När man väl är inne i den bör man lämpligen använda någon form av teknisk analys för att avgöra när trenden vänder och det är dags att helt avsluta positionen.
Rinse. Nästa bolagsrapport. Repeat.
Man ligger alltså bara exponerad mot marknaden över natten och under börsens öppning för att minimera risken. Går underliggande tillgång dock starkt i ena riktningen hänger man kvar lite längre.
Kan man göra detta med tio rapporter per rapportperiod och tjäna i snitt 1% per rapport blir det 40% i avkastning om året, vilket är mycket bra. Ibland inträffar dessutom svarta svanar och man kan tjäna väldigt stora pengar, ex att den ena positionen blir värd i princip noll, men den andra går upp 1000%, åtminstone om man begränsar den möjliga förlusten t ex genom att tillämpa detta via warrants.
Denna metod kanske därmed kan ses som relaterad till eller vara en metod för black swan investing, vilket får bli ett föremål för ett annat inlägg.
Särskilda risker består i bland annat i motpartsrisk, t ex att market makern för t ex en warrant råkar missa kurssättning vid kraftig rörelse eller andra tekniska problem hos förslagsvis din mäklare. Börsstopp i underliggande tillgång är också en risk, som gör att man kan bli fastlåst i derivatpositionen allt för länge. I teorin borde ändå en strut vara lönsam, men blir stoppet långvarigt kan tidsfaktorn slå riktigt illa.
Själv har jag inte provat ovanstående strategi, men det kanske finns läsare som har gjort det och misslyckats rejält?
10 kommentarer
Dessa derivat är billiga och intressanta för just det du beskriver.
Under öppettider så ser du priserna på dem här
Det är intressanta cert med låg spread som kör på likvida grundinstrument. Klämdagarna i jul är ypperliga att köpa dessa då julklämmen brukar skjuta kurser lite vart som helst, antagligen uppåt så folk verkar tro på börsen i år.
Jag är på inget sett expert på detta men om du försöker göra detta med warranter så kommer du få en risk till att hantera.
Den implicita volatiliteten är en stor del av prissättningen av warranten (egentligen är det imp volla som utställaren säljer via dessa instrument). Om marknaden förväntar sig stora prisrörelser så är vollan redan hög när du köper struten vilket kräver enorma rörelser för att få det utslag du beskriver.
Jag tror kanske optioner är ett bättre instrument då de inte har en market maker som själv justerar vollan utan istället sätts priset av köpare och säljare på marknaden. Optioner kräver i regel lite mer kapitalinsats än för warrants.
Råder alla som är sugna på warrants att läsa på ordentligt innan. Det kan se enkelt ut på ytan men är svårt att bemästra. DI forum har en avdelning för derivat/warrants som är hög nivå på, där kan man få mycket bra info.
Lycka till!!
Godmorgon Cornu!
Din mångsidighet imponerar!
Problemet med stragin är att utställarna i allmänhet succ. skruvar upp den implicita volatiliteten (alltså förväntade framtida vol.) på derivaten innan rapport. För att omedlebart justera ner denna igen då rapporten kommit (om denna inte varit en svart svan vill säga)
HAr faktiskt testat lite att sitta på farliga, ytterst volatilitets-känsliga derivat tiden innan rapport, för att segla på denna effekt. Bör nog ses som ett komplement till andra strat
X
Det kanske var olämpligt av mig att råka nämna warrants i inlägget, men det var mest som ett exempe på hävstångsderivat.
Möjligen kanske man kan fundera på turbowarrants, som är en enklare konstruktion utan B&S-beräkningar med volatilitet.
B&S – står inte det för Bull & Shit? 😉
I alla fall blir det nog svårt med turbowarrants. Förutsättningarna för att det ska lyckas är att underliggande inte rört sig alltför mycket veckorna innan, så att det finns turbowarrants som ligger tillräckligt lågt i pris. Dessutom ska du hinna ur "fel-wurren", vilket kan bli svårt vid häftiga rörelser. Risken för knock är överhängande. Och risken för att det i slutändan bara blir +-0 är väl sisådär 90%. Jag skulle inte göra det med turbowurrar!
Turbowarranter är inget vidare då man måste prisa in en för stor spread och därmed försämra oddsen pga hur deras slutpris räknas ut.
Över/under-cert är the way to go om man ska göra detta. Minst spread, bäst villkor.
Binäroptioner är det man ska satsa på. Det möjligjör även arbitrage om de är slarvigt utformade.
Ett annat stort problem med turbowurrar är att det inte finns speciellt många instrument där det finns säljwurrar. Därmed blir affärstillfällena begränsade.
Optioner mot Large cap-aktier är väl det mest realistiska antar jag?
Har provat och ofta är spreaden alldeles för stor för att det ska bli lönsamt. Bara spreaden i en option kan utgöra 10-20% och courtaget på optioner är som vi vet inte billigt. Buy and hold i undervärderade bolag med fundamenta-värden som inte givits sin rätt av marknaden är det rätta. Därtill är kassaflödesstarka bolag som kräver låg kapitalbindning och omedelbar kundbetalning kalas. För sådana bolag kan man betala lite extra. Att hålla sig till den strategin och inte investera i för många bolag, utan hålla sig till ett 5 till 10-tal guldkorn, är den bästa strategin. Ränta på ränta är det 8:e underverket.
Flute;
Du har rätt. B&S är Bull Shit. Det är en framtestad formel som bygger på orealistiska antaganden såsom att historisk volatilitet gäller även i framtiden. Ni hör själva. Dessutom är formeln nollflexibel eftersom teckningsnivåer, d v s strikepricer, måste väljas snarare än att vara olika utfall i formeln.
B&S är en stelbent uppfinning och det är lika förvånande att killarna bakom skämtet fick ekonomipriset som Obama fick fredspriset.
Hej cornu,
jag testade detta i Swedbank för ett tag sen och med en lycklig utgång faktiskt.
Ena steg med drygt 275% och den andra sjönk till -98% (där den ligger nu).
Kan ju säga att jag hade dessa i drygt 1 månad i allafall.
Känns trots allt lite för riskabelt för mig så tror ej att det kommer upprepas.
Mvh